Hoogste punt restauratie Domkerk bereikt | De Utrechtse Internet Courant Hoogste punt restauratie Domkerk bereikt | De Utrechtse Internet Courant

Hoogste punt restauratie Domkerk bereikt

Hoogste punt restauratie Domkerk bereikt
Wethouder Anke Klein plaatst het kanthogel terug. Foto's: Robert Oostbroek
Het hoogste punt bij de restauratie van de Domkerk is bereikt. Wethouder Anke Klein plaatste woensdagmiddag op ruim 40 meter hoogte een gotisch sierelement terug aan de buitenkant van de kerk.

Het hoogste punt bij de restauratie van de Domkerk is bereikt. Wethouder Anke Klein plaatste woensdagmiddag op ruim 40 meter hoogte een gotisch sierelement terug aan de buitenkant van de kerk.

Na de laatste restauratie in de jaren ’80 bleek het noodzakelijk om de Domkerk weer te restaureren. Sinds 2017 wordt er gewerkt aan het gotische gebouw.

Tijdens de werkzaamheden wordt vooral de buitenzijde van de kerk aangepakt. Het gebouw bevat veel verschillende soorten natuursteen. Veel stenen elementen zijn vastgezet met ijzeren ankers. Zowel het steen als de ijzeren onderdelen worden gerestaureerd waar nodig.

Tekst gaat door onder afbeelding

Op de topgevel bevinden zich een twintigtal gotische sierelementen met een bloemmotief, zogenaamde kanthogels, die vanwege de slechte staat allemaal vervangen moesten worden. Wethouder Anke Klein was woensdagmiddag aanwezig om de laatste kanthogel terug te plaatsen op 40 meter hoogte.

Met het bereiken van het hoogste punt is de restauratie voorlopig nog niet ten einde, inmiddels worden er steigers opgebouwd aan de westgevel van de Domkerk, pal tegenover de volledig ingepakte Domtoren.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Peter Haars

  Fantastisch dat de gevels van het dwarsschip zo fraai worden gerestaureerd, maar het werkelijke hoogtepunt ontbreekt helaas nog steeds. Het dwarsschip is pas klaar, wanneer het wordt bekroond door een monumentale dakruiter of vieringtoren. Wanneer deze zal zijn herplaatst, zal het silhouet van de oude Utrechtse binnenstad aanmerkelijk zijn verrijkt.
  Misschien een goed idee om deze te herplaatsen in het jaar 2022, het jaar waarin de stad Utrecht het feit herdenkt dat het 900 geleden op 2 juni haar stadsrechten ontving. Een blijvend verjaardagsgeschenk aan een jarige kerkenstad, een van de oudste en historisch interessantste steden in Nederland.

 2. Katja

  @Peter; heleemal gelijk !

 3. Theo

  Het zou mooi zijn als we deze nieuwe hogel ook eens goed konden bekijken.
  Zodat we straks als de steigers weg zijn weten wat we zien.
  Op de foto met Anke Klein lijkt het wel een poesje maar dat kan natuurlijk niet.

 4. Koel Hoofd

  Fantastische restauratie!
  Heb er jaren vlak bij gewoond, mijn klok was de Domklok en ik was pas thuis als ik de Dom kon zien.

  Zo jammer dat op de achtegrond van de 2e foto het stationsgebied er zo vies uitspringt. Een foei lelijke puist op een mooi stadje.
  Ik woon tegenwoordig wat verder van de Dom af maar kon er nog jaren van genieten. Helaas, hij is nu uit zicht is door die afschuwelijke nieuwbouw van stationsgebied 🙁

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).