Honderden mensen op het Domplein in Utrecht om demonstranten in Iran te steunen Honderden mensen op het Domplein in Utrecht om demonstranten in Iran te steunen

Honderden mensen op het Domplein in Utrecht om demonstranten in Iran te steunen

Honderden mensen op het Domplein in Utrecht om demonstranten in Iran te steunen
Vanwege de hevige protesten die momenteel plaatsvinden in Iran, gingen in Utrecht zondag een paar honderd mensen de straat op om steun te betuigen aan de demonstranten in het West-Aziatische land. De mensen hadden zich verzameld op het Domplein, stonden in een kring en luisterden naar verschillende sprekers.

Vanwege de hevige protesten die momenteel plaatsvinden in Iran, gingen in Utrecht zondag een paar honderd mensen de straat op om steun te betuigen aan de demonstranten in het West-Aziatische land. De mensen hadden zich verzameld op het Domplein, stonden in een kring en luisterden naar verschillende sprekers.

Eerder deze maand stierf in Iran de 22-jarige Mahsa Amini. Zij zou naar verluidt door politiegeweld om het leven zijn gekomen, nadat zij is mishandeld vanwege het niet op de juiste manier dragen van haar hoofddoek.

Daarna zijn er hevige demonstraties in het land uitgebroken. Op beelden die op sociale media worden verspreid is te zien dat vrouwen op straat hun hoofddoek verbranden en hun haar afknippen als protest tegen de strenge islamitische wetgeving. Bij de demonstraties zijn volgens activisten tot nu toe zeker vijftig doden gevallen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Utrecht

In Utrecht kwamen zondag een paar honderd mensen op het Domplein bijeen om de demonstranten te steunen. Een aantal wapperde met de vlag van Iran, van voor de Islamitische Revolutie in 1978. Weer anderen hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als ‘Stand with women in Iran’ en ‘Did you know that letting your hair blow in the wind is a crime in Iran?’.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

20 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Al deze mensen kunnen beter gaan protesteren voor het Haagse kantoor van Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh. Die pleit er namelijk voor dat politie en boa’s een hoofddoek moeten kunnen dragen. Als dat wordt doorgevoerd, zal het voor liberale Nederlandse moslima’s nog moeilijker worden om zonder hoofddoek over straat te gaan.

 2. Samir fouez

  Sta eerst maar eens achter die miljoenen nederlanders die nu kou en honger lijden maak je daar eens druk om!

 3. Kees Truijens

  Toevallig liep ik er langs. Het was een vreedzame en sympathieke demonstatie.

 4. Joris

  @Samir fouez Hoe komt u er bij dat deze mensen zich daar ook niet druk over maken? Sluit het een het ander uit?

 5. Utrechtvoorutrecht

  @Samir Juist, een hogere energierekening is véél belangrijker dan onderdrukking.

  @Lombokker Heeft u liever dat BOA’s een hoofddoek mogen dragen (en zo beter meedraaien in de maatschappij) of dat ze thuis blijven? Uw ideaal dat deze vrouwen dan hun hoofddoek afdoen en toch BOA worden, lijkt me niet realistisch.

 6. Yoshua

  @Samir fouez
  Serieus Samir, mensen die nu kou lijden, het is +12.
  Wat gaat er gebeuren met deze mensen wanneer het +5 is?

  Vrijheid van demo is een recht.
  Vreemd blijft dat juist in Utrecht een demo is tegen de hoofddoek.
  Utrechts is juist zeer progressief wat dragen van hoofddoek betreft.
  Utrechts is de enige gemeente die actief het dragen van hoofddoeken promoot onder ambtenaren, politie, Boa’s etc., etc.

 7. Moniek

  Wat heeft uw reactie met de situatie in Iran te maken, @Lombokker? Er is in Ned. geen wettelijke verplichting een hoofddoek te dragen en evenmin hebben wij een zedelijkheidspolitie die je hardhandig oppakt wanneer je als vrouw je haren niet bedekt.

 8. Scherpschutter

  Ah…De zegeningen van een democratische rechtsstaat, alwaar een totaal geflipt gedeelte van de bevolking democratisch voor de rest bepaalt dat ze verplicht een lap stof om hun hoofd moeten binden als ze op straat gaan, want anders wordt je opgesloten tussen moordenaars, dieven en verkrachters…of erger.

  Wanneer gaan we eens kappen met dit middeleeuwse barbaarse systeem, mensen? Pff…Go demonstranten! Vecht voor je vrijheid.

 9. Scherpschutter

  @Moniek

  Ja. Totdat zulks wél democratisch ingevoerd wordt in Nederland uiteraard, net als in democratie Iran. Het kan zomaar. In een democratie kan een kanarie worden aangesteld als Minister President, als de meerderheid van een bevolking dat een goed idee vindt…

  Er zijn geen grenzen aan hypothetische gekkigheden binnen een democratie. Nul.

 10. PeterH

  @UtrechtvoorUtrecht: gebeurtenissen in Iran zijn een direct gevolg van het ontbreken van een scheiding tussen kerk en staat. Niet aan geloofsvoorwaarden voldoen betekent sociale uitsluiting zoniet erger. In Nederland is-door ervaring wijs geworden- die scheiding er wel. De gewetensvraag aan u is nu: staat die gehoofddoekte BOA daar als vertegenwoordiger van het Nederlandse gezag of als uitdrager van een prive opvatting? Besef wel dat binnen een geloofsgemeenschap een stevige sociale druk kan heersen, en dat geldt niet alleen voor b.v.b. een Islam.

 11. W.

  @Lombokker: Wat een belachelijke stelling. Waar baseer je dat op of loop je gewoon te trollen?

 12. Lombokker

  @Utrechtvoorutrecht, Moniek en W.

  We hebben in Nederland weliswaar geen shariapolitie, maar moslima’s die zonder hoofddoek lopen hebben vaak te maken met druk uit hun omgeving om er wel een om te doen. In de meest extreme gevallen gaat er op sociale media zelfs een foto van hen rond met als commentaar “kijk eens wat een h##r”. Daar kan straks nog als argument bijkomen “zelfs bij de politie lopen ze met een hoofddoek”.

  Zoals PeterH overigens terecht opmerkt komt zulke sociale druk ook voor bij andere geloofsgemeenschappen. In de biblebelt wordt het bijvoorbeeld niet op prijs gesteld als vrouwen in plaats van een rok liever een broek dragen, al zie je dat tegenwoordig wel steeds vaker. Hier in Utrecht is mijn indruk dat er juist veel meer jonge moslima’s een hoofddoek zijn gaan dragen dan 15 jaar geleden.

 13. Pee

  Die hoofddoek staat ergens voor en is niet alleen een hoofddeksel.
  Dat is het probleem wat maar weinig mensen willen begrijpen .
  Die hoofddoek heeft een duidelijke uitstraling van iets wat we niet moeten toestaan .

 14. Moniek

  Dat zie ik vooralsnog in Ned. niet gebeuren, Scherpschutter. U kennelijk wél. U bekijkt de maatschappij wel heel zwartgallig. En Iran een democratie? Ik neem maar aan dat u het cynisch bedoelt. Geestelijken resp. militairen aan de macht blijkt altijd fout te zijn. Ned. met 17 miljoen “meningen” gaat daar nog lang niet (en ik denk nooit) in mee. Dat ga ik niet (meer) meemaken.

 15. Scherpschutter

  @Moniek

  Dat zie ik ook niet zo snel gebeuren Moniek, maar het punt is dat het kán…Dat is de essentie van een democratie, hè? Als maar genoeg malloten iets vinden, dan kan de mallotigheid worden ingevoerd worden en ook opgedrongen worden aan de rest. Het opdringen gebeurt (net als in Iran) hier overigens ook (desnoods) middels tot de tanden toe gewapende mensen.

  Verder is Iran uiteraard een democratie. Dat de de democratische uitkomst u niet aanstaat, laat zulks volkomen onverlet.

  Of dat nu gaat om vrouwen verplichten om hoofddoeken te dragen, zoals in Iran..of zoals in Nederland vrouwen verbieden om een hoofddoek te dragen als ze agent willen worden. Een burkaverbod is ook al ingevoerd. Hoewel verschillend in ernst, zijn het uiteraard wel dezelfde soort mallotigheden. Twee tegenovergestelde kanten van dezelfde mallotigheidsmedaille, waarin mensen gedwongen worden zich aan totale mallotigheid te onderwerpen.

  De vraag is niet wat u niét zult meemaken, maar wat u wél voor een verdere mallotigheden u nog gaat meemaken in uw geliefde democratie. De voortekenen zijn niet best. Alleen in de laatste twee jaar hebben we de democratische overheid alhier de gekste dingen zien uitvreten. Hele bevolkingen opgesloten wegens een griepachtig virusje, avondklokken, toepassing van dwang om experimentele injecties te nemen, voorwaardelijke QR vrijheden, oorlog zoeken met de energieleverancier (die vandaag 3 gasleidingen heeft opgeblazen, Nord Streams…), de geldhoeveelheid met 40% verruimd, plantenvoerextremisme (co2) wegens de hilarische illusie van een menselijke klimaatthermosstaatknop…De mallotigheidslijst is eindeloos. En dan denkt u wérkelijk (really?!) dat het hier niet tot een hoofddoekplicht of hoofddoekverbod (waren we al dichtbij) kan komen….?? LOL

  Neemt u van me aan; u gaat uw lol nog opkunnen de komende jaren met uw ‘democratie’.

 16. Moniek

  Als u er zelfs totaal onzinnig “een griepachtig virusje” en “experimentele injecties” bij gaat betrekken, Scherpschutter, weet ik genoeg over uw deskundigheid, op allerlei gebied, en zeker ook op het gebied van democratie.

 17. Realist

  De linker helft van de bevolking grijpt de situatie in Iran aan om de hoofddoek juist te promoten, ook in publieke functies. Ben benieuwd wat de vrouwen in Iran daarvan vinden.

 18. Scherpschutter

  @Moniek

  “Als u er zelfs totaal onzinnig “een griepachtig virusje” en “experimentele injecties” bij gaat betrekken”

  Het zou uiteraard kunnen dat u het onderbouwen van standpunten met relevante argumenten als zodanig als ‘zinloos’ beoordeelt (het zou me niet verbazen ook), maar in mijn beleving is het wél vrij nuttig om een een discussie over waartoe democratieën in staat zijn daar ook enkele concrete en tastbare voorbeelden van te geven, zoals het opdringen van experimentele injecties en uiteraard alle andere monstrositeiten die we gedurende het griep-achtig golfje hebben mogen aanschouwen.

  “Scherpschutter, weet ik genoeg over uw deskundigheid, op allerlei gebied, en zeker ook op het gebied van democratie.”

  *Mark Rutte stem; “Mooi!”. Nu alleen nog even leren argumenteren en kritisch nadenken. LOL

 19. @Moniek

  @ Scherpschutter
  Experimentele injecties? Als u daarmee – naar ik meen te mogen aannemen – corona-vaccinaties bedoelt, bent u beslist fout geïnformeerd en hebt u geen of zeer onvoldoende kennis genomen van wetenschappelijke publicaties. Dat is dan ook lastig door iemand te beoordelen die niet in die wetenschap is opgeleid. Uw suggestie van “experimenteel” is dan ook vér bezijden de waarheid – en dan druk ik me voorzichtig uit.
  Voor wat betreft het “griepachtige golfje” dezelfde reactie.

 20. @Scherpschutterhater

  @Scherpschutter bent u serieus man kom op ze doden duizenden vrouwen voor geen hoofddoek dragen en jij gaat het f#####g over het klimaat van Ned houden. Met de corona virus maar deze demonstratie gaat over de dood van mensen en jij gaat lopen haten dat erover klimaat moet gedemonstreerd worden? Wees serieus mensen die dood gaan is geen grap en zeker iets voor jou. Ik merk dat jij gewoon een van zo’n eigenwijze mensen bent u wilt niet de corona krijgen maar ik zou dan liever Corona krijgen dan dood gaan door een hoofddoek verkeerd te dragen of gewoon niet dragen vrouwen hebben ook recht. En weet je wat ik was bij dat demonstratie. Maar als jij vooral door wil gaan met “corona en klimaat veranderingen” voel je vrij maar ga op een andere plek dit soort gesprekken houden want jouw gesprek hier is nutteloos ga iets doen in je leven man. FREE THE WOMAN IN IRAN🇮🇷

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).