In Utrecht en tientallen andere steden sloegen demonstranten het ‘klimaatalarm’ In Utrecht en tientallen andere steden sloegen demonstranten het ‘klimaatalarm’

In Utrecht en tientallen andere steden sloegen demonstranten het ‘klimaatalarm’

In Utrecht en tientallen andere steden sloegen demonstranten het ‘klimaatalarm’
Foto: Armelle van Helden
Ruim 200 demonstranten hadden zich zondag verzameld op het Jaarbeursplein om het ‘klimaatalarm’ te laten afgaan. In totaal gebeurde dit in 40 steden in Nederland.

Ruim 200 demonstranten hadden zich zondag verzameld op het Jaarbeursplein om het ‘klimaatalarm’ te laten afgaan. In totaal gebeurde dit in 40 steden in Nederland.

In heel Nederland deden tienduizenden mensen mee aan het Klimaatalarm, zowel buiten, in eigen huis, online en offline. Vanwege corona hadden verschillende steden een maximumaantal deelnemers bepaald voor de demonstraties. Op het Jaarbeursplein konden daarom maar 200 mensen aanwezig zijn.

Om 15.00 uur was er een landelijk alarmmoment waarbij de deelnemers op het Jaarbeursplein en thuis 1 minuut lang zoveel mogelijk lawaai maakten om ‘daadkrachtige politieke actie te eisen tegen verdere klimaatontwrichting’.

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Onvermogen van de politiek’

“De hoofdoorzaak van deze crisis is het onvermogen van de politiek om daadkrachtig klimaatbeleid te voeren en dat ze liever luisteren naar de lobbyisten van de fossiele industrie dan naar noodkreten uit de klimaatwetenschap. En omdat de regeringen zo lang hebben gewacht met échte maatregelen nemen, kunnen we nu niet meer geleidelijk en op een rustig tempo onze uitstoot afbouwen”, zei klimatoloog Ernst-Jan Kuiper.

Ondanks de beperking van het aantal deelnemers spreekt de organisatie van een geslaagd protest. “We hadden natuurlijk liever plek gehad voor iedereen die van plan was te komen, maar we hebben desondanks een sterk programma neergezet en samen met iedereen die het thuis heeft gevolgd en in andere steden op straat stond, een duidelijk signaal kunnen uitzenden”, zegt Lola Fioole, 17 jaar, namens de Utrechtse Klimaat Coalitie.

18 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Het kan dus wel, zonder wegblokkades. Veel meer respect voor deze mensen dan die gekkies die op een weg gaan zitten en lopen te etterbakken.

 2. Kadoendra

  Dit soort acties zijn zinvoller en vriendelijker dan die weg blokkeer strapatsen van Extinction Rebellion.

 3. Lombokker

  Fijn dat er ook nog demonstraties kunnen plaatsvinden die zonder rellen, blokkades of andere ellende verlopen. Kennelijk wonen er ook nog fatsoenlijke mensen in Nederland. En is het hier geen politiestaat, zoals sommigen beweren.

 4. Nina

  @ Lombokker

  Geen politiestaat inderdaad. De politie handhaaft de veiligheid en voordat zij ingrijpt, wordt er voldoende gewaarschuwd. Iedereen krijgt meer dan eens de mogelijkheid weg te lopen.

  Verder blijft één van de coronamaatregelen:
  mijd drukke plekken.

 5. Scherpschutter

  Keurig! Daar kunnen de klimaatwappies van Extinction Rebellion nog wel wat van leren.

  Verder is de economie kapot, de Euro kapot, is er geen leencapaciteit meer en bestaat er niet zoiets als een klimaatthermostaat. De overheid kan niets meer…Dus wat deze druistige tieners nou precies willen behalve een doel in het leven? Geen idee!

 6. Katja

  Gedragen zich netter dan de blokkeerboeren. Maar ja, klimaatverandering is toch al niet tegen te houden. Vergelijk het met koken van melk, op het moment dat de melk aan de rand komt ben je al te laat met het uitzetten van het gas. Vermindering van de mensenproductie is zinvoller.

 7. Justin

  Jullie zouden je eens moeten verdiepen in burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Protesteren binnen vooraf voorgetekende lijntjes is heel braaf, daarbuiten protesteren is in veel gevallen de enige manier om een overheid tot actie te dwingen. Denk aan protesten tegen de oorlog in Vietnam, of de antikernwapendemonstraties in de jaren ’80. Of wat recenter: de acties van het Farmers Defence Force, wat door bijna iedereen bejubeld werd (?!).

  Een klimaatmars zou een luidere stem geweest zijn. Ja, zelfs met covid-19. Een overspannen en uitgewoonde aarde is nog altijd een groter issue dan een virus.

 8. Trol

  Waar zijn de reacties met: linkse en klimaat demonstraties worden altijd door de politie aangepakt terwijl rechts alles mag en meer van dat soort selectief geneuzel. Laat nu eens duidelijk zijn, dat zolang je je gedraagt je dus prima een demonstratie kan houden.

  Verder wel weer erg veel oneerlijk en vervuilend geproduceerd spul gezien. Maar een beter milieu geldt alleen in je achtertuin natuurlijk.

 9. Trol

  Lol nog voor de laatste foto. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de gegoede groene stemmer, de grootse eco voetafdruk heeft. Nou….betalen dan maar.

 10. Scherpschutter

  Lombokker & Nina

  Dus omdat de politie niet gelijk vredige protestanten verrot slaat maar pas na een waarschuwingen vredige protestanten verrot slaat leven we volgens jullie niet in een politiestaat?

  Een politiestaat heeft niets van doen met het al dan niet gelijk verrot slaan van vredige protestanten of vredige protestanten pas verrot slaan na een paar waarschuwingen, maar alles met een overheid die simpelweg kan doen en laten wat ze wil. Zoals vredige protestanten verrot laten slaan door de Politie…

 11. Kadoendra

  @Justin

  “Protesteren binnen vooraf voorgetekende lijntjes is heel braaf, daarbuiten protesteren is in veel gevallen de enige manier om een overheid tot actie te dwingen.”

  Protesteren is naar mijn mening ook een vorm van politiek bedrijven en bij politiek is het de truc dat je andere mensen wil bereiken met jouw mening.

  Dus het is naar mijn mening niet zo slim om protest acties te gaan voeren die mensen ervaren als overlast.

  De antikernwapendemonstraties in de jaren ’80 kan ik me ook nog zeer goed herinneren, maar dat was ook een protest zonder overlast.

  Overigens kan ik dat niet zeggen over Farmers Defence Force.

 12. Scherpschutter

  @Katja 16:09

  Dus als ik u goed begrijp dan zijn we te laat en houdt de wereld binnenkort op te bestaan? Ofzoiets? Verklaar u nader en doet u het gruwelijke lot der humanoiden uit de doeken. Ik heb wel zin in een heerlijk horrorverhaal!

  “Vermindering van de mensenproductie is zinvoller.”

  Wat een eehh…’interessante’ gedachte etaleert u hier. Wat stelt u concreet voor? Gedwongen sterilisaties? Menselijke abatoirs? Kinderverboden? Verplichte abortussen? Of denkt u wellicht aan slimme genetische manipulatie om permante onvruchtbaarheid te scheppen? Massale uithongering van werelddelen na een loterij misschien?

 13. Itha

  Pfft demonstratie voor het klimaat , verzand weer in een totaal andere discussie, get a life en gedachten op een rijtje! Dit heeft niets met bovenstaande reacties te maken…. verwater de doelstellingen niet! Klimaat vrijheid etc zijn verschillende zaken waar men voor demonstreerd ,op deze wjjze met of zonder confrontaties! Misbruik niet ons zwaar bevochten democratische recht om te demonstreren!!! Juist nu in Covid/19 tijd hou gewoon het fatsoen, omdat niet iedereen kan meedoen

 14. Bernhard

  @Itha: ‘klimaatvrijheid’ Wat is dit nu weer voor onzinnig begrip?

 15. BdV

  Afgezien van hier en daar een clownsbroek lijken mij dit vrij normaal denkende mensen die een zinnig punt duidelijk maken. Gelukkig behoort dat ook nog steeds tot de mogelijkheden.

 16. Justin

  @Kadoendra, met je auto even om moeten rijden is geen overlast. Als men daarvan uit de schoen schiet, dan moeten die mensen even een paar keer rustig ademhalen en gaan nadenken wat voor “overlast” onze industriële beschaving heeft veroorzaakt. Daar is een stoet wandelende mensen of wat wegen die geblokkeerd worden helemaal niets bij.

 17. Justin

  Wat veel mensen niet willen begrijpen is dat klimaatverandering om leven en dood gaat. Voor miljoenen mensen, zo niet meer. Hele culturen, talloze diersoorten, het hele ecologische evenwicht gaat ten onder, met gevolgen die we nauwelijks kunnen bevatten zo groot als ze zijn.

  Gejammer achter de geraniums over “beschaafd protest” gaat daar niets aan veranderen.

 18. Kadoendra

  @Justin

  “Wat veel mensen niet willen begrijpen is dat klimaatverandering om leven en dood gaat. Voor miljoenen mensen, zo niet meer. Hele culturen, talloze diersoorten, het hele ecologische evenwicht gaat ten onder, met gevolgen die we nauwelijks kunnen bevatten zo groot als ze zijn.”

  “Gejammer achter de geraniums over “beschaafd protest” gaat daar niets aan veranderen.”

  Ik ben uitstekend op de hoogte van alle ellende die onze planeet te wachten staat!

  Nelson Mandela en Ghandi waren allebei advocaten en via de wettige weg te volgen hebben ze niet alleen heel veel aanhangers gekregen, ze hebben uiteindelijk ook hun doel bereikt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).