Initiatiefnemer DOMunder ontvangt stedelijke onderscheiding | De Utrechtse Internet Courant Initiatiefnemer DOMunder ontvangt stedelijke onderscheiding | De Utrechtse Internet Courant

Initiatiefnemer DOMunder ontvangt stedelijke onderscheiding

Initiatiefnemer DOMunder ontvangt stedelijke onderscheiding
Foto: Anna van Kooij
Architect Theo van Wijk heeft voor zijn verdiensten voor de stad Utrecht de Maartenspenning ontvangen. Hij is onder andere één van de initiatiefnemers van DOMunder.

Architect Theo van Wijk heeft voor zijn verdiensten voor de stad Utrecht de Maartenspenning ontvangen. Hij is onder andere één van de initiatiefnemers van DOMunder.

Van Wijk is al ruim dertig jaar actief is voor de stad. In 1990 opende hij op het binnenplein van de muziekschool aan het Domplein een kelderluik. Nadat hij was afgedaald kwam Van Wijk oog in oog te staan met de 2000 jaar oude Romeinse castellummuur. Vanaf dat moment werd het zijn missie om die bijzondere plek voor een breder publiek toegankelijk te maken.

In 2014 werd dat werkelijkheid want toen opende DOMunder. Burgemeester Jan van Zanen, die maandag de stedelijke onderscheiding overhandigde, noemde het een ‘schatkamer onder het Domplein’. “Voor jou was dat toen een mijlpaal in iets wat we gerust jouw levenswerk kunnen noemen: het aanraakbaar, toegankelijk en beleefbaar maken van de 2000 jaar oude geschiedenis die zich hier onder het Domplein bevindt.”

Naast DOMunder is Van Wijk ook mede-verantwoordelijk voor de Castellum Markering (in fasen aangelegd tussen 2007 en 2017) en Schatkamer Domplein (2010). Daarnaast heeft hij mede mogelijk gemaakt dat het Buurthuis De Nieuwe Jutter in Rivierenwijk in zelfbeheer kan voortbestaan.

4 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Nou dat zal eens tijd worden Theo. Heel erg gefeliciteerd. Maar kijk uit. Laat je niet met een medaille het riet insturen. Zorg dat men het over een paar honderd jaar ergens zo opgraaft dat men zich afvraagt wat het is en hoe het daar komt.

  Jammer dat je zo’n hekel hebt aan politiek, anders was jij de ideale burgemeester geweest.

 2. Marcel Gieling

  Een felicitatie waard, geweldige prestatie.

 3. Corrie Huiding-Stomp

  Hoi Theo.
  Van harte gefeliciteerd met de Utrechtse onderscheiding.
  Terecht uitgereikt door Jan van Zanen, je hebt hem terecht verdiend.
  Ik zou er nog een aantal regels bij kunnen zetten. Ik doe het zo.

  WIJK C IS TROTS OP JE.

 4. Ed

  In de jaren vijftig fietste ik altijd over het Domplein naar school, Gregorius- later Bonifatius- en onder de Dom door natuurlijk! Ik vroeg mij altijd al af wat en onder de straat wel niet te zien moest zijn?
  Nu weet ik het! Met onze HTS reünie in 2015 organiseerde ik een bezoek aan DomUnder, fantastisch. Een wandeling door het verleden.
  Ik denk dat Theo van Wijk heel veel gepraat zal hebben voordat zoiets uitzonderlijks tot stand kon komen! (van Wijk, architect Soest HTS stageplaats in 1963?). Hulde!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).