Voor het gebouw van de Universiteit Utrecht, op het Janskerkhof, werd vandaag door een groep buitenlandse studenten geprotesteerd. Ze namen slaapzakken mee om voor de universiteit te gaan ‘kamperen’ omdat ze vinden dat hun huisvesting slecht georganiseerd is.
De organisator van het protest, de Ierse Aindriu de Buitler, kwam naar Utrecht in het kader van het Europese Erasmus uitwisselingsprogramma. “Na weken op banken en vloeren geslapen te hebben, heb ik nu een kamer in Zuilen gevonden van vijf vierkante meter waarvoor ik €400,- per maand betaal. Ik zie andere internationale studenten hier ook mee worstelen. Sommigen hebben zelfs op campings gewoond.”
De Ierse student is ontevreden over hoe de universiteit zich hier tegenover heeft opgesteld. “Ze hebben geen verantwoordelijkheid genomen. Uiteindelijk wil de groep dat de universiteit meer druk gaat zetten op de gemeente om in meer sociale en betaalbare huurwoningen te voorzien.” De Universiteit Utrecht heeft aangegeven met de studenten in gesprek te willen.
De studenten worden rond half vijf van de trappen af gestuurd, omdat dat terrein is van de universiteit. Ze mogen nog wel op de grond bivakkeren. Er is een agent ter plaatse, maar de sfeer is gemoedelijk.
6 Reacties
ReagerenDe uni wil wel graag dat al die buitenlandse studenten zich inschrijven, collegegeld betalen en zorgen voor internationale profilering. Maar fatsoenlijke behandeling van deze mensen zit er niet in. Schandalig.
Als de stad/Uu niet zoveel uitwisselingsstudenten aankan, stop die inschrijvingen dan! Dit probleem groeit al jaren.
Is het probleem niet dat we het in Nederland zo hebben geregeld dat de Uni op zichzelf niet verantwoordlijk is voor de huisvesting van studenten (zoals je dat in het buitenland veel ziet) maar dat we dat hebben neergelegd bij partijen zoals de SSH?
Er is vraag maar geen markt.
Resultaat van tientallen jaren stroperig beleid van stad en uni waar het gaat om woonruimte t.b.v. studenten. Er moet verdiend worden. Er moet uitgezogen geworden.
Door het afschaffen van de hospitaregeling per 1 januari jl. is een enorm aanbod van woonruimte voor deze doelgroep verdwenen met dit soort problemen tot gevolg. In mijn optiek is dit een zeer slechte maatregel geweest die een tegengesteld resultaat (ondanks de goede bedoelingen) dan beoogd heeft veroorzaakt.
Er is teveel blind gestaard op het huurpuntensysteem en het willen indammen van kamerverhuur door regulering. Dit gecombineerd met de stijgende woningprijzen maakt dat danwel regulier (aan een koppel oid) in de vrije sector wordt verhuurd danwel dat de woningen verkocht worden.
Nederlandse studenten betalen de zelfde prijzen voor kamertjes! Dus studenten buitenland doe het ermee!!
Deze mensen zijn toch gewoon volwassen??
Dan wordt het hoog tijd dat ze voor zichzelf leren te zorgen. Een gebrek aan woonruimte in een grote studentenstad kun je natuurlijk verwachten.
Overigens zijn kamers in Zeist heel nie zo duur.