Huurders moeten nieuw huis zoeken na intrekken vergunningen van huisjesmelker | De Utrechtse Internet Courant Huurders moeten nieuw huis zoeken na intrekken vergunningen van huisjesmelker | De Utrechtse Internet Courant

Huurders moeten nieuw huis zoeken na intrekken vergunningen van huisjesmelker

Huurders moeten nieuw huis zoeken na intrekken vergunningen van huisjesmelker
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Meerdere huurders in Utrecht moeten een nieuwe kamer zoeken, omdat de verhuurder de regels heeft overtreden. De kamers waarin ze wonen zijn gesplitst, maar dat wordt nu teruggedraaid en dat heeft consequenties voor de huurders.

Meerdere huurders in Utrecht moeten een nieuwe kamer zoeken, omdat de verhuurder de regels heeft overtreden. De kamers waarin ze wonen zijn gesplitst, maar dat wordt nu teruggedraaid en dat heeft consequenties voor de huurders.

Het gaat om een huisjesmelker, met veel panden, die stelselmatig te hoge huurprijzen vraagt en huurders intimideert. Dit leidde eerder al tot dwangsommen en bestuurlijke boetes. De verhuurder wordt niet bij naam genoemd om privacyredenen. Inmiddels is er ook een Bibob-procedure tegen deze verhuurder afgerond. Er blijkt sprake van een ‘ernstig gevaar dat met de verleende omzettingsvergunningen uit strafbare feiten verkregen financiële voordelen worden benut’.

Er is daarom nu besloten dat 35 omzettingsvergunningen (het omzetten van een woonruimte naar kamers) voor deze panden worden ingetrokken. Dat betekent dat een groot deel van de kamerhuurders op zoek moet naar nieuwe woonruimte. De panden zijn nu alleen nog geschikt voor gezinnen of maximaal twee personen die samen geen huishouden vormen.

“Dit is primair een aangelegenheid tussen verhuurder en huurder, maar we hebben uiteraard begrip voor de lastige positie waar de huurders zich in bevinden. We willen dan ook uiterst zorgvuldig omgaan met de belangen van de huurders”, schrijft wethouder Diepeveen. De vastgoedeigenaar heeft een termijn van een jaar gekregen om de verhuur te beëindigen zodat de huurders meer tijd hebben om elders woonruimte te vinden. Er worden nog bijeenkomsten voor huurders georganiseerd.

11 Reacties

Reageren
 1. Arjan Verhoeven

  Fantastisch! Nog maar een jaartje voordat de huurders eindelijk verlost zijn van intimidatie en te hoge huren. Kunnen ze gewoon weer bij pa en moe in Hoogeveen-West intrekken. Ze zullen Diepeveen eeuwig dankbaar zijn!

 2. Sjoerd

  Hoezo wordt de privacy van een wetsovertreder gediend?

  Het lijkt me juist in ieders maatschappelijk belang als wij, de burgers en toekomstig kamerhuurders, weten wie stelselmatig de wet overtreed en wie daar aanzienlijk beter van is geworden. Want dit soort mensen liggen niet wakker van dit soort kleine straffen. Er zijn miljoenen in zijn zak verdwenen, dankzij wetsovertredingen.

  Daarnaast horen huurders volgens de wet juist beschermd te worden. Raar rechterlijk besluit derhalve. De huurders worden de dupe van wetsovertredingen van hun huisbaas en de huisbaas komt er met een minimale straf vanaf en wordt zelfs beschermd door de wet.

  Wie legt het mij nog uit?

  Lijkt me trouwens leuk als deze huurders hieronder de naam van de huurbaas massaal anoniem noemen; dan worden wij huurders, burgers en toekomstig huurders tenminste goed ingelicht.

 3. G.H.

  Marcel van Hooijdonk is het in ieder geval niet, want die ontkent met klem dat hij een huisjesmelker is.

 4. Vriend

  Een bekende van mij heeft dat vandaag te horen gekregen, huurbazin is al vaak in het nieuws geweest, berucht in Utrecht. Denk dat het dan wel duidelijk is wie het is, Sjoerd. Zelfs Alberto Stegeman is langs geweest!

 5. Jeroen

  35 omzetvergunningen, dat is toch snel laten we voor t gemak zeggen 35x4x500 = 70.000 euro per maand minstens aan inkomsten weg. Vind ik persoonlijk geen minimale straf.

 6. Katja

  Gemeente werkt zelf mee aan deze praktijken. Woningen worden onttrokken aan de voorraad door omzetten naar kamerverhuur. Kopers grijpen naast goede woningen door huisjesmelkers.

 7. Scherpschutter

  Zullen de klagende huurders nu dan tevreden zijn? Geen dak meer boven het hoofd maar de huisbaas is aangepakt hoor. Dat zal hem/haar leren…

  Laat dit een les zijn voor alle te mondige huurders die zich eigenaar wanen van het eigendom van een ander. Je hebt niets te willen, behalve zelf het huurcontract opzeggen als het je niet bevalt in de woning van de eigenaar.

  Succes bij de volgende huurbaas!

 8. mark

  Ik snap zo een verhuurder echt niet. Je kan prima voor een goed rendement je normaal gedragen en normale prijzen vragen.

 9. Scherpschutter

  @mark

  Je snapt niet dat een eigenaar van een woning zijn woning het liefst verhuurt voor een zo hoog mogelijke prijs aan een verhuurder die de laagste kans op gezeik oplevert, omdat hij of zij er zo zelf beter van wordt? Really?

  Ik snap niet dat er mensen zijn die denken dat woningbezitter zijn bezit voor minder zou willen verhuren dan hij of zij zou kunnen krijgen om zo iemand anders een plezier te doen. Sterker nog: ik geloof niet dat zulke mensen bestaan.

 10. Mark

  Ik verhuur voor normale prijs (meer dan genoeg), heb nette huurders, nooit gezeik, en die 100 euro meer of minder per maand , zal me jeuken.

 11. Wafel

  @Scherpschutter
  Als het is wie er wordt “genoemd” dan is het een gunst. Polen zijn momenteel het slachtoffer van huisjesmelkers, hen wordt geen contract gegeven en gezegd dat ze illegaal wonen zodat ze stil blijven maar betalen wel de hoofdprijs. Steeds minder studenten wonen in de betreffende huizen.

  Beter een veilig dak dan een huis dat aan alle kanten onveilig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).