Huizenprijzen in Utrecht dalen harder dan in andere grote gemeenten Huizenprijzen in Utrecht dalen harder dan in andere grote gemeenten

Huizenprijzen in Utrecht dalen harder dan in andere grote gemeenten

Huizenprijzen in Utrecht dalen harder dan in andere grote gemeenten
Archiefbeeld
Van de vier grote steden dalen de huizenprijzen in Utrecht het hardst, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van dit jaar. De waarde van huizen in de gemeente Utrecht daalde maar liefst met 7,4 procent. Ook in de provincie was de prijsdaling met 3 procent het grootst.

Van de vier grote steden dalen de huizenprijzen in Utrecht het hardst, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het eerste kwartaal van dit jaar. De waarde van huizen in de gemeente Utrecht daalde maar liefst met 7,4 procent. Ook in de provincie was de prijsdaling met 3 procent het grootst.

Na jaren van stijging, dalen de huizenprijzen en de waarde van woningen in Nederland. In de gemeente Utrecht lag de waarde van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2023 een stuk lager dan een jaar eerder. Utrecht noteerde met 7,4 procent de grootste daling ten opzichte van vorig jaar.

De gemiddelde verkoopprijs, dus van woningen die uiteindelijk ook verkocht zijn in een periode, in de gemeente Utrecht was in het eerste kwartaal van 2022 500.833 euro, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat gezakt naar 485.928 euro.

Ook in de provincie Utrecht is de prijsdaling te merken. Hier zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar met 3 procent gedaald ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Daarnaast is Utrecht, in vergelijking met de andere provincies, de enige provincie waar meer huizen zijn verkocht dan een jaar geleden. Er zijn 1 procent meer koopwoningen verkocht dan in 2022.

24 Reacties

Reageren
  1. Rottebert Peermans

    De stad wordt onbereikbaar door de maatregelen die het autogebruik moeten ontmoedigen en parkeerplaatsen in woonwijken worden geschrapt.
    Mensen met een carrière en een (sociaal) leven hebben steeds minder te zoeken in de stad. Waarom zou je ook als je elke ochtend en avond in de file staat om op je werk te zijn en dan ook nog geen parkeerplaats kunt vinden, en als je vrienden en familie ook niet meer op bezoek willen komen?
    Dat zie je terug in de vraag naar koopwoningen.

  2. ja

    Ik denk dat dit komt omdat de huizenprijzen in Utrecht aanvankelijk ook het snelste stijgers stegen. Het verhaal over het bezit van een auto van rotteberg snap ik deels, want het is een ergenis hoe moeilijk autogebruik wordt gemaakt in Utrecht. En het is een utopie om te denken dat we alles zonder auto kunnen. Kijk vooral eens naar het aanbod van huizen. Alles is oud oud oud oud en dan moet je nog verbouwen als je het huis kan kopen. En verbouwen is veel te duur geworden.

  3. Berk

    @peermans Daar heeft u bewijs van of denkt u dat?

  4. Hans

    Rottebert Peermans:

    Wat een slachtofferverhaal hangt u hier op.

    De automobilist als de ultieme dupe van de file, het betaald parkeren (juist dat bevordert, is mijn ervaring dat je altijd een plek vindt in nabijheid van je voordeur, maar dit terzijde), het groener maken van de leefomgeving. Vrienden en familieleden die niet meer op bezoek willen komen?? Wegens het betaald parkeren? Wat een onzin, wat zijn dat voor vrienden die niet een beetje willen betalen voor het autogemak en die kunnen meeprofiteren van het bewonerskortingssysteem?
    Nee, Rottebert, dit huilen-op-de-trapverhaal gaat er bij mij niet in. Als je graag dagelijks de auto neemt naar-en van je werk en je die files zo erg vindt (je verzoorzaakt ze voor een deel zelf) dan zou je eens na kunnen denken over een treinabonnement of een elektrische fiets. De oorzaak van het – heel bescheiden – afkoelen van de oververhitte woningmarkt ligt volstrekt op een ander terrein. Er is gelukkig weer een beetje – zij het heel voorzichtig – sprake van een kopersmarkt i.p.v. een verkopersmarkt, de bubbel gaat barsten omdat een meerderheid van de kopers de exorbitante prijzen domweg niet kunnen / willen betalen. Dat is een gezonde ontwikkeling en heeft niets met het door u vermeende gebrek aan mobiliteit te maken.

  5. Wies

    Logisch. De stijgende rente (4.5%!) maakt dat de gemiddelde starter (de groep die het meeste voor de stijgingen heeft gezorgd) minder kan betalen. Dat effect merk je vooral in de grote steden waar je daardoor nog minder waar voor je geldt krijgt dan je daarvoor al kreeg met 1.6% rente.

  6. Johan Visser

    Ga dan met het prachtige, efficiënte openbaar vervoer!!

  7. Rottebert Peermans

    @Berk Woningprijzen zijn gerelateerd aan de balans tussen vraag en aanbod. Als de prijzen in Utrecht sneller dalen dan elders, dan stijgt in Utrecht blijkbaar in verhouding tot andere steden het aanbod sneller dan de vraag. Je kunt daaruit concluderen dat Utrecht in verhouding minder aantrekkelijk aan het worden is voor (koop-)woningzoekenden dan andere steden, en/of dat verhoudingsgewijs meer mensen in Utrecht hun woning te koop zetten. Dit is allemaal relatief natuurlijk, want het is nog steeds één van de aantrekkelijker steden om te wonen, maar je ziet wel aan de prijzen dat deze positie aan het afkalven is.

  8. W

    @rottepeer: de stad is uitermate goede bereikbaar hoor, grootste OV station van NL!
    Verder moet je gewoon vrienden in Utrecht zoeken, kun je gewoon heenlopen of -fietsen. Handig man!

  9. Leon

    De cijfers vertekenen een beetje want in tegenstelling tot veel andere gemeenten worden hier nog relatief veel huizen verkocht. Elders ‘zit’ men nog op zijn/haar woning, al dan niet uit angst voor een tegenvallende verkoopprijs.

  10. Binnenstadbewoner

    Huizenprijzen in Utrecht zijn in de afgelopen jaren geexplodeerd. Dat de gekte een beetje minder is, is heel gezond. Probleem blijft dat Utrecht te populair is geworden.

    Nu wordt er minder overboden en staan huizen i.p.v, een paar dagen een paar weken te koop. De populaire wijken hebben alleen te maken met stagnatie en niet of nauwelijks met achteruitgang. Kopers passen zich aan en richten zich op huizen in een voor hun lager segment.

  11. Nina

    Dat is te verwachten. De banken kijken bij een hypotheekaanvraag nu naar de betaalbaarheid van de jaarlasten. Lage rente is dus veel lenen tegen lage jaarlasten.

    Door de enorm dalende hypotheekrente eerdere jaren, kon er daarom steeds meer geleend worden voor een huis en stegen de huizenprijzen. Nu de hypotheekrente inmiddels tot 3 x hoger is, kun je dus veel minder hypotheek krijgen.

    Probleem is vooral de nieuwbouw. Het hypotheekbedrag dat kopers kunnen lenen daalt, maar de bouwprijzen zakken niet.

    Vroeger kon je ca. 3,5 keer je jaarsalaris lenen voor een huis. Nu is wat je kunt lenen afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Geen goede ontwikkeling.

  12. Koel Hoofd

    @Rottebert Peermans
    Je hebt echt keihard gelijk.
    Maar er zijn nu eenmaal mensen die in de groene leugen geloven en een beperkt leven lijden…

  13. Scherpschutter

    Gefeliciteerd aan alle winstnemers! Het was weer een prachtige rentecyclus met ronduit baggervette winsten. Nog heel even geduld en dan staat half Nederland weer onder water op de hypotheek en is de tijd weer aangebroken om te gaan shoppen. Kan niet wachten! De eerste paniek in de markt is al proefbaar…

  14. woutvr

    Niet zo vreemd dat de prijzen zakken. Wie wil hier nou wonen. Het wordt met die verdichtingplannen van de gemeente ook niet echt aantrekkelijk gemaakt.

  15. Hoera

    Hahaha, wat een geklets komt er weer uit dat klappertjespistool uit de periferie.

  16. Fred

    Naast de hoge rente is ook vraaguitval van beleggers een belangrijke oorzaak van daling huizenprijzen. Mark my words, als deze daling verder doorzet hebben we die beleggers straks weer nodig om de boel op gang te helpen.

  17. Uuu

    @ Fred

    Er hoeft helemaal niets op gang geholpen te worden.

    Een gemiddeld huis in Utrecht is sinds 2010 gestegen in prijs van 385.000 euro richting 500.000 euro. Dat overtreft de inflatie.

    De huizenprijzen in Utrecht bestaan voor 60% uit gebakken lucht.

    Daarnaast is Utrecht niet meer de aantrekkelijke hotspot voor jonge mensen in Nederland, zoals de stad dit was tussen 2000 en 2015. De hoogtijddagen van de hipsters (nu yuppen), die kostte wat kost net als de yuppen voor hen, in Utrecht moesten wonen, om de suffe provincie achter zich te laten, liggen achter ons. We zijn alweer bijna 10 jaar verder.

    Rotterdam en Eindhoven hebben die functie als magneet al lang en breed overgenomen en ook Amsterdam heeft een flinke comeback doorgemaakt.

    Jonge welvarende gezinnen trekken naar plekken als Zwolle, Den Bosch, Arnhem-Nijmegen, Leiden, Haarlem, omdat het leven daar beter en aangenamer is, maar je wel je stadse levensstijl kan aanhouden, maar dan beter. Niet goedkoop, maar meer waar voor je geld. Jonge minder welvarende volwassenen trekken wat meer de landelijke gebieden van Midden-Nederland in.

    In de woorden van een jong iemand die ik laatst sprak: “Utrecht voelt helemaal niet meer goed, het voelt in disbalans, slechte vibes en sfeer”.

    En dan de feiten: Utrecht heeft haar eigen zware en lichtte criminaliteit sinds 2010 verre van onder controle. In Utrecht is het vastgoed de baas en daardoor wordt het aanzicht van de stad op grote schaal aangetast en verneukt, zie het stationsgebied (het eerste wat je ziet als je de stad binnenkomt met het OV> je moet dan door tochtige kille hallen en pleinen heen, vol met gajes, door een shopping mall of langs kille kantoorkolossen en windgaten, om de gezellige stad te bereiken).

    Verder ligt de stad er slonzig, goor en verwaarloosd bij. Zijn er weer veel daklozen en junks en ander agressief volk in het straatbeeld waar te nemen. Hebben de studentendisputen weer wat macht teruggewonnen (hetgeen de andere burgers weer afschrikt) en is Utrecht vooral een plek waar geld verdiend moet worden. Al het andere is daar ondergeschikt aan gemaakt. Dat is in strijd met hoe velen (en met name jongere mensen) het leven graag voor zich zien. Het leven in Utrecht is langzaam aan meer in het belang van mensen die daar geld aan verdienen.

    De daling zal nog wel wat verder inzetten en Utrecht zal in een nieuwe jaren zeventig en tachtig terecht komen. De voortekenen zijn duidelijk.

  18. Uuu

    @ Mistoetert

    Ja man, de echte succesvolle wannebe yuppen vluchten inderdaad weg naar Stadskanaal. Je hebt het echt gemaakt in het leven (naar je eigen standaarden). Hoe zit het eigenlijk met de sterrenrestaurants in de communistische enclave?

  19. Pol Vandegeugden

    Utrecht is de op 131 na grootste gemeente van Nederland.

  20. MB

    Mooi om te zien dat iedereen weet dat de stad opeens onaantrekkelijk is (wat vorig jaar, of de 5 jaren hiervoor waarin er dikke prijsstijgingen waren, niet zo was). Er is genoeg mis met Utrecht, maar dat zie je heus niet opeens in de daling van de huizenprijzen terug.

    Dit heeft veel meer te maken met de extreme stijgingen (die ook hoger waren dan in andere steden) in de afgelopen jaren en de financieringsruimte die mensen nu hebben vanwege de hoge hypotheekrente.

  21. Uuu

    @MB

    Het effect op de huizenprijzen ten aanzien van trek of vertrek uit de stad zie je altijd wat later.

    De trek van jonge (middenklasse) gezinnen weg uit de stad is al een jaar of 10 bezig .NRC en Volkskrant melden dit al een x-aantal jaar, keurig ieder jaar.

    Niet zo vreemd ook. Zelf de middenklasse krijgt met 2 inkomens een hypotheek van tussen de 375.000 en 450.000 euro bij elkaar. Met een gemiddelde huizenprijs van rond de 500.000 in Utrecht betekent het dat zij zonder erfenissen of vermogende ouders die hen een handje helpen in Utrecht niet terecht kunnen voor een koopwoning. Een appartement lukt nog wel, maar een huis met kinderen niet.

    Dan speelt natuurlijk voor gezinnen de veiligheid mee (Utrecht is aantoonbaar onveiliger geworden), bijv. ook meer luchtvervuiling en de bereikbaarheid is slechter geworden als je een auto gebruikt (voor een gezin wordt toch vaak een auto als vervoermiddel gebruikt vanwege praktisch). Elders in andere steden is het gewoon beter toeven voor jonge gezinnen. De prijs-kwaliteitsverhouding is in andere steden voor jonge gezinnen gewoonweg beter. Minder vraag= meer aanbod= lagere prijs. En let wel, deze processen zijn al bijna 10 jaar aan de gang.

    Makelaars hebben de jonge grootstedelijke vermogende mens nog jaren gebakken lucht kunnen verkopen (het type mens dat een penthouse van 1,5 miljoen in het staionsgebied (of all places) koopt bijv.> in de betonnen deprimerende jungle).

    En let wel, die trek is al 10 jaar bezig, was eerder nog opgevangen doordat er veel meer singles richting stad trokken dan gezinnen de stad uit wegtrokken (veel expats kwamen richting stad ook). Daardoor steeg het aantal inwoners nog steeds.

    Dat huizenprijzen dalen, komt ook, doordat veel investeringsmaatschappijen / vastgoedjongens (door regels, rente, veranderende tijdsgeest) gestopt zijn met huizen opkopen voor verhuur. Dat dreef de prijzen aanzienlijk op. Vooral verhuur aan die singles en die expats.

  22. Utrechter2

    De huizenprijzen blijven op lange termijn stijgen omdat de vraag blijft toenemen meer woningzoekenden (zie wetgeving zeer gevoelig thema) en het aanbod slechts beperkt kan groeien (zie huidige en toekomstige klinaatambities). De consequentie is dat wooneenheden steeds kleiner en op langere termijn juist weer duurder gaan worden. Uiteraard moet er ook naar de reële rentestijging worden gekeken dus inflatie aftrekken en niet alleen naar de nominale rente.

  23. Binnenstadbewoner

    @ UUU lijkt erop dat u in een andere stad woont dan ik.

    Hoe gaat het in de praktijk. Studenten studeren aan uni of hogeschool. Blijven na hun afstuderen hier wonen vanwege gezelligheid en sociale contacten. Krijgen een serieuze relatie, gaan samenwonen op klein woonoppervlak en krijgen kinderen. Ja en dan is dat stel ineens een jong gezin geworden. Ja en natuurlijk gaat het gemiddelde stel dan op zoek naar woonruimte buiten de stad. Niet omdat men dat wil, maar uit financiële noodzaak en om kinderen in kindvriendelijke omgeving te laten opgroeien.
    Het jonge gezin laat een etage achter dat doorschuift naar andere afgestudeerden.

    Verder is Utrecht niet aantoonbaar onveiliger geworden. Daar zou ik weleens cijfers van willen zien. Utrecht is nooit helemaal veilig geweest en zal dat als grote stad ook nooit worden. In elk geval stelt de criminaliteit van nu niks voor met die van jaren 80 en begin jaren 90 met junks rondom Utrecht Centraal en no go areas.

    Verder is er nu sprake van een tijdelijke (!) verkoop van particuliere huurwoningen. Dit heeft alles te maken met nieuwe belastingregels volgens welke je 2 % belasting per jaar over de WOZ waarde moet gaan betalen. WOZ waarde van 350.000 euro is al 7.000 extra belasting per jaar. Elk jaar weer. Dan nieuwe beperkingen wat betreft hoogte huurprijzen. Dan nog stijgende hypotheekrente. Mijn voorspelling is dat de daling of stagnatie of lagere stijging maar tijdelijk zal zijn. Utrecht is booming en singles zijn onverminderd bereid om heel erg veel te betalen voor woonruimte in Utrecht.

  24. Hendriks

    Van 17.00 tot 21.00 bij mijn zoon op bezoek. 29 euro parkeerkosten gewoon buiten op straat en niet in een zone 1 gebied wat nog duurder is. Vanuit vele hoeken uit NL is Utrecht helemaal niet goed te bereiken met OV. Bij de betaal automaat wordt je wel met koeieletters geattendeerd op het feit dat als je iets in je auto laat liggen …. je ruit sneuvelt en spullen kwijt bent. Ach ja… voor dat geld. Tokyo en Londen zijn goedkoper. Een eerdere reageerder meldt “zoek vrienden in Utrecht”… mijn familie verruil ik niet door vrienden bij in de buurt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).