Imam alFitrah-moskee in Utrecht wordt vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte Imam alFitrah-moskee in Utrecht wordt vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte

Imam alFitrah-moskee in Utrecht wordt vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte

Imam alFitrah-moskee in Utrecht wordt vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte
Het verhoor van de parlementaire ondervragingscommissie
De 42-jarige imam Suhayb S. van de alFitrah-moskee in Utrecht wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor het niet meewerken en het afleggen van een valse verklaring aan een parlementaire ondervragingscommissie. Ook de stichting en de secretaris worden vervolgd.

De 42-jarige imam Suhayb S. van de alFitrah-moskee in Utrecht wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor het niet meewerken en het afleggen van een valse verklaring aan een parlementaire ondervragingscommissie. Ook de stichting en de secretaris worden vervolgd.

De imam verscheen in 2020 voor de commissie die onderzoek deed naar buitenlandse inmenging in maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland. De bestuursvoorzitter en geestelijk leider van de Stichting alFitrah werd opgeroepen als getuige. De moskee alFitrah zat lange tijd in Overvecht en lag lang onder een vergrootglas.

Suhayb S. kwam in 2020 hard in botsing met de parlementaire onderzoekscommissie. De imam had het over een schijnvertoning en een poppenkast. De commissie was in haar eindrapport kritisch over de Utrechtse moskee alFitrah.

Verdenkingen

Meewerken aan een parlementaire ondervragingscommissie is verplicht, en niet meewerken is strafbaar. Zowel de hoofdverdachte persoonlijk als de stichting die hij voor de parlementaire ondervragingscommissie vertegenwoordigde wordt verweten niet te hebben meegewerkt. Volgens het OM werden niet alle gevraagde stukken verstrekt en zou er een brief met foutieve informatie juist wel overhandigd zijn.

Ook meent het OM dat hij heeft gelogen onder ede, onder meer over het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting.

De FIOD heeft ook onderzoek gedaan naar de stichting en de bestuurders. Daaruit komt ook de verdenking van valsheid in geschrifte naar voren en witwassen. De aanleiding voor het financieel onderzoek was een vermoeden van terrorismefinanciering. Dit is echter niet gebleken.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Toemaar, meineed, witwassen en valsheid in geschrifte.
  Het OM heeft er voorlopig een forse kluif aan.

 2. Claire Obscur

  Er wás nog eens een tijd decennia terug dat dit gebouw een nette Katholieke school was. Wat gebeurt er toch allemaal in die wijk en waarom verpaupert alles?

 3. JdV

  Dat zal wel een stevig foei-gesprek worden denk ik. Wat is binnen de sharia eigenlijk de straf voor dit soort zaken?

 4. Bill

  Dit soort praktijken mogen ook bij de andere salafistische organisaties in Utrecht worden onderzocht, deze baardmans zal vast niet de enige zijn.

  Verder hard aanpakken..!!

 5. Kaat

  Bijzonder pijnlijk voor een religieuze leider.

 6. Kadaver

  @Claire Obscur 17/10/2022 – 18:15
  Nou Katholiek is ook bepaald geen garantie voor ‘netheid’ is uit-en-te-na gebleken. Misschien tijd om, ondanks je naam, de wereld eens wat minder zwart-wit te bezien. Zo geweldig was die ouwe tijd niet hoor.

  Wat niet wegneemt dat ik hoop dat het recht hier zal zegevieren, goed dat deze samenleving ondermijnende elementen worden aangepakt.

  @JdV 17/10/2022 – 18:38
  Ik ben benieuwd naar de jurisprudentie om die gedachte te onderbouwen, of kwam hij rechtstreeks uit je onderbuik?

 7. JdV

  @Kadaver: welke jurisprudentie? Het is gewoon een vraag van een niet-kenner. Ik ken de hand-afhak straf voor dieven maar heb geen idee wat de straf voor onder ede liegen en frauderen is binnen het sharia-stelsel. Dat jij daar meer in leest ligt waarschijnlijk toch echt aan je eigen onderbuik.

 8. Pee

  @Kadaver
  “@JdV 17/10/2022 – 18:38
  Ik ben benieuwd naar de jurisprudentie om die gedachte te onderbouwen, of kwam hij rechtstreeks uit je onderbuik? ”

  Dat heeft niets met onderbuik te maken maar met ervaring en realistische kijk .
  Dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat het dan ook niet zo is.
  Welkom in de echte wereld.

 9. Pee

  De aanklacht over haat zaaien en discrimineren laten ze buiten beschouwing.

 10. Fred

  Hee, zijn Jdv en pee een en dezelfde persoon? Grappig..!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).