Initiatievenfonds: Kersttoneel in het Julianapark | De Utrechtse Internet Courant Initiatievenfonds: Kersttoneel in het Julianapark | De Utrechtse Internet Courant

Initiatievenfonds: Kersttoneel in het Julianapark

Initiatievenfonds: Kersttoneel in het Julianapark
Foto's: Daisy van Belzen
Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze speciale uitgave aandacht voor het kerstfeest in het Julianapark in Zuilen.

Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze speciale uitgave aandacht voor het kerstfeest in het Julianapark in Zuilen.

In de winter lijkt het Julianapark in Zuilen niet meer op de gezellige buurt-achtertuin die het in de zomer is. Afgezien van de nodige joggers en een enkele hondenbezitter die er zijn viervoeter uitlaat, zijn er in de donkere dagen voor kerst weinig mensen te bekennen. Met uitzondering van één weekend, wanneer het park wordt omgetoverd in één grote levende kerstvoorstelling. Met toneelstukken over Jezus, Jozef en Maria, maar ook eigentijdse kerstverhalen over de wijk. Met gratis entree en gratis chocolademelk bij het kampvuur is kerst in Zuilen echt een feest.

Verbinden
Voor de toeschouwers is het gewoon een mooi evenement, maar voor Debora van Stenis (35) is het meer dan dat. Zij is een van de drijvende krachten achter het levende kersttoneel en heeft zich sinds maart ingezet voor Kerst in het Julianapark. Voor haar staat het voor verbinding tussen mensen. “Ik geloof sterk in verbinden en mooie dingen maken.”

Het idee voor Kerst in het Julianapark ontstond ruim vier jaar geleden tijdens een brainstormsessie van de Opstandingskerk in Utrecht. Debora en andere gemeenteleden wilden iets voor de wijk doen, iets wat niet per se met de kerk verbonden was. Het moest iets vóór en dóór de wijk worden, niet verbonden aan een bepaalde levensbeschouwing. Debora had  als productieleider bij de Sint Maarten-parade ervaring met gemeenschapskunst en trommelde uit haar omgeving vrijwilligers op voor een levende kerstvoorstelling. “We kwamen uiteindelijk op het idee voor het verhaal van ’t kindje Jezus, maar het moet niet evangeliserend zijn”, zegt ze. Hoewel de eerste vrijwilligers vooral uit de kerkelijke kring kwamen, groeide de groep tot het huidige team met zowel mensen die niet als wel geloven. “We moeten het met z’n allen doen.”

Zo ontstond een project waaraan inmiddels jaarlijks zo’n tweehonderd vrijwilligers uit Zuilen meewerken. De eerste editie van Kerst in het Julianapark was al een groot succes. “We beseften gelijk”, zegt Debora, “dat we goud in handen hadden.”

Oude en nieuwe Zuilenaren
In de daaropvolgende edities breidde het team uit. Professionele theaterschrijvers, musici en artiesten uit de wijk offeren graag wat van hun tijd op. De mannen en vrouwen van het Zuilense koor De Hollandse Noot zingen kerstliedjes

Ze wil voorkomen dat het evenement vooral door ‘de nieuwe Zuilenaren’ wordt gerund. “Je leert enorm veel mensen kennen als je meedoet aan dit evenement. Dat is precies wat we nodig hebben in een tijd waarin alles ter discussie staat”, zegt Debora. “De yuppen brengen nieuwe ideeën, maar de oude Zuilenaren kunnen je van alles vertellen over de geschiedenis van de wijk, maar samen zetten we de schouders eronder.”

Het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht steunde het project in eerste instantie via stichting Zuilen en Vecht. Dit jaar werd Kerst in het Julianapark zelf een stichting, die nu zelf met het wijkbureau contact zocht en een aanvraag deed bij het Initiatievenfonds. Komend jaar probeert de stichting zelf geld bij elkaar te krijgen, met donaties, crowdfunding en sponsors uit de wijk.

De stichting wil de hele wijk bij het project betrekken. Zo mochten de sociaal makelaars van Mekaar een aantal entreekaarten verdelen onder mensen die geïsoleerd in de maatschappij staan, zodat ook zij dit jaar een echt kerstgevoel krijgen.

Debora moedigt bezoekers aan volgend jaar mee te doen aan het project. Zelf neemt ze na deze editie juist wat gas terug. “Ik word meer de algemene bemoeial”, zegt de projectleider lachend. “Want thuis zijn ze niet meer zo happy dat elke avond de laptop opengaat voor Kerst in het Julianapark.”

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad
Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op de website van het initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).