Hoog Catharijne strijkt hand over het hart: Leger des Heils mag tijdens kerst blijven collecteren | De Utrechtse Internet Courant Hoog Catharijne strijkt hand over het hart: Leger des Heils mag tijdens kerst blijven collecteren | De Utrechtse Internet Courant

Hoog Catharijne strijkt hand over het hart: Leger des Heils mag tijdens kerst blijven collecteren

Hoog Catharijne strijkt hand over het hart: Leger des Heils mag tijdens kerst blijven collecteren
Archieffoto Hoog Catharijne Foto Robert Oosterbroek
Het Leger des Heils kan weer naar hartelust collecteren in Hoog Catharijne in aanloop naar de kerstdagen. Vorig jaar december zou eigenlijk de laatste keer zijn omdat Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, alle vormen van collecte wilde verbieden.

Het Leger des Heils kan weer naar hartelust collecteren in Hoog Catharijne in aanloop naar de kerstdagen. Vorig jaar december zou eigenlijk de laatste keer zijn omdat Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, alle vormen van collecte wilde verbieden.

Nu heeft de Franse eigenaar besloten dat er één week per jaar gecollecteerd mag worden in Hoog Catharijne. Deze uitzondering is speciaal voor de kerstcollecte van het Leger des Heils gemaakt. Daarnaast kunnen ook andere organisaties die willen collecteren gebruik maken van deze uitzonderingsweek. Daarbij houdt Kléppiere zich wel het recht voor collectes te weigeren met een religieuze of politieke invalshoek, of wanneer het aanstootgevende doelen betreffen.

Hoog Catharijne is een gebied dat door de gemeente Utrecht in erfpacht is uitgegeven. Vanwege het erfpachtrecht kan de gemeente Klépierre niet verplichten om de jaarlijkse collecte van het Leger des Heils toe te staan.

De gemeente is wel in gesprek gegaan met het Franse bedrijf om de situatie en mogelijkheden voor komende jaren te bespreken. Klépierre heeft daarbij aangegeven dat zij erg vaak verzoeken ontvangen om collectes te houden, en daarom hebben zij het nieuwe beleid, waar één week per jaar gecollecteerd mag worden, ingevoerd.

8 Reacties

Reageren
 1. anna

  De eigenaar van HC is alleen geïnteresseerd in geld. Nu mag het per ‘uitzondering; een collecte. Bij gratie van Kleppiere, Toch te gek, net als dat je er met je hond niet meer door heen mag lopen. Dat betekent al gauw komende van de stad dat je een hele omweg moet maken en je slecht ter been voor een aardige opgave staat. Of verplicht de bus moet nemen. Natuurlijk hebben eigenaren van een bedrijf als ondernemer iets te zeggen, alleen als een gebied zo groot is het toch te gek dat een gebied deze man alleen de zeggenschap heeft. Verder worden mensen met een beperking ook niet welkom geheten, de bewegwijzering is amper te vinden en er is een zielig liftje in een hoek weggedrukt.

 2. Vera

  Volgens mij is het leger des Heils vrij religieus.. Maar goed dat her wel mogelijk is.

 3. Toine Goossens

  Eindelijk eens een goed besluit van Kléppiere. Het Leger des Heils heeft een belangrijke functie voor het opvangen van verslaafden, daklozen, verwarde mensen, noem maar op. Kijk op de website welke voorzieningen door hen zijn opgezet of worden ondersteund.
  https://www.legerdesheils.nl/midden-nederland/overzicht

  Ik ken 2 zorgprofessionals die er werken en die werkelijk vol lof over de betrokkenheid en persoonsgerichtheid zijn.

 4. Ruud Paree Meijer.

  Wat willen ze nu een lintje ?
  Eerst alle kleine middenstanders weg gepest door extreem hoge huur te vragen en belachelijke openingstijden te eisen.
  Evenzo krom dat de Gemeente Utrecht hier geen inspraak in heeft.

 5. Herman

  Dus nu moeten we blij zijn dat een stel graaiende Franse aandeelhouders opeens de barmhartige samatariaan zijn omdat een normale reeds lang bestaande situatie mag blijven bestaan?

  Ze moeten zich schamen dat ze überhaupt dit voorstel hebben durven doen!

 6. Robin

  Jongens, niet teveel azijnpissen. Ze hebben klaarblijkelijk ingezien dat Utrechters hier aan hechten, en zich aangepast. Dat wilden we toch? Case closed, fijn dat u zich bedacht heeft.

  @ Anna, ze mogen je niet weigeren met hond, kunnen ze vragen, maar kan je net zo makkelijk negeren. Ze mogen je niet beboeten, tegenhouden of anders.

  https://www.ad.nl/utrecht/hoog-catharijne-weigert-honden-maar-mag-dat-wel~a999fd62/

 7. @UtrechtseSjoerd

  In HC regeert het geld. Al jaren. De in de jaren 70 gemaakte afspraken blijven maar geheim onder het excuus van ‘zeer lastig op te zoeken’. Hier zou #FTM wel eens een beerput mogen opentrekken.

 8. Geenstijl@Utrecht

  @Toine Goossens 3/10/2018 – 13:08

  Sorry Toine, ik ken het leger van tegenwoordig als een ordinair bedrijf waar dikke salarissen de boventoon voeren en het vooral om de omzet gaat, de tijd van de echte heilsoldaat is voorbij jammer genoeg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).