Insecten eten op Hoog Catharijne: “Het valt eigenlijk best mee” | De Utrechtse Internet Courant Insecten eten op Hoog Catharijne: “Het valt eigenlijk best mee” | De Utrechtse Internet Courant

Insecten eten op Hoog Catharijne: “Het valt eigenlijk best mee”

Insecten eten op Hoog Catharijne: “Het valt eigenlijk best mee”

Ongediertebestrijder Rentokil houdt vandaag in Hoog Catharijne een proefmiddag insecten eten. Liefhebbers kunnen kiezen uit vijf verschillende soorten insecten: krekels, sprinkhanen, meelwormen, dauwwormen en buffalowormen.

Tegenover de Albert Heijn staat een kraampje van ongediertebestrijder Rentokil. Op een aantal staantafels liggen schaaltjes met de verschillende insecten. Het zijn geen pure insecten, maar ze zitten verwerkt in bijvoorbeeld koekjes. Ze hebben namen als ‘mexican spice meelwormen’, ‘sour cream krekels’ en ‘geroosterde sprinkhanen in knoflook’.

Het is een komen en gaan van nieuwsgierige voorbijgangers. Sommigen kijken even, maar lopen toch door. Je ziet ze denken: voor míj geen insecten. Anderen blijven staan om iets te proeven.

Insecten proeven 14 (Foto QMN)Insecten proeven 1 (Foto QMN)

Insecten proeven 10 (Foto QMN)Insecten proeven 9 (Foto QMN)

Insecten proeven 12 (Foto QMN)Insecten proeven 2 (Foto QMN)

Eiwitten en calcium

Nicole van Veldhuizen, werkzaam bij Rentokil: “Daarom staan we hier vandaag ook. Om mensen kennis te laten maken met het eten van insecten. Heb je al iets geproefd?” Ze vergelijkt de smaak van “de lekkernijen” met noten. “De insecten zijn gedroogd, al het vocht is eruit. Wat over blijft zijn eiwitten en calcium. Daarom zijn insecten ook zo gezond.”

Zelf at Van Veldhuizen een half jaar geleden voor het eerst insecten, maar inmiddels is ze een volleerd insecteneter. Voorbijgangers nodigt ze uit om iets te proberen. Tegen een voorbijlopende man die nieuwsgierig naar een schaaltje buffalowormen kijkt: “Lekker hoor, neem er maar eentje.”

Insecten proeven 5 (Foto QMN)Insecten proeven 4 (Foto QMN)

 

Insecten proeven 3 (Foto QMN)Insecten proeven 6 (Foto QMN)

Chocoladekoekjes

Een vrouw van een jaar of 45 proeft één van de ‘chocoladekoekjes’, waar zonder dat je het ziet wormen in zijn verwerkt. “Ik had nog nooit eerder insecten gegeten,” zegt de vrouw. “Ik dacht altijd dat ik het vies zou vinden. Maar eigenlijk valt het best mee.”

Volgens Van Veldhuizen zijn insecten het eten van de toekomst. “De wereldbevolking stijgt, het aantal mensen dat vlees eet neemt toe doordat er meer welvaart is. Ik zie insecten als een goede aanvulling op je dagelijks maaltijd.”

 

Insecten proeven 13 (Foto QMN)Insecten proeven 7 (Foto QMN)

Insecten proeven 8 (Foto QMN)Insecten proeven 11 (Foto QMN)

3 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse vogel

    Doorgedraaide insecten van Rentokill? Nee, bedankt.

  2. Margot

    Ik vond de krekels het lekkerst, maar de meelwormen mexicanm style waren een goede tweede! super leuk initiatief.

  3. Peter

    Zijn de insecten op het menu van Hoog Catharijne ? Als je de muizen van Hoog Catharijne op het menu zet dan is het compleet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).