Honderden scholieren lopen klimaatmars door Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Honderden scholieren lopen klimaatmars door Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Honderden scholieren lopen klimaatmars door Utrecht

Honderden scholieren lopen klimaatmars door Utrecht
Zo'n 1500 kinderen liepen vanmiddag mee met een klimaatmars door Utrecht (foto: Maarten Koning)
Honderden scholieren hebben vrijdagmiddag gespijbeld van school en meegelopen met een klimaatmars door Utrecht. De mars, die onderdeel is van een wereldwijde klimaatstaking, begon nabij station Utrecht Centraal en eindigde in het Wilhelminapark.

Honderden scholieren hebben vrijdagmiddag gespijbeld van school en meegelopen met een klimaatmars door Utrecht. De mars, die onderdeel is van een wereldwijde klimaatstaking, begon nabij station Utrecht Centraal en eindigde in het Wilhelminapark.

Zo’n 1500 jongeren verzamelden zich rond het middaguur in Park Nieuweroord, bewapend met spandoeken. Vervolgens liepen ze via de binnenstad richting het Wilhelminapark, waar een groot podium was opgebouwd.

In het Wilhelminapark werden de scholieren toegesproken door leden van Youth for Climate, de organisator van de mars. Teachers for Climate, een groep van ruim 200 docenten, bood de ‘klimaatspijbelaars’ een open brief aan waarin ze hun steun betuigden voor de deelnemers aan de mars.

Het was de derde keer dat een landelijke klimaatstaking voor scholieren werd georganiseerd en de eerste keer dat Utrecht de plaats van handeling was. De vorige klimaatstakingen in Den Haag (7 februari) en Amsterdam (14 maart) hadden met respectievelijk 15.000 en 5.000 scholieren een betrekkelijk hogere opkomst.

De klimaatstakingen in Nederland zijn onderdeel van een internationale scholierenactie die in meer dan honderd landen plaatsvond. Met de actie willen de scholieren aandacht vragen voor een beter klimaatbeleid.

5 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Eerst stoppen met lachgas jongens (260 keer schadelijker dan CO2).
  Dan hebben jullie pas recht op spreken.

 2. Angelique

  Kinderen voor je karretje spannen…
  Effectief, maar niet fraai.

 3. Francis

  Het slaat allemaal wel erg door…. Ze hebben geen idee waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn behalve dat het om een dagje vrij gaat om daarna met zijn allen massaal naar een hamburgerketen te rennen en als de examens voorbij zijn vliegen we met zijn allen naar een warm land. Bravo!

 4. Theo

  Het zijn blijkbaar allemaal Engelstalige scholieren.

 5. bee

  wat vinden deze kinderen eigenlijk van het feit dat de overheid chemours weer een paar jaar toestemming heeft gegeven om gif te lozen ?
  de grote bedrijven hoeven helemaal niets te doen om het klimaat te verbeteren die mogen hun gang gewoon gaan maar wij moeten afval scheiden,anders krijg je nog een boete ook,
  en de kosten van alles worden ook nog eens op de burgers verhaalt.
  vraag eens aan zo´n kind hoevel de temperatuur is gestegen vanaf 1970 tot nu.
  vraag ook eens aan ze waarom men met de cijfers heeft lopen goochelen van begin vorige eeuw ,dan heb ik het over de hittegolven waarvan men de cijfers heeft gemanipuleerd anders kwam er iets heel anders naar voren.
  die scholieren weten toch wel dat bomen de lucht zuiveren van co2 en daar zuurstof voor teruggeven,waarom worden er dan massaal bomen gerooid ?
  deze scholieren weten helemaal niets ze vinden het gewoon leuk om met een groep door de straten te banjeren in plaats van op school te moeten zitten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).