Inwoners kunnen via een enquête meedenken over de woningbouw in Utrecht Inwoners kunnen via een enquête meedenken over de woningbouw in Utrecht

Inwoners kunnen via een enquête meedenken over de woningbouw in Utrecht

Inwoners kunnen via een enquête meedenken over de woningbouw in Utrecht
Wethouder Dennis sprak op de Stadhuisbrug met een voorbijganger.
De gemeente werkt aan een nieuw woonplan voor Utrecht. Wethouder Dennis de Vries ging woensdag daarom de straat op om aan Utrechter te vragen mee te denken over dit plan.

De gemeente werkt aan een nieuw woonplan voor Utrecht. Wethouder Dennis de Vries ging woensdag daarom de straat op om aan Utrechter te vragen mee te denken over dit plan.

De wethouder vindt dat Utrechters moeten kunnen meedenken over het plan van de gemeente rondom het thema wonen. Hij ging woensdag daarom de straat op om inwoners van de stad een enquête in te laten vullen waarin zij hun ervaringen kunnen delen.

“We willen een plan waar Utrechters zich in herkennen, met oplossingen voor problemen waar zij op woongebied tegenaan lopen.” De input van de inwoner is daarvoor essentieel volgens de wethouder. ”We roepen iedereen op om mee te denken en de enquête op onze website in te vullen.” 

Wooncrisis

Met de huidige woningtekorten en -prijzen staat de woningmarkt onder spanning. De Vries: “In Utrecht zetten we in op de overgang van woningmarkt naar volkshuisvesting, waarin we meer kunnen sturen op één van onze belangrijkste ambities: een fijne, betaalbare woonplek voor iedereen. Vanuit deze ambitie werken we het komende jaar aan een nieuw plan voor wonen in Utrecht.”

De input van de inwoner is de eerste fase op weg naar het nieuwe woonplan. De antwoorden uit de enquêtes helpen de gemeente richting te geven en de belangrijkste struikelblokken te identificeren. In de tweede helft van 2024 start een vervolg participatietraject op basis van de uitkomst van de eerste fase. De gemeente besluit in 2025 over het nieuwe plan.

10 Reacties

Reageren
  1. R. Jansen

    Alsof de gemeente ook maar enigszins zich iets aantrekt wat inwoners van Utrecht vinden, laat me niet lachen die doen toch wel hun ding, de kloof tussen de gemeente Utrecht en inwoners is zo groot dat kun je niet even goedmaken om de straat op te gaan, dit is allemaal voor het plaatje van kijk hoe betrokken we zijn.

  2. de Kreek

    Begin eens in Rijnenburg te bouwen, zo iets als Manhattan en dan natuurlijk met niet meer 10 parkeerplaatsen en natuurlijk niet lager dan 45 verdiepingen en er moet natuurlijk een tramlijn komen en minimaal 50.000 huizen komen te staan. Voor alleenstaande en ouderen moet er natuurlijk in overvloed gebouwd worden.

  3. Utreg Faalt

    Net zo’n wassen neus als het referendum in 2002, Visie 1 of visie A. De meerderheid koos voor visie A en de Gemeente liet het tegenovergestelde bouwen.

  4. Kraan

    Eens met @de Kreek. Veel hoger bouwen, zonder parkeerplaatsen (scheelt ook qua kosten per unit).

    Maar dan niet met een tram. Liever een verhoogd licht-metro zoals in Vancouver of de REM in Montreal.

  5. W.

    @R. Jansen: Wat stel jij dan voor? Want op deze manier kunnen ze het nooit goed doen.

  6. Koel Hoofd

    @W.
    Ze kunnen het nooit goed doen omdat ze het niet goed willen doen en daar ook al decennia lang geen enkele intentie toe hebben. Mensen die hier al wat langer wonen weten daar alles van.

  7. Marcel

    Bouw 75 hoog. Met fantasie. Met groen. Met parkeerplek eronder. Met restaurant boven. En dakterras. Morgen beginnen. Niks vragen. Doen.

  8. Ldk

    Hoogbouw, kleinere units (2 à 3 kamers, max 65m2), ruime sociale binnenpleinen per verdieping om sociale contacten levend te houden, parkeertoren in de directe omgeving (ja, Utrecht wil van de auto af, maar je kan dat niet afdwingen. Niet heel NL is met het OV te bereiken). Iedere apartement een eigen berging voor 2 of 3 fietsen (even het gemiddelde per NL-er rekenen). Verschillende uitvoeringsniveaus en prijsklasses door elkaar heen. Bewoners alleen passend toewijzen (dus geen bijstandmoeder in een luxe 870 euro flat (met extra toeslagen), maar een iets minder luxe 550 euro flat (met toeslagen), maar ook geen net geen middeninkomen in de 550 euro flat).

  9. W.

    @Koel Hoofd: Ik herken me niet helemaal niet in dat beeld. Er gebeuren helaas genoeg dingen waar ik het ook niet mee eens ben, maar er zijn verschillende mogelijkheden om wel invloed uit te oefenen op wat er gebeurt in je lokale omgeving. Het vereist alleen wel dat je soms eens in de (digitale) pen klimt en af en toe uit je luie stoel komt.

    Vrij recent nog bijvoorbeeld, met de plannen rondom het natuurgebied Zuilen. Daar is de gemeente ondanks vrij concrete plannen gewoon door bewoners terug naar de tekentafel gestuurd en wordt er nu as we speak met bewoners naar een nieuw plan gekeken.

    Kritiek op ons bestuur is goed en gezond en ik zal de laatste zijn die zegt dat alles hier altijd goed gaat, maar het apathische gejammer is in mijn ogen te makkelijk en voegt ook niks toe. Mijn inziens draag je zelf ook bij aan de kloof tussen de gemeente en haar burgers als je daar zelf ook geen moeite voor doet of wilt doen. Het is jammer als je alle hoop daartoe verloren hebt, want het moet altijd van twee kanten komen.

  10. Pieter

    Volledig eens met R. Jansen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).