Iedereen kende Hans Berends via Twitter | De Utrechtse Internet Courant Iedereen kende Hans Berends via Twitter | De Utrechtse Internet Courant

Iedereen kende Hans Berends via Twitter

Iedereen kende Hans Berends via Twitter
Oud-raadslid Hans Berends is afgelopen zaterdag herdacht met het planten van een herdenkingsboom bij de Jeremiebrug. Familie, buurtgenoten, een aantal vrienden en de initiatiefnemers waren erbij aanwezig. “Bijzonder dat mensen die ik eigenlijk niet ken, dit doen voor mijn vader.”

Oud-raadslid Hans Berends is afgelopen zaterdag herdacht met het planten van een herdenkingsboom bij de Jeremiebrug. Familie, buurtgenoten, een aantal vrienden en de initiatiefnemers waren erbij aanwezig. “Bijzonder dat mensen die ik eigenlijk niet ken, dit doen voor mijn vader.”

“Het was heel mooi om te zien dat mensen mijn vader zo waardeerden,” blikt zoon Derk Berends (31) terug op de bijeenkomst. Zaterdag was het precies een jaar geleden dat Hans Berends overleed. Het oud-raadslid en betrokken inwoner krijgt ook na zijn dood nog veel waardering voor alle inzet die hij leverde voor de stad. “Mijn vader was altijd bij alles om hem heen betrokken. Of het nou voor Leefbaar Utrecht was of voor mensen in de buurt. Hij gaf altijd zijn mening, positief en zoekend naar een oplossing. En wanneer hij dat nodig vond, kon hij ergens fel tegen in gaan.”

Ook oud-collega en partijgenoot Vincent Oldenborg kijkt met genoegen terug op de middag. “Die boom is natuurlijk hartstikke mooi. Het past ook helemaal bij Hans. De brug en hij staan er nu mooi bij met zijn tweeën. De Jeremiebrug was ook typisch een Hans-onderwerp. Hij heeft bijvoorbeeld ook met de vernieuwing van de Rode Brug ervoor gezorgd dat er een noodbrug ter vervanging werd geplaatst.”

Belofte

“Het was fijn en mooi om te zien dat mensen zoiets willen doen voor mijn vader,” vertelt Berends. “Ik vond het helemaal bijzonder omdat ik de meeste mensen eigenlijk helemaal niet ken. Hij heeft zich de laatste jaren van zijn leven veel laten horen via Twitter waarmee hij veel contacten heeft gelegd. Uit die kringen waren ook veel mensen aanwezig. Waar jullie een heel medium voor nodig hebben, deed hij in zijn eentje op Twitter,” lacht Derk.

Eén van deze mensen was initiatiefnemer Johan de Boer, voorzitter bij Vrienden van het Maximapark. “Veel mensen die zaterdag aanwezig waren hebben Hans net als ik ooit leren kennen via Twitter. Daar las je altijd over zijn verontwaardiging, meningen en vragen die hij had voor beleidsbepalers in de stad. Door de Jeremiebrug leerde ik hem ook persoonlijk kennen. Deze brug moest weg vanwege de komst van Station Vaartsche Rijn. Hans wilde de brug graag behouden voor zijn wijk. Maar de gemeente koos voor het Maximapark als nieuwe bestemming. Hans vatte dat toen heel sportief op en droeg de brug tijdens een ceremonie in april 2011 als het ware aan ons over. “Wees er zuinig op,” zei hij daarbij.”

Oud-raadslid Hans Berends overleed op 21 november vorig jaar
Oud-raadslid Hans Berends overleed op 21 november vorig jaar

Oldenborg herkent het uitgebreide Twitter-netwerk van Berends. “In de fractie besloten we op een gegeven moment op initiatief van Hans dat ook wij wat met de opkomende sociale media moesten doen. Hans bouwde in no time een heel netwerk op. Hij gaf via dat medium heel veel van hemzelf, misschien wel meer als in het dagelijks leven, waardoor hij ook heel veel terugkreeg van zijn volgers. Ik durf zelfs te stellen dat zijn manier van twitteren anderen ook inspireerden om veel te delen. Denk bijvoorbeeld aan raadslid André van Schie die alle moties altijd direct op Twitter gooit.”

Opvoeding

Twee jaar later dan gepland werd de Jeremiebrug pas geplaatst en inmiddels was Hans ernstig ziek geworden. “Ik heb zijn sterfdatum altijd onthouden. De belofte dat ik zuinig op de brug zou zijn wilde ik nakomen. Vandaar de herdenkingsboom, een Koningslinde. Het was een bijzondere middag, al had ik natuurlijk liever gehad dat hij afgelopen zomer tijdens de borrel na plaatsing van de brug erbij was geweest. In de tijd dat ik hem kende heeft hij altijd hart voor de stad gehad.”

Oldenborg blikt terug op de prestaties van Berends in de Utrechtse politiek. “Hans was heel bedreven als het om de stad ging. Helemaal met het stationsgebied. Hij bemoeide zich daar op een dusdanige manier tegenaan dat het ambtenarenapparaat blind op hem afging als hij weer een gebrek had ontdekt. Toen er bijvoorbeeld een stuk weg bij het station werd afgesloten, maar er nog wel een blindenpad naar het hek toeliep zorgde hij ervoor dat het zo snel mogelijk hersteld werd. Als raadslid is zijn grootste prestatie denk ik geweest om het hele aanbestedingsbeleid van de gemeente op te zetten. De burger ziet dat soort dingen vaak niet terug maar voordat hij kwam gebeurde er nog veel onderhands, wat in sommige gevallen echt vriendjespolitiek in de hand werkte. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de raad zich ging verantwoorden voor de gemeentebegroting.”

Derk Berends: “Ik weet dat mijn vader zich altijd overal tegenaan bemoeide, maar als je vraagt wat zijn grootste prestatie is geweest? Meerdere dingen. Maar de opvoeding van mijn zusje en mij blijft toch wel de grootste.”

1 Reactie

Reageren
  1. Maarten

    Helemaal mee eens, mooi om dat op deze manier te doen.

    Detail: ‘genoegdoening’ moet natuurlijk ‘genoegen’ zijn. Tenzij Vincent compensatie kreeg voor de middag. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).