Ime zit al drie dagen in boomhut in park Lepelenburg; oproep om petitie voor referendum te tekenen Ime zit al drie dagen in boomhut in park Lepelenburg; oproep om petitie voor referendum te tekenen

Ime zit al drie dagen in boomhut in park Lepelenburg; oproep om petitie voor referendum te tekenen

Ime zit al drie dagen in boomhut in park Lepelenburg; oproep om petitie voor referendum te tekenen
In park Lepelenburg in Utrecht zit Ime al drie dagen in zijn zelfgebouwde boomhut. Hij vraagt onder meer aandacht voor de lopende petitie die oproept om een referendum te organiseren over de groei van de stad. Bovenal is het een actie tegen de woningnood in Utrecht.

In park Lepelenburg in Utrecht zit Ime al drie dagen in zijn zelfgebouwde boomhut. Hij vraagt onder meer aandacht voor de lopende petitie die oproept om een referendum te organiseren over de groei van de stad. Bovenal is het een actie tegen de woningnood in Utrecht.

Slapen doet hij niet in de boomhut: “Dat mag niet van handhaving, dus daar luister ik maar naar.” Ime heeft geen woning, slaapt bij vrienden, kennissen en familie. Steeds op een andere bank. De boomhutactie in park Lepelenburg is een uit de hand gelopen idee waar hij al langer over nadacht.

“Omdat ik al een tijdje woningloos ben, zat ik steeds meer na te denken over alternatieve vormen van woningen. Ik speelde met het idee om een boomhut in de groene strook naast de Waterlinie te bouwen en daar maar te gaan wonen. Maar ik weet uiteindelijk ook wel dat dat geen stand houdt”, vertelt Ime vanuit de boomhut in het park.

Hij besloot daarom om het anders aan te pakken en deze actie op poten te zetten. Hij vond steun bij Jan Korff de Gidts, hij is een van de initiatiefnemers voor een referendumverzoek over de groei van de stad Utrecht.

Woningnood

Onlangs is namelijk het plan Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU) aangenomen. Daarin wordt onder meer globaal besproken hoe de groei van de stad, met 100.000 nieuwe inwoners, moet gaan gebeuren. Er wordt onder meer gesproken over woningbouw. Een groep bewoners vraagt zich echter af waarom Utrecht zo hard moet groeien en startte een petitie om een referendum af te dwingen. Voor het referendum zijn 10.000 handtekeningen nodig, vóór woensdag 29 september.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Maar Ime is toch gebaat bij meer woningen, en dus groei van de stad? Zo zwart-wit is het volgens Ime echter niet. “Een stad moet ook leefbaar blijven, dus niet alleen maar hoogbouw en beton en dat gaat volgens mij wel gebeuren als we de markt tienduizenden nieuwe woningen gaan laten bouwen in Utrecht. Daarnaast is de betaalbaarheid een groot probleem, en dat gaan de investeerders ook niet oplossen.” Ime wil ook graag aandacht voor oplossingen als tiny houses en andere alternatieve woningen. Het gesprek over het onderwerp moet volgens hem breder gevoerd worden.

In het park komen dan ook constant mensen om met hem het gesprek aangaan. Hij krijgt veel steun, maar er zijn af en toe ook negatieve reacties. Een deel van de boomhut is ook gesloopt in de nachtelijke uren toen hij er niet was.

Handtekeningen

Ime die sinds vrijdag in de boomhut zit, mag van de gemeente zijn actie tot vandaag volhouden. “Vanavond ga ik het weer afbreken, het statement is gemaakt.”

Dan is er nog die andere deadline, de 10.000 handtekeningen voor het referendum. Hoeveel handtekeningen er precies al zijn opgehaald is niet bekend, omdat er zowel digitaal als op papier wordt verzameld. Op de petitie-website stond rond 14.15 uur dat er 7040 digitale handtekeningen zijn, maar dat er bij 1.893 nog informatie ontbreekt waardoor ze mogelijk niet meetellen.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
  1. angelique

    You can’t have your cake and eat it too…

  2. Mark

    VW busje ombouwen tot minihuis. Is niet fijn wonen, maar beter iets dan niets. Op youtube staan genoeg filmpjes van mensen die dat hebben gedaan.

  3. Vorkenburg

    Ime past goed in Lepelenburg; een verwarde man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hoezo is de oplossing voor de woningnood minder woningen te bouwen? En ‘de markt’ die zorgt voor betonnen kolossen dicht op elkaar is in dit geval toch echt de gemeente geweest; diezelfde gemeente die alle groene gaatjes dicht wil bouwen en weigert om Rijnenburg op te pakken. Precies wat Angelique zegt; wat wil deze Ime?

  4. Jeroen

    Over gebrek aan media-aandacht hoeft dat referendum niet te klagen. En nog krijgen ze de handtekeningen niet bij elkaar. Wat ze willen leeft gewoon helemaal niet in de stad.

  5. Hetty

    Mark, en dan maar hopen, dat je busje niet door vandalen in de fik word gestoken, zoals elders in Nederland met de camper van een dakloze dame is gebeurd… Het is een gekke wereld, en die lijkt steeds gekker te worden.

  6. Tim

    Nog 2 dagen voor een kleine 3000 handtekeningen, misschien zelfs 5000 als die handtekeningen niet meetellen. Dat zegt misschien ook wel wat over hoe deze referendum leeft en hoeveel Utrechters dat referendum daadwerkelijk willen…

  7. Hans

    Sorry Mark, VW-busjes zijn hipster-onderkomens. Er wordt de hoofdprijs voor gevraagd om het geïdealiseerde wonen in een busje te propageren. De romantiek druipt er vanaf maar het lost het probleem van de woningnood niet op. Zo’n busje is leuk om mee op vakantie te gaan, lekker behelpen een paar weken en dan weer terug naar je comfortabele huis.

  8. Scherpschutter

    Ik denk dat Ime zich beter kan concentreren op het verbeteren van zijn financiele positie, zodat hij een stuk bos kan kopen in Brabant waar hij in een boomhut kan wonen.

    Dit heeft niet zoveel zin.

  9. Democraat

    Je mag vooral Democratisch Demonstreren in Utrecht, maar wel op de voorwaarden van de burgemeester, anders grijpt ze zeer ondemocratisch in.
    Volgens mij noemt men zoiets UtrechtseDemocratuur.

  10. Joey

    Als je geen mooi groot huis kan betalen in de stad en niet van beton etc houdt.

    Ga lekker naar Flevoland ofzo. Wees en doe eens realistisch

  11. Gewoontjes

    Samengevat zegt Ime: ík moet een betaalbaar huis in Utrecht, maar Utrecht mag niet groeien dus de anderen allemaal niet.

    Tja, sympathiek punt.

  12. De count

    Snap dat tiny house gelul niet helemaal. Utrecht staat vol tiny houses, gebundeld tot studentenhuis. Een tiny house (klein huis) is geen alternatieve woonvorm of iets speciaals. Het is gewoon een klein huis, zoals op sommige vakantieparken. Koop grond, bouw het en stop met doen alsof het iets speciaals is.

  13. Dom dommer domst !

    Wat een kromme gedachtes….de woning nood oplossen zonder bouwen ? Hoofd probleem is dat we weinig grond hebben en dat juist intensief gebouwd moet worden. En snel… Gelukkig begrijpen de meeste Utrechter dat als er schaarste is dit alleen door goed grond gebruik kan.
    Bovendien komt het ook nogal bekrompen over als je alleen voor je zelf een klein huisje wil.
    Beter is, niet klagen maar koop een container die als woning zou kunnen dienen alvast. Lekker op industrie terrein of zo.

  14. Nina

    Ime kan misschien proberen een kamer te huren om zo in ieder geval weer een enigszins normaal bestaan op te bouwen:
    https://rentola.nl/meldingen/dahliastraat-697786

    Een andere optie is verhuizen naar Groningen of Duitsland waar woningen betaalbaarder zijn.

    Kijk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Succes!

  15. Bijnabinnenstadbewoner

    Gelukkig ben ik niet de enige die niet begrijpt wat deze persoon wil. Een betaalbare woning? Ja, okay. Dat begrijp ik. In Utrecht? Ja, begrijp ik ook. Maar dan wel in een stad met woningnood waar geen nieuwe woningen gebouwd mogen worden? Uhm….??? Melding doen van een verward persoon in park Lepelenburg?

  16. Gert

    Crowdfunding is hip of camping de Berenkuil
    of fff doorsparen

  17. Bromsnor

    Waar kan Bromsnor tekenen als hij TEGEN het referendum is?

  18. Bram van Reemst

    Wat een ordinair gescheld weer van de ‘usual suspects’ hier.
    “Vorkenburg” noemt Ime maar meteen een ‘verwarde man’. Hij is zelf blijkbaar in de war, want hij haalt de termen actievoerder en verwarde man door elkaar.

    Iemand die de moeite neemt om een boomhut te bouwen als actie is zo ongeveer het omgekeerde van wat de politie verstaat onder ‘verwarde personen’. Ik vind het eerder bewonderenswaardig dat hij zo’n uitgebreide stellage maakt en die straks weer afbreekt om aandacht te vragen voor een maatschappelijk probleem.

  19. Bram van Reemst

    Ja, een maatschappelijk probleem. Daar gaan de meeste reaguurders hierboven aan voorbij, liever boren ze die Ime de grond in (waarschijnlijk lekker vanuit hun koopwoning) omdat hij de schaapjes nog niet op het droge heeft. Hij moet dus op zijn 28e nog op zoek naar een studentenkamer? Is niet bekend dat de meeste kamers alleen voor studenten zijn en dat daar ook een groot tekort aan is? En dan het advies om in het bos te gaan wonen, alsof je daar zomaar een woning mag neerzetten.

    Door zich te concentreren op een ‘oplossing’ (ha ha) voor deze Ime, kunnen de reaguurders het tekort aan betaalbare woningen bagatelliseren.

  20. Bram van Reemst

    @Bromsnor, als je vóór de ‘Ruimtelijke Strategie’ van de gemeente bent en er komt een referendum over, dan kun je gewoon voorstemmen in het stemhokje. Geen probleem dus.
    Dit is dus anders dan een gewone petitie voor of tegen een besluit. Dan mis ik ook weleens net als jij de optie om een tegengeluid te laten horen. Het enige voorbeeld dat ik daarvan ken waarbij dat wel kon waren de parallelle petities voor en tegen extra koopzondagen. De gemeente heeft toen natuurlijk naar de petitie geluisterd waar de minste handtekeningen voor waren.

  21. Bram van Reemst

    In sommige reacties wordt wél op het onderwerp van de actie ingegaan. Men vindt het tegenstrijdig dat de actievoerders de stad minder willen laten groeien. Dat argument kan ik wel invoelen, want ik twijfelde eerst ook over dit punt.

    Maar het is geen natuurwet dat er 100.000 extra inwoners zouden komen. Het gaat om aanbod én vraag.

    De Ruimtelijke Strategie lijkt met de bouw van dure appartementen juist tot doel te hebben om veel extra inwoners te trekken die een dikke portemonnee meenemen. De bestaande inwoners komen er bekaaid af, kijk maar naar de sloop van de Croeselaan.

    De mobiele klasse zonder binding met Utrecht kan ook prima in andere steden of dorpen wonen. Dit is geen egoïstisch idee.

    Vorkenburg uit ook nog kritiek op de gemeente die voor betonnen kolossen kiest. Inderdaad. Dat doet de gemeente trouwens in nauw overleg met projectontwikkelaars die vervolgens de winst mogen opstrijken.

    Zulke kritiek op het beleid, dat betekent toch juist dat je het eigenlijk ook niet eens bent met de ‘strategie’ van de gemeente? Waarom teken je dan niet ook gewoon de aanvraag voor het referendum?

  22. Subsidie

    @ Bram: los van de ruimtelijke strategie en de aantrekking van een mobiele klasse moet er ook eens worden nagedacht over het toewijzen van huizen aan statushouders en immigratie. Ook die toestroom aan vraag naar huizen is geen natuurwet.

  23. Nina

    @ Bram van Reemst

    Uiteraard is de woningnood een groot probleem voor heel veel mensen, maar je moet toch ergens wonen ipv uit je koffer leven bij vrienden en familie. Dat is geen leven.

    De woningnood is ook niet in 2-3 jaar opgelost. Ik zou dus eerst een redelijke basis huren (in dit geval één kamer) om van daaruit verder te bedenken wat te doen.

    Mijn eerste woning in Utrecht was ook heel duur met een hypotheekrente van 9% en er moest heel veel gebeuren. Eerst één slaapkamer geschilderd, zelf een zeer goedkope keuken geplaatst (alleen onderkasten, blad, spoelbak en kraan), de woonkamer leefbaar gemaakt (zelgemaakte gordijnen met stof van de lapjesmarkt) en tweedehands spullen van de kringloop. De badkamer van 20 jaar oud heb ik laten zitten; ik kon douchen. Toen was het geld op. Zoiets dus.

  24. Oplossing nodig: ja, Tiny Houses nee.

    Beste Imme,

    Als je op een A-locatie wil wonen (en dat is Utrecht) voor een betaalbare prijs, dan is een Tiny House een luchtkasteel. Iedereen wil wel voor een dubbeltje op de eerste rang! Sowieso is er in ons land niet genoeg plek om voor iedereen een (tiny) huis met grond te bouwen! Daarom zijn er flats en appartementen!

    Een studio van 35m2 in hoogbouw is hét Tiny House in de Randstad.

    Als starter kun je gewoon niet verwachten dat je meteen in een droomhuis of op droomlocatie zit.

    En ja, ik woon zelf ook in een tiny appartement: 42 m2. En nee, geen droomhuis, want nog steeds de oude mitroskeuken en mitrosbadkamertje. Als starter gekocht en al 14 jaar blij mee!

    Niet alles kan 🙂

    Overigens ben ik vóór het direct invoeren van een zelfbewoningsplicht en het verbieden van kopen om te verhuren. En voor het gelijker trekken van huurtarieven en kooptarieven.

    Want het is van de zotte dat middeninkomens geen huizen meer kunnen kopen!
    En dat huurders (ook starters) bizarre huurprijzen op moeten hoesten, maar geen hypotheek kunnen krijgen.

    De vermogensongelijkheid neemt onacceptabel toe!

  25. Enig realisme gewenst :-)

    Als starter meteen een huis willen met eigen grond (hoe klein ook) in de randstad (eigenlijk heel Nederland) is gewoon onrealistisch.

    Met ons (nog steeds groeiende) inwoneraantal ontkom je niet aan hoogbouw. GAAT GEWOON NIET.

    Get real.
    Start in Overvecht/Kanaleneiland/Leidsche Rijn met een appartement van 30 m2.

    En ja die moeten dus veel worden bijgebouwd!
    En kun je aantonen dat je al 3 jaar een bepaalde huursom draagt, dan moet je daar ook hypotheek voor kunnen krijgen.

  26. Cas

    Eigenlijk wil hij het woonconcept dat bij zijn ideeën aansluit op een plek die daar geen ruimte voor heeft. Wat is voor hem het belangrijkst… de locatie of een huis, dat is altijd de grote vraag die je hardop moet stellen bij deze mensen.

  27. Bromsnor

    Bromsnor is blij voor Ime, hij mag weer naar huis. Wel fijn nu het weer wat slechter wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).