In Utrecht geboren Denny kreeg Chinese nationaliteit, 249 kinderen weten het nog niet In Utrecht geboren Denny kreeg Chinese nationaliteit, 249 kinderen weten het nog niet

In Utrecht geboren Denny kreeg Chinese nationaliteit, 249 kinderen weten het nog niet

In Utrecht geboren Denny kreeg Chinese nationaliteit, 249 kinderen weten het nog niet
De in Utrecht geboren Denny en zijn moeder hebben de Chinese nationaliteit gekregen. Dat zei wethouder Van Ooijen (Asiel en integratie) tijdens het beantwoorden van mondelinge vragen hierover. Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) oordeelde vorige maand dat de Nederlandse overheid de rechten van hem en zijn moeder heeft geschonden.

De in Utrecht geboren Denny en zijn moeder hebben de Chinese nationaliteit gekregen. Dat zei wethouder Van Ooijen (Asiel en integratie) tijdens het beantwoorden van mondelinge vragen hierover. Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) oordeelde vorige maand dat de Nederlandse overheid de rechten van hem en zijn moeder heeft geschonden.

Het oordeel van de VN was voor veel Utrechtse raadsleden reden om opheldering te vragen. Van Ooijen meldt dat er in totaal, per 1 januari 2021, nog 249 kinderen in Utrecht zijn met een ‘nationaliteit onbekend’.

Met zo’n nationaliteit heeft iemand geen recht op internationale bescherming, maar kan diegene ook niet emigreren of werken. Als iemand een nationaliteit heeft of de status ‘staatloos’ is dat allemaal wel mogelijk.

Gelijkheid

“Wij willen schrijnende situaties voorkomen”, zegt de wethouder. Daar wordt volgens hem dan ook hard aan gewerkt, maar de beleidsvrijheid van de gemeente op dit dossier is beperkt. Een echte oplossing ligt dus bij de regering, zegt Van Ooijen.

Bij de Tweede Kamer is recent een wetsvoorstel ingediend, dat nog niet is aangenomen. “Het vaststellen van staatloosheid zal zo door een gespecialiseerde rechtbank in Den Haag plaatsvinden. Dat komt uniformiteit, gelijkheid en centralisering van de kennis ten goede. Eén rechtbank en één procedure.”

‘Casus gesloten’

De behandeling van dit soort zaken zou zo onder meer een stuk sneller gaan. De status van Denny en zijn moeder is inmiddels gewijzigd naar de Chinese nationaliteit. “De moeder en het kind hebben dus geen recht op de status staatloos of op de Nederlandse nationaliteit”, zegt Van Ooijen.

“Dit is aangetoond middels het overleggen van brondocumenten door de moeder. Beide wonen sinds 2013 niet meer in Utrecht en daarmee is de casus ook gesloten.”

Illegale prostitutie 

Denny’s moeder werd zes jaar voor zijn geboorte, in 2004, op 15-jarige leeftijd gedwongen om in Nederland in de illegale prostitutie te gaan werken. Ze wist in 2008 uit het circuit te ontsnappen en meldde bij de politie wat er met haar gebeurd was. Ze werd daar geregistreerd als ‘illegale vreemdeling’.

Denny werd in 2010 geboren in Utrecht. Omdat Denny’s moeder in China in de steek werd gelaten door haar ouders, was ze niet geregistreerd als Chinees staatsburger. Dat maakt dat ze ook niet kon aantonen wat de nationaliteit van haar zoon is. Ook kon ze niet aantonen dat Denny géén nationaliteit heeft.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Schetpschutter

  Aan alle reaguurders met wie ik discussie had in het vorige topic die zeiden dat mevrouw onmogelijk uitgezet kon worden: zoals ik u al zei. Alleen een ijzeren en onwrikbare wil tot uitzetting is al voldoende. En zie: geregeld.

  Nog 79.999 uitgeprocedeerden te gaan.

 2. Kadoendra

  Denny’s moeder is slachtoffer van slavernij in de illegale prostitutie sector.

  Ik vind dat slachtoffers van zware georganiseerde criminaliteit beter beschermd moeten gaan worden.

  Als de overheid o.a de grote georganiseerde illegale prostitutie sector aan wil pakken moet zij de individuele slachtoffers 100% steun en rechtsbescherming geven.

  Het geven van een verblijfsvergunning aan individuele slachtoffers van o.a slavernij is in mijn ogen het geven van 100% steun en rechtsbescherming aan deze mensen.

  De grote georganiseerde misdaad kan je alleen keihard aanpakken als je de individuele slachtoffers 100% steun en rechtsbescherming gaat geven!

 3. Bert

  “Ook kon ze niet aantonen dat Denny géén nationaliteit heeft.”

  Ik zei het al vorige keer, maar dit bewijst maar weer wat voor prutsers aan het werk zijn daar. Een negatief kan je niet aantonen. Kafkaesk

 4. Yoshua

  @scherpschutter,

  Wat heeft dit gezin vandoen met uitgeprocedeerden?
  Mevrouw en zoon hebben eindelijk een nationaliteit en kunnen nu in de procedure gaan wat eerst niet mogelijk was.
  Deze mevrouw en haar zoon zullen echt geen uitgeprocedeerden worden maar volwaardige Nederlanders.
  Nu nog die andere 79.999 uitgeprocedeerden het Nederlanderschap geven.

 5. Subsidie

  @yshua: Wat is een volwaardige Nederlander?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).