Honderden studenten bij demonstratie Utrecht Science Park Honderden studenten bij demonstratie Utrecht Science Park

Honderden studenten bij demonstratie Utrecht Science Park

Honderden studenten bij demonstratie Utrecht Science Park
Bij het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht zijn honderden studenten en medewerkers samengekomen om te demonstreren. Het protest richt zich op de banden die de universiteit heeft met Israëlische instellingen, maar ook op de politie-inzet tegen studenten bij verschillende demonstraties vorige week.

Bij het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht zijn honderden studenten en medewerkers samengekomen om te demonstreren. Het protest richt zich op de banden die de universiteit heeft met Israëlische instellingen, maar ook op de politie-inzet tegen studenten bij verschillende demonstraties vorige week.

Om 11.00 uur liepen tal van studenten en docenten de klas uit om te verzamelen op het Utrecht Science Park. Voor het Bestuursgebouw zijn ze samengekomen om te demonstreren. Vanuit het gebouw kijken medewerkers toe. Tijdens de demonstratie zijn verschillende toespraken en er worden leuzen gescandeerd. Ook in andere gemeentes worden gedemonstreerd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rechts op de foto, vicevoorzitter van de UU, Margot van der Starre

 

Het protest richt zinder onder meer op de politie-inzet tegen studenten, bij de bezetting van het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek en de bezetting van het gebouw aan de Drift 25. De mobiele eenheid kwam daar in actie om de studenten te verwijderen. Tevens roepen studenten op om alle banden met Israëlische instellingen te verbreken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vicevoorzitter van het college van bestuur van de universiteit, Margot van der Starre, kwam naar buiten om een reactie te geven op de eisen van de demonstranten. De demonstranten wilden onder meer excuses horen voor het geweld dat de politie moest toepassen om de twee eerdere bezettingen te stoppen. Van der Starre wil eerst het onderzoek hiernaartoe afwachten, maar noemde het wel spijtig dat het optreden van de politie nodig was.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De demonstranten willen ook dat er meer dialoog en openheid komt over de banden die de universiteit heeft met Israëlische instellingen en uiteindelijk moeten die banden doorbroken worden. Een afvaardiging van de demonstranten ging het gebouw in voor een verder gesprek.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Kloek

  Zeg maar gerust duizenden, waaronder heel veel medewerkers, een meerderheid van de medewerkers aan uni’s wereldwijd steunt de acties (so far werkschuw tuig).

  Er wordt ook geregeld nepnieuws/ desinfo vanuit radicaal rechtse en pro apartheeidsstaat Israël hoek in dezen verspreid.

  De eerste relschoppers in Amsterdam waren Joodse demonstranten/ fans van de apartheidsstaat Israël, die doelbewust kwamen rellen, om de pro palestina demonstranten in een kwaad daglicht te stellen. Vervolgens werd daarop gereageerd door relschoppers/ hooligans. Geen studenten/ medewerkers van de uni.

 2. Koel Hoofd

  Het is lekker weer, morgen krijgen we weer regen…
  Was die walk-out ook doorgegaan als het had geregend?

 3. Leon

  Uitstekende actie van de demonstranten.

 4. S

  Moet er niet gestudeerd en/of gewerkt worden?
  In menig bedrijf lig je er (terecht) uit als je meent in de baas z’n tijd te moeten demonstreren tegen Israel.

 5. Leon

  @S: Welke bedrijven heb je het dan over en welke onderbouwing voor je statement kun je geven?

 6. de Roeptoeter

  Prima toch, zolang je niets sloopt doe je je best maar. Vooral op science park.

  Hou de Hamas fans erbuiten en je hebt mijn zegen ook.

 7. Utrechter

  @Kloek en kun je aantonen wet je hier allemaal zegt. Medewerkers aan uni’s zijn werkschuw tuig, andersdenkende zijn radicaal rechtse en pro apartheidsstaat en de eerste relschoppers in Amsterdam waren Joodse demonstranten/ fans van de apartheidsstaat. Of ben je in alle opwinding nu zelf nepnieuws en desinfo aan het verspreiden ?.

 8. S

  @leon: beter om je vraag om te keren, bij welke niet? Blijkbaar kan alles maar op die UU: docenten die ipv te werken een beetje een gebouw gaan bezetten. Bij welke bedrijven gebeurt die nog meer?! Helemaal nergens.

 9. Nico

  Ze kunnen beter niet weglopen maar studeren daar voor zitten ze op school. Als ik naar de foto’s kijk zie ik wel wat helden. De mensen welke hun gezicht bedekken. wat is dat voor een onzin? Je bent niet in Rusland alwaar je na opgepakt te zijn een paar jaar naar een kamp verdwijnd. En vergeet niet alle ellende is begonnen op 7 Okt door Hamas. En daar hoor ik niet over. Sterker, in Soedan (darfur) worden al jaren duizenden mensen vermoord maar die zijn denk ik niet zo belangrijk als Palestijnen. Zie site Amnesty International. Protesteer je prima, maar dan wel eerlijk en voor iedereen. Het beste zou mischien zijn met ze allen naar Israel te gaan en daar protesteren want ik geloof niet dat Israel schrikt van deze uit gebouw weglopende studenten.

 10. Joes

  @ S.

  Deden ze dat ook maar bij andere bedrijven die medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen of bijv. aan het medeplegen van milieudelicten. Ipv “befehl ist befehl”. Je weet dat je niet een heel sterk punt hebt. Mensen die klakkeloos doen wat de baas zegt dat ze moeten doen, zijn best makke schapen die vaak aan de verkeerde kant van de lijn komen te staan. En dat vooral uit angst hun baantje te verliezen.

 11. Knuppel

  @S Bij de UU wordt overwerken ook niet betaald. Ik zou je niet al te druk maken over dit uurtje. Overigens waren er geen docenten bij de bezetting. Mooi ook dat je reageert onder werktijd? Waar kan dat tegenwoordig nog?

 12. De count

  Kloek, denk je dat het lukt om een reactie te geven met bewijs voor je stelling “meerderheid medewerkers bla bla” en zonder framende termen als radicaal rechts en apartheidsstaat.

  Het lijkt me sterk dat er vandaag in utrecht duizenden waren verder….

  Op video’s van vandaag van de Uva is te zien hoe demonstranten de boel verbouwen in een van de gebouwen. Kunt u dit duiden of is dit ook nepnieuws/propaganda en hooligans?

 13. S

  @knuppel: aggossie, geen overwerk betaald? De tranen springen me in de ogen. Met dat soort salarissen is overwerk betalen ook niet echt nodig.
  Overigens waren er tientallen docenten bij de bezetting.

 14. Vincent

  Heel mooi om te zien 💪

 15. Erik

  Verdeel en heers

 16. Toine Goossens

  Wij, de Westerse wereld, zit in een diepe vertrouwenscrisis. Wat in 2008 begon met de bankencrisis is onverdroten doorgegaan. Massaal zijn en worden fundamentele morele waarden met voeten getreden.
  Bijzonder veel waardering voor het verzet van studenten en UU medewerkers daartegen.

  @Scherpie, mee eens toch?

 17. Gosh

  @ Toine.
  Je vergeet de dotcomcrisis. Oh nee, je vergeet de oliecrisis. Oh nee, je vergeet de SuezCrisis. En last but not least: de moeder van alle crisissen: driekwart eeuw geleden. Waarmee de ellende van vandaag eigenlijk begon.

 18. Scherpschutter

  @Toine Goossens 21:06

  Nee. Ik heb geen enkele last van een vertrouwenscrisis.

 19. ingewikkelde tijden

  Generatie Z, want daar hebben we het bij dit soort protesten toch over, is op ‘hoofdlijnen’ opgevoed en daar wringt het nu precies na Corona. Of het valt na 2 jaar ophokplicht in ieder geval wel meer op;
  Geen mentale weerbaarheid, geen vermogen om te luisteren, alleen maar zenden en niet willen ontvangen, overal rechten aan te menen ontlenen maar geen plichten.
  Een verloren generatie, en niet alleen vanwege de huizenmarkt en te dure broodjes zalm en latte.
  De wereld zoals wij die kennen is in rap tempo in een neerwaartse spiraal aan het glijden. Maar misschien dat dit ook wel weer mogelijkheden gaat bieden.
  Vooralsnog ben ik somber gestemd over dit alles, maar ik ben dan helaas ook een blanke hoog opgeleide man van middelbare leeftijd…

 20. Robbert

  Misschien terug naar de basis, waar praten we over: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3734523/deze-banden-heeft-de-universiteit-utrecht-met-israelische-instellingen

 21. Ptr

  Ja wel, ze protesteren tegen het politie optreden.
  Ach ja, geef de politie maar weer de schuld.

 22. W.H.de Groen

  Wat vooral duidelijk is, is dat het chaotiseren van Westerse samenlevingen in goede handen is bij diegenen die het slachtofferschap tot topsport hebben verheven.
  Maar, hier geen ereprijzen,bekers of medailles maar slechts het hoongelag vanuit de tribunes.

 23. Lisa

  Check dit, protesterende studenten hebben gewoon gelijk: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/geen-enkele-universiteit-in-israel-gaat-vrijuit-zegt-onderzoeker-over-hun-rol-bij-de-onderdrukking-van-palestijnen~b4c54243/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).