In tien jaar tijd veel meer verkooppunten ongezond voedsel in Utrecht In tien jaar tijd veel meer verkooppunten ongezond voedsel in Utrecht

In tien jaar tijd veel meer verkooppunten ongezond voedsel in Utrecht

In tien jaar tijd veel meer verkooppunten ongezond voedsel in Utrecht
Archieffoto
De afgelopen tien jaar is het aantal verkooppunten in Utrecht waar ‘ongezond voedsel’ zoals patat, pizza’s of snoepgoed wordt verkocht flink toegenomen. Data-onderzoekers van Pointer hebben uitgezocht dat er in 2011 in totaal 276 verkooppunten waren en in 2021 is dit gestegen tot 361.

De afgelopen tien jaar is het aantal verkooppunten in Utrecht waar ‘ongezond voedsel’ zoals patat, pizza’s of snoepgoed wordt verkocht flink toegenomen. Data-onderzoekers van Pointer hebben uitgezocht dat er in 2011 in totaal 276 verkooppunten waren en in 2021 is dit gestegen tot 361.

Onderzoekers van Pointer hebben per buurt in Utrecht gekeken hoe het aantal verkooppunten is toegenomen of afgenomen. Zo waren er bijvoorbeeld in de omgeving van het Domplein, Neude en Janskerkhof in 2011 nog 18 verkooppunten waar ongezond voedsel werd verkocht, in 2021 is dit een totaal van 31.

Pointer heeft ook op een rij gezet hoeveel kleinere winkels waar verse producten zoals groenten, vlees en brood worden verkocht er zijn in de stad. In 2011 waren er nog 150, anno 2021 zijn er 19 minder.

Het platform heeft alle cijfers op een rij gezet om te laten zien hoe onze eetomgeving is veranderd. In heel Nederland is het aantal verkooppunten van ongezond voedsel toegenomen. De gemeente Utrecht heeft eerder dit jaar ook aangegeven meer bevoegdheden te willen om aanbieders van ongezond voedsel te weren. 39,4 procent van de volwassenen in Utrecht heeft overgewicht en het aanbod van ongezond of juist gezond voedsel heeft daar invloed op.

Wil je bekijken hoe het aanbod in jouw buurt veranderd is? Dat kan via de website van Pointer.

37 Reacties

Reageren
  1. Utrechtsch

    En een klassiek poffertjeskraam bij een manage kon niet door de beugel.

  2. Ihsan

    De tekst bij dit artikel klopt niet. Het gaat niet om locaties waar ongezond eten verkocht wordt, maar simpelweg om alle afhaallocaties. Echt niet alle afhaal is ongezond, en om dat wel zo te stellen doet veel ondernemers tekort. Neem bijvoorbeeld Çigköftem op de Amsterdamsestraatweg, een volledig vegetarische ‘snackzaak’ (het eten is zelfs vegan).

  3. Mark

    In en rond Centraal Station is het aantal punten ongezond eten, gestegen van 21 naar 36 terwijl de beroemde “snackboulevard”in de tussentijd verdwenen is. Het nieuwe stationsplein is echt een gruwelijke snackhel geworden.

  4. Ton

    Heerlijk, baggervette w….

  5. isabelle

    @Utrechtsch: ja, ironisch he.

    Maar in de binnenstad wonen natuurlijk ook geen obese kindertjes. Kuch.

  6. Lombokker

    Het wordt hoog tijd dat er een landelijke ‘gezondheidstax’ wordt ingevoerd op calorierijke producten. Voor energie is dit allang het geval, dus waarom niet voor voedsel?
    De opbrengst daarvan moet dan wel ten goede komen aan de gezondheidszorg, en niet in de algemene middelen verdwijnen.

  7. Wim

    Het is 3en ieder vrij om te eten wat hij/zij wil en dit soort belerende onderzoeken is alleen maar verzurend.
    En wie zegt dat een goed gebakken zakje patat ongezond is, de wortel knagers.

  8. Peter de V.

    Ja leuk he, dat verschil tussen wensdenken (Gezond Stedelijk Leven!) en de praktijk (steeds meer kant en klaar/vette/zoete happen, vaak om lopend te eten).
    Dat lijkt voor meer aspecten van het leven te gelden. Denk aan autoparkeren (minder minder minder, maar de stad groeit wel, en waarschijnlijk met mensen met werk en auto’s), discriminatie (een blik watergedragen regenboogverf ergens overheen gooien lost het echte probleem niet op, hoor), groenvoorziening (mond vol van groen, ondertussen links en rechts wild om zich heen bomenkappen)
    We roepen wat, maar verzuimen om het goed te regelen met vergunningen en handhaving.

  9. Pee

    Maar we mogen nog wel zelf bepalen hoeveel velletjes W.C. papier we gebruiken.

  10. Marcel

    Als mensen opgevoed worden is dat geen taak van de gemeente. Als Mark zegt langs een snackhel te lopen dan kan je gewoon doorlopen. Sigaretten liggen achter een deur. De ergste foto’s staan op een pakje. Maar mensen kopen dit. Verwacht ik dan dat de gemeente ( wie zijn dit? ) mensen op gaat voeden? De gemeente dit en de gemeente dat. Graag zou ik zien dat de gemeente zich bezig houd met kerntaak: besturen. Het liefst via deelraden. Waar is wat nodig. Je hebt draagvlak nodig van mensen. Dit soort nieuws en bestuurlijk opvoeden leidt nergens toe.

  11. Erwin

    Je ziet inderdaad ook steeds meer dikke mensen op straat. En op de IC’s.

  12. Massegast

    Het is het dubbele wat mij zo irriteert. Aan de ene kant puilen de media uit met gezond dit en gezond dat, niet roken etc. En aan de andere kant zo’n snackplein, waar de Patatstraat nog heilig bij was. Verder niet te vergeten het enorme zuipen. Alcohol is de vergeten killer, met hoge maatschappelijke kosten als collateral damage.

  13. tinus

    Kijk ook eens bij Hoog Catherijne ( oh nee The Mall, want dat klinkt interessant) met toestemming van de Gemeente staat het vol met Vreettenten . ( bij het bollendak wat langzamerhand veranderd in Gare du Nord) , verloedering treedt nu al in werking, de jeugd wordt verleid om de hele dag maar ongezond te eten. Misschien kan GroenLinks zich hier druk om maken ipv zwarte pieten bij de voedelbank.

  14. cas

    @Lombokker, ga jij dan ook meer zorg premie betalen omdat in de stad leven ongezonder is dan op het platteland?

  15. Bernhard

    @Lombokker: Wanneer ik een snelle hap wil scoren in het stadscentrum, dan wil ik juist een calorierijke maaltijd die ik binnen 5 minuten uit het knuistje eet. De ene keer is dat een Whopper, dan weer een burrito of een zak patat. Dat er veelvraten zijn die zich dagelijks volstoppen met junkfood en daarom veel te dik zijn, is niet mijn probleem.

  16. guus

    @Pee, nee dat mag u niet, maximaal 5 velletjes per dag.

  17. JdV

    Ik ben benieuwd naar de definitie van ongezond eten. Uit vele onderzoeken blijkt dat voedsel dat wordt verkocht als gezond bij nadere beschouwing best wel ongezond is. Zo zijn er veel vegetarische of veganistische producten waar teveel zout of kruiden in zitten. Dus ik zou heel graag willen weten welke criteria worden gebruikt.

  18. Katja

    Stel een quotum in. Op de ASW bijvoorbeeld wordt je er mee doodgegooid…

  19. Hns

    Dan is tofu en tempeh zeker gezond. Als je weet hoe ze het maken en waarvan, soja dat werd voor varkensvoer gebruikt, vreet je het nooit meer. Net zoals dat powerfood, kippenvoer. En al die veganistische zooi, wat doet dat op de duur met je lijf? Je zult er als een gek synthetische vitaminen bij moeten nemen anders krijg je de raarste kwalen. Dit is echt een onderzoeksrapport wat beter op de plee kan hangen en het papier kun je dan nog nuttig gebruiken.

  20. Toine Goossens

    De oplossing is simpel. Thuis eten en een vega boterham smeren om onderweg op te eten. Iedereen heeft dat zelf in de hand. Binnen no time zijn alle overdag geopende eettentjes verdwenen.

    Hoe toch op met deze onzin. Het is waanzinnig populair om buiten de deur te eten. Iedereen doet dat, iedereen maakt daar een vrije keuze in.

    Maar nee, de commentatoren willen de vrijheid van consumenten weer eens stevig beperken. Morele vrijheidsbeperking leidt tot geweld en opstand, laat dat eens goed tot u doordringen, en houdt daarna uw mond.

  21. Léon

    @JdV je bedoelt de kant-en-klare maaltijdsalades van de Albert Heijn en vergelijkbare dingen? Prefab voedsel is altijd ongezonder dan verse ingrediënten vanwege toegevoegde smaak- en conserveringsmiddelen.

    En ja, ik vind het niet gek dat het aantal verkooppunten voor snelle happen is toegenomen. Tussen 2011 en 2021 (corona daargelaten) heb ik ieder jaar weer meer toeristen en dagjesmensen in het centrum rond zien lopen. Die zijn op vakantie en willen makkelijk en snel voedsel eten om weer door te kunnen naar museum/winkel/coffeeshop etc. Daarnaast zijn de meeste nieuwe horecagelegenheden voor snelle happen van een behoorlijke kwaliteit geworden: kijk maar naar de Voorstraat en omgeving (Ramen, Pizzabakkers, Panuozzo, Dapp, Meneer Smakers, Sonmat). Misschien zijn sommigen hiervan ‘ongezond’, maar ze zijn van behoorlijk betere kwaliteit en variëteit dan de gemiddelde snackbar van vroeger.

    Alleen sturen op ‘gezond’ versus ‘ongezond’ lijkt me hier niet zo zinnig. Al hoop ik dat de nutella-ijswinkels en dergelijke hier geen vaste grond onder de voet gaan krijgen..

  22. WvR

    Het zou fijn zijn als de gemeente Utrecht wat minder bevoegdheden kreeg, en zich op kerntaken richt, en wat ik of de rest van Utrecht eet is er niet een van.
    Dat maak ik zelf wel uit.

  23. Scherpschutter

    Het is natuurlijk al behoorlijk curieus dat een plantsoenenharkdienst (ook wel gemeente genoemd) überhaupt een mening meent te moeten hebben over wat u eet (laat staan u op te dringen wat u eet…), maar wat mij nu werkelijk blijft verbazen is dat de platsoenharkers u liefst het meest ongezonde dieet dat bestaat zouden willen aanmeten; een vegetarisch of veganistisch dieet…Ofwel, het dieet van een 15e eeuwse horige.

    Waarom zou je een krododil alleen struiken met besjes willen voeren?

  24. RABE

    Hoezo obesitas???

  25. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Eigenlijk is er geen probleem, maar als je als politiek maar hard genoeg roept,dan is er een probleem en heeft u de politiek weer nodig om dit op te lossen.

  26. Angelique

    Wat een negatieve omschrijving van het feit dat de afgelopen tien jaar het aantal verkooppunten in Utrecht waar ‘lekker voedsel’ zoals patat, pizza’s of snoepgoed wordt verkocht flink is toegenomen…

  27. JvS

    We willen minder poffertjes.

  28. JdV

    @JvS: en dat terwijl poffertjes vegetarisch zijn. Super gezond toch? Vega is het nieuwe gezond. Gelukkig is een patat speciaal met een kaassoufle helemaal vega. En dus heel gezond.

  29. Koel Hoofd

    patat = aardappels uit de hollandse klei
    pizza = brood met kaas en tomaat Italian style
    snoepgoed = suiker uit plantjes, Hollandse bieten bijvoorbeeld
    poffertjes = vermalen graan + melk + ei, ook allemaal uit Holland
    Hoezo ongezond?
    Hardstikke milieuvriendelijk met duurzame lokale producten.

    16 maart 2022 kunnen we wat gezond verstand voor Utrecht kiezen, de policor waanzin begint echt bizarre vormen aan te nemen.

  30. Peter van Zoest

    ‘Patat? FRIET!

  31. Len

    @ GS Utrecht: spijker op zijn kop!

    Neemt niet weg dat de doorsnee mens oververzadigd is, maar daar zitten we natuurlijk met liefde met zijn allen voor in een maatregelpakket als er eens een virusje uitbreekt.

  32. Rob H.

    @JdV: Poffertjes zijn niet vegetarisch.

  33. Bram Ladage

    Neet Peter, we wonen hier niet in Brabant, Limburg of Belgie. Hier heten die goudgele staafjes Patat

  34. Peter van Zoest

    @Bram Ladage Natuurlijk is het FRIET. Je zegt toch ook niet ‘patatsaus’. En in het Engels is ‘t French FRIES, in ‘t Duits Pommes FRITES, in ‘t Frans FRITES en in ‘t Spaans Patatas FRITAS. Need I say more?

  35. JdV

    @rob h: dus u beweert dat er vlees in poffertjes zit? Proest. Of u weet het verschil niet tussen vegetarisch en veganistisch. In ieder geval, domme reactie.

  36. Ya

    Volgens mij zijn de inwoners van Utrecht in 10 jaar tijd met 100 duizend toegenomen.
    Dus het valt allemaal wel mee.

  37. Nina

    En er worden ook nog steeds legaal sigaretten en alcohol verkocht overal.
    Wat is precies het punt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).