Imam gestopt met preken in Utrechtse moskee na bedreigingen | De Utrechtse Internet Courant Imam gestopt met preken in Utrechtse moskee na bedreigingen | De Utrechtse Internet Courant

Imam gestopt met preken in Utrechtse moskee na bedreigingen

Imam gestopt met preken in Utrechtse moskee na bedreigingen
De jongerenimam Yassin Elforkani is tijdelijk gestopt met preken in de Utrechtse Omar al-Farouk-moskee aan de Winterboeidreef. Hij wordt bedreigd door extremistische geloofsgenoten en zou concrete aanwijzingen hebben dat hij gevaar loopt, dat meldt dagblad Trouw.

De jongerenimam Yassin Elforkani is tijdelijk gestopt met preken in de Utrechtse Omar al-Farouk-moskee aan de Winterboeidreef. Hij wordt bedreigd door extremistische geloofsgenoten en zou concrete aanwijzingen hebben dat hij gevaar loopt, dat meldt dagblad Trouw.

Elforkani heeft van de politie gehoord dat hij het beter een tijdje rustig aan kan doen. Veel wil hij er zelf niet over kwijt. De bedreigingen van radicalen zouden al een jaar geleden begonnen zijn.

Zijn bedreigers zien hem als geloofsverrader en afvallige, omdat hij jongeren oproept om niet naar Syrië en Irak af te reizen voor de jihad. Als woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en frequente talkshowgast is hij de bekendste Nederlandse islamitische jihadcriticus.

Voordat hij stopte met preken leefde Elforkani al met enige beveiliging Zo liet hij zich na het vrijdaggebed door moskeepersoneel en vrienden naar zijn auto escorteren. Tegen Trouw zegt Elforkani dat hij hoopt dat hij over twee weken weer kan preken. “Ik word bedreigd, maar krijg ook heel veel steun. Ik ben al zo vaak gevraagd wanneer ik weer in de moskee het woord neem. Dat bemoedigt me enorm.”

15 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Nu hoef je van deze slappe VVD/PvdA regering niets te verwachten, maar ik zou alle radicalen ongewenst verklaren, en deze man vooral beschermen.

 2. Jeroen

  Hmm, en wanneer ben je dan precies een radicaal? En wie gaat bepalen of je precies net wel of net niet radicaal genoeg bent om ongewenst verklaard te worden?

 3. Jiri

  Preken voor een religie, welke dan ook, is al radicalisme. Het botst in alles waar het humanisme en liberalisme voor staat.

 4. Rohz

  Oh wat doen we toch weer betweterig over de definitie van wat radicaal nou in moet houden… Uit de context kan je makkelijk halen welke (type) radicalen er worden bedoeld, namelijk de extremisten.

  Een religieuze man wordt bedreigd door geloofsgenoten omdat hij kennelijk het publiek tijdens zijn preeksessies verstand bijbrengt (lees: word geen extremist/jihadstrijder en bewaar de vrede) in plaats van zijn publiek aan te zetten tot het aanhangen van rare (onmenselijke) concepten.

  Vraagje aan de lezers: Welk van bovenstaande partijen valt onder de categorie “Ongewenst”?

 5. [email protected]

  @Jeroen, met poep aan je linker schoen,goed en begrijpend lezen.

 6. utrechtse vogel

  Iemand bedreigen is strafbaar. De overheid hoort dan de bedreigden te beschermen en de bedreigers op te sporen om ze te straffen.
  De eerste reactie van de politie in Nederland is dan om te zeggen dat de bedreigde zich maar gedeisd moet houden, en zo krijgen de bedreigers precies wat ze willen.

  DAT is wat er hier mis is.

  Het doet er helemaal niet toe wie of wat we precies radicaal zouden moeten noemen. Het gaat er om dat iemand die volkomen geoorloofd zijn mening verkondigd, wat die mening ook is, monddood wordt gemaakt door bedreigers en een overheid die hen daar feitelijk in ondersteunt.

 7. Jeroen

  @GeenStijl. Dat doe ik, en nu? Jiri vind het al radicaal als je preekt voor een religie, wat de bedreigde man zelf ook al een radicaal maakt. Dus nogmaals, hoe ga je bepalen wie een radicaal (of extremist) is? Lekker makkelijk roepen maar een oplossing is het natuurlijk nergens voor. Zo ken ik er nog wel een paar: Alle slechteriken het land uit! Ophoepelen met mensen die haten! Gevaren voor de maatschappij opsluiten! Dwing de onwillenden!

 8. Bill

  Hartig woordje met het moskeebestuur, en proberen de verantwoordelijken eruit te pikken. Op straffe van tijdelijke sluiting als er te weinig moeite wordt gedaan om deze gasten op te sporen dan wel als ze zich niet melden. Dit kan en mag je niet tolereren in Nederland..

 9. [email protected]

  In dit geval zijn de radicalen en extremisten mensen met een dubbel paspoort, dus ik zou zeggen begin daarmee, Marokko heeft bij aankomst wel een geode oplossing voor dit soort idioten.
  Een radicaal is iemand die geweld en bedreiging niet uit de weg gaat tegen iemand anders, zit ik niet op te wachten, jij, net zo gevaarlijk als linkse activisten die geweld gebruiken.

 10. Jeroen

  Kijk aan, dubbel paspoort, aap mouw etc. I rest my case…

 11. HH

  De politie (de overheid in het algemeen) zou er voor moeten zijn om burgers te beschermen en niet om ze aan te raden zich maar een poosje gedeisd te houden, zodat de overheid haar werk niet hoeft doen. Gewoon beveiliging à la Wilders regelen. Maar ja, zolang Opstelten maar aan blijft klooien zal er van het goed functioneren van de politie niet veel terecht komen. P.S. voor mij hoeft deze imam helemaal niet te preken, ik vind elke religie verwerpelijk, maar daar gaat het nu niet om.

 12. Toine Goossens

  De geloofsgemeenschap van de Omar al-Farouk-moskee is een voorbeeld voor alle mensen die in open dialoog met andersdenkenden willen gaan. Al 9 jaar lang komen leden van de moskee en leden van christelijke geloofsgemeenschappen bij elkaar en praten over dat wat zij delen. Dat is heel veel, daar raak je niet gauw over uitgepraat.

  Bij elk contact ervaar ik hoeveel zij weten over de bronnen van het christelijk geloof. Je moet goed onderlegd zijn om daarover in samenspraak en tegenspraak te gaan.
  De meeste Nederlanders kunnen zulke gesprekken niet meer aan omdat zij geen fluit meer weten van de eigen bijbelse (Joodse) grondslagen, maar ook niet van de invloed van de klassieke Griekse denkers en van de verlichtingsdenkers. Wat weten Nederlanders nou nog van de belangrijke basis die in de 15e, 16e en 17e eeuw is gelegd voor de Nederlandse overleg cultuur. Samenspraak en tegenspraak hebben in die tijd het licht gezien. (sommigen noemen dat poldercultuur, maar Nederland was in de glorietijd een democratie met bijzonder veel overlegorganen).

  Op die cultuur moeten wij trots zijn en die cultuur moet leidend zijn voor allen die in Nederland wonen.
  Praat met elkaar en draag dat uit. Elke dag een klein stapje maken naar meer begrip, respect en alle goede eigenschappen en bedoelingen die mensen met elkaar delen.

  Wie daar buiten blijft staan, zet zichzelf buitenspel. Die personen moeten streng en strikt worden aangepakt. Of dat nou met geloof, met bankieren (oplichting) of met criminaliteit te maken heeft.

 13. Toine Goossens

  @ Jiri

  Ook jij gedraagt je als een fundamentalist.

 14. Anoniem

  Toine Goossens, wat een ongelooflijk mooie bekrachtende woorden.
  Het beeld wat u van deze moskee schetst geeft nog maar is aan waar gelijkheid voor staat en hoe trots je daar op mag zijn.
  Het spoort mij aan als 19 jarige atheïstische student om daar maar is langs te gaan en mezelf te verreiken met de kennis die daar gedeeld wordt.

  Verder wil ik kwijt dat, de totaal zwakzinnige drogredenatie die jiri gebruikt, die enkel berust op subjectiviteit, omdat ten eerste het liberalisme en humanistische totaal los staat van religies en ten tweede, je het liberalisme ook als een religie kan zien die gepredikt wordt in Nederland door onze kerk in Den Haag, de tweede kamer, moeilijk serieus te nemen is

 15. Florac Bosch

  Terwijl de islam gewelddadig oprukt vanuit Irak, Syrië, Somalië, Jemen, Turkije, Marokko en Libië tot in onze straten en nog meer Moslims uit islamitisch Midden- Oosten en Afrika richting Nederland komen, stemrecht en een verblijfsvergunning krijgen, hebben PVDA, D66, CDA en GL openlijk verklaard de islamitische immigratie te steunen!

  Politiek maakt dus zich wederom compleet ongeloofwaardig door de nutteloze acties tegen de jihadisten! 97% van de binnenkomende massa, behoort tot verschillende sektes van de salafisten! Hoe meer salafisten binnen, hoe meer jihadisten in Nederland! Moslims die haat en nijd verkondigen in de moskee, want die zijn ook een gevaar voor de samenleving. Moskeeën worden gebruikt voor het verspreiden van haat tegen het gastland en de cultuur. Er zijn meer dan 9.000 moskeeën in Nederland en jonge moslims worden opgevoed aan de hand van een strijd tegen de ongelovigen. Moskee is de basis voor de Jihad! Wat zij op straks doen is vanuit hun ‘geloof’ gerechtvaardigd. Het is geen jeugdprobleem wat van gisteren is. Het is een oprukkend probleem waar niemand de handen mee aan vuil wil maken.

  Diederik Samsom, bezoekt zijn heilige paleis en roept op:’De extremisten misbruiken de islam.’, De islam hoort bij Nederland en is een vredelievende religie’ (Ook de stelling van het CDA en D66). Deze partijen willen de duizenden Mohammed aanhangers die hun partij rijk is niet ontvallen. De explosieve groei van het aantal geïmporteerde werkloze moslims in Nederland is hiervoor tekenend. De kern van Samson’s betoog komt precies neer op wat een jihadistische imam zegt.

  Terwijl bijkans de hele redactie van een satirisch blad vermoord was en onschuldige Joden als beesten waren neergeknald, blijft PVDA het schaamteloos opnemen voor de Islam. Hun eerste reactie op de moordpartij was wat de consequenties voor de Islam zouden zijn! Het zijn lafaards, leugenaars en huichelaars.

  Dankzij dit soort politici, dreigt in Nederland een soort midden-oosten land toestand te ontstaan. Overal in de steden zijn er moslimstrijders actief, imams en andere militanten zijn bezig om jonge mannen en vrouwen op te leiden! Veel jihadisten gebruiken de middelen van de gevestigde politieke partijen en overheids instellingen…Ze stellen onomwonden dat Nederland moet worden overgenomen. Moslims zouden nieuwe instroom bevorderen door meer bruiden uit een islamitische land te halen, hun kinderen als anti-Nederlands opvoeden etc.. 

  Huidige leiders hebben zo’n verschrikkelijke angst voor de realiteit van de islam dat ze zelfs het woord ‘islam’ niet in de mond durven nemen! Het bewijs van hun ‘moslimliefde’ was al lang te zien, door het aantal leden uit Moslimorganisaties! Met behulp van massieve druk uit Turkije en Arabische landen via de moskeeën worden veel moslimmilitanten als stemmentrekkers binnengehaald! Dankzij deze politiek in meerderheid, wordt de islamitische gevaar steeds groter in Nederland! 

  Moslim gemeenschap is de bondgenoot van de PVDA, CDA, GL en D66!

  PVDA en D66 leiders zijn dwaas dat ze in hun eigen sprookjes blijven geloven, niet alleen op economisch- en Europees niveau, maar ook in termen van een religie als de islam. Ze blijven maar doorkletsen over een islam die niet bestaat. 

  Er bestaat geen radicale islam, de islam is radicaal, punt. De dwazen van het gehele PVDA en D66 ‘schip’ geloven allemaal dus in fabels, dat is duidelijk. Maar ook CDA!

  CDA is een van de hoofdverantwoordelijken van de teloorgang van ons mooie Nederland, eerst 30 miljard halen, stelen, of roven uit het ABP fonds (of hoe je dat ook wilt noemen) van de hardwerkende burger, dan ons mooie landje verkwanselen aan de Moslim Maffia! De hele oude politieke partijen, inclusief CDA, zijn allemaal leugenaars! Het CDA heeft mede met de PvdA en VVD gezorgd voor de massa-immigratie en nu moeten we bang zijn in eigen land. Hele wijken in grote steden zijn niet-Nederlands meer; niet erg als we er iets beters voor terugkregen. Maar wat hebben we gekregen: criminelen, Jodenhaat en terreurdreiging!

  Terwijl onze westerse “wereld” verdwijnt, zijn er nog massa’s mensen die hopen, dat er ook nog maar iets kan worden gered. Veel van die islam-zalvers gaan ervan uit dat de islam het uiteindelijk zal gaan winnen, dus beginnen ze maar alvast met heulen en collaboreren teneinde hun eigen hachje veilig te stellen. Met deze houding is er niets nieuw onder de zon, getuige de recente geschiedenis van Nederland.

  Straattuig, het dragen van hoofddoeken als tegen vlag, schotelantennes voor de islamitische cultuur, moskee voor jihad, het oproepen tot gebed (propaganda voor jihad), en nu zwaar gewapende jihadisten in onze straten…!
  Er is gewoon een groot probleem en dat blijkt maar niet kleiner te willen worden. Moslim probleem of niet, feit is dat deze ‘lieverdjes’ voor een disproportionele gevaar en misbruik van onze sociale voorzieningen, inclusief zorg, zorgen. 

  Wat is precies de reden waarom NL in 38 jaar tijd moest worden overspoeld met voornamelijk jihadisten uit achtergestelde moslimlanden?
  Ons land heeft nieuwe leiders nodig met een nieuwe visie. De gewone man heeft geen enkel vertrouwen meer in de huidige politiek, waar het beschermen van onze democratie vastloopt onder een smorende deken van politieke correctheid.
    

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).