Informatie over herkomst komt niet terug op nieuwe ‘historische’ straatnaamborden in binnenstad Informatie over herkomst komt niet terug op nieuwe ‘historische’ straatnaamborden in binnenstad

Informatie over herkomst komt niet terug op nieuwe ‘historische’ straatnaamborden in binnenstad

Informatie over herkomst komt niet terug op nieuwe ‘historische’ straatnaamborden in binnenstad
De gemeente Utrecht vervangt de straatnaamborden in de binnenstad door emaille borden, omdat dat bijdraagt aan de ‘historische beleving’. Het vervangen van de 1.200 borden is al in 2019 begonnen. Nu er een aantal hangen, valt op dat de teksten onder de straatnamen, met informatie over de herkomst ervan, niet meer op de borden staan. Hoe zit dat?

De gemeente Utrecht vervangt de straatnaamborden in de binnenstad door emaille borden, omdat dat bijdraagt aan de ‘historische beleving’. Het vervangen van de 1.200 borden is al in 2019 begonnen. Nu er een aantal hangen, valt op dat de teksten onder de straatnamen, met informatie over de herkomst ervan, niet meer op de borden staan. Hoe zit dat?

De gemeente besloot in 2019 om de hardblauwe aluminium borden te vervangen door donkerblauwe emaille straatnaamborden, waarop het oorspronkelijke lettertype is gebruikt. De emaille borden gaan zo’n tachtig jaar langer mee dan de aluminium borden en ze passen volgens de gemeente beter bij het historische karakter van de binnenstad. Verder zouden ze bijdragen aan de ‘historische beleving’ van het centrum.

Maar de onderteksten met informatie over de herkomst van de straatnamen verdwijnen dus. Het niet terugplaatsen van de informatie heeft volgens de gemeente praktische redenen. “Door het gebruik van de ondertekst zijn er grotere borden nodig. Deze zijn duurder”, laat de gemeente weten. De borden zonder onderteksten komen ook meer overeen met de straatnaamborden van vroeger.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het nieuwe bord, zonder de informatie over de herkomst van de straatnaam.

QR-codes

De Utrechtse fractie van de VVD vroeg het college in januari nog naar het belang van informatie over de herkomst van straatnamen. “Het opnemen van de herkomst van straatnamen kan bijdragen aan het zichtbaar maken van de geschiedenis”, antwoordde het college daarop. “Op een deel van de straatnaamborden in Utrecht zijn onderteksten toegepast met een korte duiding van de straatnaam. Het is niet bekend in hoeverre dergelijke teksten worden gelezen en gewaardeerd door inwoners en bewoners.”

De VVD pleitte ook voor een systeem met QR-codes bij straatnaamborden, zodat inwoners en bezoekers meer informatie kunnen krijgen over de achtergrond van de naam van de straat. Het college zag echter niks in zo’n systeem. “Het inrichten en beheren van een systeem met QR-codes en het opstellen en bijhouden van de content betekent jaarlijks terugkerende kosten waar geen middelen voor beschikbaar zijn. Daarnaast zien we praktische bezwaren, omdat een QR-code die op het bord geplaatst wordt te hoog zit om goed gescand te kunnen worden.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Robin

    Er zijn prima technische oplossingen mogelijk mocht iemand geïnteresseerd zijn in de herkomst. Een QR-code is leuk bedacht, maar volgens mij is van een straat de locatie ook wel bekend. Een app die aan de hand van je locatie achtergrondinfo toont kan dus ook.

    Verder prima dat de gemeente zich hier niet mee bezig houdt. Kan ook prima door een of andere organisatie/stichting gebeuren als mensen dit zo graag willen.

  2. Baliekluiver

    Wat is dit een raar verhaal! Die verklarende onderteksten dragen veel meer bij aan de ‘historische beleving’ dan zo’n nieuw nep oud bordje. Dit is dus gewoon de voortschrijdende disneyficatie van de binnenstad, net als dat merkwaardige plan om de historische stadskraan bij de Monicabrug te parkeren.

  3. Dennis

    Is ook nergens voor nodig. Praktisch iedereen bezit een smartphone waarmee dergelijke informatie prima is op te zoeken!

  4. Gregor

    In Overvecht hangen nu juist wel bordjes met begeleidende tekst om “miscommunicatie” te voorkomen, zie Bantoedreef. Wat willen we nu, beste gemeente? Is er dan ineens wel geld beschikbaar?

  5. GeeWee

    Het bord op de 1e foto is door ‘de elementen’ oud geworden. Dit vind ik persoonlijk mooier dan die ‘nieuw-oude nepborden’. Laat dingen lekker oud worden en verspil geen geld en grondstoffen aan onnodige vervanging.

  6. Kees N

    Met of zonder qr-code: als je nieuwsgierig bent zoek je de info vast wel op. Wat een korte tekst doet is niet zozeer informatie geven (die paar woorden zijn altijd te weinig), maar wel nieuwsgierig maken. Bij heeft het goed gewerkt.

  7. Herman

    Wat zijn we een vermoeiend lang geworden.

  8. Koel Hoofd

    Dit college heeft de geldpest, een buitengewoon nauwe scope op historische context, en geen flauw benul wat duurzaam eigenlijk betekend.
    Hoezo losgezongen?

  9. Nina

    Niet duurzaam die nieuwe bordjes. Ze gaan nl. niet lang mee. Aluminium vs emaille….. Zucht.

  10. Henk

    Dat er emaillen straatnaambordjes komen, daar gaat het college helemaal niet over hoor. Dat zijn volledig zelfstandige beslissingen van ambtenaren.

    Kennelijk begrijpen reaguurders na +/-10 jaar reaguren op DUIC nog steeds niet hoe politiek en het openbaar bestuur functioneren. Opmerkelijk.

  11. Len

    Ik stel me bij berichten als dit altijd een vergadering voor waar een aantal ambtenaren het daadwerkelijk over iets als dit hebben, en het ze van alle besef ontbreekt van wat ze eigenlijk in hemelsnaam voor nutteloos aan het doen zijn. En de taximeter loopt maar door.

  12. Cico

    Wat zijn de kosten dan precies als de QR-code stomweg verwijst naar de wiki?

  13. Joris

    @ Alle reaguurders

    Kap nu toch eens met dat nutteloos gehak.

    Straatnaambordjes zijn na x zoveel jaar aan vervanging toe. Dat zie je ook. Dat staat dan ook op de planning. Kan dus gedaan worden.

    De emaillen bordjes zijn naar mijn mening ook mooier. Meer historische steden hebben ze. Waarschijnlijk is dit ook overlegd met wijkraden en centrummanagement.

    Straatnaambordjes hebben in de eerste plaats een belangrijke functie: ze moeten leesbaar zijn. Wie leest er daadwerkelijk toegevoegde info? Ik werp 1 tel een blik op een bordje om te kijken waar ik ben, als ik niet bekend ben. Ga ik historisch sight see’en, dan lees je de bruine anwb bordjes en heb je andere bronnen van info.

    Het begint hier op duic inhakken op niks te worden voor reaguurders. Kunnen ze weer lekker hakken op ambtenaren. Duic draagt hier soms aan bij in onderwerp- en kopkeuze.

    De nieuwe bordjes zijn trouwens mooi! Hulde.

  14. Katja

    Werkverschaffing. Wat is er nou mis met info op de borden ?
    Al dat digitale gedoe met qr codes…kost ook verspilde energie.

  15. Charles

    Was het niet zo dat de borden oorspronkelijk geëmailleerd waren en 60/80 jaar meegingen. Dat deze jaren geleden zondig vervangen moesten worden door goedkopere borden die net als de huidige aluminium borden een leeftijd van maar 10/15 jaar hebben. Blijkbaar zijn er destijds geen slimme keuzes gemaakt en maken we vermoedelijk nu weer de zelfde foute keuze. Straatnamen veranderen praktisch nooit dit in tegenstelling tot verkeersborden dus lijkt mij zelfs met verklarende ondertekst de keuze niet zo moeilijk.

  16. UTRECHTSE JANTJE

    Buiten het bekende geneuzel van enkele hier weer eens , ben ik het verder helemaal eens met de duidelijke tekst van @ Katje en @ Charles ………

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).