Huurprijzen Utrecht met 5,6 procent gestegen; Amsterdam, Den Haag en Eindhoven laten juist daling zien | De Utrechtse Internet Courant Huurprijzen Utrecht met 5,6 procent gestegen; Amsterdam, Den Haag en Eindhoven laten juist daling zien | De Utrechtse Internet Courant

Huurprijzen Utrecht met 5,6 procent gestegen; Amsterdam, Den Haag en Eindhoven laten juist daling zien

Huurprijzen Utrecht met 5,6 procent gestegen; Amsterdam, Den Haag en Eindhoven laten juist daling zien
De prijs voor een huurwoning in de vrije sector in Utrecht is met gemiddeld 5,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is deze huurprijs juist licht gedaald.

De prijs voor een huurwoning in de vrije sector in Utrecht is met gemiddeld 5,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is deze huurprijs juist licht gedaald.

Woningplatform Pararius heeft onder andere de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector berekend. Daaruit bleek dat nieuwe huurders in Utrecht 5,6 procent meer voor hun woning betalen dan in het tweede kwartaal van 2019. Gemiddeld betalen Utrechters met een huurwoning in de vrije sector 17,81 euro per vierkante meter per maand.

In Amsterdam is de gemiddelde prijs voor een huurwoning met 1,4 procent gedaald. Desondanks betalen nieuwe huurders in het centrum van de hoofdstad gemiddeld 24,74 euro per vierkante meter per maand. In het goedkoopste deel van Amsterdam wordt gemiddeld 17,43 euro per vierkante meter betaald.

In Den Haag daalde de gemiddelde huurprijs met 0,5 procent en in Eindhoven met maar liefst 1,9 procent. In Rotterdam steeg de gemiddelde prijs met 0,2 procent, waardoor huurders gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter per maand betalen.

Binnenstad

De huurprijzen van woningen in de vrije sector in de binnenstad van Utrecht zijn het een na hoogst van Nederland. Voor woningen van 65 vierkante meter wordt in het centrum van de Domstad gemiddeld 1.317 euro per maand betaald.

Alleen het centrum van Amsterdam is duurder. Daar moeten huurders zo’n 1.609 euro betalen. Het centrum van Rotterdam sluit met 1.288 euro per maand de top drie af.

Corona

De uitbraak van het coronavirus is een verklaring voor de daling van de huurprijzen in de meeste steden. Op de website van Pararius is bijvoorbeeld te lezen dat de nieuwe aanwas van expats tot stilstand kwam waardoor sommige woningen niet direct verhuurd konden worden.

In Utrecht, maar ook in Rotterdam en Amsterdam, werden in het tweede kwartaal van dit jaar verhoudingsgewijs meer appartementen aangeboden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal eengezinswoningen nam daarnaast af.

“Dat de huurprijzen in Rotterdam en Utrecht zijn gestegen valt dus vooral toe te schrijven aan het hoge percentage aangeboden appartementen”, is te lezen op de website van Pararius.

3 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Utrecht is een extreme stad wat betreft huren: of voor huurders met (zeer) hoog inkomen of voor huurders die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of studentenkamer bij SSH. Of rijk of arm. Een tussengroep is er niet meer.

  2. Is

    Deze extreme stijgingen van huren moeten stoppen. Beleggers die koopwoningen opkopen om ze te verhuren moet stoppen. Het verpauperen van huizen door beleggers moet stoppen. Waarom zijn mensen zo mak als een schaap omtrent dit thema? Waarom laten mensen zich moedwillig onderdrukken door een bezittende klasse? Het is tijd voor revolutie.

  3. JJ

    @binnenstadsbewoner

    Juist wat huren voor de rijken betreft . Onjuist wat betreft sociale huur. Wachtlijsten zijn nu rond de 15 jaar wachten, behalve voor mensen met urgentie. Vanaf prijzen sociale huur liggen rond de 650 euro. Ik had een jaren tachtig studio, 1 pers., verouderd, 37m2 van rond de 720 euro incl. g/w/l en servicekosten, kaal 640, via mitros. Heb ik toendertijd 10+ jaar moeten wachten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).