Innovatieteststraat in Utrecht geopend voor onderzoek naar nieuwe, snellere coronatesten Innovatieteststraat in Utrecht geopend voor onderzoek naar nieuwe, snellere coronatesten

Innovatieteststraat in Utrecht geopend voor onderzoek naar nieuwe, snellere coronatesten

Innovatieteststraat in Utrecht geopend voor onderzoek naar nieuwe, snellere coronatesten
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), GGD regio Utrecht en Hogeschool Utrecht (HU) hebben een innovatieteststraat geopend. Deze teststraat is speciaal gericht op het onderzoeken van nieuwe soorten coronatesten. 

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), GGD regio Utrecht en Hogeschool Utrecht (HU) hebben een innovatieteststraat geopend. Deze teststraat is speciaal gericht op het onderzoeken van nieuwe soorten coronatesten. 

Arts-microbioloog Marije Hofstra is de drijvende kracht achter de innovatieteststraat. Zij ziet veel vraag naar alternatieve afname- en testmethodes. Verzoeken komen vanuit het RIVM, maar ook van bedrijven.

Ook is er vraag naar nog snellere testmethodes. Hofstra: “Een kwartier wachten op je testuitslag is niet lang, maar is voor een test aan de deur bij bijvoorbeeld een school of evenement toch logistiek lastig.”

Ingericht op onderzoek

“Testen is en blijft een belangrijk onderdeel om de pandemie het hoofd te bieden. Daarom is het belangrijk dat we zorgen, dat er meer betrouwbare testen op de markt komen om aan die vraag te voldoen”, legt Marije Hofstra uit.

De teststraat is volledig ingericht op het doen van onderzoek. “Dit betekent, dat we iets meer tijd nemen per persoon die komt testen, omdat we bij deelnemers van het onderzoek een aantal vragen stellen en extra materiaal afnemen”, vertelt Hofstra. 

Stage in teststraat

Op de innovatieteststraat werken ook vijf studenten Life Sciences van de Hogeschool Utrecht met afstudeerrichting microbiologie. Zij doen hun afstudeerstage in de innovatiestraat. Tijdens deze stage hebben ze onder meer afnames gedaan om het proces te leren kennen.

“Voor studenten is dit een uitkomst: stageplekken zijn in deze tijd dun gezaaid”, zegt HU-docent en stagebegeleider Wouter Hendriksen. “Wij zagen dat labs die een teststraat aan het opzetten waren, handen tekort kwamen. Wij dachten: daar moeten we toch een stage van kunnen maken.”

1 Reactie

Reageren
  1. Scherpschutter

    Dat lijkt me een nuttig initiatief. Hofstra heeft natuurlijk volkomen gelijk dat een veel betrouwbaardere test noodzakelijk is. Een PCR test maakt geen enkel onderscheid tussen besmet geweest zijn, besmet zijn en besmettelijk zijn. Drie volkomen verschillende zaken.

    Hierdoor worden hele volksstammen onnodig in isolatie geplaats omdat ze maanden geleden eens het virus opliepen en de PCR nu nog dood materiaal/rest-rna meet. Zo kun je natuurlijk geen beleid maken.

    Op zich een nuttig intiatief dus. Het doel zou moeten zijn om een test te ontwikkelen die alle drie besmettingsvormen (besmet geweest, besmet, besmettelijk) in -1 minuut kan testen. Ook dat zou een aardige uitweg uit dit overheidscachot kunnen zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).