In 2028 moeten de bussen in Utrecht rijden zonder uitstoot | De Utrechtse Internet Courant In 2028 moeten de bussen in Utrecht rijden zonder uitstoot | De Utrechtse Internet Courant

In 2028 moeten de bussen in Utrecht rijden zonder uitstoot

In 2028 moeten de bussen in Utrecht rijden zonder uitstoot
Foto: Robert Oosterbroek
De provincie Utrecht wil dat al het openbaar vervoer in de regio in 2028 rijdt zonder uitstoot van uitlaatgassen. 500 dieselbussen vervangen voor elektrische bussen is echter een hele klus. Daarom doet de provincie samen met de Hogeschool Utrecht mee aan Europees project.

De provincie Utrecht wil dat al het openbaar vervoer in de regio in 2028 rijdt zonder uitstoot van uitlaatgassen. 500 dieselbussen vervangen voor elektrische bussen is echter een hele klus. Daarom doet de provincie samen met de Hogeschool Utrecht mee aan Europees project.

Er zijn nog een aantal jaar te gaan maar dan moet de uitstoot van dieselbussen verleden tijd zijn. De provincie staat daarmee voor een uitdaging en gaat samen met de Hogeschool Utrecht meewerken aan het Europese project eBussed.

In het project eBussed bundelen 6 Europese regio’s kennis. Zij willen de beste voorbeelden uit de praktijk verzamelen om zo makkelijker over te schakelen naar milieuvriendelijk openbaar vervoer. De Universiteit van Turku in Finland heeft de leiding bij het project. Andere partijen zijn onder andere Hamburg en het Italiaanse Livorno.

60 nieuwe elektrische bussen

In totaal rijden er nu al 17 elektrische bussen in onze regio. Vanaf begin 2020 komen daar nog eens 60 nieuwe elektrische bussen bij. Vervoerder U-OV zet 55 nieuwe elektrische bussen in voor het openbaar vervoer in de stad en regio Utrecht. Syntus Utrecht zet 5 nieuwe bussen in voor de stad en regio Amersfoort.

Beide vervoerders hebben daarvoor de keuze laten vallen op verschillende busbedrijven en bustypen. Zo kunnen zij verschillende ervaringen opdoen.

Elke Europese regio levert in 2022 een actieplan in. Daarin staan de belangrijkste bevindingen en leerpunten rondom de overgang naar elektrisch openbaar vervoer.

13 Reacties

Reageren
  1. Simon

    Dat is uitstekend nieuws. Goed dat er gewoon meteen fatsoenlijk wordt doorgepakt er voor de aanschaf van tientallenaccu-bussen wordt gekozen. Met dit tempo zou 2028 haalbaar moeten zijn.

  2. Pete

    Dan al?! 😉 (pas dus)

    In Eindhoven, Maastricht en Venlo worden nu meer dan 2 jaar de stadsdienstregelingen met zo goed als volledige electrische vloten gereden. De gehele Schiphol-bus-vloot in A’dam ook.

    Waarom zo laat?

    Niet echt vooruitlopen in een regio die zich (tegen al het bewijs in overigens) presenteert als de meest innovatieve regio in Europa (een farce dus, dat is namelijk Brainport Eindhoven en dat zijn ook andere regio’s elders in Europa).

  3. Kadoendra

    @Pete

    Utrecht is een grotere stad dan Eindhoven, etc, dus de invoering van een veel groter aantal nieuwe elektrische bussen zal het wel problematisch maken.

    Wat betreft jouw verdere opmerking over Brainport Eindhoven heb jij 100% gelijk!

  4. WP

    Ik vind het wel belangrijk om te beseffen dat accu’s ook niet zaligmakend zijn. Er zitten nogal wat haken en ogen aan waar het gaat om de productie, voor zowel het milieu als arbeidsomstandigheden. De accu’s moeten daarom zo klein mogelijk zijn, waarbij de bus bij de haltes kan opladen. Inductie ligt daarbij het meest voor de hand, maar ook een pantograaf zou kunnen. Maar in ieder geval geen joekels van een accu’s!

  5. erwin

    Lekker ambitieus dit… not! waarom moet dat nog 8 jaar duren?
    En waarom een project door HvU en andere Europese steden? Is toch gewoon een kwestie van oude dieselbussen uit bedrijf nemen en verkopen, en nieuwe e-bussen kopen..?

  6. Esrin W.

    Kan ik gewoon mijn classic BMW 325i E30 uit 1987 met een motorconversie 4.4L V8 dagelijks blijven rijden? Ik woon net buiten het centrum en rij deze nu dagelijks. Als het motorblok goed warm is trap ik ‘m regelmatig tot net voor de toerentalbegrenzer wat natuurlijk “good fun” is. Het komt wel eens voor dat door dit rijgedrag ik twee keer per dag aan de pomp sta, met deze cilinderinhoud is een benzinetank zo leeg.

  7. Alex

    Je zou natuurlijk ook in Arnhem kunnen gaan kijken daar hebben al +70 jaar elektrische bussen… Er is in Arnhem geëxperimenteerd met een hybride accu/trollybus welke zo’n 40Km op een ‘kleine’ accu kan rijden voordat deze weer aan de bovenleiding opgeladen moet worden. Met deze bus is het mogelijk van Arnhem naar Nijmegen, Wageningen en terug te rijden. Verder is ook mogelijk, mits er stukken met bovenleiding zijn om de accu op te laden.

  8. Sjors

    @ Alex, dat kan dus ook allemaal zonder bovenleiding met electrische bussen. Zie bijv. die van VDL, Citea, mooi NL product. In eindhoven, venlo en maastricht rijden ze al jaren rond.

  9. Wim

    En geen bussen in China bestellen.

    Een Hollands product graag .

  10. wollie

    @esrin, als je zo handig bent met motorwissels kun je vast wel een elektroconversie uitvoeren 👍🏻

  11. Koel Hoofd

    Dit is een EU onderzoeksproject. Dat wil zeggen dat de EU hier geld van burgers over de balk gooit om de universitair/HBO opgeleiden werk te verschaffen.

    HvU kennende, zal het wel weer een lachwekkend slecht onderzoek worden. Dus bussen die niet rijden, accus die kapotgaan, maar ze zien er wel leuk uit in vrolijke inclusieve kleurtjes.

  12. Sjors

    @ Koel Hoofd

    Wat is er mis mee om subsidie te gebruiken om studenten aan het werk te zetten?

    Lijkt me het uitgangspunt en doel van een subsidie. Daarnaast stimuleert het economische activiteit en uiteindelijk ook werkgelegenheid.

    Hou eens op met dat reaguurders geroeptoeter.

  13. Esrin W.

    @ wollie: nergens voor nodig. Elektro rijdt lang niet zo spectaculair als de V8 met roffel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).