Huismus heeft hulp nodig in 030 | De Utrechtse Internet Courant Huismus heeft hulp nodig in 030 | De Utrechtse Internet Courant

Huismus heeft hulp nodig in 030

Huismus heeft hulp nodig in 030
Bron: Wikimedia CC
Het gaat slecht met de huismus in Utrecht. De gemeente is daarom met de campagne Huismus030 gestart om inwoners van de stad te betrekken bij het terughalen van deze vogel. Mensen worden uitgedaagd te laten zien wat zij doen om de huismus te lokken.

Het gaat slecht met de huismus in Utrecht. De gemeente is daarom met de campagne Huismus030 gestart om inwoners van de stad te betrekken bij het terughalen van deze vogel. Mensen worden uitgedaagd te laten zien wat zij doen om de huismus te lokken.

Aan de Huismus030-Challenge, die bij de campagne hoort, kan iedereen meedoen. Het aantal huismussen in Utrecht is de afgelopen jaren enorm gedaald. Op dit moment telt de stad er zo’n zesduizend. Dat is vele malen minder dan een aantal jaar geleden. Het doel van de campagne is om dit aantal te vergroten. De huismus is erg belangrijk voor de stad: ze houdt de ecologische graadmeter in balans door bijvoorbeeld het eten van muggen en restjes die op straat liggen. Als de mussen er niet meer zijn, zullen er meer ratten komen die dat gaan doen.

Tips

Abel Derks, initiatiefnemer van Huismus030, legt uit hoe het komt dat de huismus langzaam uit het straatbeeld van Utrecht verdwijnt en wat mensen kunnen doen om dit te voorkomen: “De straten worden zo goed schoongemaakt dat er nauwelijks etensresten voor de huismus overblijven. Daarnaast hebben veel mensen het groen in hun tuin verruild voor tegels, terwijl mussen juist zich juist nestelen in struiken.”

Volgens Derks zijn er vier dingen die mensen kunnen doen om ervoor te zorgen dat het aantal huismussen in Utrecht toeneemt. Ten eerste kunnen zij een nestkast plaatsen. Ook helpt het enorm als ze de mussen het hele jaar door voederen door bijvoorbeeld het tafelkleed buiten uit te kloppen. Als derde tip noemt hij het neerzetten van een waterbak en als laatste geeft hij aan dat het planten van struiken in plaats van alles betegelen enorm helpt.

Prijs

Iedereen die wil kan meedoen met de Huismus030-Challenge. Tot maandag 26 juni 12:00 uur kunnen mensen via de Facebookpagina en Twitter foto’s en filmpjes insturen waarop te zien is dat zij zich inzetten voor de huismus. Woensdag 28 juni reikt wethouder Kees Geldof een prijs uit aan de winnaar. Die persoon mag gaan skydiven bij City Skydive in Leidsche Rijn.

In eerste instantie zou de campagne drie maanden duren. De belangstelling blijkt echter behoorlijk groot, waardoor de gemeente heeft besloten de actie voort te zetten.

4 Reacties

Reageren
 1. Paul

  kan er ook iets gedaan worden tegen al die huiskatten die worden buiten gelaten en op vogels jagen?

 2. sebas

  Mee eens, Paul. In de VS doden katten jaarlijks 1,3 tot 4 miljard vogels. In Engeland wordt 30 tot 50 % van de sterfte onder huismussen toegeschreven aan katten. In Nederland vallen jaarlijks zo’n 30 miljoen dieren (meest vogels) ten prooi aan katten.

 3. Maggy

  Vreemd, heb een kat met nog intact jagersinstinct en een tuin vol mussen.
  Hij krijgt nog wel eens een merel te pakken helaas, maar nooit een mus, deze rakkertjes zijn veel te snel en allert.

 4. Henri

  Dan valt het gelukkig mee met die vieze stad Utrecht, waarover een artikel in deze krant. Abel Derks: “De straten worden zo goed schoongemaakt . . .”
  Aan nestelplaatsen in Utrecht geen gebrek, lijkt mij. Ze maken het liefst een nest op een huis met een (niet te plat) pannendak of in gaten en nissen in gebouwen. Die laatste zijn er weliswaar minder dan vroeger, maar er brokkelt gelukkig nog steeds veel af.
  De boosdoener is mogelijk het feit dat er geen voedzame paardenvijgen meer op straat liggen. Volgens mij is dit al eens door een wetenschapper uitgezocht en aangetoond. De afname begon in het begin van de vorige eeuw en deze lekkernij is nu bijna helemaal uit het Utrechtse straatbeeld verdwenen.
  Ik zeg: terug met de paardentram!
  En alsjeblieft geen tafellakens uitkloppen. Dat heeft in ons buurtje een rattenplaag opgeleverd. Dit laatste is een vermoeden; het kan ook zo zijn dat de straten toch te weinig schoongemaakt worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).