Informatiecentrum Stationsgebied Utrecht nu echt gesloten; maquettes verhuisd naar nieuwe plek Informatiecentrum Stationsgebied Utrecht nu echt gesloten; maquettes verhuisd naar nieuwe plek

Informatiecentrum Stationsgebied Utrecht nu echt gesloten; maquettes verhuisd naar nieuwe plek

Informatiecentrum Stationsgebied Utrecht nu echt gesloten; maquettes verhuisd naar nieuwe plek
De grote maquette is nu op de vijfde verdieping te vinden. Foto: CU2030
Het stationsgebied in Utrecht is nog lang niet af, maar het Informatiecentrum Stationsgebied is na 21 jaar dan toch echt officieel gesloten. De grote maquette is verplaatst naar de vijfde verdieping van het Stadskantoor, en de ruimte op de begane grond is leeg.

Het stationsgebied in Utrecht is nog lang niet af, maar het Informatiecentrum Stationsgebied is na 21 jaar dan toch echt officieel gesloten. De grote maquette is verplaatst naar de vijfde verdieping van het Stadskantoor, en de ruimte op de begane grond is leeg.

Sinds februari 2002 bestond het informatiecentrum Stationsgebied, later ook wel bekend onder de naam CU2030. De belangrijkste taak was het verschaffen van informatie over alle grote bouwontwikkelingen in en rond het stationsgebied van Utrecht. De afgelopen jaren zat het centrum in het Stadskantoor en daarvoor in het pand aan Vredenburg 40, ook wel bekend als het Vinkepand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het infocentrum zat lang in het Vinkepand. Foto 2012 / Boland / Het Utrechts Archief

Maar nu is het doek dan toch echt gevallen. Het geld was op, en de gemeente vond geen potje om het informatiecentrum nog draaiende te houden. Ook meent het college van B&W dat een centrale informatieplek in het Stadskantoor te statisch is, en minder past in de huidige tijd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De ruimte op de begane grond is leeg

Op de Facebookpagina van CU2030 is vandaag te lezen: “Einde van een tijdperk. Het informatiecentrum Stationsgebied is nu echt gesloten. De drie grotere maquettes kun je nog steeds bewonderen, maar vanaf nu op de vijfde verdieping van het Stadskantoor. Andere spullen zijn overgenomen door het wervenprogramma en verschillende ontwikkelaars.”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Daar kun je bedden neerzetten voor opvang van dak en thuislozen, lijkt mij een goede invulling voor deze ruimte.

  2. FB59

    Mooie ruimte voor de harddrugsverslaafden die verbannen zijn van de straat. Toezicht is goed te regelen met Handhaving om de hoek 😉

  3. Nico

    Neuh, dak en thuislozen of drugsverslaafden staat men niet toe in het stadkantoor, Bij mijn weten werd daar ooit methadon verstrekt in het stadskantoor maar dat moest weg te veel overlast voor anderen. Die verstrekking was maar kort leven beschoren daar. Beter zullen ze het bij gemeente vinden om deze mensen op te vangen in wijken als b.v. Overvecht of Kanaaleiland denk ik.
    Opvang bij de gemeente is zoiets als opvang in of bij de goudkust richting Uithof (voor mij nog steeds). Dat gaat ook nooit gebeuren omdat er toevallig geen pand in de buurt beschikbaar is gok ik.Tuurlijk pfff.
    Wel mooie gedachte, opvang onder het dak van de gemeente……….

  4. Utrechtvoorutrecht

    @Nico Heb je al opgezocht waar de methadonverstrekking zit? En waar de meeste opvang van verslaafden en daklozen is? Moet je eens doen, en check dan je reactie nog eens. Het is duidelijk dat je geen enkel benul hebt hoe verslaafdenzorg in Utrecht is geregeld.

  5. FB59

    @Nico: Laat het verleden geen beperking zijn voor de toekomst. Zorg dat de mooie gedachte voorop blijft staan.

  6. Utrechter2

    Een aflsuiting van een tijdperk. Wanneer ging het eerste centrum open? Ik weet dat de eerste plannen in de kelder van het Muziekcentrum te zien waren, waar ook nog de oude grote witte maquette van de hele binnenstad in zat met het oude HC. Van de Aanpak Stationsgebied was een gelikte 3D virtueel reality achtige wereld waar je on screen zelf door heen kon wandelen. Nog net niet met VR-bril. In het Gildenkwartier was toen daarna volgens mij het projectbureau zelf al gevestigd, het waren daar alleen nog maar renders en maquettes en toentertijd was het daar voor de leek nog steeds allemaal toekomstmuziek, meer voor insiders en professionals. In het Vinkepand later zat het inmiddels aan de rand van de Bouwput Utrecht, blauwe schuttingen alom, verkeersbegeleiders in het geel waren overal. En vanuit het Stadskantoor vanaf 2014 kon je zien hoe de bouwprojecten een voor een allemaal ‘geoogst’ gingen worden. Elke keer kon er weer een maquette ‘afgevinkt’ worden.

    Maar zoals gezegd is de bouwfase aan de binnenstadszijde zo goed als afgerond. Kleinere bouwprojecten, zeker als die op de net iets minder prominente plaatsen zitten trekken waarschijnlijk wat minder belangstelling en spreken iets minder tot de verbeelding.

  7. Massegast

    Het Informatiecentrum Stationsgebied heeft in de afgelopen jaren een hele mooie en nuttige rol gespeeld. Ik wens de medewerkers een interessant vervolg van hun carrière.

  8. Koel Hoofd

    @Nico
    Methadonbusje komt zo… Busje komt zo…. busje komt zoooo

  9. Suze

    Opvang graag in deze ruimte! En ook boven in HC!

  10. Paul

    Jammer, kwam er graag om de nieuwste ontwikkelingen te laten zien met mijn buitenlandse gasten. Zo kon ik vertellen over het hedendaagse geschiedenis en de ondernemende visie die de gemeente heeft op de toekomst.
    Wat zou het mooi zijn als er een algemeen informatie centrum zou zijn over de veranderingen van Utrecht. Zowel Science Park, Leidse rijn, papendorp, de fiets infra plannen etc. Dat moet toch mogelijk zijn in een stad met bijna 400.000 inwoners?

  11. Ron

    In China heb je in het centrum van elke grote stad een soort museum geweid aan de ontwikkeling van de eigen stad, inclusief altijd heel grote maquettes van de binnenstad en omliggende wijken. Daar zitten in bijzalen vaak ook verhalen en kleine maquettes en veel fotos over de lokale bouwgeschiedenis. Wel jammer dat we dit in ons land niet doen, zeker omdat heel de wereld naar ons land komt om te onderzoeken hoe wij planolofie en stedebouw doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).