In 2017 weer prostitutie bij Zandpad, toekomst Hardebollenstraat blijft ongewis | De Utrechtse Internet Courant In 2017 weer prostitutie bij Zandpad, toekomst Hardebollenstraat blijft ongewis | De Utrechtse Internet Courant

In 2017 weer prostitutie bij Zandpad, toekomst Hardebollenstraat blijft ongewis

In 2017 weer prostitutie bij Zandpad, toekomst Hardebollenstraat blijft ongewis
De gemeente wil dat alle prostitutie in de stad geconcentreerd wordt op Het Nieuwe Zandpad, dat haaks komt te staan op het huidige Zandpad. Exploitant Caja van Tolie van stichting Freya wil echter dat er ook aan de Hardebollenstraat in de binnenstad weer prostitutie wordt bedreven. Volgende maand moet er duidelijkheid komen. 

De gemeente wil dat alle prostitutie in de stad geconcentreerd wordt op Het Nieuwe Zandpad, dat haaks komt te staan op het huidige Zandpad. Exploitant Caja van Tolie van stichting Freya wil echter dat er ook aan de Hardebollenstraat in de binnenstad weer prostitutie wordt bedreven. Volgende maand moet er duidelijkheid komen. 

Gisteren heeft het college van B&W laten weten dat het er vooralsnog vanuit gaat dat het Nieuwe Zandpad in het voorjaar van 2017 opengaat. Met het vaststellen van het bijbehorende bestemmingsplan hiervoor heeft de gemeente aangegeven alle raamprostitutie te willen concentreren op het Nieuwe Zandpad.

Dit betekent niet automatisch dat de Hardebollenstraat vrij van prostitutie blijft, aangezien het bestemmingsplan dit nog altijd toelaat. Freya heeft een vergunning aangevraagd om gebruik te kunnen maken van de peeskamers aan de Hardebollenstraat. De bewonersgroep ‘Leefbare Breedstraatbuurt’ heeft hierop hun zienswijze over de aanvraag ingediend. Zij merken dat de buurt is opgeleefd nadat de prostituees de straat hebben verlaten en willen dit graag zo houden.

De raamprostitutie verdween in 2013 uit Utrecht, toen de gemeente alle vergunningen van exploitanten introk wegens verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting.

Raadsbezoek

Gisteren hebben diverse raadsleden op verzoek van stichting Freya de Hardebollenstraat bezocht. Eén van hen was Marleen Haage van de Partij van de Arbeid. Zij laat weten dat de procedure zoals deze de laatste jaren is geweest al veel te lang duurt. “Er zijn fouten in het planproces gemaakt en dat is jammer. Uiteindelijk willen ook wij dat alle prostitutie in de stad naar het Nieuwe Zandpad verhuist. Maar het is goed om met elkaar in gesprek te blijven, zowel met de stichting Freya als met de buurt. Het ligt natuurlijk niet aan de dames dat prostitutie overlast van bepaalde mensen met zich meebrengt, maar het is wel een terechte zorg van de buurt.”

Ook Queeny Rajkowski, raadslid namens de VVD, was gisteren in de Hardebollenstraat. Zij wil nog niet op de zaken vooruit lopen. “Het was een interessant werkbezoek. Ik was daar nog nooit binnen geweest. Maar ik kan kort zijn over de vergunningsaanvraag: de zaak ligt bij het college en het besluit moet binnenkort genomen worden. Het ligt nu ook bij de rechter en tot die tijd krijg je geen politieke reactie van mij.”

EenVandaag zond gisteren een item uit over de Hardebollenstraat. Kijk het hieronder nog eens terug.

18 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Prostitutie moet uit de binnenstad, ook al hebben deze dames alle recht om hun beroep uit te oefenen, je kunt je de ogen niet sluiten voor de randverschijnselen.
  De advocaat in dit filmpje heeft oogkleppen op en kijkt alleen naar de letter van de wet en lijkt geen oog te hebben voor de impact op de binnenstad en de Breedstraat buurt in het bijzonder. Varkenshouder is ook een wettelijk en geoorloofd beroep; die laat je ook niet in de binnenstad opereren.
  Naar het Zandpad de hele boel, Henk en Jan weten de dames daar heus wel te vinden.

 2. maarten van den oever

  Onze familie is sinds 2013 eigenaar van het hoekpand hardebollenstraat/voorstraat, en de drugsdealers die daar altijd stonden zijn simpelweg verdwenen door het weer in gebruik nemen van dat pand en niet door het wegjagen van de dames. De suggestie van banden tussen drugshandel en de daar aanwezige dames wordt voortdurend opgevoerd door het buurtcomitee maar is nog nimmer bewezen..Dat er een band is tussen drugshandel en het dichtbijzijnde daklozenopvang op de voorstraat is daarentegen compleet duidelijk, maar er is toch niemand die daarom dat opvanghuis weg wil hebben. Het buurtcomitee bedrijft een zedelijk-puriteinse hetze onder het mom van drugshandel-overlast en dat vertroebelt elke discussie en verhindert een gezamelijk doordachte heldere aanpak met veiligheid voor de buurt en tegelijk leven in de buurt. Het is nu eenmaal geen rustige voorstadsbuitenwijk met bloemetjes in je voortuintje en een straat waar je een kanon kunt afschieten zonder dat iemand het merkt.

 3. Peet

  Geen prositutie op de hardebollenstraat,,de bijverschijnselen zijn veel te groot,,trekt allerlei onguur volluk aan drugs gluurders etc
  Dat kan je de omwonenden niet aandoen

  Past niet samen,, wonen en prostitutie,,dus gemeente wees wijs!!

 4. Ben

  Er zitten sinds het verdwijnen van de prostitutie een paar kleine bedrijfjes en winkeltjes in de straat. Het is te hopen dat de gemeenteraad een verstandig besluit neemt en ervoor zorgt dat ook de rest van de straat weer opbloeit en wordt betrokken bij de levendige Voorstraat. Een prostitutie zone langs de Vecht maakt de mogelijke overlast beheersbaarder en de aanpak beter betaalbaar.

 5. Toine Goossens

  Nederland is een rechtsstaat. Dat betekent dat iedereen die aan de wet voldoet vrijheid van vestiging heeft. De gemeente zal bij het afgeven van de nieuwe vergunningen voorwaarden stellen die er voor gaan zorgen dat de Hardebollenstraat veilig blijft.
  Dat gebeurt ook in andere steden, en daar gaat dat goed.

  Prostituees zijn Zelfstandige Professionals, net als journalisten schrijvers, ict érs en noem maar op. De wet verbiedt uitdrukkelijk het maken van onderscheid. Dat is namelijk verboden discriminatie.

  In mijn tienerjaren gingen wij op vakantie in de koeienstal van Zuid Limburgse boerderijen. Alle boerderijen hadden een mestvaalt, dat was normaal en in de stallen rook het ook naar poep.
  Totdat Maastrichtenaren het idyllisch wonen in een boerendorp ontdekten en massaal naar deze dorpen verhuisden. Deze hoogopgeleide stadsvluchtelingen hebben de boeren uit de dorpen weggeprocedeerd.
  Het businessmodel dat hier achter zit is, goedkoop kopen en dan de waardevermeerdering incasseren door je buren weg te pesten.

  Een rechtsstaat mag dat niet toestaan.

  De bewoners en gebruikers pleiten voor een wijziging van het bestemmingsplan. Dat is een verstandig idee. Het staat iedere Nederlander vrij om een bouwplan te ontwikkelen, dat bouwplan bij de gemeente in te dienen en de gemeente te verzoeken om het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat de herbestemming uitgevoerd kan worden.

  Dat is de route die de rechtsstaat biedt. Ik zie de plannen van de bewoners en gebruikers met belangstelling tegemoet.

  Het via de media blokkeren van bestaande bestemmingen is een vorm van illegaal geweld.

 6. Lekkage

  Arme huiseigenaren,
  Huisje gekocht tijdens prostitutie. Prostitutie weg, huisje meer waard. O jee, straks komt de prostitutie weer terug. Het elitaire wijkje wil niet aanvaarden dat dit in hun “gegoede” wijkje mag.

  Overigens zijn de drugsdealers nooit weg geweest. En zo lang het in het bestemmingsplan staat mag het.

  Dus aan het werk dames! Centjes verdienen.

 7. Chantal

  @Toine Goossens: wat is nou precies je punt Toine?

 8. maarten van den oever

  @Chantal
  het punt is dat het onjuist en onrechtmatig en ook zeer anti-democratisch is om bij het beoordelen van de bestaansrechten van derden in een woonomgeving enkel het eigen belang en de eigen morele waarden voorop te stellen. Anderen hebben ook rechten en dus evenzoveel recht op een morele meetlat en inkomstenbronnen. . Een oude wijk voor gemengd gebruik zoals de breedstraat buurt mag niet zomaar wegens de optiek van een aantal mensen die er hun exclusieve woonbuurt van willen maken omgebogen worden. Een discussie over bestemming is op zijn plaats, en niet een zuivering van moreel ongewenste elementen.

 9. cico

  Ah, weer een NIMBY geval. Van AZC tot prostitutie, zo lang we het niet in je eigen buurt is, hebben we er geen last van en bestaat het niet.

 10. Frederik

  Waarom moeten die dames nu precies dáár zitten? Of hoort het er zogenaamd bij in een drukke centrumwijk? Ik vind het ook moeilijk te rijmen met een vrouwvriendelijke cultuur, als om de hoek vrouwen zich in hun ondergoed te koop aanbieden.

 11. Bert

  Prostitutie geen probleem in de binnenstad zolang de gemeente kan borgen dat drugsdealers geen hoogtij vieren. Dit geschreeuw rond 4 uur in ochtend komt echt niet uit het huisje. Voorstel is dat politie binnen een dergelijk gebied extra bevoegdheden zou moeten krijgen. Een proef is eerder gedaan bij het Nijntje plein en de rust kwam terug. Met het intrekken van de extra bevoegdheden kwam de onrust weer terug. Toeval of niet? Oordeel zelf.

 12. Toine Goossens

  @Maarten
  Great

 13. Tom

  Zomer 2013 sloot de gemeente alle raamprostutie in Utrecht. Meer dan 300 prostituees zaten opeens zonder werk. Een deel was gebonden aan Utrecht en kwam in de problemen. Ik ken vrouwen die hun koophuis hierdoor kwijt geraakt zijn en nu een uitkering hebben. De gemeente plande een Nieuw Zandpad met 162 plekken dat in 2017 klaar zal zijn, 4 jaar na de sluiting. De Hardebollenstraat is de enige plek in Utrecht waar prostitutie kan volgens het bestemmingsplan. De buurt had tot 2013 prostitutie, heeft er nooit veel last van gehad en in 2017 zal de prostitutie definitief verhuizen naar het Zandpad. De huiseigenaren zitten dan op rozen. Nu is het verzoek of een deel van de vrouwen weer even kan werken in 2016 in de Hardebollenstraat zodat ze inkomsten kunnen genereren. Het gaat om kwetsbare vrouwen die nu aan de grond zitten en nooit iets fout hebben gedaan. Dat willen de buurtbewoners niet. Ik vind dat behoorlijk asociaal.

 14. Bewoner Breedstraat

  Helaas, natuurlijk zijn er belangen om dit door te voeren. Wel is het jammer, de afgelopen jaren is het stuk tussen de Neude en de hardebollenstraat er enorm op voorruit gegaan. De dakloze & drugsdealers overlast op de hoek van de hardebollenstraat is de afgelopen jaren enorm afgenomen, hierdoor is dit stuk ook een stuk “veiliger” gaan aanvoelen. Het zal zonde zijn voor de voorstraat en de breedstraatbuurt als dit achteruit zou gaan. De voorstraat is een van de meest vooruitstrevende straten in het centrum op gebied van cultuur en commercie. Dit zou dan ook een van de prioriteiten moeten blijven.

 15. Karenlee

  @Ton: Waarop in Godsnaam baseer je jouw opmerking over dat de buurt had tot 2013 prostitutie en “heeft er nooit veel last van gehad”? Dat maakt mij alleen duidelijk dat jij nergens in de buurt woont. Ik wel – al 20 jaar – en ik kan je verzekeren dat die last wel degelijk aanwezig was, en nu veel minder is.

  Iets wat ik mis uit dit verhaal is hoe de Breedstraatgebied jarenlang een van de grootste probleem buurten van de binnenstad was. De gemeente heeft weet ik hoeveel tijd, geld en energie in verstopt om dat te verbeteren. Die maatregelen had effect, maar langzaam en mondjesmaat – TOT het sluiten van de ramen: toen ging het met sprongen vooruit wat overlast op veel gebieden (hangjongeren, geluid, zooi op straat, dealers) betreft. En nu gaat dat allemaal tegeniet gedaan worden…..

 16. [email protected]

  Wat ben ik blij voor de prostituees dat Bernard Tomlow hun advocaat is, met een rechte rug de kritiek van de NIMBYS pareren, want o o o wat erg die prostitutie die er al 70 jaar bestaat.
  Ook het optreden van de politie laat zien dat wij in een politiestaat leven, begrijp ook niet wat het binnentreden vd agent het recht gaf.
  Utrecht heeft er een zooitje van gemaakt, en nu zijn hardwerkende ondernemers de dupe van een incompetent gemeentebestuur.

 17. tom

  @Karenlee Ik woon al mijn hele leven in Utrecht en heb ook in de buurt gewoond. Dat heb je dus fout. Natuurlijk is er overlast in de buurt maar dat is van junks, drugdealers, coffeeshops, druk verkeer en cafebezoekers, niet direct van de prostituees of hun klanten. Natuurlijk kun je prostitutie beter buiten de binnenstad houden. Maar het gaat nu om een TIJDELIJKE voorziening tot het Nieuwe Zandpad open is. En dit is de enige plek waar het kan omdat het in het bestemmingsplan staat.

 18. Marjan

  @ Toine, zeer goed geformuleerd stuk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).