Met houten boot, Tinder en piratenvlag van Zwitserland naar Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Met houten boot, Tinder en piratenvlag van Zwitserland naar Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Met houten boot, Tinder en piratenvlag van Zwitserland naar Utrecht

Met houten boot, Tinder en piratenvlag van Zwitserland naar Utrecht
De twee Zwitserse jongens met hun boot aan de Catharijnesingel. Foto Robert Oosterbroek
Het is een apart beeld op de Catharijnesingel: sinds afgelopen vrijdag ligt er een antiek, houten Zwitserse transportbootje aan de kade. De Zwitserse Tom (25) en Peter (30) leggen er een bijzonder avontuurlijke tocht over de Rijn mee af. De jongens zijn inmiddels al anderhalve maand van huis.

Het is een apart beeld op de Catharijnesingel: sinds afgelopen vrijdag ligt er een antiek, houten Zwitserse transportbootje aan de kade. De Zwitserse Tom (25) en Peter (30) leggen er een bijzonder avontuurlijke tocht over de Rijn mee af. De jongens zijn inmiddels al anderhalve maand van huis.

Beginpunt was het Zwitserse Schaffhausen waar de boot vroeger is gebruikt als transportboot. De jongens zijn ook beiden afkomstig uit deze regio. Vooraf hebben de Zwitsers niet heel veel aan voorbereiding gedaan. “In anderhalve week hebben we de boot vaarklaar gemaakt. We hebben een paar opbergruimtes ingebouwd en een overkapping gemaakt tegen regen”, zegt Peter.

Deze groene overkapping bleek al snel nodig, al werkte het geïmproviseerde dak niet altijd optimaal volgens Tom. “We hebben ontzettende regenval meegemaakt op onze tocht. Af en toe was het zelfs zo erg dat er een hele hoosbuien naar binnen kwamen. Alles was dan doorweekt en dat is niet echt fijn als je ook in de boot moet slapen met z’n tweeën.”

Boot Zwisterland 04

De overkapping bleek ook niet heel ideaal te zijn bij het binnenvaren van de Utrechtse singels. Een bruggetje werd net iets te hoog ingeschat met als resultaat dat de overkapping vol tegen de brug klapte. “Dat doorvaren onder die brug was een onbezonnen ideetje van Tom. Gelukkig konden we aan de kade de schade herstellen dankzij een heel vriendelijke Utrechter. Hij kwam toen hij ons zag, meteen toesnellen met een rol ductape. Inmiddels staat alles weer overeind”, aldus Peter.

Voor aankomst in Utrecht werden er onder andere plekken als Basel, Staatsburg, Mainz, Keulen en Culemborg aangedaan. Overal trekt hun houten boot met piratenvlag veel bekijks en maken de Zwitsers van alles mee. Veel mensen willen op de foto, in Mainz werden de jongens aangezien voor illegale vissers en vervolgens door politie van het water geplukt. In Culemborg mochten de jongens gratis overnachten van de plaatselijke havenmeester, die erg onder de indruk was van hun onderneming.

Boot Zwisterland 03

Overnachten

Om niet altijd in de boot te hoeven slapen, gebruikten de Zwitsers in het begin Couchsurfing. Al snel bleek dit niet goed te werken en werd er een beroep gedaan op de befaamde datingapp Tinder. Dat werkte in de steden langs de Rijn een stuk beter.  De Utrechtse dames moeten alleen wel nog even happen. “We zitten nog wel om wat likes verlegen dus dat zou op de valreep nog zeer welkom zijn.”

Voor de rest bevalt de Utrechtse gastvrijheid de mannen zeer goed. Veel mensen komen op de kade een kijkje nemen en een praatje maken. Ook de Utrechtse grachten maken indruk. “De grachten hier zijn bijna schilderachtig te noemen. Alles ziet er zo gezellig uit. We zien er erg naar uit om onze weg door de Oudegracht te vervolgen richting Weerdsluis en vervolgens over de Vecht naar Amsterdam. Op die manier kunnen we de grachten ook vanaf het water bekijken”

Boot Zwisterland 02

Traditie

Tom en Peter zijn niet de eerste Zwitsers die de tocht over de Rijn in een houten transportboot hebben gemaakt. Het is een traditie in Schaffhausen om met deze tocht een laatste echte eer te bewijzen aan oude transportboten. “Onderweg kwamen we in Duitsland een Zwitser tegen die vijftig jaar eerder dezelfde tocht had gemaakt”, vertellen de jongens. Ook laten ze weten dat Utrecht al snel weer een nieuw Zwitsers bezoekje kan verwachten. “Op dit moment zijn er vrienden van ons ook de Rijn aan het afvaren richting Utrecht. Zij zullen ook zeer spoedig aanmeren.”

De Zwitsers weten nog niet precies hoelang ze in de Catharijnesingel blijven liggen en waneer ze doorvaren naar eindbestemming Amsterdam. “Het is hier heel gezellig en we hebben de tijd dus weg hoeven we absoluut nog niet. We zien het nog wel.”

De jongens zijn via Facebook te volgen op hun tocht van Zwitserland naar Amsterdam.

2 Reacties

Reageren
  1. Harmke van Dam

    Wat een leuke trip! Vroeger kwamen ook heel veel bomen langs deze route via het water naar Utrecht, waar het op Houtzaagmolen De Ster tot planken werd gezaagd. En vervolgens verwerkt in de bouw en wat niet al. Molenaar Piet van Os heeft daar een mooie presentatie over.

  2. Henk Den Haan

    Als voormalig Rijnvaarder (Waal-Rhein-Main-Neckar-Donau) zagen wij vroeger ook nog wel eens zwemmers met niets anders dan een soort surfboard (met rugzak) stroomafwaards gaan in het laatste rustige stuk (vanaf Keulen) met begeleidingsbootjes wanneer de scheepvaart stil lag. Schaffhausen is de bron van de Rijn en de tocht welke Vorusse hebben gemaakt is werkelijk enorm groot nieuws in tot ver achter in de Alpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).