Inspectie constateert fout op fout bij commerciële coronateststraat in Utrecht Inspectie constateert fout op fout bij commerciële coronateststraat in Utrecht

Inspectie constateert fout op fout bij commerciële coronateststraat in Utrecht

Inspectie constateert fout op fout bij commerciële coronateststraat in Utrecht
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft verschillende misstanden geconstateerd bij een commercieel coronatestbedrijf in Utrecht. Zo werd er niet gewerkt volgens de richtlijnen, was er geen arts die betrokken was bij het afnemen van de tests en werden positief geteste patiënten laat, onjuist of niet doorgegeven aan de GGD.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft verschillende misstanden geconstateerd bij een commercieel coronatestbedrijf in Utrecht. Zo werd er niet gewerkt volgens de richtlijnen, was er geen arts die betrokken was bij het afnemen van de tests en werden positief geteste patiënten laat, onjuist of niet doorgegeven aan de GGD.

Q-COMED biedt coronatesten aan onder de naam Coronatestservice. Dit bedrijf heeft verschillende testlocaties in Nederland, waaronder één op het parkeerdek van The Wall in Utrecht.

“De inspectie zag tijdens het bezoek bij Coronatestservice een situatie die een ernstige bedreiging kan vormen voor de veiligheid van de gebruikers, de medewerkers en de zorg in het algemeen”, is te lezen in het rapport van de inspectie.

Omdat er niet werd gewerkt volgens de richtlijnen, waarin onder andere regels staan over hygiëne, bestond de kans op kruisbesmetting. Ook werden de antistoftesten niet volgens de handleiding gebruikt.

Arts

“Daarnaast was er geen arts medisch inhoudelijk betrokken bij het afnemen van de testen en het duiden van de testuitslag. Positief geteste personen werden laat, onjuist of in het geheel niet doorgegeven aan de GGD. De arts die door Coronatestservice was ingehuurd zag alleen toe op de procedures en training van de medewerkers”, aldus de inspectie.

De Utrechtse locatie van Coronatestservice heeft aan de inspectie aangegeven dat er ongeveer drie keer per week een arts aanwezig is.

Koelkast

Tijdens een bezoek van de inspectie bij de Utrechtse locatie werd ook gevraagd hoe vaak de temperatuur van de koelkast werd gemeten. Dit zou dagelijks worden gedaan.

“Op verzoek van de inspectie toonde de manager de wijze waarop de controle plaatsvond. Hij gebruikt daarbij een oorthermometer. Tijdens de getoonde werkwijze bleek de batterij ‘low’ en kon er geen meting worden gedaan.”

Handen wassen

Ook zouden de mensen die in Utrecht de tests afnamen niet na iedere patiënt hun handen hebben gewassen. Wel wisselden ze na elke test hun handschoenen. Daarnaast werd ook het werkblad niet structureel schoongemaakt. “Dit gebeurde tijdens de observatie soms wel en soms niet”, schrijft de inspectie.

Coronatestservice heeft nu twee weken de tijd om de zaken op orde te stellen. “Als Coronatestservice niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.”

Lees hier het hele rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd terug.

8 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    Marktwerking in de zorg, even naar een zorgcowboy voor een coronatest.

  2. Gerard Brugmans

    Waarom krijgt Q-COMED / Coronatestservice nou nog 2 weken tijd om orde op zaken te stellen? Meteen definitief sluiten die tent, alle vergunningen, licenties etc. intrekken, strafrechtelijk onderzoek starten naar de verantwoordelijken en iedereen die daar getest is achterhalen en opnieuw testen!

  3. De count

    Ja raar. Sluiten die hap. Meteen signaal naar andere cowboys. Geen gesol met gezondheid.

  4. Pee

    Zo te lezen hebben ze zich schuldig gemaakt aan diverse dingen.
    Dit is dus bewust op winst te werk gaan en hoort direct gesloten te worden.
    Omdat dit commercieel coronatestbedrijf meerdere locaties heeft moet men. die ook gelijk maar eens gaan bekijken

  5. erwin

    Een harde dobber voor alle reaguurders (lees @scherpschutter) die altijd roepen dat de overheid geen rol behoort te hebben en dit soort zaken aan commerciële partijen moet overlaten. Blijkbaar niet dus, goed dat de overheid dit soort zaken zelf organiseert cq commerciële partijen goed controleert – dat is blijkbaar enorm nodig.

  6. Trebor

    Het is toch ook van de zotte dat iedereen zomaar een slaatje kan slaan uit de situatie , dit is echt een overheids dingetje. er kan natuurlijk geen commercieel winstbelang worden uitgedragen.
    Ik snap niet dat deze instanties voet aan de grond hebben kunnen krijgen. Ik heb geen enkel vertrouwen in deze kwakzalverij.

  7. Kadoendra

    @erwin

    Een harde dobber voor alle reaguurders (lees @scherpschutter) die altijd roepen dat de overheid geen rol behoort te hebben en dit soort zaken aan commerciële partijen moet overlaten.”

    Commerciële partijen in de zorg zijn altijd bezig met het maken van winst en het maken van winst in de zorg kan je flink verhogen door minder zorg te geven.

    Een ideaal verdienmodel voor de zorgcowboy.

  8. wollie

    @erwin het controleren moet je natuurlijk óók aan commerciële partijen overlaten. dan wordt een afwijkinkje hier en daar gewoon met een envelopje opgelost, simpel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).