Honderden mensen verwacht bij Black Lives Matter-demonstratie Utrecht Honderden mensen verwacht bij Black Lives Matter-demonstratie Utrecht

Honderden mensen verwacht bij Black Lives Matter-demonstratie Utrecht

Honderden mensen verwacht bij Black Lives Matter-demonstratie Utrecht
In Den Haag kwamen duizenden mensen samen om te demonstreren. Foto: Robert Oosterbroek
Na Amsterdam en Den Haag staat er voor vrijdag een Black Lives Matter-demonstratie gepland in Utrecht. Op sociale media hebben honderden mensen zich aangemeld voor het protest. De gemeente is nu aan het kijken op welke locatie en onder welke voorwaarden het protest kan plaatsvinden.

Na Amsterdam en Den Haag staat er voor vrijdag een Black Lives Matter-demonstratie gepland in Utrecht. Op sociale media hebben honderden mensen zich aangemeld voor het protest. De gemeente is nu aan het kijken op welke locatie en onder welke voorwaarden het protest kan plaatsvinden.

Update: de gemeente en de organisatie hebben in overleg besloten dat de demonstratie op het Jaarbeursplein gaat plaatsvinden.

De dood van George Floyd zorgt niet alleen voor massale protesten in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt er op verschillende plekken gedemonstreerd, uit solidariteit met de Amerikaanse situatie maar ook om racisme hier aan de kaak te stellen.

De organisatie schrijft op Facebook: “Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter niet enkel een Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert.”

Veiligheid

In Utrecht staat de demonstratie gepland op vrijdag tussen 18.30 en 20.30 uur. Het protest is afgelopen weekend aangemeld. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat op dit moment bekeken wordt onder welke voorwaarden het protest kan doorgaan en welke locatie daar geschikt voor is. In Nederland is geen vergunning nodig voor een demonstratie, maar een protest moet wel veilig kunnen plaatsvinden.

Afgelopen maandag kwam die veiligheid in het geding toen in Amsterdam te veel mensen samenkwamen bij de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Er waren zo veel deelnemers dat de anderhalvemeterregel niet meer nageleefd kon worden. Dinsdag gingen de protesten in Den Haag en Groningen wel goed.

Gekoppelde berichten

56 Reacties

Reageren
 1. HArry

  In essentie gaat het om onnodig en misdadig politiegeweld. Dan ook graag protesteren tegen israelies, russisch, zuid afrikaans, egyptisch, chinees, koreaans, angolees, etc, etc, etc politiegeweld.

 2. Zuilen 030

  Doe het anders; vorm een lang lint vanaf het Annefrankbeeldje (symbolisch) op het Janskerkhof en kijk hoever je komt, ik denk heeeel ver, misschien wel tot aan de Dominee Martin Luther Kinglaan.
  Succes.

 3. Yoshua

  Honderden is toch wel een beetje erg weinig voor deze serieuze zaak.
  Ik verwacht toch echt duizenden mensen die komen demonstreren tegen racisme in welke vorm dan ook ter wereld.
  HArry denkt dat het uitsluitend gaat om de dood van Floyd, maar het gaat over het stoppen van racisme waar ook ter wereld.
  laten we hopen dat er minimaal 25000 mensen komen opdagen in Utrecht.
  Van demonstreren in de buitenlucht krijg je geen corona volgens de meest rechtse mensen in de wereld.
  laat ons linkse mensen dan lekker demonstreren hand in hand tegen racisme.

 4. Joas

  @ Harry

  Simpel, het gaat nu niet over iets anders. Het gaat nu over zwarte mensen die vaker hardhandig aangepakt worden door de politie, omdat ze zwart zijn en het gaat over politiegeweld in de VS in het algemeen. Het gaat ook over racisme dat nog steeds bestaat in andere landen van de wereld, ook Nederland.

  Er zijn vaak zat demonstraties tegen/ voor andere zaken, maar die maken jij en anderen net zo vaak belachelijk.

  Het gaat hier niet over zwart tegen wit, maar over iedereen tegen racisme.

  Daarnaast zijn mensen vrij om te demonstreren.

  Wil jij graag aandacht voor de zaken die jij benoemt dan belet niets jou om daar op regelmatige basis demo’s voor/ tegen te organiseren. Mits je jezelf aan de grondwet houdt.

 5. Jeroen

  HArry, weer een mooi staaltje ‘whataboutism’. Als jij graag wilt protesteren tegen wereldwijd politiegeweld dan staat dat je geheel vrij. Doe dat vooral, maar vertel anderen niet waar ze wel of niet tegen zouden moeten protesteren.

 6. Erwin

  @Harry: niemand houdt je tegen om een demo te organiseren tegen israelies, russisch, zuid afrikaans, egyptisch, chinees, koreaans, angolees, etc, etc, etc politiegeweld.
  We horen wel van je wanneer we waar verwacht worden. Succes!

 7. Rene

  Gezien de weersverwachtingen voor vrijdag, verwacht ik dat er maximaal 100 mensen komen opdagen. Aanmelden via Facebook is makkelijk, maar die solidariteit ook echt uitvoeren is wel erg onhandig als het regent.

 8. Hetty

  Zuilen030, wat een goed en mooi idee. Iedereen kan de 1,5 meter handhaven, en het lijkt me een heel indrukwekkend gezicht, zo n lang lint met een drone te filmen, waarbij de drone bij het Anne Frankbeeldje begint, en dan langzaam het lint volgt tot het einde ervan aan toe, terwijl op de achtergrond de toedracht, bijvoorbeeld de laatste zinnen en woorden, die Floyd gezegd heeft, worden voorgelezen.
  De toespraken ter plekke kunnen op de smartphones gevolgd worden. Ik hoop wel, dat het droog blijft, want er word nogal wat regen verwacht op vrijdag.

 9. MJPD

  Aan degenen die gaan demonstreren en geen afstand houden, zoals die 5.000 mensen op de Dam: vergeet die vrijdagavond niet om met z’n allen om 20.00 uur te gaan klappen voor al die mensen die in de zorg werken. Vergeet ook vooral niet om er selfies van te maken en te posten op social media om te laten zien hoe goed je wel niet “deugt”.

 10. Cohen

  Ik zou iedereen die vanplan is naar deze demo te gaan willen oproepen om eens heel eerlijk bij zichzelf te rade te gaan en het volgende af te vragen:

  (1) Geef ik nu écht zoveel om deze zaak dat ik niet thuis kan blijven? OF (2) ben ik gewoon gevoelig voor hypes en kuddegedrag en sta ik daar eigenlijk vooral ter meerdere glorie van mezelf?

  Als je denkt dat optie 2 op jou toch echt niet van toepassing is, vraag je je dan af waar je was toen er nog veel ergere vormen van racisme en haat zich afspeelden in de wereld, zoals het uitmoorden van de Yazidi’s, onwaarschijnlijk racistische wreedheden in Zuid Afrika, geweld tegen de inheemse bevolking in Brazilië etc. etc.

 11. Pee

  Als ze het goed willen doen moeten ze met leuzen komen als;

  “all lives matters” .

 12. trol

  Black lives matters…behalve als het om kindjes in kobalt mijnen en in sweatshops, of om moderne slavernij gaat. Noem het whataboutism of niet…hypocriet is het wel. Geef gewoon toe dat je bepaalde zaken totaal oninteressant vindt, zolang jezelf een goed leven hebt. Dan heb je pas een punt.
  Ow en vergeet niet te posten dat je bent geweest. Je moet wel kunnen showen hoe goed je bent. Ik begrijp niet waarom we politiegeweld in de VS zo belangrijk vinden, terwijl een dode ergens anders meer of minder niemand boeit.

  Verder ben ik pas tevreden als de termen gelijkheid/ongelijkheid gewoonweg niet meer bestaan. Onderscheid is belachelijk, racisme is primitief, maar schuilt in een ieder. Iedere vorm van aandacht is dan ook goed, zelfs deze protesten. Derhalve is een algemeen protest tegen iedere vorm van discriminatie beter. Loop vanaf een mannenbolwerk (bank), langs een salafistische moskee, langs een homomonument, langs een w02 monument, langs een gelijkheidsmonument etc. Mesnen laten knielen is nu niet bepaald de oplossing.

  De nadruk leggen op een klein onderdeel van het probleem (politie) zorgt ervoor dat het protest in eerste instantie heel sterk is om vervolgens na een week te denken…heb je hun weer, met hun probleem dat in Nederland veel minder speelt. (omdat de grote menigte denkt dat het protest gaat over Floyd en een algemeen karakter mist)

  Joas…eerst zeg je dat het punt van Harry onzin is, om vervolgens aan te geven dat de protesten toch echt een algemener karakter hebben (wat Harry zegt) dan polititegeweld in de VS.

  Yoshua…rechts en links serieus….verzuiling is er al een tijdje niet meer. Groen links is voor de rijken, PVV voor de armen. Andere discussie. Als je dan toch in die groepen denkt, dan zeg je dus eigenlijk dat links de 1,5 meter wel wil respecteren en rechts niet.

 13. Ooginaller

  Eens met de reden voor het protest, oneens met het tijdstip: dit is geen goed moment voor een massale samenkomst. De zo moeizaam verkregen vrijheid om te gaan en te staan waar we willen, staat op het spel.

 14. Scherpschutter

  Uit wat blijkt dat de agent een racist was? Dat vraag ik me nou vooral af eigenlijk…

  Dit protest zou volgens mij over excessief politiegeweld moeten gaan. Dan zou ik wellicht nog wel meedoen ook.

 15. Koel Hoofd

  Ik denk dat de situatie in USA totaal niet te vergelijken is met Nederland.
  Amerika is een failed state wat grondrechten van alle gewone burgers schendt.
  Dat kan je van Nederland toch echt niet zeggen.

  Trol heeft gelijk.
  Discriminatie is helaas iets wat menselijk is, vele vormen kent, en altijd aandacht blijft vragen.
  Maar de timing is nu bijzonder ongelukkig, we zijn nog niet van corona af.
  Daarom hebben duizenden demonstranten in Amsterdam het advies (Nederland dwingt niet maar vraagt, in USA wordt met harde hand gedwongen) gekregen om scherp op symptomen te letten. Maar intussen kunnen ze wel corona verspreiden.
  Dus als het tegen zit, kunnen over 3 weken de terrassen weer dicht en zitten we met zijn allen weer opgehokt, maar dan met 30C en zomerweer.
  Draagt dat bij aan reduceren van discriminatie? Denk het niet.

  Yoshua hoopt op een opkomst van 25.000 in het kleine Utrecht, dat is van grote linkse emotionele hoogte schijten op de zorg en alle Nederlanders die nu net weer een beetje vrijheid hebben gekregen. Waar is de rechtvaardigheid in dat?

 16. Joas

  Je doet je naam eer aan Trol

  Een lekkere Whatsaboutim erin gooien door van het onderwerp af te wijken.

  Je kan overal voor en tegen demonstreren. Nu doen we het hiervoor/ tegen. Dit, omdat het gebeuren in de VS nogal wat losmaakt bij mensen, dat doet niets af aan het feit dat er vele misstanden in de wereld zijn.

  Mensen zijn vanuit zichzelf geëmotioneerd en vinden vanuit zichzelf dat ze daarvoor op moeten staan. Beter dan stuurlui aan de zijlijn die nu weer lekker makkelijk kritiek aan het uiten zijn.

  Dat is een demonstratie voor dit onderwerp. Er wordt vaak zat gedemonstreerd, zo ook over zaken als moderne slavernij in Kobaltmijnen, bijvoorbeeld, zowel online als fysiek. Maar die worden net zo hard door trollen en rechtse lui afgezeken, als het zo ver is.

  Daarnaast doe je vele uitspraken die nergens op gebaseerd zijn.

  Niemand denkt na een week, daar heb je hun weer. Er wordt namelijk veel te weinig aan structureel racisme gedaan. De demo’s groeien, juist na een week, internationaal met de dag.

  Daarnaast ben je doelbewust mijn woorden aan het verdraaien. Ik zeg gewoon, niet per sé in weerwoord op HArry, dat deze demo’s drie hoofdonderwerpen hebben, met 1 overkoepelen onderwerp: tegen racisme in de hele wereld.

  Wel typisch dat rechtse lui het ‘opkomen tegen racisme’ als iets links zien. Wordt dan nu eindelijk bevestigd dat veel mensen aan de extreme rechterkant gewoon zijn wat veel mensen al denken en weten? Namelijk dat het racisten zijn?

  HARry is vrij om te demonstreren waarvoor en waartegen hij wil. Als hij maar de grondwet in zijn achterhoofd houdt.

 17. Hugo

  Prachtidee van Zuilen030!
  Black lives matter – natuurlijk, maar als maatschappelijk ideaal vrij basaal lijkt me. Voor mij gaat het om gelijke kansen.

 18. Gregor

  Het zou moeten zijn: Lives matters, niet alleen die van Blacks. Mijn maag draait zich om vanwege die eenzijdige aanvliegroute door deze organisatie. Het gaat hier allang niet meer om racisme, maar om aandacht vragen voor zelfmedelijden in combinatie met afgunst en afkeer tegen alles van de Westerse samenlevingen. Best beangstigend.

 19. trol

  Ik lees ook steeds meer dat plunderingen, geweld, moord (vannacht weer een beveiliger in st. louis) goed gepraat worden. Omdat 1: er anders niemand gehoord wordt en 2: de blanken/witten/kolonisten dat lang lang geleden ook bij de lokale bewoners hebben gedaan. Een soort payback dus, wat een bijzondere gedachte is.
  Er wordt ook veel gesproken over kansen krijgen. Kinderen groeien in slechte omstandigheden op etc. Dat is zeker waar…je hebt een achterstand op de gegoede klasse. Wat dan dus impliceert dat het een klassenstrijd is en geen kleurstrijd. In eerste instantie moet je dan je ouders de schuld geven in plaats van naar de overheid wijzen….zij besloten immers om je op de wereld te zetten, de regering deed dat niet.

  Scherpschutter….in dit specifieke geval inderdaad geen specifieke aanwijzing. Het is gebaseerd op statistiek, waarbij (ik ken de feiten niet, dus dit is van horen zeggen, maar daar is iedereen goed in) selectief geshopt wordt. We kunnen ook gewoon zeggen…er is geen politiegeweld meer als niemand crimineel gedrag vertoont…dan is natuurlijk alles gewoon opgelost, einde probleem, maar dat mag je niet zeggen.

  Nogmaals heel veel is vatbaar voor verbetering, maar besef dat je dat alleen kan eisen doordat je in een land woont waar dat kan. Laten we de term privilege (zonder kleur, want geldt voor iedereen) daar dan maar voor gebruiken. Iedereen haat maar op de overheid, op anderen, terwijl Nederland gezien ten opzichte van vele andere landen een paradijs is. Gebruik die vrijheid om te verbeteren. Maar vooral geef toe dat je die vrijheid hebt….want dat zie ik dus nooit terug in welke actie ook. Zonder dat, ga je echt geen verbetering creëren.

 20. Peet

  Mij maakt het niks uit,,
  Ik kom niet eens op de gedachte
  Wat kan mij dat nou schelen of iemand bruin wit zwart geel spierzwart blauw pimpelpaars zijn
  Ik laat me echt niet door die links kliek als een racist neer zetten, omdat ik toevallig wit ben
  En tegen de mooie gekleurde medemens , laat je niet mee de slachtofferrol in trekken

 21. Alex

  Ah, Utrecht ook al een ‘lak-aan-corona-festival’.

 22. Robin

  Fijne genuanceerde reacties van Trol en Koel Hoofd. Wat mij betreft slaat Scherpschutter de spijker op zijn kop; waaruit blijkt dat het een racistische actie was? Was het niet gewoon een ongelofelijk nare baas die agent? Ze schijnen elkaar te kennen, was het niet persoonlijk?

  Neemt niet weg dat ook ik tegen racisme ben, maar waarom zou je perse NU moeten demonstreren? Had dat 4 maanden geleden gedaan, wacht een paar maanden of verzin iets anders. Los van de social media gedreven symbool politiek; wat gaan al die demonstranten dan morgen echt concreet doen om iets te veranderen?

 23. MJPD

  Waarom wordt mijn eerdere bericht hier niet geplaatst?

 24. cas

  @ Joas, waarom zouden mensen die nu kritiek hebben op de demonstratie en daar dus niet bij zijn ineens minder tegen racisme zijn….? we hebben nu eenmaal een virus dat een acute bestrijding nodig heeft met ingrijpende gevolgen. De strijd tegen racisme zal er een van de lange adem blijven, van uitstel hoeft geen afstel te komen.

 25. Black Lives Matters, inderdaad!!

  Uit bovenstaande blijkt dat de meeste de Amerikaanse situatie niet kennen. Zelf kwam ik 10 jaar lang na Houston om daar te werken. En heb ook de meest grote steden van Texas bezocht. In Texas zijn zelfs de zwarte mensen nog niet het beroerd af vergeleken met andere staten. Maar ook daar heerst Apartheid: zwarte burgers wonen op de slechte locaties, zijn eerste werkloos, hebben mindere goede opleiding in hun buurt, slechte zorg, en voorzieningen.
  De zwarte mensen worden niet als individu gezien, maar als een criminele groep die inder controle gehouden moet worden. De angst onder agenten met überhaupt veel autoritair stijl dan in NLD, denken ik schiet liever als eerste.
  In feite dienen de agenten de schandalige 2 deling in stand te houden. De rechts ongelijkheid is erg groot en vanuit Nederlands perspectief moeilijk voor te stellen .
  Ik hoop, ondanks slecht weer dat de opkomst enorm is, want deze ernstige discriminatie in de US moet echt stoppen .
  In Nederland is ook discriminatie, nog steeds, maar in de US zouden ze er van dromen als het maar zo kon zijn al…
  Kom alle, Discrimiactie is onmenselijk !

 26. paul

  Natuurlijk is Utrecht niet te klein voor duizenden mensen . Denk aan jaarbeursplein.!
  kom alle !

 27. Trol

  Joas…ik neem aan dat je met rechtse lui (wat dat ook precies mag zijn) mij niet bedoelt. Ik noem de demonstratie ook niet links. Die links rechts discussie zie ik vaak voorbijkomen. Vrij nutteloos. Ik ben er wellicht zelfs gewoon bij, al ligt dat 1 aan werk en 2 aan de sprekers. Indien de sprekers inhoudelijk goed zijn, niet ophitsen, geen slachtofferrol aannemen, de zaak Mitch Hernandez niet racistisch noemen en niet iedereen met kritiek rascist noemen…dan klinkt het goed. Laten we vooral vooruit kijken. Ow en als iedereen een beetje aan de corona regels denkt….maar dat komt vast goed. Anders gewoon daarna twee weekjes thuiswerken.

 28. Ton

  Fijn om te merken dat zowel HArry als Joas en Pee en Yoshua oog hebben voor alle ellende in de wereld. En voor de samenhang en hun eigen rol. En voor het belang van consequentie.
  Waarschijnlijk hebben ze alle vier een Fairphone en kopen ze alleen FairWear kleding.

 29. Rosa

  Peet wat een typische witte reactie 😀
  “Slachtofferrol”

 30. Koel Hoofd

  Joas zegt het inderdaad heel goed: “Mensen zijn vanuit zichzelf geëmotioneerd en vinden vanuit zichzelf dat ze daarvoor op moeten staan.”
  Echter, op het moment dat de emotie de boventoon voert wordt men compleet irrationeel. Het is dan ook irrationeel en onverantwoord om tijdens corona dergelijke bijeenkomsten te willen organiseren en daar ook naar toe te gaan.

  ‘I can’t breathe’ en ‘black lives matter’ zijn als slogan genomen door de zwarte gemeenschap in Amerika en naapende Nederlandse activisten. Echter, corona patiënten kunnen ook niet ademen en hun leven telt ook. En het maakt corona echt niet uit welke huidskleur de gastheer heeft.

  De discriminatie discussie moet gevoerd worden, mee eens.
  Maar niet op deze manier op straat terwijl corona op de loer ligt.

 31. Barry

  @ Peet: Heel goed dat huidskleur je niks uitmaakt. Maar ‘slachtofferrol’ en ‘die linkse kliek?’ Waar komt dat vandaan? Niemand vindt je een racist, maar je lijkt het persoonlijk op te vatten – over slachtofferrol gesproken.
  Aan de ene kant is het een huidskleur-ding en aan de andere kant overstijgt het dat. Dat is verwarrend, maar iedereen kan opkomen voor een ander. Ik zag een mooie verwoording van het probleem voorbij komen: “It’s not about white vs. black. It’s about racists vs. everybody else.” Dat heeft niks met links of rechts te maken en is net zo’n dooddoener als white vs. black. Peace!

 32. Justin

  Zo hee, wat een hoop racisten hier! Verrassend!

 33. Joop

  @ Koel Hoofd

  Nu wordt het wel verwarrend, was je nu voor of tegen corona-maatregelen en lockdowns? Of ben je dat alleen als het je politiek gezien uitkomt?

  En vind je ook dat alle stranden en parken steeds maar opnieuw hardhandig ontruimd moeten worden en dat bijna alle burgmeesters inmiddels af moet treden dan, wegens het nalaten daarvan?

  Venlo, een grensstad, werd op Hemelvaartsdag nog verrast en overlopen door 30.000 Duitse kooptoeristen en er was nagenoeg nergens in de stad 1,5 meter afstand te vinden. Had deze burgemeester ook maar gewoon ME en hekwerk achter de hand moeten hebben dan? Is die burgmeester ook door klein rechts ter verantwoording geroepen? Klein rechts dat t/m zondag nog vond (Forum en PVV) dat de 1.5 meter afstand per direct opgeheven moest worden, maar nu Halsema weg willen hebben, omdat ze precies deed wat beide heertjes wilden. Hoezo politiek opportunisme?

 34. Jeanne

  @justin: ja niet echt bepaald fris hier..

 35. Paul

  @ Joas

  Als je de slavernijkaart trekt heb ik een vraag voor je? Weet je waar de slavernij begonnen is? Juist…in Afrika en dan met name Noord Afrika, juist…de huidige Marrokanen, Algerijnen, Tunesiërs…weet je hoeveel Europeanen als slaaf zijn verhandeld? Juist Joas…me er dan 1 miljoen…moet ik daar als witte man honderden jaren na dato nog op terug moeten komen? Juist Joas natuurlijk niet, ieder land draagt zijn kruis uit de geschiedenis. Koester wat je hier heb, als witte man heb ik me vaak gediscrimineerd gevoeld in landen met een zwarte bevolking. Geen probleem verder, daar ga ik ook niet meer heen. Rutte en Aboutaleb zeiden het al eens, als je je hier niet thuis voelt ga je gewoon weg, niemand die je tegen houdt!

 36. Koel Hoofd

  @Joop
  Het is je misschien ontgaan, maar het corona virus heeft geen politieke voorkeur en discrimineert niet.
  Alleen mensen zijn zo debiel dat een virus politiek maken of racisme er aan de haren bijslepen.

 37. De count

  Justin/Jeanne,

  Serieus? Racisten? Kritiek op een demo in coronatijd is racisme? Het feit dat alle levens er toe doen is racisme?

 38. Bromsnor

  Pee begrijpt het niet. Blanken zijn nauwelijks het slachtoffer van politiegeweld. Zwarten wel, vandaar de leus “black lives matter”.

 39. JdV

  @justin&jeanne: Inderdaad, niet echt fijn dat BLM. Alsof alleen black lives matter, nietwaar? Jewish lives matter (vermoord door palestijnen). Rohinga lives matter (vermoord door chinezen). Armenian lives matter (vermoord door turken). En zo kunnen we nog wel even door gaan. Behoorlijk discrminerend, dat BLM.

 40. Scherpschutter

  @Bromsnor 08:32

  Enkele droge feiten. Ik laat u zelf conclusies trekken:

  Bron: Washington Post.

  In 2019 waren er in totaal 1.004 gevallen van dood door de politie. Bij 802 van die incidenten werd het ras van de politieagent en de verdachte benoemd. 371 waren blank. 236 waren zwart. De overgrote meerderheid van alle gedode verdachten waren gewapend.

  Er waren in 2019 precies 10 gevallen in de hele U.S.A. waarbij ongewapende zwarte Amerikanen werden neergeschoten en gedood door de politie. Het gaat hier om 9 mannen en 1 vrouw.

 41. Imro

  @Justin/Jeanne, even ter verduidelijking: Racisme is het idee dat menselijke rassen gerangschikt kunnen worden als beter en slechter ten opzichte van elkaar. Het hebben van een afwijkende mening dan die van u is dus geen racisme.

  Het te pas en te onpas mensen met een andere mening dan die van u racist noemen is even verwerpelijk als racisme zelf.

 42. Justin

  Ja jongens, als jullie nou _nog_ niet door hebben dat institutioneel racisme bestaat, in Nederland, en de rest van de Westerse wereld, en maar blijven zeuren over mensen die daar tegen protesteren, dan ben je gewoon een racist.

  Institutioneel racisme is eeuwenlang, generatie na generatie, verantwoordelijk voor heel wat meer doden en algehele malaise, voor de onderdrukten als voor de samenleving als geheel, dan het covid-19 virus.

  Ga eerst maar eens nadenken over het verschil tussen a) een groep mensen in de buitenlucht met mondkapjes op (wat van jullie niet mag) en b) een groep mensen in bijvoorbeeld, een vliegtuig, met mondkapjes op (wat wel mag). Succes!

 43. HArry

  Op het moment een anti-racist protester een ander uitmaakt voor een racist zou hij of zij moeten beseffen dat hij of zij bijdraagt aan polarisatie, verdeling en scheiding der geesten.

  Laat dat nou net de basis zijn voor racisme en fascisme.

  Voor de gewenste gedrags- en of systeemverandering is dialoog en inzicht nodig en geen schofferende verwijten en beledigingen.

 44. Joas

  @ Imro en de Count

  Jaja. Alsof het over kritiek op een demi in Coronatijd gaat…..

  Als je tussen de regels door leest weet je wel beter. De reacties die nogal bruin ruiken, zijn reacties van mensen die altijd al aanschuren tegen een bepaal gedachtengoed. 1 iemand heeft het pseudoniem SS zelfs hier….

  En ja. Het stinkt hier wel degelijk.

 45. Imro

  @Joas en Justin:

  Er is een grote gematigde middengroep in de samenleving die de moord op George Floyd sterk veroordeelt, racisme sterk veroordeelt, mensen niet op basis van groepslidmaatschap maar als individu beoordeelt en het tevens nogal debiel vindt om in tijden van Corona met zoveel mensen zo dicht op elkaar te gaan staan als op de Dam is gebeurd (in Groningen en Den Haag was meer afstand gelukkig).

  U noemt die mensen dus racist, terwijl deze mensen racisme veroordelen. Daarmee polariseert u. U bent bezig de verschillen in de samenleving te vergroten in plaats van te verkleinen en mensen samen te brengen. U zit daarmee net zozeer aan het einde van het hoefijzer als de daadwerkelijke racisten die u zo veracht… Wat Harry zegt klopt dus…

 46. Scherpschutter

  @Justin 4/6/2020 – 9:59

  Twee vragen voor u:

  1) Hoe stelt u concreet voor dat vermeende “institutionele racisme” op te lossen? Tastbare oplossingen graag.

  2) Vergeleken met welke plaats ter wereld is het in de Westerse wereld slecht?

 47. Justin

  @Imro, die oh zo wijze “grote gematigde middengroep” mag dan wel even wat langer nadenken over het belang van anti-racisme tov covid-19.

  Gelukkig ga je ook niet in op het feit dat het virus in de buitenlucht aanzienlijk minder kans maakt om overgedragen te worden en dat we straks wel met bosjes tegelijk in een vliegtuig stappen naar onze vakantiebestemmingen (met een maskertje dat wel..niet..wel..niet..nuttig is om het virus tegen te houden).

  Elke keer dat anti-racisten staan te protesten is er wel weer wat te zeiken door die “grote gematigde middengroep”. Die groep die elke dag onnodig shoppen, in grote getale bij de meertjes liggen te branden in de zon, die oh-zo-nodig weer moeten zuipen op terrasjes en aerosol willen produceren en overdragen in de fitnessruimtes.

 48. trol

  Justin; appels en peren (coronadoden en racisme). Beide een groot probleem net als veel andere problemen.. Bovendien wordt er niet gezeurd op het protest zelf. Persoonlijk! vind ik het onderwerp alleen veel te beperkt, maar dat is dus persoonlijk. Maar zoals aangegeven; een protest op een specifiek onderwerp moet ook gewoon kunnen. Dus doe vooral jullie ding. Vinden mensen het niks, ben je nog geen racist.
  Corona heeft overigens vooral het probleem van makkelijke besmetting. Ik hoorde ook vaak: “Ik protesteer zelfs met risico voor mijn gezondheid”….. Jijzelf bent prima verantwoordelijk voor je eigen daden en kan het risico op ziek worden nemen. Echter kunnen anderen die jij later ontmoet dat niet, daar gaat het vooral om. Dus als iedereen even twee weekjes vrij neemt, of thuis werkt…niets aan de hand.

  Ik zie ook vaak (met name op Social) een plaatje voorbij komen van een park wat te druk is. Om te laten zien dat er met twee maten gemeten wordt..Verrassend…alleen maar blanken op de foto, als die foto al recent is? Waarom altijd die ene foto? Er zijn ook genoeg afbeeldingen te vinden van drukke plekken met een gemengd of enkel gekleurd publiek. Kennelijk is onderscheid maken ook bij voorstanders van het protest nogal belangrijk en dat irriteert mij.

  In de westerse wereld is er zeker sprake van institutioneel racisme, in Nederland ook, in de rest van de wereld uiteraard nog veel meer, dat geldt ook voor discriminatie (geaardheid, geloof, ras en geslacht). In Nederland kan het beter, absoluut…maar het is geen VS of een streng Arabisch land. laten we niet doen alsof het hier ook zo is. Nogmaals….wees blij dat we het hier goed hebben en werk aan verbetering, daar waar kan.

  Politieoptreden??? Zonder criminaliteit is een optreden niet eens nodig, laten we daarmee beginnen. In Nederland is er behalve het discutabele statistisch profileren (op kleur, maar ook op hobby zoals voetbal), weinig aan de hand…Het justitieel apparaat lost weinig op en in de strafmaten zit veel disproportionaliteit , dat is wel een probleem. Dat we ook protesteren voor iets wat in Amerika gebeurt, siert iedereen, maar niemand kan ontkennen is ook een hype is om naast een onderwerp aan te kaarten, vooral ook te deugen. Dat doet afbreuk aan het onderwerp en dat is jammer. Als ik drie foto’s met drie gezichten laat zien, waarvan één Floyd is, zal lang niet iedereen die “met hem is” de juiste persoon kunnen aanwijzen.

  Laat ik verder even mijn vriend als voorbeeld nemen.
  Van institutioneel racisme heeft hij zelf geen last…hij komt uit een relatief arm gezin (net als ik), maar heeft nu een goede baan, wordt niet elke dag staande gehouden, heeft vrienden uit alle “klassen”, heeft daarnaast geen last van het slavernijverleden (ik haat de Duitsers, Spanjaarden, Vikingen toch ook niet?) En heeft ook niet het gevoel gehad ooit tegengewerkt te zijn. Hij haat positieve discriminatie, zoals “in gelijke gevallen, geven wij de voorkeur aan teksten….” Vroeger: Hij vond een bijbaantje belangrijker in zijn jeugd dan op straat hangen en i niet gevoelig voor groepsdruk, ook verwachtte hij niet dat alles voor hem geregeld wordt (huis, geld, werk)…iets dat ik in mijn en hij in zijn omgeving teveel zag.

  Wel hebben wij last van dat wij in bijvoorbeeld Amsterdam en andere grote steden niet meer hand in hand kunnen lopen, zonder uitgescholden te worden door met name Marokkaanse jeugd (eigenlijk Nederlanders, gezien paspoort en derde generatie)…ik dwaal af. Overigens ben ik dus wit/blank of hoe dat tegenwoordig ook weer heet en val ik dus op hetzelfde geslacht, mijn vriend heeft Antilliaanse roots. Hij is gekleurd/zwart/bruin, of hoe dat tegenwoordig ook heet.

  Inderdaad… onderscheid in vliegen en bijeenkomst in de buitenlucht slaat op het eerste oog nergens op. Beleid is niet heel consequent, alleen kun je bij een besmetting in een vliegtuig de andere passagiers terugvinden en benaderen. Het heeft daarnaast wellicht een iets te veel economische drijfveer., ik weet het niet. Maar ook dat is whataboutism, iets waar ik en de rest zich nogal schuldig aan maakt.

 49. Joas

  @ Imro

  Hoezo is opkomen tegen racisme polariseren?

  Alsof racisten en niet-racisten gelijkwaardige groepen zijn?

  Iedereen zou tegen racisme moeten zijn en dat ook zichtbaar en hoorbaar moeten uitdragen. Aan een zwijgende middengroep heb je nu eenmaal niets. Die brengen namelijk weinig in de praktijk. Dan kunnen ze in hun hoofd wel ergens tegen zijn, maar dat heeft natuurlijk nul, nul effect.

  Het gaat hier niet om wit vs zwart, maar over, als het goed is, iedereen tegen racisme.

  Mensen die zogenaamd kritiek hebben op deze demo in coronatijd, zijn mensen die je zand in de ogen strooien. Ze hadden als het geen coronatijd was geweest wel een andere reden verzonnen om tegen deze demo te zijn. Ik ken de reaguurders en hun argumenten inmiddels best wel. Zeker de usual suspects op dit medium.

  Ze zullen altijd een stok zoeken (whatsaboutism’s) om doelbewust mensen tegen elkaar op te zetten. Dat doen namelijk niet de anti-racisme demonstranten, dat doen diegene die maar driftig op zoek zijn naar argumenten om af te kunnen leiden van de inhoud van de demo.

  In veel meer steden dan Den Haag en Groningen (namelijk ook Maastricht) en andere plaatsen ging het namelijk prima met het afstand houden. Verantwoordelijkheid ligt ook bij de mensen zelf. Zo ging echt 99% van de mensen gisteren in Rotterdam ook gewoon weg op verzoek.

 50. Imro

  @Justin

  Je wil dat ik serieus in ga op je jij-bak argument? Two wrongs don’t make it right.

 51. Justin

  @Scherpschutter,

  Vraag 1: Dat laat ik aan de experts over, die daar ongetwijfeld in samenspraak met mensen die het institutionele racisme persoonlijk ondervinden wel over uit kunnen komen. Het is natuurlijk van de zotte om zo’n complex vraagstuk voor te leggen aan een willekeurig persoon. Dat is een afleidingsmanoeuvre.

  Vraag 2: Het maakt geen bal uit hoe erg het hier is t.o.v. een ander land. Feit is dat het er is, en dat dat afgelopen moet zijn. Ook weer een afleidingsmanoeuvre.

 52. Justin

  @Trol, er wordt wel degelijk gezeurd over het protest zelf, maar ook door de maatschappelijke dialoog die het protest wil aanwakkeren te kapen en te veranderen naar de manier waarop het protest uitgevoerd werd (waarmee ook, twee vliegen in een klap, Halsema getracht werd te torpederen). Dat is iets waar Nederlanders bijzonder goed in zijn.

 53. Scherpschutter

  @Justin 4/6/2020 – 12:24

  1) Och kom kom. Niet zo bescheiden. U roept het hardst van allemaal dat het huis in brand staat. Vast en zeker dat u wel eens nagedacht heeft over een daadwerkelijke blusoplossing. Panikerend roeptoeteren blust niets. Voor de draad ermee en verklaar u per omgaande nader! Hoe lossen we dit op?

  2) Het is volgens u “irrelevant” dat er nergens op deze hele aardkloot zo weinig racisme is als in het Westen en gelijkheid op basis van ras zelfs grondwettelijk is vastgelegd? Irrelevant?! Het laaghangende fruit plukt u niet hier… Het laaghangende racisme fruit plukt u in de overige 90% van de wereld. Daar kunt u pas werkelijk een deuk in racisme slaan en naar ik mag aannemen is dit wat u wilt, toch? Of mogen we concluderen dat u dus niet zozeer tegen racisme bent, maar meer tegen racisme in specifieke geografische gebieden….?

 54. trol

  Daar heb je wel een punt. Afleiden is een vaak gebruikte tactiek. Over Halsema gesproken: Halsema had gewoon consequent antwoorden moeten geven over het hoe en waarom (rammelde nogal en dat frustreert) en het is de vraag of ze daar als Burgemeester zich op deze wijze in de menigte kan begeven. (zowel vanuit veiligheidsperspectief/corona, als ideologisch). Ik word ook moe van het argument …”en de horeca moet wel 1.5 meter.”. dat staat er los van. Het rechtsongelijkheid argument wordt vaak gebruikt…,maar is echt te juridisch. Daarnaast is ze wel vrij inconsequent als het om andere gevoelige discriminatoire zaken gaat. (Homostel wat recent veelde media opzocht en ook het restaurant Harcamel, waar ze continu alles over ontwijkt. benoem alle problemen als Burgemeester en je doet het een stuk beter dan nu.

  Over kapen gesproken. Jammer dat het protest dan ook op veel plaatsen wordt gekaapt door Antifa typjes en ophitsers (fakenews) en mensen die geen idee hebben en maar wat doen, of uit deugen meelopen en anderen de maat nemen om eigen fouten/privileges te verdoezelen.

  Ik vond de dame in dit filmpje het wel aardig weergeven. https://www.youtube.com/watch?v=ItopNgRQiuY&feature=youtu.be

  Wat mij betreft is het meeste wel spot on wat ze zegt en geeft weer wat het debat en protest mist en wat er dus niet klopt.
  De kern is, dat de kansen er gewoon zijn, je moet ze wel benutten en de dood van de Floyd aangrijpen voor een racismedebat een onjuiste aanvliegroute is. Roepen om het roepen is niet goed. Bovendien is het makkelijk.

 55. Koel Hoofd

  Applaus voorTrol graag!
  Voor de zo noodzakelijke raitonele nuancering en context wat die emotionele types voor het gemak altijd sterk afwijzen omdat het niet in hun opinie past.

 56. Trol

  Nog over de middengroep..als je je niet laat horen, ben je uiteraard nog geen racist. Het zou bijna een opmerking van een trol zijn. Zeg je niks over oorlog, honger, kinderarbeid, vervuiling, ben je niet meteen voor die problemen. Iedereen….ook degene die nogal resoluut vinden dat dat niet zo is, zit wel ergens in een middengroep. Gewoon toegeven. Niet roepen naar anderen met wat je zelf ook gewoon bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).