Illegale kledingbakken ook op straat in Utrecht Illegale kledingbakken ook op straat in Utrecht

Illegale kledingbakken ook op straat in Utrecht

Illegale kledingbakken ook op straat in Utrecht
Er worden regelmatig illegale kledingbakken aangetroffen in Utrecht. Partijen proberen via deze inzamelingsbakken gratis kleding op te halen, om deze vervolgens door te verkopen. 

Er worden regelmatig illegale kledingbakken aangetroffen in Utrecht. Partijen proberen via deze inzamelingsbakken gratis kleding op te halen, om deze vervolgens door te verkopen. 

Het televisieprogramma Radar besteedde recent aandacht aan het probleem van ‘textielcowboys’. Dit zijn partijen die zonder vergunning kledingbakken in de openbare ruimte plaatsen. Soms worden ook scholen en kinderdagverblijven benaderd met de vraag of er bakken op hun terrein geplaatst mogen worden. Dit gebeurt dan onder het mom van een goed doel, maar de opbrengst gaat daar alleen niet altijd naartoe.

GroenLinks, Student & Starter, Utrecht Nu, Volt, Partij voor de Dieren en ChristenUnie wilden van het college van B&W weten of dit ook in Utrecht voorkomt. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De gemeente treft regelmatig illegale kledingbakken aan. Er wordt actief gecontroleerd, zowel na meldingen van bewoners als tijdens rondes van handhavers.

Wanneer een illegale kledingbak wordt aangetroffen, moet de eigenaar deze verwijderen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een boete. Vorig jaar heeft de gemeente dertien keer met een boete gedreigd en uiteindelijk zelf zes bakken verwijderd. De gemeente wil dit jaar meer tijd vrijmaken om het probleem aan te pakken.

11 Reacties

Reageren
  1. Mark

    Wat een slappe hap weer.
    Gewoon direct bak in beslag nemen en doneren aan een goed doel.
    Elk ander object wordt verwijderd door de gemeente maar zo’n bak mag door de “eigenaar” worden opgehaald om het ergens anders weer eens te proberen.
    Misschien dat ik beter m’n auto kan vermommen als een kledingbak.

  2. Eemke

    Er staat er 1 aan het begin van de Troelstralaan, vlak bij het vuilnisstation

  3. Grofvuilbak

    Er staat ook een nabij winkelcentrum Nova bij de uitgang van de autoparkeerplein.

  4. Koel Hoofd

    De gemeente is boos over het mislopen van vergunningsinkomsten.
    Net alsof die paar honderd euro iets gaan uitmaken op het tekort van €100 miljoen.

    Vanuit macroperspectief over een appeltje:
    Rwanda had ooit een bloeiende kleding industrie met hoogwaardige stoffen, dat is kapot gemaakt door Europese inzamelaars die oude kleding in Afrika gingen dumpen omdat ‘die mensen zo arm zijn dat ze oude skikleding wel kunnen gebruiken’.
    Afrika wordt gigantisch vervuild met o.a. kleding woestijnen vol ongewenste stoffen omdat ‘goed bedoelende goed doenende’ westerlingen letterlijk bijna al het westerse afval over de schutting van die landen flikkeren om met een warm gevoel het eigen milieustraatje schoon geveegd te hebben.

    Misschien is het gewoon beter om onze afgedankte cheap shit kleding uit China vol plastics in de verbrandingsovens te gooien in plaats van de oerbossen te kappen. Dat is de echte killer voor die illegale kledinginzameling, de afzetmarkt vervangen voor de oven.

  5. Lombokker

    Met die tweedehandskleding wordt grof geld verdiend. Het wordt eerst in Azië gesorteerd, en vervolgens komt een deel weer terug naar het westen. Niet bepaald duurzaam. In dit geval komt het geld ook nog eens bij dubieuze ‘ondernemers’ terecht, in plaats van bij een goed doel.

    Consumentenprogramma Radar onlangs over deze specifieke vorm van oplichting:
    https://radar.avrotros.nl/artikel/fragment-illegale-kledingbakken-poppen-overal-op-wie-zit-hierachter-61441

    En de Telegraaf laatst nog een artikel over de wereldwijde kledinghandel:
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1547508745/in-europa-weggegooide-kleding-naar-bangkok-en-via-vinted-weer-terug-consument-denkt-duurzaam-bezig-te-zijn

  6. Pee

    Als radar niet aan de bel had getrokken bleef men het door de vingers zien.
    Zo’n bedrijf die dit soort dingen flikt had al bij het begin van het bestaan tegen moeten worden gehouden omdat er geen vergunningen zijn uitgegeven .
    Ondanks dat hebben ze ze toch hun gang laten gaan, waar zijn vergunningen dan goed voor.
    En wat zijn de gevolgen voor deze nep bedrijven ?

  7. Peter Stuyvesant

    Sterk staaltje handhaven weer jongens! Laten we ons totaal niet focussen op fatbike tuig!

  8. Jan Ed

    @ redactie; gezien het recent gepubliceerde nieuwe reactie beleid wellicht een idee om comments zoals die van Peter Stuyvesant (een sigarettenmerk trouwens) te verwijderen? Het is met de vaste reaguurders altijd hetzelfde: elk artikel is aanleiding om het eigen stokpaard te beklimmen. Het heeft niks met het onderwerp te maken. Jullie zijn hiermee een open podium en zeepkist voor stadschagrijnen.
    Of anders gezegd: lekker reactie Stuyvesant! Maak je vooral niet druk om belangrijke dingen!

  9. Stella

    Als de kringloopwinkels weigeren (of gelijk weggooien), is zo’n bak wel een optie. Zelfs als je een ander gratis grondstof geeft, werk je dan mee aan recycling.
    Er zijn verschillende kledingwinkels waar je kleren terug kan brengen. Ik weet C&A en Zeeman. Er zullen wel meer winkels mee (gaan) doen.

  10. Chef Plongeur

    Opmerkelijk dat handhavers wérkelijk overal waar ze toegevoegdecwaarde hadden kunnen tonen, de gróótste afwezigen zijn. Ze houden zich op dit moment liever bezig met volstrekt onbelangrijke zaken. Doe je werk, maak je nuttig, handhavers! Ga aan de slag! (Illegale containers, illegaal bedrijfsafval naast afvalcontainers, illegale bouwafvalcontainers op parkeerplaatsen).

  11. tom

    tja, toch heb ik liever dat er nog iets gedaan wordt met allerlei textiel dan dat het ‘ gewoon’ wordt weggegooid- de gemeente zou bijvoorbeeld zelf meer kledingbakken kunnen plaatsen, ook rond scholen etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).