Hoe maken we Utrecht ‘waterproof’? Drie projecten in Noordoost | De Utrechtse Internet Courant Hoe maken we Utrecht ‘waterproof’? Drie projecten in Noordoost | De Utrechtse Internet Courant

Hoe maken we Utrecht ‘waterproof’? Drie projecten in Noordoost

Hoe maken we Utrecht ‘waterproof’? Drie projecten in Noordoost
Bewoners tijdens de plantdag op hun heringerichte Vermeulenstraat. Foto: Martijn Laman
Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze speciale uitgave aandacht voor een drietal ‘groene’ en ‘waterproof’ initiatieven in Noordoost.

Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze speciale uitgave aandacht voor een drietal ‘groene’ en ‘waterproof’ initiatieven in Noordoost.

Elk jaar valt er meer regen. Buiten de stad kan dat extra water zijn weg wel vinden, maar minder goed in de dichtbevolkte, verharde wijken van Utrecht. Gevolgen zijn ondergelopen kelders en overstroomde putten. In de zomer warmt de stad juist te veel op, doordat er te weinig groen en oppervlaktewater is om af te koelen. Met Waterproof 030 wil de Gemeente Utrecht de problemen aanpakken. De stad maakt werk van het verminderen van de hoeveelheid water die het riool inloopt en vermindert de verharde oppervlakte.

Van kaal plein naar gezellige woonomgeving

Utrechters kunnen zelf ook hun steentje bijdragen aan het waterproof maken van de stad. Zoals bij het SSH-complex aan de Vermeulenstraat in de Zeeheldenbuurt. Het plein voor het gebouw was een tegelwoesternij, na forse regenbuien bleef er regelmatig water staan. Niet echt een plek waar bewoners even lekker buiten konden zitten. Sinds kort oogt het plein een stuk vriendelijker. In 2016 vormden de omwonenden samen een woonbestuur en hielden ze een enquête onder de bewoners. Daaruit bleek dat één wens met stip bovenaan stond: meer groen.

“Met een hovenier hebben we een plan gemaakt en dat voorgelegd aan het wijkbureau”, vertelt bewoner Jos Kloppenborg (62), vanaf het begin betrokken bij de groencommissie. In plaats van tegels wilden de bewoners, struiken en planten. Ook aan waterbestendigheid werd gedacht. “We waren al langer bezig met klimaatadaptatie. Het weghalen van verharding zorgt dat regenwater makkelijker weg kan en het plein in de zomer minder opwarmt”, legt Jos uit. “Bovendien zag het er niet uit, al die tegels.”

Het wijkbureau reageerde enthousiast en wees op het aanvraagformulier op website van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. “Zij raadden aan ook andere fondsen aan te schrijven”, zegt Jos. Uiteindelijk hebben Waterproof 030, huisvestingsorganisatie SSH en Groen aan de buurt van de provincie Utrecht ook bijgedragen.

Tijdens een plantdag gaven de bewoners het jonge groen samen een plek in de verse aarde. Door het gure herfstweer is het nog een beetje kaal, maar Jos is tevreden. “Zelfs nu ziet het er al een stuk gezelliger uit!”

Jannemieke met haar zoontje bij het Kernkampplantsoen. Foto: Floris van Bodegraven

Van gloeiendhete tegels naar groen gras

Ook bij het Kernkampplantsoen, een hofje van jaren 60-woningen rond een klein plantsoen met een speeltuin in Tuindorp Oost, kon waterproof-winst behaald worden. De rubberen tegels in het perkje werden in de zomer gloeiendheet en bij vorst spekglad, waardoor de speeltuin regelmatig onbegaanbaar was voor kinderen. Tot overmaat van ramp gaven de tegels ook nog af. “Hij zat soms helemaal onder de zwarte troep”, zegt buurtbewoner Jannemieke Caspers (35) over haar enthousiaste peuter. En dus begon zij een handtekeningenactie voor een vernieuwde speeltuin.

Ze ontdekte dat sommige omwonenden juist voor minder speeltuin en meer groen waren. Overbuurvrouw Mieke Snelleman (57) maakte bezwaar. “Maar ze wilde wel meedenken”, zegt Jannemieke lachend. Onder begeleiding van een ontwerper van de gemeente gingen de vrouwen met de buurt om tafel om een nieuw plan op te stellen.

Wijkadviseur Ingrid Rohde van wijkbureau Noordoost moedigde de twee aan om naast de bijdrage van het Initiatievenfonds zelf fondsen te werven. Er werd een aanvraag gedaan bij Groen aan de buurt van de provincie Utrecht, en omdat het nieuwe plan minder tegels en meer groen bevat, steunde ook Waterproof 030 het project. Het K.F. Hein Fonds en de nabijgelegen Albert Heijn bleken ook bereid een duit in het zakje te doen.

In november werden de gewraakte tegels uit de grond getrokken. Straks is het plantsoen een groene oase, met speelruimte, nieuwe planten, bankjes en een wilgenhut. Het verschil is nu al te merken, vindt Mieke. “Het ruikt naar buiten”, zegt ze. “En ziet er niet meer uit als een helikopterlandingsplaats.”

“We hebben veel meer bereikt dan we dachten, vooral dankzij de hulp van het wijkbureau”, vult Jannemieke haar aan. “Al zou ik de volgende keer wel beginnen bij de wensen van de buurt.”

Ralph Nunn in de vernieuwde Griftstraat. “Het is echt een leefbuurt geworden”. Foto: Floris van Bodegraven

Bus maakt ruimte voor planten

In tegenstelling tot Tuindorp-Oost heeft Wittevrouwen weinig openbaar groen. Met name de Griftstraat oogde kaal. Door de brede bussen van lijn 8 was er weinig ruimte voor verfraaiingen.

“Het zag er shabby uit”, zegt Ralph Nunn. Hij woont met zijn gezin op hoek met de Bekkerstraat, tegenover de voormalige bushalte. “Tussen het weinige groen lag vaak afval.” Bovendien deden daklozen er soms hun behoefte.

Toen in 2013 buslijn 8 verdween, was het feest onder de bewoners van de Griftstraat. Ze hoopten dat de straat versmald kon worden, zodat er minder verkeer en meer groen en meer fietsenrekken konden komen. Samen met twee andere buurtbewoners verzamelde Ralph in drie maanden 297 handtekeningen.

Het project stokte helaas. Projecten in andere wijken kregen voorrang. Tot 2014. “Na de gemeenteraadsverkiezingen ontstond er momentum”, blikt Nunn terug. “Wij werden als bewoners ingeschakeld om zelf subsidies aan te vragen.” Zo kwamen de bewoners terecht bij het Initiatievenfonds en Waterproof 030. In het najaar kwamen er eindelijk een 30 kilometerzone, geveltuintjes met groen, nieuwe bomen en een bredere stoep.

Het autoverkeer nam er helaas niet erg door af, maar Ralph is niet ontevreden. “Het is een sociaal stukje Griftstraat geworden”, zegt hij. “Bewoners praten met elkaar, er staan bankjes buiten. Het is een echte leefbuurt geworden.”

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.


Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

4 Reacties

Reageren
  1. cas

    Hahaha, de SSH en gemeente halen bij het Europaplein juist al het groen weg voor stenen…..

  2. G.H.

    “Elk jaar valt er meer regen.”
    Elk jaar meer? Dat lijkt me sterk. Laten we even kijken op knmi.nl. Daar zien we: 2012: 876 mm, 2013: 741 mm, 2014: 776 mm, 2015: 831 mm, 2016: 757 mm.
    Het fluctueert per jaar, maar een stijgende lijn, laat staan ‘elk jaar meer’ is hier toch niet in terug te vinden.

  3. johanna

    Wittevrouwen is een verwaarloosde rommel geworden, veroorzaakt door een te groot aandeel studenten, expats en yuppen. er is nauwelijks sociale woningbouw meer, en er wordt meer Engels dan Nederlands gesproken. Als je de huizen ziet, hoe verwaarloosd alles is, en als je ziet hoe smerig de vensterbanken zijn en hoe goor en vies alles is, ben blij dat ik er niet meer woon.

  4. pietje precies

    heel wittevrouwen ziet er shabby uit , studenten verklootviolen de zooi , het is niet utrechts meer en 6 ton voor een arbeidershuisje waarvoor onze voorouders krom hebben gelegen om huur of hypo te betalen is schandalig. Verder veel te veel horeca en geen saamhorigheid, ik wil met gillende en gierende banden weg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).