Horecamedewerker uit Utrecht schrijft multicultureel kinderboek: ‘Bananie kijkt niet naar kleur’ Horecamedewerker uit Utrecht schrijft multicultureel kinderboek: ‘Bananie kijkt niet naar kleur’

Horecamedewerker uit Utrecht schrijft multicultureel kinderboek: ‘Bananie kijkt niet naar kleur’

Horecamedewerker uit Utrecht schrijft multicultureel kinderboek: ‘Bananie kijkt niet naar kleur’
Eigenlijk had Emyron Paula het verhaal alleen voor zichzelf geschreven, gewoon omdat hij het leuk vond om te schrijven. Nu, drie jaar later, is er toch een kinderboek: Bananie op Curaçao. Een boek in twee talen (Nederlands en Papiaments) over de avonturen van Bananie. 

Eigenlijk had Emyron Paula het verhaal alleen voor zichzelf geschreven, gewoon omdat hij het leuk vond om te schrijven. Nu, drie jaar later, is er toch een kinderboek: Bananie op Curaçao. Een boek in twee talen (Nederlands en Papiaments) over de avonturen van Bananie. 

“Bananie is een multicultureel personage dat staat voor cultuur, diversiteit, uniek en jezelf mogen zijn”, zegt Emyron. “Dat wilde ik toevoegen aan de wereld van nu. Diversiteit en cultuur zijn belangrijk.” Dat is de boodschap die hij kinderen mee wil geven.

“Kinderen mogen zichzelf zijn en alle kinderen zijn gelijk. Het is niet erg als iemand anders is. Bananie kijkt niet naar kleur en ook niet naar de achtergrond van het kind. Bananie accepteert elk kind en elk kind is welkom.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Verwarmingsmonteur 

Emyron is van huis uit geen auteur. Twintig jaar geleden kwam hij van Curaçao naar Nederland om een opleiding tot verwarmingsmonteur te volgen. Nu woont hij ruim tien jaar in Utrecht en werkt inmiddels al heel wat jaren in de horeca. Hij werkt bij Het Gegeven Paard, het café in TivoliVredenburg.

Vorig jaar dacht hij: misschien moet ik toch iets met dat verhaal doen. Hij ging op zoek naar een illustrator. Ondanks dat toen de coronacrisis begon, vond hij er een: Lois Koster.

Goed doel

“Toen begon het avontuur, nu zit ik er middenin”, zegt Emyron. De eerste druk van het boek is uitverkocht. De tweede druk is vanaf volgende week te koop via zijn website.

Een deel van de opbrengst van het boek en de merchandise, vijf procent, gaat naar een goed doel: CliniClowns Curaçao. “Ik wil altijd iets doen voor iemand anders.” Hij vindt het een belangrijke stichting, omdat zijn personage net als de CliniClowns graag mensen aan het lachen maakt.

Emyron met een knuffel van zijn personage

15 Reacties

Reageren
  1. Rinke Doornekamp

    Een heel goed en leuk idee en het ziet er ook nog mooi uit!

  2. Subsidie

    Ik word vaak kriebelig van de discussie omtrent multiculturaliteit, maar is een ontzettend leuk en goed initiatief. Deze meneer mag trots zijn op dit boekje.

  3. Daniël van Os

    Mijn kids vind Bananie geweldig, bedankt!

  4. Emyron

    Dankje wel.
    Super leuk om te horen dat het in de smaak valt.
    Jullie kunnen Bananie ook volgen op insta: bananieofficial.
    😄😄😄😄😄

  5. Emyron

    Dankje wel
    Super leuk dat het in de smaak valt, ik ben ook heel trots op Bananie.
    Als jullie willen kunnen jullie Bananie volgen op insta, bananieofficial.
    Liefs Bananie

  6. Piet

    Ik ben erg benieuwd naar het boek. Altijd plek voor nieuwe boekjes over diversiteit en multiculturaliteit voor mijn zoontje van 2.

  7. Pee

    Dat ” geen onderscheid maken ” is het belangrijkste.
    Zo moet je kinderen opvoeden maar niet iedere bevolkingsgroep doet dat.
    Daarom is het belangrijk om het op scholen wel te onderwijzen en daar kan bananie een onderdeel van zijn.

  8. Martijn

    Leuk, ik ga dit zeker kopen voor onze dochter van 2! Belangrijk om dit zo vroeg mogelijk mee te geven.

  9. Subsidie

    @Emyron: nogmaals complimenten. Heb jou overigens meermaals gespot bij Het Gegeven Paard, was daar ook onder de indruk van je professionaliteit en uitstraling. Geniet van het succes.

  10. Joepie

    @ Pee, precies, vporal mensen die zichzelf “het volk” menen te noemen maken nogal veel onderscheid in “bevolkingsgroepen”.

  11. De count

    Joepie, toch nog even “het volk” subtiel discriminatoir gedrag verwijten? Maak je zelf nu ook niet onderscheid tussen “het volk” en andere bevolkingsgroepen? Overigens is onderscheid maken van alle tijden. Mensen anders of zelfs nadelig behandelen op basis van dit onderscheid is pas problematisch.

    Benieuwd naar het boek, de titel heeft me in ieder geval al laten glimlachen

  12. Joepie

    @ De Count

    Het was een cynisch/ sarcastische reactie op de opmerking van Pee, die het toch niet laten kon om tussen de regels door een sneer naar (bepaalde) bevolkingsgroepen te maken, en dat onder een artikel over een kinderboek dat geen onderscheid wil maken.

    Behoorlijk misplaatst.

    Vandaar ook mijn gebruik van aanhalingstekens en ik heb het over mensen die zichzelf vaak bestempelen als het volk. Dit terwijl HET volk helemaal niet bestaat. Mensen die dit heel hard over zichzelf roepen vormen vaak minder dan 10% vd bevolking. Binnen deze groep zie je dan toch wel weer mensen die veel onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen.

    En nee, het maken van onderscheid (discriminatie) is geen normaal menselijk gedrag. Het is aangeleerd gedrag dat door sommigen heel doelbewust aangewakkerd wordt. Kinderen kennen dit gedrag in den beginne vaak niet.

  13. Alain

    De banaan, een van de meest veelzijdige vruchten. Los bij het ontbijt, gebakken als dessert, tussendoor in een smoothie en nu ook als literair fenomeen.

    Lijkt me een leuk boekje!

  14. herman

    @Joepie, zie het probleem in de post van Pee niet.
    Is toch de waarheid dat diverse bevolkingsgroepen geen onderscheid maken, en Pee noemt geen groepen bij naam.

    Politieke correctheid die ij probeert uit te stralen is een mooi uitgangspunt, maar past helaas lang niet altijd. Sommigen hebben nogal moeite met al die vrijheden die we hebben.

  15. Joepie

    @Herman

    Ah, nu ben ik weer politiek correct! Ook weer zo’n lekkere term, bedoeld om verdeeldheid te zaaien.

    En ja, mensen zaaien verdeeldheid. Het is een menselijk probleem. Jullie doen dat hier dus ook. Ik heb geen namen van bevolkingsgroepen nodig. Jullie “eigen” denken is ergens net zo problematisch. Lekker wijzen naar “de ander”.

    Misschien zijn dergelijke boekjes dus wel extra aan jullie en je kinderen besteed!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).