Utrechtse affiches: Internationale Hondententoonstelling in Park Tivoli | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse affiches: Internationale Hondententoonstelling in Park Tivoli | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse affiches: Internationale Hondententoonstelling in Park Tivoli

Utrechtse affiches: Internationale Hondententoonstelling in Park Tivoli
Detail affiche (zie onder)
Begin twintigste eeuw organiseerde de Kynologenclub Utrecht — de plaatselijke rashondenvereniging — jaarlijks een hondententoonstelling bij café-restaurant Buitenlust aan de Maliebaan 43. Dit eendaagse evenement was, hoewel als ‘internationaal’ aangeduid, niet erg groot van omvang. In 1913 werden er bijvoorbeeld 250 honden tentoongesteld en ‘tal van fraaie prijzen uitgereikt’.

Begin twintigste eeuw organiseerde de Kynologenclub Utrecht — de plaatselijke rashondenvereniging — jaarlijks een hondententoonstelling bij café-restaurant Buitenlust aan de Maliebaan 43. Dit eendaagse evenement was, hoewel als ‘internationaal’ aangeduid, niet erg groot van omvang. In 1913 werden er bijvoorbeeld 250 honden tentoongesteld en ‘tal van fraaie prijzen uitgereikt’.

In 1916 besloot de Utrechtse club de krachten te bundelen met de Amsterdamse zustervereniging en de Gooische Kynologenclub uit Bussum. Zo ontstond de Gecombineerde Internationale Tweedaagsche Kampioenschaps-Hondententoonstelling, te houden in Park Tivoli aan de Kruisstraat. Dit park met uitspanning en concertzaal zou in de loop van de twintigste eeuw verdwijnen, maar de naam zou in Utrecht blijven voortleven.

Dichte drommen

‘Waarheen Zaterdag en Zondag?’ vroeg een advertentie in het Utrechtsch Nieuwsblad van 27 oktober 1916 retorisch, om zelf antwoord te geven: ‘Allen in dichte drommen naar Tivoli naar de grootste Hondententoonstelling van dit jaar in Nederland’. De annonce sloot af met de woorden: ‘Zie verder de aanplakbiljetten’. Daarop was te lezen waar deelnemers zich konden inschrijven, wat de toegangsprijzen waren en dat het evenement tevens clubtentoonstelling was voor vier gespecialiseerde hondenverenigingen, waaronder de Nederlandsche Fox-Terrier Club.

Op het affiche stond naast veel tekst een mooie afbeelding van een chique dame met honden, in een park met de Domtoren op de achtergrond. Haar uiterlijk zegt iets over de leden van de Kynologenclub: welgestelden. In het bestuur en organiserend comité zaten opvallend veel adellijke heren. De grote aangelijnde honden op de afbeelding waren Barzoi of andere hazewindhonden, het kleine hondje op de arm van de dame was wellicht de Duitse dwergpincher Daisy, die werd tentoongesteld als ‘het kleinste hondje van Nederland’.

Affiche Hondententoonstelling door L.K.C. Prins, 1916 (ReclameArsenaal)

Kunstenaar

Het affiche-ontwerp was van de Hilversumse kunstenaar Leendert Klaas Cornelis Prins (1897-1957), wellicht een contact van de Gooische Kynologenclub. Prins was opgeleid aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij maakte vooral tekeningen, houtsnedes en etsen van Gooise landschappen. Behalve van de Beeldende Kunstenaarsvereniging Hilversum was hij lid van de Amsterdamse Vereeniging Sint Lucas, waarmee hij rond 1916 regelmatig exposeerde in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Leendert Prins zijn geen andere affiches bekend dan die voor de hondententoonstelling. Hij ontwierp deze in een Art Nouveau-achtige stijl, terwijl die in 1916 toch niet meer erg nieuw genoemd kon worden. Het gebruik van de kleurcombinatie paars en oranje was opvallend.

De ‘buitengewone verscheidenheid van rassen’ op de hondententoonstelling in Park Tivoli bestond uit o.a. Duitse herders, Setters, Japanse spaniëls, Doberman-Pinchers, Foxterriërs en teckels. Op zaterdag vonden de keuringen plaats, de volgende morgen was de ‘keuring der ereprijzen’ — de finale dus. Op zondagmiddag werd het evenement afgesloten met een groot trekhonden-concours en een demonstratie van politiehonden.

Hondententoonstelling Park Tivoli, 1917 (Fotobureau Holland / Het Utrechts Archief)

Honderden prijzen

Het aantal deelnemende honden is niet exact bekend, maar er werden maar liefst 550 prijzen uitgereikt! Deze waren deels beschikbaar gesteld door prominenten zoals de burgemeester en de Commissaris der Koningin, maar ook door het Koninklijk Huis: ‘H.M. de Koningin stelde een zilveren medaille, H.M. de Koningin-Moeder een zilveren en bronzen medaille, en Z.K.H. de Prins der Nederlanden een groote zilveren medaille beschikbaar,’ aldus een krantenbericht.

De gecombineerde hondententoonstelling had veel publiek getrokken en werd daarom in september 1917 weer georganiseerd in Tivoli. Het affiche werd opnieuw uitgebracht, met aangepaste datum. De tweede editie trok echter veel minder deelnemers. De Telegraaf schreef: ‘Al moge dus quantitatief deze tentoonstelling minder groot zijn dan die van het vorige jaar, het staat toch tevens vast, dat zij qualitatief daarvoor in geen enkel opzicht behoeft onder te doen.’ Desondanks bleef het bij twee gezamenlijke tentoonstellingen en organiseerden de verenigingen voortaan weer hun eigen evenementen. De tentoonstelling van 1917 is wel de enige waarvan, zover bekend, foto’s bewaard bleven, afgedrukt in de tijdschriften De Prins der Geïllustreerde Bladen en De Revue der Sporten.

Arjan den Boer

Arjan den Boer

Arjan den Boer is publicist over geschiedenis, design, monumenten en architectuur. Voor DUIC schrijft hij dit jaar over verdwenen villa's in Utrecht.

Profiel

3 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Ben benieuwd wanneer er een boek verschijnt met al zijn publicaties voor DUIC.
  Kom op Matrijs !

 2. Ingrid wildschut

  Ik ben bestuurslid van de Dogshow de Utrecht en wij zijn op zoek naar deze posters. Mijn vraag is kan ik op een of andere manier deze posters of foto digitaal ontvangen? In 2018 is de volgende hondententoonstelling en bestaan we 90 jaar en willen we vieren met oude foto’s van de shows in Utrecht.

 3. Arjan den Boer

  @ Ingrid wildschut zie de download-opties op:

  http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:RA01:30051001525580
  en
  http://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/a153e809-6113-550f-a464-6242e4a0423f/media/33bab01a-6683-c652-b832-5a899605510c

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).