In 2007 ontdekte planeet gaat mogelijk Nijntje heten | De Utrechtse Internet Courant In 2007 ontdekte planeet gaat mogelijk Nijntje heten | De Utrechtse Internet Courant

In 2007 ontdekte planeet gaat mogelijk Nijntje heten

In 2007 ontdekte planeet gaat mogelijk Nijntje heten
Foto: Jesse Holweg
De in 2007 ontdekte planeet HAT-P-6b gaat mogelijk Nijntje heten. Het is een van de vijf mogelijke namen die is overgebleven uit ruim 6000 inzendingen. Het publiek mag nu een stem uitbrengen.

De in 2007 ontdekte planeet HAT-P-6b gaat mogelijk Nijntje heten. Het is een van de vijf mogelijke namen die is overgebleven uit ruim 6000 inzendingen. Het publiek mag nu een stem uitbrengen.

Nederland mag deze planeet een naam geven omdat de Internationale Astronomische Unie 100 jaar bestaat. Vanwege de verjaardag heeft elk land dat lid is van de internationale organisatie een planeet toegewezen gekregen.

Daarom heet HAT-P-6b, die op een afstand van 905 lichtjaar staat, straks mogelijk Nijntje, Brandaris, Cruquius, Exomna of Nachtwacht. De ster waar de planeet omheen draait krijgt een bijpassende naam: Moederpluis, Vuurduin, Leeghwater, Hurstrga of Sterrennacht.

De komende tijd kan het publiek stemmen op hun favoriete naam. Het setje namen (voor ster en planeet) dat eind oktober de meeste stemmen heeft behaald, wordt aangemeld bij de Internationale Astronomische Unie.

5 Reacties

Reageren
 1. eemke

  alsjeblieft niet zeg… ! er kan nog gestemd worden op een van de andere opties !!

 2. Hetty

  Het zou mooi zijn, als de namen ook in het buitenland aanspreken. Daarom vind ik Nachtwacht een mooie naam. Velen kennen het wereldberoemde schilderij. Maar niet alleen daarom. Nachtwacht is ook figuurlijk op te vatten: als een wachter in de nacht van zijn zon Sterrennacht. Sterrennacht doet mij ook denken aan het mooi schilderij van Van Gogh, waar al de sterren fonkelen.

 3. Kadoendra

  Als de planeet de naam Nijntje zou krijgen wordt deze planeet een planeet voor alle kinderen ter wereld.
  Want Nijntje is niet slechts beroemd in Nederland, Nijntje is beroemd in de hele wereld.

  Jaren geleden stond ik voor de hoofdingang van het Centraal Museum en een Japanse man die daar stond met zijn vrouw en hun kleine kinderen vroeg mij waar het Nijntje Museum was.
  Daar ik dit korte contact moment met deze Japanse toeristen zeer leuk vond heb ik ze op een vriendelijke wijze gewezen naar het Nijntje Museum tegenover het Centraal Museum.

  Deze gebeurtenis deed mij beseffen dat er mensen zijn die aan de andere kant van onze planeet wonen en die speciaal naar Utrecht komen voor het Nijntje Museum.

  Dus voor de mensen die een band hebben met Utrecht is er nu de kans om aan een planeet die 905 lichtjaar van onze planeet staat een Utrechts tintje te gaan geven.

 4. BramD

  Miffy?

 5. Michael

  Nijntje? Verschrikkelijk, @Kadoendra ten spijt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).