Illegaal bomen gekapt tijdens sloop van Buurland in Utrecht Illegaal bomen gekapt tijdens sloop van Buurland in Utrecht

Illegaal bomen gekapt tijdens sloop van Buurland in Utrecht

Illegaal bomen gekapt tijdens sloop van Buurland in Utrecht
Het terrein van Buurland
Er zijn waarschijnlijk twaalf bomen illegaal gekapt in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. De bomen zijn weggehaald ter voorbereiding op sloopwerkzaamheden van onder meer de voormalige woongemeenschap Buurland. Er was echter geen vergunning voor het kappen van de bomen.

Er zijn waarschijnlijk twaalf bomen illegaal gekapt in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. De bomen zijn weggehaald ter voorbereiding op sloopwerkzaamheden van onder meer de voormalige woongemeenschap Buurland. Er was echter geen vergunning voor het kappen van de bomen.

150 portiekflats in de Staatsliedenbuurt gaan gesloopt worden, op de locatie komen ongeveer 280 woningen terug. De sloopaannemer is deze week begonnen maar daarbij zijn ook bomen gekapt waarvoor een vergunning nodig was. Die vergunning is er nog niet.

“Nu lijkt het erop dat hij meerdere bomen heeft gerooid (naar waarschijnlijkheid 12), waarvoor nog geen vergunning is verleend terwijl hij ervan op de hoogte was dat er bomen in de tuinen waren, die vergunningsplichtig zijn”, schrijft de gemeente Utrecht.

Woningbouwcorporatie Woonin heeft vervolgens de werkzaamheden laten stilleggen en de sloopaannemer toegang tot het terrein ontzegd. Woonin gaat eerst onderzoeken hoe dit fout heeft kunnen gaan.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Marjolein

  Wat verdrietig is dit. En onbegrijpelijk. Je kunt trouwens ook om bomen heen bouwen, zie de wijk Kerkebosch in Zeist. Heb je meteen een prettige leefomgeving. https://kerckeboschzeist.nl/

 2. Luuk Upuuk

  Straf: Herplantplicht en een boete van een paar duizend Euri. Waarschijnlijk een schijntje in vergelijking wat wachten op vergunning had gekost.

 3. Baliekluiver

  Ach ja, bomen kappen gaat vrij makkelijk in Utrecht, maar bomen planten is altijd een probleem. De lijst achterstallige plantverplichtingen wordt steeds langer!

 4. W

  @luuk: paar duizend euro?
  Per boom €27.000!
  Keer 12 is toch al gauw €324.000.
  Het is maar wat je een paar duizend euro noemt

 5. Appel

  Gebeurd anders nooit. Dit lijkt meer regel dan uitzondering. Handhaven of zeer hoge boete. Dan denken ze een keer na voordat ze kappen.

 6. Utrechtse Jantje

  Beste @ Marjolein , mijn dochter woont daar met haar gezin , het is inderdaad ‘n prachtige wijk dat Kerckebosch in Zeist , maar het kan bij ‘n brand ….ook vrij makkelijk op ‘n ramp uit draaien hè…met die huizen zo dicht in de natuur , en moeilijke straat structuur , die de brandweer , voor veel problemen kan zorgen denk ik ..

 7. Nina

  Deze 12 bomen in de biomassacentrale of als hout voor tuinschuttingen en dan weer 12 mooie bomen terugplanten op plekken waar ruimte is voor deze bomen om te blijven groeien.

  Volgens mij doen we selectief te moeilijk over het rooien van bomen. Beetje realiteitszin is wel gewenst.

 8. Pee

  @W
  Elke dag die ze langer moeten wachten op die vergunning gaat zwaar over het bedrag heen die jij noemt.
  Ze zijn er gewoon vanuit gegaan dat ze die vergunning wel krijgen en zijn daarom vast maar de boel gaan omkappen.
  Verder heeft iedereen zijn mond vol o er en bang voor klimaatveranderingen etc maar dat al het groen ,wat er nog over is, gewoon vol gebouwd word.
  Dat zie je ook landelijk.
  Ze roepen dat we zuinig moeten zijn op de natuur maar halen wel die natuur weg om te bouwen .
  Hele stukken natuur moeten worden opgeofferd voor woningen maar de rekening moeten wij gaan betalen omdat ze de klimaatdoelen niet gaan halen , en zo is het cirkeltje weer rond en zijn wij nog armer geworden dan voorheen en met meer mensen op een kluitje.

 9. Nico

  Als je een vergunning geeft om huizen te bouwen, is daar wel ruimte voor nodig, als je de bomen wilt laten staan, moet je niet gaan bouwen.
  Ik heb een huis dus mij maakt het niets uit of er gebouwd wordt, en blijkbaar denken heel veel mensen er zo over.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).