De Tweede Kamer heeft maandag de verbreding van de ring A12 en A27 bij Utrecht controversieel verklaard. Dat houdt in dat het demissionaire kabinet geen besluit meer kan nemen over onder meer de verbreding van de A27, waar veel mensen op tegen zijn.
Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte in november vorig jaar bekend dat de A12, A27 en A28 verbreed gaan worden. In december werd ook het tracébesluit openbaar. Het Rijk acht de verbreding van de snelwegen noodzakelijk om de doorstroming te verbeteren. In het tracébesluit staat dan ook dat er op de A27 tussen Rijnsweerd en Lunetten aan beide zijden één rijbaan bij moet komen. Dit gaat ten koste van een deel van Amelisweerd.
Dit is dan ook het meest gevoelige onderdeel uit het tracébesluit. Veel bewoners, politieke partijen en de gemeente Utrecht zijn tegen de verbreding, waar een deel van het groengebied voor moet verdwijnen.
Protest
In december stapten duizenden mensen nog op de fiets om te protesteren tegen de verbreding van de A27. Verschillende Utrechtse groepen, waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd Niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) lieten die dag hun onvrede blijken over de plannen.
Ze zijn boos omdat de verbreding van de snelweg ten koste zou gaan van natuurgebied Amelisweerd. Het kabinet wil het groen dat moet verdwijnen compenseren door het terug te plaatsen op een overkapping die boven de A27 komt. De aangekondigde compensatie is voor de actiegroepen echter niet voldoende.
Controversieel
Dat de verbreding van de snelwegen nu controversieel is verklaard, betekent dat het pas weer wordt opgepakt als er een nieuw kabinet is. Het huidige demissionaire kabinet zal de verbreding van de snelwegen niet meer bespreken.
Gekoppelde berichten

Actiegroep wil met Bomenwacht bomenkap in Amelisweerd voorkomen
De actiegroep ‘Amelisweerd niet Geasfalteerd’ wil per 4 januari een ‘Bomenwacht’ in Amelisweerd starten. Volgens…

Minister gaat door met plan verbreding snelweg A27 bij Amelisweerd in Utrecht
De snelweg A27 bij Amelisweerd in Utrecht gaat toch verbreed worden. Dat heeft minister Cora…

Duizenden mensen stappen op de fiets om te protesteren tegen verbreding van A27 bij Utrecht
Duizenden mensen fietsten zondagmiddag mee met een protest tegen de verbreding van de snelweg A27…
39 Reacties
ReagerenControversieel lijkt me nu al het understatement van het jaar, snelwegen bijbouwen is gewoon een behoorlijk achterhaald idee. Nu we eindelijk ontdekt hebben dat die rare gewoonte om ‘s morgens naar een kantoor in een andere stad te rijden om daar achter een computer te gaan zitten werken eigenlijk nergens op slaat kunnen we beter hier en daar wat extra glasvezelkabels gaan aanleggen. Kunnen die Amelisweerde bomen ook fijn blijven staan!
De regeringen-Rutte, bestaande uit vooral de VVD en het CDA, maar verder ook de PvdA, D66 en een tijdlang gedoogsteuner PVV, zijn kampioenen geweest in het vooruitschuiven, bagatelliseren of in de verkeerde richting sturen van belangrijke problemen, zoals gezondheidszorg, jeugdzorg, volkshuisvesting, defensie en last-but-not-least het milieu (landbouw, natuur, energie, mobiliteit). Ik heb me daar jarenlang gruwelijk aan geërgerd. Nu kan ik eens een keer blij zijn dat in ieder geval het parlement zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Laten we hopen dat het een keerpunt is en dat de komende kabinetten eens werkelijk de grote problemen voortvarend gaan aanpakken. Vooral op het gebied van klimaat en milieu heeft Nederland inmiddels een enorme achterstand opgelopen.
Goed zo.
Enige verstandige keuze bij een omstreden “Weet ik hoeveel miljarden kostende investering”, die nu al meerdere keren gebleken niet goed onderbouwd en doorberekend is.
Nu nog de bevolking verstandig laten stemmen.
Goed besluit. Er zijn betere, goedkopere alternatieven binnen de bestaande bak en met een beetje extra budget wordt de NRU een goede aanvulling.
https://www.stopverbredingringutrecht.nl/2-x-6-is-dik-voldoende/
https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/verkeersprojecten/noordelijke-randweg-utrecht/
Jammer van alle maatregelen die voor mens en natuur een forse verbetering zijn.
Er wordt geïnvesteerd in verkeersveiligheid, sociale veiligheid, geluidsreductie en meer en betere natuur en milieu. Zelfs een overkapping met extra bos bij Amelisweerd.
https://www.rovid.nl/ienw/rws/2020/ienw-rws-20200311-idrmsrtvz-bron.mp4
Ach, over 1,5 maand zijn er al verkiezingen. De vertraging is niet heel lang dus.
Het kabinet volgt in dit geval keurig de spelregels, niet een besluit er doorheen drammen maar gewoon de verkiezingen afwachten.
En nu nog de NRU controversieel verklaren
Geweldig nieuws ! Nu permanent afblazen die onzin.
“Het tracébesluit voor de aanpassing A27/A12 Ring Utrecht is op 17 november 2020 vastgesteld”. (dat is door de minister gedaan)
Het is nu wachten op de Raad van State, en daarna kan er aanbesteed worden door Rijkswaterstaat. Dus als de RvS besluit dat het door mag (en alle bezwaren ongegrond zijn), heeft het kabinet er niets meer over te zeggen.
Pas als de RvS negatief besluit, wordt het tracébesluit vernietigd en is de minister weer aan zet. Dus leuk dat men de vlag uithangt, voorlopig gaat het proces gewoon door…
De verbreding van de A27 zal ook na de verkiezingen niet zo maar door kunnen gaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft verkeerde berekeningen gebruikt die een veel lager CO2 gehalte opleveren dan de werkelijkheid! Dus is de verbreding van de A27 in feite onwettig. Misschien bedenken ze weer iets nieuws maar voorlopig is de verbreding van de baan.
Hopelijk zijn er met e verkiezingen minder stemmen voor de Vereniging Van Dieselrijders. Hoog tijd voor een groen kabinet, niet met de mond zoals het huidige, maar daadwerkelijke keuzes voor milieu, voor openbaar vervoer. Zijn er eigenlijk nog wel eens files, als mensen veel meer thuis werken?
@ Kees
Het tracébesluit is openbaar gemaakt, zodat andere partijen erop kunnen reageren en bezwaar erop kunnen aantekenen.
Dat is iets anders dan jij schrijft.
HArry gelooft in de sprookjes van de VVD.
Met name die over een “bos” op de overkapping. Hahaha.
Allemaal greenwashing en marketing om een zeer controversieel besluit er door te drammen. Als je werkelijk gelooft dat dit “goed” is voor de natuur, ben je eigenlijk al niet meer te redden.
Top, enige juiste besluit. Zeker controversieel te noemen…
En wellicht worden de verkiezingen uitgesteld, en erna een andere wind (en bewind).
.
Kan het geld naar het Lombokplein en de NRU door Overvecht! Veel beter besteed.
En nog wat tramlijntjes doortrekken of wellicht zelfs een metro naar de binnenstad.
Mijn hemel. Wat een hoop.mensen hier die denken dat het hier om een utrechts onderwerp gaat. Tramlijnen, de NRU. Alles komt voorbij. Terwijl het hier om een essentiele verbindingsweg op nationaal niveau gaat.
Glas, plas, was. Die bomen gaan plat. Die verbreding komt er. Ga er maar vast aan wennen.
@Jees: https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/a27-a12-aanpassing-ring-utrecht/index.aspx
Het tracébesluit voor de aanpassing A27/A12 Ring Utrecht is op 17 november 2020 vastgesteld en lag tot en met 13 januari 2021 ter inzage. De Raad van State doet op een later moment uitspraak over de ingediende beroepen.
Het is dus exact wat ik zeg 🙂
@ Nina
Jammer voor u beste Nina.
Maar die verbreding gaat er nooit meer komen!
🌻💥🤪🍀☘️🍀🌿🌱🌵🌸🌾🌞🌞🌞🌞
Wat broodnodige achtergrondinformatie: controversieel verklaren betekent dat dit demissionaire kabinet geen nieuwe besluiten meer neemt over dit dossier, niet dat de verbreding ter discussie staat. Want in december is het tracébesluit genomen. Volgende stap is uitspraak Raad van State. Dat werd toch al rond de zomer verwacht. Daarna komt de stap dat Rijkswaterstaat de aanbesteding gaat beginnen. Dat wordt eind 2021. Mogelijk is dan een ministerieel besluit of kabinetsbesluit nodig en dán zit waarschijnlijk al een nieuw kabinet.
Ofwel: het maakt eigenlijk niet zoveel uit, behalve dat het huidige kabinet er in de laatste paar weken van de termijn geen nieuwe besluiten over gaat nemen. Conclusie: het maakt eigenlijk geen biet uit.
Als direct omwonende van deze snelweg kijk ik uit naar doorrijdend verkeer dat minder uitstoot dan filerijdend verkeer.
Ik ben ook onderdeel van het milieu en dit komt ten goede aan de longen van mens en dier.
Daar kan een strook met 20 bomen en wat struiken qua uitstoot reductie niet tegenop wat mij betreft.
Eens met @Kees, leuk dat men de vlag uithangt, maar het proces gaat gewoon door.
En aangezien het algemeen belang van Nederland zwaarder weegt dan het belang van een paar emotionele nimby’s, gaat die verbreding gewoon door. Want D66 en GL doen het helemaal niet zo goed in de peilingen, terwijl we al over 6 weken naar de stembus moeten …
Kortom, wen maar vast aan het idee van een beetje meer zwart asfalt buiten de stad om de absurde hoeveelheid rood asfalt in de stad te neutraliseren.
controversieel verklaard… dat was het al een tijdje 🙃
“Als direct omwonende van deze snelweg kijk ik uit naar doorrijdend verkeer dat minder uitstoot dan filerijdend verkeer.“
dan is verbreding helaas niet de juiste oplossing. verbreding trekt meer verkeer aan, waardoor er nog steeds file zal staan, alleen dan met meer auto’s naast elkaar en dus meer uitstoot. ik heb dit van een verkeerskundige.
Kortom: we hebben wat te kiezen in maart.
@ Kees
Behalve dan dat de beroepen weer gegrond worden verklaard, omdat de minister heeft gewerkt met rekenfouten.
@ Wollie
Dat er minder verkeersaanbod komt, is een van de argumenten geweest tegen de komst van de bak bij Amelisweerd. Het is niet waar gebleken.
Inmiddels is het autobezit in Nederland toegenomen tot een record van 9 miljoen en dat is dus nog voordat de A27 bij Amelisweerd is verbreed. De auto’s zijn er dus al.
Het punt van jou en de veerkeerskundige gaan mank, zo lijkt het.
@ Nina
JE KAN VERBREDEN BINNEN DE BESTAANDE BAK EN DAT IS AFDOENDE!
Hoe moeilijk is het om dat eens te begrijpen. Alle rapporten wijzen dat uit. Zelfs rapporten van Rijkswaterstaat zelf, mits de snelheid naar 80 gaat.
De ANWB adviseert werkgevers inmiddels massaal om ook na Covid personeel 20-40% thuis te laten werken en gespreid te laten beginnen en eindigen. Doe je dit, zijn er nagenoeg geen, of hele korte files. Probleem de wereld uit. Dan kan het professioneel vervoer gewoon doorrijden en je gooit geen miljarden over de balk voor een probleem dat niet hoeft te bestaan.
@HArry, JdV en Nina: juist nu hebben we de kans om een keer te maken in de totaal doorgeslagen mobiliteit, dus als onderdeel in dit geval minder auto’s en vooral ook minder autogebruik. Zo zou uit deze ellendige pandemie nog iets goeds kunnen voortkomen: minder verspilling en minder vervuiling. Dat is ook hard nodig willen we de aarde voor de mens niet op vrij korte termijn volstrekt onleefbaar maken.
Misschien dat een nieuw kabinet in de begroting bepaalt dat die 1,5 miljard beter te besteden is.
@ Janssen
80 km per uur….. op de snelweg.
Ehm.
Men lijkt te vergeten dat de Nederlandse bevolking groeit en groeit.
Dat betekent nu eenmaal meer huizen bouwen, meer voedsel verbouwen, meer energieverbruik, meer verkeersbewegingen, meer goederen vervoer, meer infrastructuur, enz. enz.
Bevolkingsgroei moet gefaciliteerd worden. Daar kun je niet omheen.
@ Nina
Alleen in de spits hoor. Nog altijd beter dan file rijden met 10 km/ u, of nog erger stilstand. Juist de belachelijke te erge uitbreiding gaat tot files leiden, omdat er aan een begin en einde weer teruggegaan moet worden naar minder rijstroken. Is het verschil tussen te veel en minder rijstroken te groot, ga je juist rare situaties bij invoegend verkeer krijgen, die leiden tot files.
2×6 banen is prima. 80 per uur is prima..
Files ontstaan juist door uitvoegende en invoegende auto’s en te grote snelheidsverschillen (te veel auto’s op een beperkt stuk weg> vol op rem, remreactie). Met een gedoseerd verkeersverloop van 80km/ u kunnen er veel auto’s zich gelijktijdig over het zelfde wegdeel bewegen, zonder dat het verkeer vastloopt of stilstaat. Soepel is het toverwoord.
80 km/u betekent ook minder uitstoot. Toch best wel een uitdaging voor de komende 60 jaar om die gigantisch omlaag te krijgen. Kan je maar beter wat per direct gaan doen. Ook fijn voor de omwonenden qua fijnstof.
@Jansen: links Utrecht doet alsof een snelheidsverlaging van 20% de gewoonste zaak van de wereld is, of ze houden zich van de domme. Ik stel voor dat ze op andere plekken het OV en de fiets op drukke plekken voortaan ook 20% vertragen (eventueel met de auto als dankbaar alternatief).
@Nina: check Den Haag, Rotterdam en Amsterdam: daar mag je ook 80 km/u
de bevolking groeit door immigratie en stijging levensverwachting, niet door het geboortecijfer. dit stijging gaat dus afnemen en over in daling.
@wollie: ik denk niet dat het de ambitie is van dit college om het aantal immigranten te verminderen 😉
@ Lezer
De VVD in gemeenteraad en provincie is voor de alternatieve verbreding binnen de bestaande bak; en dus ook voor de 80 per uur. Weinig links aan hoor.
@P: interessante info! Er wordt steeds vaker gezegd door ‘Nieuw Rechts’ dat de VVD vooral rechts praat tijdens de verkiezingen (geen cent naar Griekenland terwijl er voor miljarden is heengegaan). Maar er is een nog simpeler analyse: op lokaal niveau kiest de VVD voor de huiseigenaren. Zonder cynisme: dank je wel dat je dit voor het voetlicht brengt.