De Utrechtse studentenkamers worden er in de loop van de jaren niet goedkoper op. Sinds 2022 is de gemiddelde prijs in onze stad per vierkante meter met 25,5 procent gestegen. Een studentenkamer in Utrecht kost nu gemiddeld 703 euro. Grotendeels gaat dat over particuliere verhuur; de huurprijzen van woningcorporaties zoals de SSH niet meegenomen.
Volgens een rapport van woningverhuursite Kamernet kostte een studentenkamer in 2023 gemiddeld 703,- euro ten opzichte van 564,- euro twee jaar eerder. Redenen hiervoor kunnen onder andere inflatie, stijgende gas-, water- en lichtvoorzieningen en de woningcrisis zijn. Er zit wel een groot prijsverschil tussen de prijzen van particulieren en woningcorporaties.
Particulier
Dat is dan ook één van de redenen waarom de huurprijzen in Utrecht flink zijn gestegen. Een groot deel van het woningaanbod van Kamernet verloopt via particulieren (66 procent) die tot zekere zin zelf huurprijzen kunnen bepalen.
Woningcorporaties zoals SSH zijn niet meegenomen in de prijsberekening van Kamernet; deze corporaties verhuren namelijk via een eigen systeem. In de praktijk is dat vaak tientallen of honderden euro’s goedkoper. Wachttijden bij dergelijke instellingen zijn daarentegen lang, en niet iedereen wil of kan wachten tot zij een kamer krijgen toegewezen.
Overigens zijn niet alleen de kamerprijzen in Utrecht gestegen. Ook de prijzen van studio’s (12%), eenkamerappartementen (21%) en meerkamerappartementen (12%) zijn gestegen in twee jaar. Utrecht zit met haar stijgende huurprijzen bij elkaar gerekend flink boven het landelijk gemiddelde. De prijsstijging op Kamernet indiceert ook niet per definitie dat alleen studenten de dupe zijn. Iedereen die een betaald account op het platform aanmaakt kan reageren op de advertenties.
Tekort
Hoewel de prijzen in Utrecht flink zijn gestegen, blijft onze stad nog steeds op de landelijke derde plek staan. Qua huurprijzen staat Amsterdam al jarenlang op nummer één en op nummer twee het nabijgelegen Haarlem. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de het vraag-en-aanbod probleem. Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van het afgelopen jaar blijkt dat Nederland de komende jaren nog een verdubbeling zal zien in het tekort aan woonruimten.
In Utrecht zouden er op dit moment zo’n 5300 studentenwoningen tekort zijn. Het doel van de gemeente is daarentegen om tegen 2030 dat tekort in te lopen: “Voor de bouw van 3500 woningen zijn al concrete plannen. De gemeente wil vooral de SSH in staat stellen om deze en de extra benodigde 1800 woningen te realiseren.” Ook wil de gemeenteraad andere opties zoals hospitaverhuur verkennen.
15 Reacties
ReagerenOngelofelijk, wat een prijzen. Dat is maar net iets meer dan ik betaal voor ‘n 2-onder-1 kap die ik niet eens zo ongelofelijk lang geleden heb gekocht… Wat betreft woningbouw: Het moet vast mogelijk zijn om de Uithof (ik weiger om het Utrecht Science Park te noemen) meer studentenwoningen te realiseren. Sinds ik daar studeerde zijn daar wel een aantal woontorens verrezen, maar ik snap niet zo goed waarom die bouw zo gestokt is. Als er nou ergens ruimte is, is het wel op de Uithof.
Net als met de huizenprijzen zélf blijft het een kwestie van aanbod en vraag. Hoe je het ook wendt of keert. Hoe vaak je dit soort berichten ook in de media blijft pompen. Het is wat het is. Deal with it.
Kamernet moet aangepakt worden. Deze website die marktleider is wat betreft particuliere kamerverhuur, faciliteert financiële uitbuiting van kwetsbare groepen. Vrijwel alle kamers worden hier veel te duur en in strijd met regelgeving aangeboden. Prijzen van 1.000 euro per maand voor een kamertje van 12 m2 in in een galerijflat in Overvecht, zijn gen uitzondering.
Studeren is een keuze. Studeren in Utrecht is een keuze. Studeren in Utrecht en daar ook willen wonen is een keuze. Wonen kun je overal. Utrecht en de universiteit zijn prima te bereiken met het voor studenten gratis OV. Dus niet zeuren. Later, als je groot bent en klaar bent met studeren ga je wie weet wel werken. En wie weet wil je dan ook ergens wonen. Grote kans dat dit niet in Utrecht zal zijn. Dus zie het reizen van en naar universiteit maar vast als onderdeel van je studie en als voorbereiding op het leven als werknemer.
@Binnenstadbewoner
Dat heet marktwerking, prijzen stijgen bij schaarste en dalen bij overschot.
Dus, zolang de gemeente peperduurzaam konijnenhokjes blijft bouwen voor de eigen elitaire achterban en er rijke studenten zijn die het gewoon betalen komt daar geen verandering in.
Het is dan ook al jaren lang het gevierde vigerend beleid van GL/D66 waar ze veel stemmen door krijgen van hun elitaire achterban die niet kijkt op een eurootje meer of minder.
@Jeroen
Als ze de Uithof volbouwen is UU niet meer zo groen noch duurzaam. Heikel puntje voor een universiteit wiens hele internationale reputatie tegenwoordig van ‘sustainable development’ afhangt.
In het artikel, en overigens ook bij de reacties, wordt gesuggereerd dat de SSH aanzienlijk goedkoper verhuurd (zelfs honderden euro’s !) dan de particuliere sector, maar niets is minder waar. De huren staan ook daar totaal niet in verhouding tot de m2 en de kwaliteit. Kijk voor even op de site van de SSHXL en let dan ook op de huurtoeslag die van toepassing is. Die huurtoeslag betalen wij met z’n allen en zowel de SSH als de particuliere sector verrijken zich zo wel erg makkelijk. Wonen is een lucratief verdienmodel geworden dankzij het neoliberale beleid van de afgelopen decennia. Wat een walgelijke wereld heeft de mensheid toch van deze aardkloot gemaakt………
Volgens mij heeft het alleen zin om naar de kale huurprijs per vierkante meter te kijken om te kunnen vergelijken. Huurprijzen die zijn gestegen door stijgende energieprijzen is natuurlijk flauwekul.
@ koel hoofd : er zijn regels over de maximale huur die je als verhuurder mag vragen. Er is een huurcommissie waar je als huurder naar toe kunt gaan als de verhuurder die regels overtreedt. 1.000 euro voor een kamer van 12 m2 is bijv. niet toegestaan, en dat is maar goed ook.
@Jeroen
Er wordt op dit moment al eventjes gewerkt aan een nieuwe woontoren (High Five, lelijke naam maar goed), dus het ligt gelukkig niet compleet stil.
@Koel Hoofd
Ik dacht dat woningbouw vooral werd aangestuurd door bedrijven, in plaats van de gemeente? Ik meen me bijvoorbeeld te herinneren dat één van die projecten rond het Jaarbeursplein juist al lang stil ligt vanwege onenigheid tussen de ontwikkelaar en de aannemers, waar de gemeente juíst wat aan wil doen maar niet voldoende middelen voor heeft…
Dus de gemeente maakt het moeilijker voor mensen om een (studenten) huis voor hun kinderen (+ huisgenoten) te maken, maakt het zo goed als onmogelijk om een studentenwoning als investering te kopen (opkoopbescherming), maar nu gaan mensen wel lopen piepen dat de studentenkamers te duur worden?
Volgens mij kwam een maand of twee nog in het nieuws dat dit zo’n enorm succes was, terwijl je dit natuurlijk al van mijlen ver aan had kunnen zien komen.
Ik kende in mijn studententijd honderden studenten, veruit de meeste waren prima tevreden over hun huurbaas terwijl er altijd gedaan wordt of het duivelse huisjesmelkers zijn die arme studenten uit proberen te wringen. Tuurlijk zitten er boeven tussen, net zoals in elke tak van de economie maar in mijn ogen wordt dit enorm overdreven.
Maar goed, de opkoopbescherming is pas net begonnen en zal nog lang niet afgeschaft worden als het zo’n daverend succes is dus de krapte en de prijzen zullen de komende jaren alleen maar erger worden.
Overigens de zin: “die tot zekere zin zelf huurprijzen kunnen bepalen” is natuurlijk onzin. Er is een punten systeem voor onzelfstandige woonruimte en een huisbaas dient zich aan deze wet te houden. Alleen waarom veel studenten hier niet altijd mee naar de rechter stappen is logisch: ze snappen zelf ook wel dat als je midden in de binnenstad in een prima kamer woont met 6 vrienden kost dat nou eenmaal meer dan in Zeist bij een hospita. En als je eenmaal begint met procederen tegen je huisbaas weet je iig zeker dat de sfeer voor altijd verpest is.
@BSB,
Ik adviseer u een cursus begrijpelijk lezen te gaan volgen: ‘Een groot deel van het woningaanbod van Kamernet verloopt via particulieren (66 procent) die tot zekere zin zelf huurprijzen kunnen bepalen.’ Wie niet betaalt wat de particuliere verhuurder vraagt, heeft geen kamer. Exit dilemma en discussie.
De niet particulier kan aan iedere potentiële huurder vragen wat deze voor de kamer wil betalen. Vervolgens kiest die voor de meest biedende. Citaat uit de uitspraak van de huurcommissie in zaak 37544: ‘De voorgestelde huurprijs van € 355,77 is hoger dan de maximale huurprijs van €345,38. Het voorstel is dus redelijk. De Huurcommissie is niet bevoegd een lagere huurprijs vast te stellen dan de huurder heeft voorgesteld.’
Zo simpel is dat. De verhuurder laat iedere huurder een voorstel doen. Klus geklaard.
Overigens worden veel gevraagde huurverlagingen niet toegekend. Wel toegekende zaken kennen één identiek element: ‘Het betreft woningen met ruimtes die afzonderlijk als kamer verhuurd worden’.
@Jeroen, helaas heeft de gemeente niets te zeggen over de Uithof. Die grond heeft ze reeds lang geleden cadeau gedaan aan de universiteit. De universiteit is echter niet capabel, en ook niet geïnteresseerd, om de Uithof te ontwikkelen tot een woonlocatie of verblijfslocatie. De universiteit wil graag lege vlekken houden zodat ze in de verre toekomst nog makkelijk faculteitsgebouwen kunnen bijbouwen, of bedrijven aantrekken. De uithof wordt puur gezien als een commerciëel project, de universiteit vind het juist vervelend dat er daar studenten moeten wonen.
En die prijzen zijn gestoord. Voor dat geld betaal ik letterlijk mijn huis met tuin af! Het is deels wel de schuld van de studenten zelf. Ze klagen veel, maar eisen hun rechten vrijwel nooit op. Ik heb veel vrienden aangespoord om naar de huurcommissie te stappen, maar ze doen het gewoon niet. Ik heb zelf 15 jaar kamers verhuurd onder de marktprijs, omdat die gewoon veel te hoog is. Er worden woekerwinsten gemaakt, maar ik hoef niet te verdienen aan het huisvesten van vrienden.
@Henk, als ouder kun je prima een huis kopen en verhuren aan je studerende kind. Als de prijs beneden de grens van de opkoopbescherming is, moet je wel een vergunning aanvragen maar die wordt in geval van verhuur aan verwanten altijd verstrekt.
De meeste vergunningen die worden uitgegeven gaan naar ouders die verhuren aan een kind.
Meer info:
https://pki.utrecht.nl/Loket/product/1ce68a3288a5c2c939376f5e7bf67572
@Marline, OK laten we het ontmoedigingsbeleid noemen dan, extra onzekerheden inbouwen zodat mensen het minder snel aandurven. De vergunning kan per slot van rekening gewoon geweigerd worden of ingetrokken als de gemeente er zin (meer) in heeft.
En vergeet niet de 10% overdrachtsbelasting die het rijk bedacht heeft. Een huis met wat kamers in een leuke wijk kost tegenwoordig zo 500k, kost je dus 50k aan extra belasting. En aangezien je de studenten voor een prikkie moet laten wonen in een prachtig pand in een leuke wijk van de huurcommissie kun je zelf de rekensom maken. Voordat je alleen al die 50k terug verdient hebt is je kind allang klaar met studeren.