Indrukwekkende video van wijkagent Kanaleneiland tegen etnisch profileren | De Utrechtse Internet Courant Indrukwekkende video van wijkagent Kanaleneiland tegen etnisch profileren | De Utrechtse Internet Courant

Indrukwekkende video van wijkagent Kanaleneiland tegen etnisch profileren

Indrukwekkende video van wijkagent Kanaleneiland tegen etnisch profileren
Een still uit de videoclip van wijkagent Dwight
De politie wordt steeds vaker beschuldigd van etnisch profileren. Maar is dat wel terecht? Dwight van de Vijver, de wijkagent van Kanaleneiland, heeft er zo zijn eigen kijk op. In zijn vrije tijd is hij spoken word artist en besloot zijn visie (‘gezien vanuit het midden, de grijze zone’) te geven in een indrukwekkende video. 

De politie wordt steeds vaker beschuldigd van etnisch profileren. Maar is dat wel terecht? Dwight van de Vijver, de wijkagent van Kanaleneiland, heeft er zo zijn eigen kijk op. In zijn vrije tijd is hij spoken word artist en besloot zijn visie (‘gezien vanuit het midden, de grijze zone’) te geven in een indrukwekkende video. 

In een interview met jongerenzender FunX legt hij uit waarom hij de video heeft gemaakt. “Het is belangrijk dat ik mijn mening erover ventileer. We willen niet dat mensen vervreemden van de politie. De politie is er voor iedereen. Je mag mensen niet uitsluiten of anders behandelen. Ik wil nuance in de discussie aanbrengen. We moeten niet schreeuwen, maar luisteren naar elkaar.”

26 Reacties

Reageren
 1. Arjan

  Top video. Nuance is het nieuwe ‘goed-fout’ denken!

 2. Scherpschutter

  In mijn beleving is werkelijk niets mis met etnisch profileren! Sterker, het is een essentiële tool in het voorkomen en oplossen van misdaden.

  Als er hypothetisch gesproken bovengemiddeld veel mensen met blauwe petjes zijn die misdaden plegen, dan zou een agent natuurlijk in ieder opzicht zoveel mogelijk gebruik van deze kennis moeten maken om misdaad te voorkomen en op te lossen. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zou de agent in kwestie juist door het extra controleren en in de gaten houden van mensen met blauwe petjes fors betere resultaten zou boeken.

  Wat in geen geval geen beter resultaat zal opleveren (en statistisch gezien zelfs dus voor extra misdaad zal zorgen) is NIET extra letten op mensen met blauwe petjes (of andere specifieke uiterlijke kenmerken), omdat ze een blauw petje dragen of omdat het zogenaamd onwenselijk is om dragers van blauwe petten te discrimineren.

  Hoe moet een agent nu zijn werk doen, als zijn belangrijkste tool (ZIEN en onderscheiden!) hem ten dele worden afgenomen….? En waarom zou iemand sowieso een agent de mogelijkheid om zijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen WILLEN ontnemen…?

  En waarin zal dit resulteren? Dat agenten nota bene expres minder mensen met blauwe petten zullen gaan controleren en aanhouden om vooral niet de indruk te geven dat men discrimineert. Het is absurd, want als dat niet ‘etnisch profileren’ is, wat is dan wel ‘etnisch profileren’….?

  Etnisch profileren is een must.

 3. Jeanette

  Geweldige video. Deze zou iedereen moeten zien.

 4. Monique Janssens

  Ruimte voor nuance. Prachtig gedaan. Het is goed dat deze discussie gevoerd worden. Politieagenten worden zich bewust van hun eventuele vooroordelen, en kunnen daar vragen bij stellen, maar moeten tegelijk hun werk nog kunnen doen.

 5. Paul van den Biggelaar

  mooie video. belangrijk om twee kanten van het verhaal te zien

 6. Hadjememaar

  Prachtig!

 7. Eric

  Indrukwekkende video die ruim gedeeld dient te worden . Respect voor de agenten. Je zal het maar zijn. Van alle kanten wordt er op je neergekeken. Maar niet door mij!

 8. R_Utrecht

  Mooie video hoor. Sluit me volledig aan bij de reactie van Monique Janssens!

 9. Jacques Reckers

  Ontroerend filmpje.

 10. Marie-Claire Degen - Kluijtmans

  Mooi beschreven, met de juiste woorden en oprechtheid.

 11. Utrechtse Azijnzeiker

  Leuke clip, goed dat er aandacht word besteed aan dit fenomeen.

 12. Wim Vreeswijk

  In de afgelopen 40 jaar is er decennia lang niets gedaan aan een serieuze integratie. Dit thema was jarenlang taboe en het zou wel ‘vanzelf’ gaan. Dus niet. Pas in 2004 dwong oud-minister Verdonk in de 2e Kamer een bindende integratie af voor nieuwkomers. Dit was echter een ‘topje van de ijsberg’ Gezien het feit dat dit tot 2004 niet het geval was en hele generaties nieuwkomers vrijgesteld waren van een verplichte integratie, dus kansarm bleven, met alle bekende gevolgen van dien. Zo blijkt ook uit het wekelijkse programma ‘Opsporing Verzocht’ maar ook uit gegevens van het CBS dat criminaliteit veel meer voor komt bij allochtonen dan bij autochtonen. Uiteraard zijn er steeds meer kansrijke allochtonen, doch dit aantal blijft nog altijd achter bij autochtonen. De kans dat er dus bij voorbaat veel etnisch geprofileerd wordt is dan ook jammer, maar tegelijkertijd ook een logisch gevolg vanwege de statistieken.

 13. Angelique

  Diep respect voor deze wijkagent!

 14. Arianne

  Mooie clip. Goed genuanceerd beeld! Politie mag trots zijn op deze wijkagent.

 15. Fatima

  Respect, maar als bewoner van Utrecht moet ik er wel bij zeggen dat mensen niet altijd in de slachtoffer rol moeten kruipen maar ook moeten kijken naar de feiten waarvan etnisch profileren het mogelijke gevolg is geworden!

 16. Vinkos

  Dus door dit poep korte video die in elkaar gezet is door de overheid moeten wij het maar geloven? Als je de waarheid wilt zien moet je een keer undercover de straat op! Fascinerend hoe sommigen hier meteen denken het goed te hebben. Tuurlijk er zijn agenten die netjes de regels volgen, maar zat die misbruik maken en jaloezie heel erg hebben. Gr

 17. Tiny

  @Scherpschutter, hoezeer je (telkenmale) je meningen als feiten probeert te brengen, het blijven meningen, en behoorlijk ongefundeerde meningen bovendien. Onderbuikgevoelsmatig kan het misschien wel kloppen dat etnisch profileren iets bijdraagt.

  Echter, lukraak mensen aanhouden *omdat* ze een blauw petje dragen (wantrouw je de politie?) blijft ineffectief, en dat stelt de politie zelf ook. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. En ja, misschien vind je wel 2 spelden door je te richten op de blauwe petjes en dan is je ‘effectiviteit’ zowaar verdubbeld. Onder aan de streep blijft zoeken naar die speld te allen tijde weinig doeltreffend en doelmatig.

  Dwight zoekt liever naar bewijzen en feiten, houdt ongetwijfeld mensen (en genoeg blauwe petjes) aan op basis van verdenking en is vast ook alert op verdachte situaties. Gelukkig maar. Dat lijkt me een nuttiger tijdsbesteding dan het zoeken naar spelden in hooibergen.

 18. Jasper Hellwig

  Heel erg mooie en vooral goede video!

 19. Hendrik Hooivork

  De multiculturele “samen”leving is falikant mislukt. Zo geeft inmiddels zelfs een multikul-mutti Merkel toe. Een ieder die nu nog denkt dat e.e.a. mogelijk is met een op overheersing gebaseerde veroverings- en haatideologie islam is niet van deze tijd. Spanningen zullen alleen maar toenemen, en het wij-zij zal op de spits worden gedreven.

  Dit is geen wensdenken, maar keiharde realiteit de komende tijd.

 20. Alphons Mantel

  Het is een simpele kwestie van rationele kansberekening door de indiv. agent, op basis van de beschikbare misdaadstatistieken. In ons land worden die gemiddeld per persoon aangevoerd door Antillianen en Marokkanen , maar dit objectieve feit mag G. Wilders niet bekend maken van de rechtertjes die hun salarisfinanciers (de belastingbetaler) kennelijk niet willen informeren over basale en zeer relevante feiten en hierdoor dus een grote bedreiging vormen voor de eventueel door hen nagestreefde kenniseconomie

 21. Gonnie Jorritsma de Poorter

  prima manier dit probleem onder de aandacht te brengen.

 22. Objectivist

  Dus als ik het goed begrijp is de bedoeling van het stoppen van “etnisch profileren” dat de Politie expres minder mensen met een getinte of donkere huidskleur zal controleren, waarmee ze dus eigenlijk juist “etnisch profileren”.

  Dit land is ten dode opgeschreven zolang de invloed van cultuur-marxisten niet tot absoluut ‘0’ gereduceerd wordt.

 23. Ben

  Nuance is een cultuurdingetje.

 24. michael

  Wat heeft etnisch profileren met een roofoverval op een oude dame te maken?

 25. marcel eisma

  Probleem
  a: Buitenlandse jongeren worden nu eenmaal vaak in verband gebracht met criminiele zaken,waaronder drugs dealen en dergelijke.Eigelijk zou de politie geen onderscheid moeten maken op dat niveau tussen nederlanders en buitenlanders,maar toch,helaas,gebeurd dat wel.

  b: te veel agenten rond de 20,tot 30 jaar gaan bij de politie omdat ze dan macht hebben,heb het zelf vaak meegemaakt.het feit dat je macht hebt die een burgerr niet heeft,het heeft dat je legaal een wapen mag dragen geeft voor veel jongeren een grote kick en gaan daarom bij de politie.oftewel je krijgt geen echt politieagenten meer,je hebt er te veel tussen zitten die ”kicken op dat uniform”

  dit probleem zal helaas nooit uit de wereld geholpen worden.

  er zijn genoeg buitenlandse jongens die het echt goed doen in de maatschapppij,maar ook zat ,waaronder rapper boef,die het heel fout aanpakken.tsjaa

 26. Ed

  Bravo! Diep respect voor de maker van dit filmpje. Ik hoop dat enorm veel mensen dit gaan zien en erover willen nadenken. Op naar de leuke nieuwe wereld met z’n allen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).