Hoog Catharijne wil onderdeel zijn van de stad; Is de aansluiting gevonden? | De Utrechtse Internet Courant Hoog Catharijne wil onderdeel zijn van de stad; Is de aansluiting gevonden? | De Utrechtse Internet Courant

Hoog Catharijne wil onderdeel zijn van de stad; Is de aansluiting gevonden?

Hoog Catharijne wil onderdeel zijn van de stad; Is de aansluiting gevonden?
De verbouwingen in en rond Hoog Catharijne zijn al lange tijd in volle gang en na een aantal grote openingen staat er weer een mijlpaal voor de deur. De gevel langs de Catharijnesingel is bijna klaar en daarmee is er weer een nieuwe toegang op straatniveau tot het winkelcentrum. Er wordt nog volop gewerkt, maar er is ook al veel af. De plannen voor het gedeelte aan het Moreelsepark worden momenteel gemaakt. Eind 2022 moet de gehele transitie van Hoog Catharijne zijn voltooid. We maken daarom een tussenbalans op: wordt de langgekoesterde wens van het winkelcentrum om verbinding met de stad te krijgen waarheid?

De verbouwingen in en rond Hoog Catharijne zijn al lange tijd in volle gang en na een aantal grote openingen staat er weer een mijlpaal voor de deur. De gevel langs de Catharijnesingel is bijna klaar en daarmee is er weer een nieuwe toegang op straatniveau tot het winkelcentrum. Er wordt nog volop gewerkt, maar er is ook al veel af. De plannen voor het gedeelte aan het Moreelsepark worden momenteel gemaakt. Eind 2022 moet de gehele transitie van Hoog Catharijne zijn voltooid. We maken daarom een tussenbalans op: wordt de langgekoesterde wens van het winkelcentrum om verbinding met de stad te krijgen waarheid?

De ingang van het kantoor van vastgoedbelegger Klépierre, vroeger Corio, is even zoeken met alle verbouwingen in het Radboudkwartier. Eenmaal binnen komen algemeen directeur Hoog Catharijne Menno Overtoom en centrumdirecteur Sarah Vehmeijer achter een standbeeld van nijntje – eenzelfde formaat als op de Mariaplaats – vandaan gelopen. Het beeld heeft een prominente plek gekregen. Overtoom: “We zijn wel trots op dat beeld. Het is gekocht op een veiling in 2015 nadat het Centraal Museum ons vroeg: moeten jullie niet zo’n beeld hebben? Ja, als Utrechtse partij vonden we dat we dat inderdaad wel moesten.” Het toont de ontwikkeling die Hoog Catharijne probeert door te maken. De connectie met de stad was lang ver te zoeken, maar er wordt gewerkt aan een betere relatie.

De aanpak van het Utrechtse stationsgebied was aan het begin van deze eeuw een ingewikkelde kwestie geworden. Er was veel achterstallig onderhoud en bovendien waren er veel onveilige en verloederde plekken. Investeringen bleven bovendien lang uit, maar het Masterplan Stationsgebied in 2003 bracht een nieuw perspectief.

Zeventien jaar later begint de totale renovatie van het winkelcentrum inmiddels duidelijke vormen aan te nemen, maar de partijen in het centrum van Utrecht kwamen van ver. Directeur van Hoog Catharijne Menno Overtoom, al vanaf het begin in 2001 betrokken bij de herontwikkeling van het winkelcentrum, weet het kantelpunt nog wel. Zonder aarzelen: “Op 1 december 2009. Toen gebeurde er iets.” De bouw van de woon-winkelgebouwen op Vredenburg – waar tegenwoordig de Zara en Starbucks in zitten – startte op die dag. “Dat was letterlijk de eerste steen op weg naar een nieuwe toekomst van het hele gebied. Daarvoor was het vooral plannen maken, heel veel discussie en veel politiek bedrijven. Een periode met veel scepsis en cynisme in de stad.”

‘Het was allemaal heel anoniem en introvert’

Menno Overtoom en Sarah Vehmeijer. Foto: Robert Oosterbroek

Aansluiten op omgeving

Er was echter meer nodig dan alleen het leggen van stenen om de heersende opinie rond het stationsgebied en daarmee Hoog Catharijne te draaien. “Wij misten connectie met Utrecht”, vertelt Overtoom. “Er stonden voor onze verbouwing drie uitgangspunten vast: er moest meer daglicht komen, we wilden meer hoogte creëren en beter aansluiten op de omgeving. Het was allemaal heel anoniem en introvert. De verbindingen die er waren met de rest van Utrecht waren van een lage kwaliteit. Met deze verbouwingen hebben we dat geprobeerd om te draaien.”

Die uitgangspunten van de verbouwingen zijn duidelijk terug te vinden in het vernieuwde Hoog Catharijne. Grote hoge open ruimtes met veel licht en veel plek om te zitten, maar ook uitnodigende entrees op straatniveau zorgen voor een open karakter. Inmiddels is ook de toegang op de hoek van het Smakkelaarsveld en de Catharijnesingel bijna klaar en is de rest van de gevel richting het Moreelsepark het volgende onderdeel van het project. “We zijn vrij ver gegaan in de hoogte en licht terugbrengen”, knikt Overtoom tevreden. Sarah Vehmeijer vult aan: “Het is belangrijk om te beseffen dat het nog niet af is: we zijn nog druk aan het bouwen, maar de identiteit van het winkelcentrum is zich wel opnieuw aan het vormen. Naast winkels is er veel meer aandacht voor horeca gekomen en dat zorgt ervoor dat Hoog Catharijne meer een plek is waar mensen ook willen verblijven.”

De samenstelling van het winkelcentrum is volgens Vehmeijer tegenwoordig gevarieerder. “Er zijn winkels bijgekomen met een ander publiek dan Utrecht had. De ruimte die wij bieden is vaak ook groter dan in de historische binnenstad. De ontwikkeling en de stijgende populariteit van Utrecht hebben daar ook aan bijgedragen.”

De lokale ondernemers in het winkelcentrum (Bob Bayer, Tai Soen, Bakkerij Bart, Tamminga & Verweij en Hagenouw) zijn momenteel op een hand te tellen, is ook Vehmeijer zich van bewust. DUIC schreef eerder dat de hoge huurprijzen en ruime openingstijden het lastig maken voor kleine ondernemers. Vehmeijer reageert: “Wij zoeken naar meer kleine ondernemers in Hoog Catharijne: dat maakt het juist interessant voor bezoekers. We zijn daarover in gesprek met verschillende partijen en kijken wat past.”

Dialoog

Er wordt tegenwoordig meer toenadering gezocht met partners in de stad. “Door de transitie van het centrum hebben we nu de mogelijkheid om meer in contact te staan met de stad. We gaan meer met bewoners in gesprek, maar organiseren ook elke maand een optreden met TivoliVredenburg en hebben samenwerkingen met de Stadsschouwburg en het Centraal Museum”, vertelt Vehmeijer. “Veel van die initiatieven komen ook echt uit de stad. Men weet ons beter te vinden en wij werken ook beter samen.”

“We moesten ook meer de dialoog aangaan met de stad”, geeft Overtoom toe. “De samenwerkingen zijn een bewuste keuze om meer onderdeel te worden van Utrecht. Er was een fysieke barrière, maar we voelden ook weerstand vanuit de stad. We hebben daarom veel geëxperimenteerd.” Overtoom denkt terug aan Stekker in de Tunnel een technofeest in de oude expeditietunnel – bij Utrechters bekend als ‘junkentunnel’ – onder Hoog Catharijne. Hij lacht erbij: “Een spannende tijd. Sommige dingen doen we nog steeds en andere niet meer, maar we hebben hard gewerkt om de aantrekkelijkheid te verbeteren.”

‘Los van al die contracten komt dat ook omdat mensen elkaar wisten te vinden’

Kritiek vanuit de gemeenteraad over bijvoorbeeld de trappen tussen de Moreelsebrug en het station – met Klépierre is eerder afgesproken dat er geen trappen komen – blijft terugkeren. “De gemeente en wij zijn allebei serieuze en professionele partijen en vaak zijn we het eens, maar soms ook niet. Maar ik denk wel dat we al jaren beter omgaan met die kritiek. Het feit blijft dat dit gebied tot ontwikkeling is gekomen. Los van al die contracten komt dat ook omdat mensen elkaar wisten te vinden. We zijn blijkbaar in staat geweest om een eindeloze hoeveelheid hobbels en problemen op te lossen. Dat zegt eigenlijk genoeg.”


Gevel

De nieuwe gevel van Hoog Catharijne aan de Catharijnesingel is bijna klaar. Op de hoek is een ingang naar Hoog Catharijne en langs de singel is onder meer een opvallend hekwerk gemaakt met erachter een inpandige expeditielocatie, leveranciers kunnen hier hun spullen afgeven. Politieke partijen vroegen zich eerder af of de ruimte achter de plint niet een betere invulling had moet krijgen, zodat het publiek er ook wat aan zou hebben en het zo beter is voor de uitstraling. Veelgehoorde kritiek op het gebied rond het ‘oude’ Hoog Catharijne was namelijk het gebrek aan sociale veiligheid vanwege de dichte en donkere plinten. Wij vroegen raadslid Maarten Koning en initiatiefnemer van Bouwput Utrecht Herbert Boland wat zij van het gedeelte langs de singel vinden.

Maarten Koning, gemeenteraadslid D66 Utrecht

“D66 was een van de partijen die in 2018 vragen stelde aan het college, hoe het in vredesnaam mogelijk was dat er zo’n lelijke grote expeditiedeur komt pal aan de overkant van de culturele hotspot TivoliVredenburg. Het mag duidelijk zijn: wij zijn er niet blij mee en vragen ons tot op de dag van vandaag af hoe de Welstandscommissie dit goed heeft kunnen keuren. Wij hadden er graag een groene gevel gewild. Maar er is nu eenmaal een ‘expeditieruimte’ nodig voor de aanvoer van de spullen die in Hoog Catharijne verkocht worden. Zoals overal, zijn er ook in het Stationsgebied dingen die niet de schoonheidsprijs verdienen. Maar alles bij elkaar is het Stationsgebied veel gaver dan een paar jaar geleden: van het nieuwe stationsgebouw, tot Tivoli en straks de herontwikkeling van de Jaarbeurs: super voor ons stadsie. En de singel is vanaf september dan eindelijk helemaal rond (op 12 september de spectaculaire opening!). Wij kunnen er niet op wachten!”

Herbert Boland, Initiatiefnemer bouwpututrecht.nl

“Het is gemakkelijk om de intimiderende en voor Hoog Catharijne atypische donkere natuursteengevel met weinig aantrekkelijke straatfuncties te veroordelen. Uit de interviews die Bouwpututrecht.nl heeft gehouden voor de aanstaande special ‘Tien jaar bouwen’ zijn twee waarnemingen blijven hangen. Allereerst dat in het stationsgebied niet de individuele gebouwen of architectuur maar juist de samenhang, het totaal bepalend is. En daarnaast dat het succes uiteindelijk niet door gebouwen maar door mensen wordt gemaakt. Het vitaliseren van het straatniveau is daarbij wel een sleutelfactor. Hoe levendig de plinten van Gildenkwartier worden, weten we over een aantal maanden. Bedenk dat de omgeving volop compensatie biedt. Denk bijvoorbeeld aan het aanstaande Smakkelaarspark met de oevers van het nieuwe water. Maar Gildenkwartier dan? Zo snel mogelijk opfrissen van de bovenbouw. En veel grote bomen ervoor. Dat is dan wel een voordeel: groen komt mooier uit op het zwart.”

25 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Je kan het proberen leuk te laten klinken als “we hebben een meningsverschil met de gemeente”, feit is dat het puur burgertje pesten is van Hoog Catherijne als het gaat om de trappen bij de Moreelsebrug.

    Klepiere geeft heel Utrecht een middelvinger en zegt, wij willen dat iedereen door Hoog Catherijne loopt, want afgesproken. Ook al is het voor een grote groep mensen efficienter om via de Moreelsebrug het station te bereiken.

    Dus nee. Je bent gewoon aan het tegenwerken en vervelend aan het doen.

    Het is wel mooi geworden, dat moet ik dan ook wel zeggen.

  2. Yoshua

    Op de foto’s ziet het er prachtig uit.
    Via de mensen die reageren op DUIC weet ik dat het nieuwe HC een paradijs moet zijn.
    Vroeger kwam ik bijna nooit in het oude HC.
    In het nieuwe HC ben ik nog nooit geweest.
    Neem dagelijks de bus naar het busstation en C.S, dan is er geen reden om door HC te gaan lopen.
    Ik begrijp in dit verhaal niet echt waarom het nieuwe HC een connectie zou moeten zijn op de binnenstad.
    In mijn beleving is HC iets voor dagjes mensen en DUIC reageerders.
    In mijn omgeving kom ik nooit mensen tegen die enthousiast vertellen over het nieuwe HC , dat ik iets zou missen in mijn eenvoudige leven, door daar nooit te zijn geweest.
    HC is een beetje als LR, je moet er afhankelijk van zijn om het mooi te vinden.
    Ik ben nog nooit in LR geweest daarom vindt ik het absoluut niets.

  3. Joas

    Dus wacht even.

    Een bedrijf dat eigenlijk alleen maar bestaat om een hoop anonieme investeerders en beleggers zoveel mogelijk geld te laten verdienen/ winst te laten maken/ vermogen te laten groeien zou iets met de stad te maken moeten hebben?

    Dat kan nooit. Een stad is een levendige plek van en voor de burgers van de stad. Het heeft een functie. Die functie gaat veel verder dan alleen maar geld verdienen. Dat is ook het verschil tussen een lokale ondernemer (hoe lang ze nog mogen bestaan) en al die multinationals en ketens die alleen maar bestaan om de investeerders te pleasen. Die zijn niet geïnteresseerd in de producten en in de mensen, alleen maar in verdienen. Die hebben geen maatschappelijke functie.

  4. JdV

    Ik weet dat de Volendammer Vishandel in gesprek is met Klepierre over een terugkeer naar HC. Dat zou een prima aanvulling van het lokale aanbod zijn. Als Klepierre echt wil scoren moeten ze een mooie plek zoeken voor Toko Mitra en daar een bescheiden huur voor vragen. Dat zouden volgens mij veel inwoners waarderen, net zoals de terugkeer van de Volendammer.

  5. Wouter

    Ik moet wel zeggen dat de gevel aan de Catharijnesingel aanzienlijk mooier is geworden dan dat het er op de concepttekening uitzag. Als straks dat appartementencomplex erboven ook nog gepimpt is, dan ziet het geheel er wel aardig uit denk ik.

  6. Gerard Brugmans

    Als een vastgoedboer als Klépierre aansluiting met de echte stad wil gaan zoeken moeten we heel goed blijven opletten. Dit soort typjes denkt in termen van rendement per vierkante meter en winstmaximalisatie. Als daar ineens zo’n lief marketingsausje overheen gaat willen ze iets voor elkaar krijgen waar vooral zij (en waarschijnlijk alleen zij) beter van worden. Kijk gewoon naar het doen en laten van deze cowboy’s in de afgelopen decennia. Dat gaat echt niet anders meer worden. Als het er op aan komt zijn het keiharde zakenmensen die de vloer aanvegen met alles en iedereen, en zeker met ons naïeve stadsbestuur!

  7. Herman

    Het kantelmoment voor kleppierre, start jouw winkels Vredenburg, zegt genoeg.
    Deze vastgoedmensen denken niet in mensen, maar in stenen…….

  8. Scherpschutter

    Menno Overtoom heeft vakwerk geleverd. Als ondernemer in Utrecht heb je per definitie al een nutteloos ambtenarenleger tegenover dat niet alleen gevoed wordt uit je inkomsten, maar er bovendien ook nog eens alles aan doet om je nog een keer extra op kosten te jagen met 100.000 regels, wetten, directieven en ander bureaucratisch geneuzel. Wat een gevecht moet dat zijn geweest…

    Dat zo’n gevecht leidt tot niet optimale resultaten bewijst HC wel, maar tegelijk bewijst HC ook dat het met een enorme berg doorzettingsvermogen en gigantisch hoge kosten toch mogelijk is om nog een centje te verdienen in Cuba aan het Amsterdams Rijnkanaal. HC is een groot succes en daarvoor verdient deze kundige directeur een vette pluim (en bonus).

    En natuurlijk verdient deze directeur ook een vette pluim voor het glansrijk slagen in het beter laten aansluiten van HC op Utrecht. Dat deze vakman daarin is geslaagd bewijst immers de markt. Het commerciele succes spreekt voor zich en toont aan dat de Utrechter HC meer en meer in het hart heeft gesloten.

    Als er nou 1 ding is waar deze directeur met vlag en wimpel in geslaagd is dan is het wel aantonen dat commercie en maatschappelijk belang uitstekend verenigbaar zijn.

  9. wollie

    het nieuwe hoog catharijne ziet er mooi uit.

    ik loop er regelmatig en heb er nog nooit iets gekocht. blijkbaar sluiten mijn wensen niet aan bij het winkelaanbod. gemiste kans?

  10. Koel Hoofd

    Het was shit, het is nog steeds shit en het blijft ook in de toekomst shit.

    Mensen maken de stad. Echter die mensen zijn compleet ondergeschikt gemaakt aan de zielloze architectuur van het grootkapitaal. En dat groot kapitaal ziet mensen slechts als suffe koeien die dagelijks voor geld uitgemolken moeten worden.

    Ik ben er nu paar keer geweest met een missie, ik moest iets hebben.
    Helaas, niet te krijgen en er werd me verteld dat ik het maar via de webshops moets bestellen? Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een winkel?
    Gelukkig zijn er nog kleine retailers die het commercieel geweld hebben overleefd en zich schuilhouden in de bekende uithoeken van de stad.
    Want als ik iets nodig heb, dan wil ik daar niet 3 dagen op moeten wachten omdan alsnog het verkeerde te krijgen. Dat is extreem inefficient en alleen functioneel voor die hersenloze millennials die zonder app niet meer kunnen functioneren.

    Wat me wel op viel, de winkels zijn vol producten en winkelpersoneel maar de consument ontbreekt in die winkels. Dus die consument die dagelijks braaf voor geld uitgemolken had moet worden, zoekt zijn/haar heil toch ergens anders en gebruikt HC waarvoor het is bedoeld: als doorstroomgebied voor voetgangers.

    Utrechters 1 – groot kapitaal 0
    Soms ben ik toch echt trots op mijn medestadsbewoners!

  11. Peter Villevoye

    Ik woon en wandel nu al 30 jaar in het stationsgebied en heb alle veranderingen stap voor stap mogen meemaken. Qua stedelijk schoon en leefbaarheid zijn er m.b.t. HC veel grootse maar ook gewaagde stappen gezet, die tezamen een forse winst opleveren. Echt wel !

    Enkele losse impressies mijnerzijds van MINpunten van het nieuwe HC.

    Alles begon inderdaad met die nieuwe klont winkels en woningen aan de Hollandse en Vlaamse Toren. En eerlijk gezegd vind ik die (en-passant) het minst geslaagd, want het hele blok is aan drie kanten flagrant mislukt ! Vrijwel niks anders dan kale gevels en geblindeerde etalages, en dan die ene idioot felle lichtreclame. Gemiste kansen – hopelijk is het er wèl lekker wonen.

    De singel-overkluizing is enorm en lelijk (van twee fragiele overbruggingen naar een forse betontunnel) maar het is in ieder geval een drukke doorgang en geen naargeestige onderwereld. Dus ach, het zij zo.

    Veel winkelondernemers denken per se in HC aanwezig te moeten zijn en redden het soms niet, want winkeltje spelen is een precaire business geworden in deze online-tijden. Maar onverhoopte leegstand wordt tenminste wel altijd netjes verhuld !

    Het eerste vernieuwde deel is (en blijft) voornamelijk één grote walk-in klerenkast – totaal niet mijn interesse, maar de andere delen blijken al wat meer gevarieerd, met weer veel nieuwe merken, franchises en flagships, en af en toe wat welkome lokale middenstand. De juiste mix zal zich steeds moeten vinden en blijven bewijzen.

    Wat ik totaal níet begrijp is de afsluiting ‘s-avonds van de doorgang naar Vredenburg. Dan word je vanuit de altijd levendige Stadshal naar die saaie en tochtige steeg (Hollandse Toren) gedirigeerd. Wat maakt die laatste 50 meter nou zo speciaal om af te moeten sluiten ? Geen idee…

    En hoe de plinten zich aan het Smakkelaarsveld gaan ontwikkelen blijft nog vaag. Komen daar nu wat kleine winkeltjes of blijft het een kille ‘buitenom’ als straf voor diegenen die zich niet 4x daags door de ingewanden van HC willen laten laven en (ver)leiden ?

    Tot slot een greep uit de PLUSpunten:
    + de begane grond in de luchtige Stadshal, met al die eettentjes;
    + de geslaagde duidelijkheid in ruimtelijke oriëntatie en navigatie;
    + de wijde entree aan het Stationsplein.

  12. Wim

    KoelmHeet Hoofd,
    Waar bazeer jij de onzin op die jij uitkraamt.
    Het is meestal druk in HC en er zijn genoeg kopers in de winkels mede doordat het zo groor is is er ruimte. Wat je in die kleine centra niet kan zeggen daar is het vol en geen dookomen aan.
    Zoals Scherpschutter ook zegt er is vakwerk gelevrd en een ombouw gedaan in een Centrum dat ook nog in bedrijf bleef. Ook de ombouw is een staaltje van techniek.
    Ja als je wat uit een bouwmarkt wil hebbne moet je niet in HC zijn.

  13. José Swanenberg

    Mooie foto van de nieuwe ingang naar de Mall. Maar….. volgens mij is dit de ingang naar de MediaMarkt. Dus je moet altijd door de winkel wil je naar de andere gedeelten van HC. Dat vind ik niet zo geweldig. Goed bedacht van de MediaMarkt.

  14. Peter Villevoye

    @José Swanenberg

    Die ingang (doorgang via MediaMarkt) is niet bedacht door MediaMarkt, maar volgens mij een oude eis van de Gemeente aan HC, om altijd een doorgang te blijven bieden. Het was destijds namelijk de uitgang van een ‘straat’ binnen HC, totdat MediaMarkt de hele hoek ging huren en deze zij-ingang dreigde af te sluiten. De Gemeente eiste echter het handhaven van een vrije doorgang tijdens ‘normale’ winkeluren. Daar heeft MediaMarkt ze zich ook lange tijd netjes aan gehouden !

    Of deze afspraak/regeling nog steeds geldt, weet ik niet. Maar het heeft dus wel een verleden, deze opzet.

  15. Martijn

    Ziet er mooier uit en absoluut een verbetering ten opzichte van hoe het was. Ook is de wijze waarop de verbouwing is uitgevoerd te prijzen en getuigd van kundige bouwers en toezichthouders.

    Echter de connectie met de stad en de Utrechter ga je niet maken met een paar mooie stenen en extra deuren. HC is een commercieel bedrijf dat geen enkel binding heeft met Utrecht behalve het feit dat ze al ruime tijd een prominente plek naast het station hebben. Als ze zouden verdwijnen, zouden we slingers ophangen in Utrecht. Feit is dat HC wordt gezien als boeman en waar iedereen als eerste aan denkt bij HC, zijn toch de trappen die uitblijven vanaf het perron naar de Moreelsbrug. Zolang die uitblijven, zal er geen Utrechter zijn die een positief gevoel heeft bij het winkelcentrum, ondanks de mooie vloeren en ruimere opzet.

  16. M.a

    Ik vind HC en het nieuwe NS station niets, onbereikbaar voor ouderen mensen en gehandicapten teweinig roltrappen en liften als ze het al doen.
    Je wordt constant onder de voet gelopen, vreselijk
    Mooi gezicht al die trappen aan het Jaarbeursplein maar daar zie ik bij gladheid nog wel ongelukken gebeuren

  17. Hanny

    “”veel plek om te zitten, “”
    Waar dan, alleen bij de horeca, dus verplicht iets nuttigen. Op de lange weg tussen station en binnenstad is voor minder validen amper een bankje te vinden.

  18. Janah

    HC en omgeving is imponerend, wat niet hetzelfde is als mooi. Hetzelfde kan gezegd worden van het winkelaanbod. Vrijwel alle shops behoren tot een keten, dus zoek je originaliteit dan moet je niet naar HC gaan. Als het zo slecht blijft gaan met de winkels, dan is HC over een paar jaar het grootste restaurant van Nederland. Er zou ook nog wel een pretpark bij kunnen.

  19. Aanstoot

    Ik ben het helemaal eens met Natte Otter. Prachtige gelikte woorden over ‘in contact staan met de stad’ en ‘in dialoog gaan met de bewoners’. Maar gezien het ontwijkende antwoord op de vraag over de trappen naar de perrons vanaf de loopbrug kom t dit hele artikel wat mij betreft neer op onbetrouwbaar commercieel gezwets in de ruimte. Kijk uit voor dit soort gladde vertegenwoordigers van het machtige grootkapitaal. Als het om de centen gaat interesseert de wens van ‘de bewoners’ ze geen zier!

  20. Maart

    Prachtig verhaal over Hoe professionele partijen omgaan met contracten, conflicten en hobbels. Dit is natuurlijk ontwijkend geklets. Waar het om gaat is de stadsbewoner. Deze wil efficient vanaf de perrons op de moreelsbrug komen en heeft geen boodschap aan hoe goed er met kritiek wordt omgegaan. Wat de directeur hier eigenlijk zegt, is dat ze veel beter zijn geworden in niet luisteren naar de behoefte en belang van de stad. Succes met het maken van die “connectie”.

  21. RobDoes

    De kritiek van ouderen moet u ondervangen met het oerhollandse ‘gezelligheid’ .
    Een probleem vind ik de lange eenvormige gangen, kaarsrecht, dat wordt niet als vriendelijk, zelfs als beangstigend ervaren. De gevels zouden eruit moeten komen en moeten inspringen. Ook het gebrek aan zitelementen is voor ouderen en hulpbehoevenden vormt een probeem. En, ten derde is het gebrek aan ouderwetse winkels een bezwaar. Dar zal wel liggen aan de huren. Tot slot iz het niet mogelijk om in die brede boulevards niet klein-schalige ambulante handel op vrijdag en zaterdag neer te zetten zo als een oliebollenkraam, Italiaanse broodjes, een dropkraam enzo voort. Sleutelwoord: gezelligheid zodat HC ook voor ouderen aantrekkelijk wordt zodat er een gemelleerd publiek ontstaat.

  22. Voor Utrecht

    Hulde aan @natteotter en Aanstoot.

    ‘Kritiek vanuit de gemeenteraad over bijvoorbeeld de trappen tussen de Moreelsebrug en het station – met Klépierre is eerder afgesproken dat er geen trappen komen – blijft terugkeren.’

    En terecht: Klepierre vind antwoord geven op dit onderwerp duidelijk moeilijk. Zit de stad in de weg. Ik vier het feestje 🥳 mee als HC eindelijk uit Utrecht verdwijnt.

    Herinnerd iemand nog de prachtige herenhuizen die voor HC gesloopt zijn? Eeuwig zonde
    Gelukkig hebben we de binnenstad nog voor de gezellige Utrechtse winkels en ondernemers.

  23. woutvr

    Ga je mond spoelen Scherpschutter, het tegendeel is waar. En Voor Utrecht: hulde!

  24. ACTK

    Laten we vooral niet vergeten dat de verloedering van het oude HC, en het achterstallige onderhoud, geheel tot stand zijn gekomen onder de verantwoordelijkheid van Klèppiere. Met een ongewijzigd beleid en ongewijzigde mensen gaat het nieuwe HC eenzelfde carrière maken als het oude. Ronkende vrolijkheid over de nieuwe bling bling en binnen 10 jaar de start van de verloedering totdat het onhoudbaar wordt. Vervolgens mag het hele clubje wat dit en het vorige HC heeft in de grond heeft geplant tegen veel geld 10 jaar nadenken hoe de shit op te ruimen. De bevolking mag wat inspreken en wordt vervolgens ter zijde geschoven. Daarna kan het circus van afbraak en wederopbouw weer opnieuw beginnen. Alle projectontwikkelaars en BAM & Co weer voor jaren werk. De Utrechtse burger betaalt met belasting en 10 jaar de weg zoeken in eigen stad.

    Niets wijst erop dat er iets geleerd is van het vorige debacle. Sterker nog, men prijs zichzelf gelukkig met de gang van zaken. Dat de bedrijven die Utrecht regelmatig omspitten en verbouwen dat prima vinden is niet verwonderlijk. Maar dat de bewoners van Utrecht hier niet wat kritischer tegenover staan blijft verbazen. Wanneer u in Utrecht 80 jaar oud wordt heeft u 20 jaar een aardig winkelcentrum gehad, 20 jaar naar verval gekeken, 20 jaar discussies en valse voorwendselen aangehoord en u heeft 20 jaar in een bouwput geleefd. Alles ter meerdere eer en glorie van de eigenaar, de ontwikkelaars, de beleggers en de bouwers…

  25. wollie

    eens met ACTK, er is gedacht vanuit wat er al was. een frisse visie op wat de stad het hardst nodig heeft in dit gebied ontbreekt. ik vrees het ergste voor de winkeliers die hier hun brood moeten verdienen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).