De International School Utrecht (ISUtrecht) heeft samen met de gemeente Utrecht een nieuwe tijdelijke locatie gevonden naast de Marinus van Tyruslaan in Papendorp. Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt het tijdelijke schoolgebouw in gebruik genomen, totdat de definitieve locatie op Utrecht Science Park af is.
ISUtrecht is een school voor kinderen van internationaal werkende ouders. Gemiddeld zijn zij drie jaar in Nederland en in die tijd krijgen de kinderen op ISUtrecht onderwijs. Het curriculum is in het Engels en overal ter wereld hetzelfde. De kinderen kunnen daardoor van land en school wisselen zonder dat ze een achterstand oplopen. Daarnaast zijn er lessen voor Nederlandse kinderen die terugkomen uit of juist vertrekken naar het buitenland.
De internationale school begon in 2012 aan de Noteboomlaan en zit nu tijdelijk in een gebouw aan de Van Bijnkershoeklaan in Transwijk. In de loop der jaren werden daar meerdere schoolgebouwen in gebruik genomen. De school groeit echter flink, doordat er meer kenniswerkers naar Utrecht komen.
Nieuwbouw
In 2018 besloot het college van B&W na overleg met ISUtrecht en de Universiteit Utrecht dat het Utrecht Science Park de beste locatie is voor nieuwbouw van ISUtrecht. De bouw van die locatie liep echter vertraging op en daarom werd gekeken naar een nieuwe tijdelijke locatie. In februari boden bezorgde ouders nog een petitie aan aan de Utrechtse gemeenteraad, omdat ze duidelijk wilden over de tijdelijke locatie. Ze vonden onder meer dat de gemeente heel lang deed over het vinden van een plek.
Die tijdelijke locatie is er dus nu: alle 1.200 leerlingen van de school krijgen straks les op één locatie, in Papendorp. De gemeente bekostigt ISUtrecht zoals ze dat ook met regulieren Utrechtse scholen doet. De kosten voor de tijdelijke huisvesting worden betaald door de gemeente en schoolbesturen.
Goed bereikbaar
De tijdelijke locatie is dicht bij de brug naar Leidsche Rijn en goed te bereiken per fiets, auto en openbaar vervoer. “We zijn blij dat we op korte termijn een plek kunnen realiseren voor deze bijzondere school”, zegt wethouder Eelco Eerenberg over de aanstaande verhuizing. “De school bestaat inmiddels 10 jaar en is van grote waarde voor het internationale vestigingsklimaat in de stad. Het is belangrijk voor de school en de leerlingen dat het onderwijs in één schoolgebouw is geconcentreerd en we werken hard aan de realisatie van de nieuwbouwlocatie.”
Anko van Hoepen, bestuurder SPO Utrecht: “We willen in Utrecht aantrekkelijk zijn voor internationaal talent. Met de International School Utrecht hebben we op dat vlak de doorslaggevende succesfactor in handen. Utrecht is een internationale stad met internationale bedrijven. We moeten ervoor zorgen dat alle kinderen goed onderwijs krijgen en dus een passende plek hebben.” Jeroen Kreijkamp, bestuurder NUOVO Scholen, vult aan: “Tien jaar geleden stond ik mede aan de basis van ISUtrecht. Mooi om te zien dat de toekomst van deze school met de komst van de tussenstap op Papendorp nu goed is geborgd.”
Gekoppelde berichten

Bezorgde ouders International School Utrecht vragen met petitie duidelijkheid over nieuwe locatie
Bezorgde ouders van kinderen op de International School Utrecht hebben op donderdag een petitie aangeboden…

International School Utrecht lijkt tijdelijke locatie te hebben gevonden in Papendorp
International School Utrecht heeft samen met de gemeente mogelijk een tijdelijke locatie gevonden in Papendorp.…

Nieuwbouw van International School Utrecht loopt jaar vertraging op
De nieuwbouw van International School Utrecht op Utrecht Science Park loopt een jaar vertraging op.…

Zo moet de Internationale School Utrecht op Utrecht Science Park eruit gaan zien
Team SVP en CROSS Architecture mogen het ontwerp van de Internationale School Utrecht (ISU) gaan…
10 Reacties
ReagerenHet is een internationale school wat over de hele wereld hetzelfde curriculum heeft. Dan zou de EU dat toch moeten financieren en niet de gemeente? Want de EU heeft als doelstelling om via het onderwijs de wereldburger te scheppen, dan moet de EU daar ook maar voor betalen. Utrecht faciliteert de school al voor hun vermogende ouders die de woningprijzen in bepaalde segmenten lekker opdrijven.
Lekker naast de snelweg. Goed voor de longetjes van de kinders en het zal de leerresultaten zeker ten goede komen!
Cynisme modus uit. Wat een waanzin dit. Dat een school überhaupt pal naast een snelweg gehuisvest mag worden is een absolute schande en een teken hoe neo-liberaal dit land eigenlijk is. Mensenlevens zijn ondergeschikt aan geld.
@kh: wat heeft de EU hier nou toch weer mee te maken man!?!
De gemeente financiert elke school.
Dus nu is het de temporary international school of Utrecht in Popevillage, anders hebben we het allemaal voor niks zo internationaal laten klinken.
@Koel Hoofd — Begrijp ik het goed? Ben ik nu via de gemeentelijke belastingen deze geprivilegeerden aan het subsidiëren? Ik zou niet weten wat we aan deze geprivilegeerden verschuldigd zijn? Eigen broek ophouden, please.
Ik ben benieuwd naar deze zin, die DUIC letterlijk heeft overgenomen uit het persbericht: “de kosten voor de tijdelijke huisvesting worden gedragen door gemeente en schoolbesturen.”
Betaalt de gemeente voor de tijdelijke huisvesting van een reguliere school ook net zoveel mee?
En dan het riedeltje over vestigingsklimaat: dat klinkt heel erg VVD en die hebben we hier toch niet in het collega zitten? Natuurlijk is het best belangrijk dat onderzoeksinstituten internationale medewerkers aan zich kunnen binden maar laten we ook de keerzijde hiervan niet onderbelicht laten: een enorme extra druk op de Utrechtse woningmarkt! Ook vind ik het niet goed voor de sociale samenhang om een steeds grotere groep expats te hebben in de stad die hier slechts een paar jaar woont, lekker geniet van de 30%-regeling en ook geen Nederlands spreekt (en daar ook geen moeite voor doet…).
@GeeWee — Duimpjes geven kan hier niet, maar: Duimpje dus. Van Massegast. Spijker op de kop!
De zielepoten die nog nooit eens over de grens hebben gewerkt reageren hier.
Internationale scholen worden ook zwaar gefinancierd door de bedrijven waar de ouders werken dus daar is niets mis mee
Het is alleen een schande dat het een tydelijk gebouw moet zijn waardoor veel geld verspild wordt. Waarom kan zon school niet sneller neergezet worden, regeltjes regeltjes.
@Wim — Ik ben echt wel internationaal hoor! Ben wel eens een dagje naar de Ardennen geweest. Gauw weer terug, want ze praten daar zo raar.
@Wim: ik heb ruim anderhalf jaar in het buitenland gewoond, overigens zonder kinderen. Mijn punt is dat er duidelijkheid keerzijden zijn aan grote aantallen expats in je stad. En heb je weleens gekeken hoeveel schoolgeld de ouders betalen? 4500 euro voor een jaar basisschool. Moet de gemeente voor zo’n privéschool dan ook nog meebetalen aan de huisvesting? En vooral: hoeveel dan?