Hoogt krijgt vaste plek in filmzaal van Bibliotheek Neude voor bijzondere films | De Utrechtse Internet Courant Hoogt krijgt vaste plek in filmzaal van Bibliotheek Neude voor bijzondere films | De Utrechtse Internet Courant

Hoogt krijgt vaste plek in filmzaal van Bibliotheek Neude voor bijzondere films

Hoogt krijgt vaste plek in filmzaal van Bibliotheek Neude voor bijzondere films
Foto: Robert Oosterbroek
In de filmzaal van Bibliotheek Neude worden 6 dagen per week premièrefilms geprogrammeerd door Hoogt on Tour. De ‘onalledaagse films met inhoud’ zijn vanaf 2 april te zien.

In de filmzaal van Bibliotheek Neude worden 6 dagen per week premièrefilms geprogrammeerd door Hoogt on Tour. De ‘onalledaagse films met inhoud’ zijn vanaf 2 april te zien.

Het oudste filmtheater van Nederland, ‘t Hoogt, vertrok eind 2018 uit de historische panden en gaat een nieuwe start maken in De Machinerie. Onder de naam Hoogt Bieb Neude is ‘t Hoogt nu dus wel terug met een vaste locatie in de binnenstad van Utrecht. De voormalige filmhuispanden aan ’t Hoogt en de Slachtstraat moeten ook weer worden gebruikt als bioscoop.

De verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude is in de afrondende fase. Naast de centrale bibliotheek, Albert Heijn, een fietsenstalling en komen er verschillende winkels. Op 13 maart opent in het voormalige postkantoor Bibliotheek Neude met een theater, filmzaal, podium, stadsstudiehuis en vergader- en werkruimten.

Vanaf donderdag 2 april is de filmzaal aan de Neude geopend voor bijzondere films. Bibliotheek Utrecht en Hoogt on Tour werken al enige jaren samen om het Utrechtse publiek kennis te laten maken met kunst en cultuur. Deze samenwerking wordt nu voortgezet in de nieuwe Bibliotheek Neude.

Focus

In de filmzaal programmeert Hoogt on Tour van dinsdag tot en met zondag bijzondere, onalledaagse films met inhoud. De focus ligt hierbij op documentaires, films van eigen bodem en jeugdfilms. Ook boekverfilmingen krijgen aandacht.

Op zaterdag 28 maart is er een opening voor de filmzaal met een gratis programma. Dan is er een voorproefje van de programmering te zien zoals de jeugdanimatie De Beroemde Bereninvasie van Sicilië of de Keniaanse queerfilm Rafiki.

Samenwerking

“Deze samenwerking met Bibliotheek Utrecht komt voor ons op het juiste moment”, vertelt Rianne Brouwers, directeur van Hoogt on Tour. “We zijn begin dit jaar van start gegaan met de ontwikkeling van de Machinerie in het Werkspoorkwartier, maar zullen daar pas begin 2022 voor publiek open kunnen gaan. Het is geweldig dat we de stad en onze bezoekers de komende jaren ook al kunnen voorzien van artistieke kwaliteitsfilms in Bibliotheek Neude.”

Ook Film in de Bieb, het gezamenlijke programma van Bibliotheek Utrecht en Hoogt on Tour, vindt vanaf april een plek in Bibliotheek Neude. Deze filmserie, met na afloop van de film een vraaggesprek met een passende gast, vindt maandelijks plaats.

Hoogt on Tour blijft daarnaast actief buiten de binnenstad met filmvertoningen in De Nijverheid, Molen de Ster en de Parel van Zuilen.

 

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. cas

    Met de plannen voor het “oude” hoogt en de verschillende andere zalen in de stad zie ik geen toegevoegde waarde meer. Laten we aub niet weer enorm veel subsidie in dit kansloze theater stoppen. Anders konden ze het UCK ook gewoon openhouden.

  2. Erwin

    Heel bijzonder weer dit…

    Overigens vraag ik me af waarom de Machinerie pas over twee jaar open zou kunnen. Dat zou Jos sneller kunnen 😉

  3. Co

    ‘t Hoogt het oudste filmtheater van Nederland?
    Volgens mij was dat Camera aan de Oudegracht.
    In 2015 heeft Camera na 105 jaar haar deuren gesloten en was daarmee de oudste bioscoop van Nederland.
    Overigens is Camera in 1909 begonnen als Flora.

  4. UtrechtseSjoerd

    In een gesubsidieerde zaal in een openbare bibliotheek geen verkapte staatssteun en oneerlijk tegen de filmhuizen zoals Springhaver die het zonder subsidie doen? Sowieso een beetje dubieus qua belangenverstrengeling omdat baas van ‘t Hoogt, Rianne Brouwers, besliste wie er voor Groen Link in de raad kwam in 2018.

  5. cas

    IS dit nu echt nodig? het oude hoogt wordt een mooi filmhuis en er zijn genoeg andere instellingen die dergelijke film vertonen. Ook zet ik er mijn vraagtekens bij omdat het hoogt echt enorm veel subsidie nodig had al die jaren. Dan hadden ze het UCK ook open kunnen houden. Beetje geldverspilling .

  6. Rinke Doornekamp

    @ Co, Flora is de oudste bioscoop in Utrechtop 31 januari 1929 zelfs een Europese primeur: de vertoning van ‘sprekende en musiceerende films’. Begin januari 1929 had de bioscoop directeur Isedoor Cohen Barnstijn de bioscoop overgenomen van A.L. Hoogenstraten, die het theater sinds 1914 exploiteerde. Hij sloot Flora prompt twee weken voor een grondige verbouwing (andere gevel, ruimere vestibule, betere toiletten) en voor installatie van nieuwe apparatuur. Voor de feestelijke opening nodigde hij iedereen van naam en faam uit. Hoofdnummer was de Warner Bros-productie: The Jazz Singer (1927) met Al Jolson in de hoofdrol. Bron: Film en bioscoop in Utrecht. Sensationele voorstellingen en passend vermaak. Uitgeverij Matrijs 2009.

  7. Joas

    @ Rinke Doornekamp en @ Co

    Het gaat niet over de oudste bioscoop, maar over het oudste filmhuis. Dan nog; dat is niet ‘t Hoogt, dat is namelijk de Uitkijk in A’dam, als ik mij niet vergis.

    Verder vind ik dit een vreemd verhaal. Mevr. Brouwer spreekt zichzelf een aantal keer tegen in het verhaal.

    Quote 1: “Deze samenwerking met Bibliotheek Utrecht komt voor ons op het juiste moment” en dan later; quote 2: “Bibliotheek Utrecht en Hoogt on Tour werken al enige jaren samen”. Wat verder ook vreemd is, aangezien ‘t Hoogt on tour’ bij mijn weten pas een jaar bestaat.

    Het lijkt er toch op dat dit plan pas nu uit de lade/ kast is getoverd, nu Stelling vergaande plannen voor de Slachtstraat heeft en van plan was daar films te laten zie die van de vast distributeurs van ‘t Hoogt af zouden komen. Niet toevallig op 50 meter van elkaars initiatief.

    Ik denk ook dat Stelling meer publiek trekt voor ‘t Hoogtfilms dan ‘t Hoogt dat zou doen. Helemaal door het ideale avondje uit, met eten en drinken, dat daar geboden wordt. Enige dingetje is dat de distributeurs bij Stelling moeten afdwingen dat hij films gaat draaien waar maar 2 mensen op afkomen, vanuit een functie. Want er moeten ook plekken zijn waar dat soort films draaien.

    Het is vreemd dat we niet al maanden of jaren geleden van deze plannen hebben gehoord. Sterker nog. De combi van Hoogt en Bieb op de Neude zou een hele logische zijn geweest. Dan zou dat hele onzalige Machienerieplan niet bedacht en gemaakt hebben moeten worden. 3,8 miljoen aan gemeentegeld is wel heel erg veel. Ik ben namelijk niet standaard tegen subsidie, maar wel dergelijke hoge bedragen. En dat aan een organisatie die niet aan haar taak voldoet. Een gemiddeld provinciaal filmhuis trekt 10x vollere zalen dan ‘t Hoogt. En dat in een stad met studenten en expats en nota bene de 4e stad in Nederland. Nieuw publiek interesseren voor interessant aanbod lukt haar niet. En educatie wordt weinig gedaan.

    Het zou fijn zijn als deze reactie WEL geplaatst wordt, anders moet ik steeds hetzelfde verhaal typen.

    En hoezo heeft ‘t Hoogt een uitzonderingspositie bij de jaarlijkse subsidieaanvragen? Ze zijn echt niet et vergelijken met TivoliVredenburg of een Centraal Museum. Niet in missie en niet in bereik.

  8. Hans

    Benieuwd! Goed plan. Alle zure en uiterst zuinige reacties van het voorspelbare soort ten spijt: een verrijking voor Utrecht, een mooi intiem filmtheater erbij in de nieuwe bieb!

  9. wollie

    leuk voor de cinepashouders. verder verwacht ik hier niet veel van.

  10. Ton

    Dit wordt zo te lezen iets anders als een bioscoop voor een gezellig avondje uit. Ik kan me iets voorstellen bij bijzondere boekverfilmingen of kinderfilms of documentaires die een directe link hebben met wat er verder in de bib gebeurt. En dan in combinatie met een bijpassende gast of een inleiding. Film als onderdeel van een educatieve activiteit. Dat is toch iets anders als een bioscoop maar zou een logisch onderdeel kunnen zijn van een bib. Of je daar ‘t Hoogt voor nodig hebt is de vraag.

  11. Joas

    @ Ton

    Ja, dat zou een goede samenwerking zijn met de bieb,

    Maar afgaande op het persbericht gaan ze gewoon populaire arthousefilms (de Grote Bereninvasie ie een populairdere kinderfilm) draaien (commerciële arthouse) en niet het type waarvoor ‘t Hoogt op aarde is. Rafiki die ze noemen is wel een film voor een wat meer kleiner publiek. Maar volgens mij is dat een film die Stelling ook zou kunnen draaien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).