De gemeente Utrecht heeft vijf buurten geselecteerd waar vanaf volgende maand wilde bloemen en planten ongestoord kunnen groeien. Tijdens deze tweejarige proef wordt onderzocht welk effect dit extra groen heeft op de biodiversiteit.
Het is niet zo dat er helemaal geen onderhoud meer wordt gedaan. Alleen het groen dat tot 30 centimeter van een gevel groeit en in de perkjes van bomen wordt tijdelijk niet weggehaald. Dit wordt vanaf maart het beleid in de omgeving van de Breedstraat en Plompetorengracht, Lombok-West, de omgeving van het Wilhelminapark, Parkwijk-Zuid en Pijlsweerd-Zuid.
“Een groene stad is een gezonde stad”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “In een stad met veel steen wordt het in de zomer erg heet. Insecten vinden er weinig te eten. Daarom is het mooi als we steen of beton kunnen verrijken met groen. Wilde bloemen en planten die spontaan in onze stad groeien staan langs gevels en in tuintjes rondom bomen meestal helemaal niet in de weg. Als ze blijven staan kunnen ze iets positiefs betekenen voor de insecten in de stad. Daar draait deze proef om.”
Bewoners
Bewoners blijven volgens de gemeente vrij om begroeiing langs hun eigen gevel te verwijderen of een geveltuin aan te leggen. Perkjes rond bomen kunnen daarnaast in zelfbeheer worden genomen. Ook wordt er een speciale mailbox geopend voor bewoners. “We houden gedurende de pilot eventuele meldingen en klachten goed in de gaten en betrekken deze bij de draagvlakmeting”, is te lezen in een brief van het college.
De proef start in maart van dit jaar, voor de start van het groeiseizoen. De pilot stop in december 2023. In de tussentijd kunnen de bewoners twee keer een enquête invullen. Aan het eind van dit jaar presenteert de gemeente al de eerste bevindingen.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht experimenteert met het laten staan van spontane bloemen en planten
De gemeente Utrecht laat vanaf maart 2022 op verschillende plekken de spontaan opgekomen bloemen en…
21 Reacties
ReagerenHoeveel korting op hun belastingen krijgen deze slachtoffers? Je betaalt de gemeente tenslotte niet om niets te doen en de boel te laten verslonzen…
De hoveniersbedrijven die de gemeente hiervoor inhuurt maaien rücksichtslos alle begroeiing weg, dus ook plantjes die helemaal geen onkruid zijn. Desondanks zie ik deze maatregel toch meer als een verkapte bezuiniging, want veel extra natuur gaat dit echt niet opleveren.
Als je dat laatste echt wil, kan je beter gaan verbieden dat mensen hun hele tuin laten betegelen, dat zet denk ik meer zoden aan de dijk.
Ik woon in een van deze gebieden maar ik hoor dit nu voor het eerst. Ik ben daar geen fan van, ik denk dat er betere manieren zijn om meer groen te creeren dan het laten verslonzen van een straat.
Reken maar dat ik veel meldingen in SlimMelden ga gooien.
Fijn dat DUIC mij beter op de hoogte houdt dan mijn gemeente.!
@ Douwe Elders
En reken maar dat al die SlimMeldingen een stille dood sterven.. 😆
@Scheeffie, concentreer jij je nou maar op al het belangrijks in je eigen dorpje en laat de Utrechters hun eigen zaken regelen. Ik bemoei me toch ook niet met wat er speelt in Venray, Groningen of Maartensdijk.
Gewoon onderhoud plegen en de boel netjes houden. Het oogt armoedig en slingerend afval hoopt zich op in de onkruidbosjes.
Laat de gemeente ook het straatmeubilair, bruggen, straatborden en lantaarnpalen weer eens schoonmaken. Het ziet er niet uit.
Verder meer geld naar de bestrijding van muizen en ratten in de openbare ruimte.
Waarom niet gewoon geveltuintjes aanleggen?
@Douwe ik woonde tot vorige week in de binnenstad, in een straat waar al met dit geëxperimenteerd werd. Het is idd waardeloos maar ik moet zeggen dat regelmatig klagen via de app zeker zin heeft. Je glibbert namelijk weg en daar is de gemeente gelukkig nog wel gevoelig voor.
Trommel je buren eens op en maak er een gezellige middag van om samen onkruid te wieden. Dan heb je een sociale middag en het helpt je om minder op nieuwswebsites te reageren of ongenoegen op Twitter te uiten.
Nu ga ik gauw onkruid wieden met de buurvrouw, doei!
Laat het maar aan GL over om onkruid wilde bloemen, boomspiegels vol fietsen, troep en onkruid ‘tuintjes’, of totale verloedering een gezonde stad te durven noemen. Wereldvreemde bijtjes verdwaald in de grote stad.
@Ludwig 😁 goed idee!
Planten die graag met insecen samenleven (want die insecten helpen bij het voortplanten en verspreiden): brandnetels, distels en bramen.
Onkruid bestaat niet. Er groeien prachtige klimmers op dit soort plekjes. Tegeltuinen zwaar belasten zou meer zoden aan de dijk zetten, dan wordt onderhoud aan struiken etc ook weer wat goedkoper.
In sommige buurten zitten mensen teveel thuis, goed voor de samenhang en beweging. Uurtje per week per huishouden en voila!
Kantmaaier er langs halen .
Ik zeg meer geld naar de bestrijding van reaguurders op het internet!
@ Gbrie, je moet eens heel goed kijken…. gaat niet over tuinen. reageer anders niet… En iets belasten maakt iets anders niet goedkoper… waar verzin je zulke dingen?
Een deel van het onkruid laten staan is echt een vreemd besluit. Onkruid wat blijft staan blijft woekeren en uitbreiden en levert uiteindelijk meer schade op aan plant, dier en mens dan dat het voordeel oplevert. Dit kan alleen maar bedacht zijn door mensen die ook denken dat melk in een fabriek geproduceerd wordt..
Gaan we dan ook eens wat doen aan al die dichtgetegelde tuinen in Utrecht?
De gemeente verwijdert het onkruid tussen bestratingen al jarenlang vrijwel niet meer. Het effect van deze proef die uit nietsdoen bestaat, zal dan ook nul zijn.
De gemeente heeft het verwijderen van graffiti al stopgezet (bespaart 40.000). Nu ook geen onkruidbestrijding meer. Gevolg is verloedering en dan neemt de leefbaarheid snel af.