Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? Dat is de vraag

Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? Dat is de vraag
Een recordaantal bezoekers voor De Parade in Utrecht dit jaar. Bijna 90.000 mensen bezochten de 23e editie van het rondreizende theaterfestival in de afgelopen twee weken. De tevredenheid bij de organisatie was groot. Toch spreken ook mensen kritisch over het festijn op het Moreelsepark. Volgens sommigen zou de programmering niet meer verrassen, is een avondje Parade nauwelijks te betalen, en de intimiteit van de begintijd ver te zoeken. Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? dat is de vraag.

Een recordaantal bezoekers voor De Parade in Utrecht dit jaar. Bijna 90.000 mensen bezochten de 23e editie van het rondreizende theaterfestival in de afgelopen twee weken. De tevredenheid bij de organisatie was groot. Toch spreken ook mensen kritisch over het festijn op het Moreelsepark. Volgens sommigen zou de programmering niet meer verrassen, is een avondje Parade nauwelijks te betalen, en de intimiteit van de begintijd ver te zoeken. Is de Parade eigenlijk nog wel zo leuk? dat is de vraag.

”Tussen alle drukte door toch nog geweest”

Marlene Hage (Raadslid PvdA): ”Ik vind het nog steeds geweldig. Tussen alle drukte door ben ik dit jaar toch nog één keer geweest. De ligging onder de bomen is mooi, de zweefmolen is leuk. In Den Bosch heb je een soortgelijk festival, daar hoef je alleen geen entreegeld te betalen. Dat zou natuurlijk leuker zijn. Maar ach, het blijft een mooi cross-over festival met jonge, frisse theatermakers. En die intimiteit, die creëer je gewoon zelf door met leuke mensen te gaan.”

”Dat het duurder wordt vind ik niet zo gek”

Jan van Piekeren (Zanger): ”Ik blijf het een leuk festival vinden. Dit jaar trad ik op in het enige gratis deel van de Parade, wij waren een van de weinigen. Dat het duurder wordt vind ik niet zo gek, anders heb je subsidie nodig. Ik kan me ook voorstellen dat het komt door de twee regenzomers van voorgaande jaren, dat dat nu gecompenseerd moet worden of zoiets. Wat betreft de verloren intimiteit… tja, dat is al jaren zo en geldt voor alles wat succesvol is en groeit. Hoe dan ook, het is toch een mooie ontmoetingsplek.”

”Veel voorstellingen spraken met niet aan”

Geert Verhoeff (Student en mede-oprichter Staplab): ”Ik ben drie keer geweest maar heb de voorstellingen niet echt meegekregen. Eentje heb ik gemist omdat ik te laat was. Normaal ga ik alleen als er een voorstelling is die ik wil zien. Maar dit jaar ging ik omdat een aantal vrienden jarig waren. Eigenlijk was dit het eerste jaar dat ik geen enkele voorstelling bezocht heb. Op het eerste gezicht spraken ze me niet echt aan en leken ze me wat aan de dure kant, al is 6 euro wel ok voor een voorstelling die je echt wil zien. Maar ik ben dan ook niet echt een theater-fan.. Qua muziek zou ik het kunnen omschrijven als gezellig. De meeste bands heb ik bij Staplab al gezien, maar ik waardeer vooral het feit dat er niet veel door de muziek heen gepraat werd en dat mensen bleven luisteren.”

”Shows waren amateuristisch”

Marcel Gieling (Kunsthandelaar ): ”Ik deel de mening wel dat het erg duur was. Eigenlijk is het geen uitje meer, maar gewoon geld inleveren. De shows waren toch ook wat amateuristisch, dus ook in dat opzicht was het redelijk duur. Maar goed, de Parade is echt een landelijk evenement geworden dat van stad naar stad trekt. Daar zitten de meeste kosten volgens mij. Ik heb veel mensen horen klagen over de kosten. Aanvankelijk vond het plaats op één locatie, en in de hoogconjunctuur hoor je niemand klagen over een te duur biertje. Maar tegenwoordig kijkt men al snel in hun portemonnee, dat is eigenlijk in alle sectoren wel zo geworden. Toch blijft de sfeer overeind. De gemoedelijkheid, de cultuurliefhebbers die op een vriendelijke manier de hele avond uit gaan, maar zonder gezuip of pillen.”

”Drukker en prijziger, maar kom er graag”

Frankie Tjoeng (Art-director): ”Ik merk dat de Parade een stuk drukker is geworden en prijziger. Dat laatste is ook wel logisch omdat voorheen een heel ander ‘deurbeleid’ werd gehanteerd. In de beginjaren kon iedereen met dozen wijn en tassen bier binnen komen wandelen. Het was een soort wijnproeverij met optredens. De oude Paradeganger was dus eigenlijk teveel verwend. Ik kom er nog steeds graag, maar bij vrienden bespeur ik wel een soort Parade-vermoeidheid. Ik kreeg dit jaar berichten met de vraag: “Wie gaat er dit jaar ook niet mee naar De Parade.”

18 Reacties

Reageren
  1. Laura

    Een raadslid, kunsthandelaar, art directeur zijn vermoedelijke beroepen die het kunnen betalen. Jammer dat een ziekenverzorger of een onderwijzeres niet geïnterviewd zijn of waren die niet te vinden. Jammer dat cultuur nog steeds weggelegd is voor hen die goed verdienen.

  2. Kirsten

    Ik vond de Parade veel te duur! Het jammere vind ik dat de kunst daardoor niet toegankelijk wordt voor de wat minder bedeelde. Kunst moet zeker in deze tijd toegankelijk zijn voor iedereen! En het originele idee achter de parade is toch dat het als een ouderwetse kermis ter volksvermaak door het land trekt? Erg genoten maar avondje 60€ is voor mij niet voor herhaling mogelijk!

  3. Kirsten

    Ik vond de Parade veel te duur! Het jammere vind ik dat de kunst daardoor niet toegankelijk wordt voor de wat minder bedeelde. Kunst moet zeker in deze tijd toegankelijk zijn voor iedereen! En het originele idee achter de parade is toch dat het als een ouderwetse kermis ter volksvermaak door het land trekt? Erg genoten maar avondje 60€ is voor mij niet voor herhaling mogelijk!

  4. joep

    Een aantal jaren geleden stond er een artikel in de Volkskrant over de geldstromen binnen de organisatie van de Parade.
    De directeur heeft een eigen BV waarin het eigendom van de tentjes is ondergebracht. Deze BV verhuurt de tentjes voor veel geld aan de artiesten. Deze moeten vervolgens zien dat ze het geld terug verdienen. De directeur zit met de inkomsten van zijn BV + salaris vèr boven de B-norm. Daar gaat het geld naar toe.

  5. Remco

    Kirsten, dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen ben ik zeker met je eens, maar er zijn genoeg instellingen (galeries, projectruimtes, museau) waar je gratis of voor een klein bedrag de hele dag van kunst kunt genieten. Wat dat aangaat zie ik De Parade ook niet als kunst, maar eerder als een avondje makkelijk vermaak.

  6. Laura

    Remco, dus alles wat gratis is is goed genoeg voor de niet vermogende. Kunst is dus niet toegenkelijk voor iedereen. In een tijd waar alles om geld draait ook in de kunsten blijft er niet veel over. Ik denk dat de artiesten/kunstenaars het niet met je eens zullen zijn dat wat zij maken geen kunst is.

  7. Remco

    Laura, ik ben zelf kunstenaar en dat ik De Parade niet als kunst bestempel is subjectief, daar kunnen we een mooie discussie over hebben (“wat is kunst?”), maar dat is niet waarover het hier gaat volgens mij. Wat belangrijker is, is dat er genoeg mogelijkheden zijn om van kunst te genieten, zonder dat het je een rib uit je lijf hoeft te kosten. En ook als je dan persé naar De Parade wilt gaan, kun je dat met een klein budget doen. Voor 16:00 kun je gratis naar binnen en je hóeft je niet te laten vollopen met de (te) dure drank en maaltijden. Toegegeven, het is allemaal duurder en gecontroleerder geworden, vroeger haalden we een stempel, smokkelden wat bier mee naar binnen en gingen naar de Wok To Go op de Mariaplaats als we wilden eten.

  8. Kees Cornelder

    Ik heb De Parade jarenlang meegemaakt: een leuk, losjes en prikkelend theaterfestival met wat ondersteunende horeca erbij, wat de sfeer van een zomerfeest alleen maar versterkte.
    Maar nu?
    Nu is het een strak georganiseerd en duur soort horecafeest met wat dure theatervoorstellingen erbij. De omgekeerde wereld dus, van Big Business eigenlijk. Wegwezen dus, wat ik dan maar doe, helaas.

  9. Michelle

    Dit jaar eens niet naar de Parade maar naar het Boulevardfestival in Den Bosch. Wat een leuk en verrassend alternatief! Geen ‘deurbeleid’, relaxte sfeer en qua theater voor elk wat wils. Volgend jaar weer!

  10. Pieter

    In de begin periode op Punten burg had je slechts de draaimolen, sushi, “regenboogbar”of zoiets en een paar voorstellinkjes. Er kwamen misschien 200 man waarvan je de helft kende en je ging bijna elke avond. Heel intiem! Begrijp dat dat niet meer kan maar het was wel genieten. Let wel, je ziet bijvoorbeeld hoe een kleinschalige gezellige bluesroute ook weer aan zijn eigen succes ten onder is gegaan.

  11. Pieter

    In de begin periode op Punten burg had je slechts de draaimolen, sushi, “regenboogbar”of zoiets en een paar voorstellinkjes. Er kwamen misschien 200 man waarvan je de helft kende en je ging bijna elke avond. Heel intiem en….goedkoop! Begrijp dat dat niet meer kan maar het was wel genieten.Komt nu regelmatig voor dat ik geen een bekende meer tegenkom. Let wel, je ziet bijvoorbeeld hoe een kleinschalige gezellige bluesroute ook weer aan zijn eigen succes ten onder is gegaan.

  12. Pieter

    Sorry, dacht dat ik nog tijd had om zinnetje toe te voegen maar dat ging fout!

  13. michelle Wilderom

    Voor iedereen: de Parade is overdag gratis toegankelijk, de zweef is 1,50 p.p.., je kunt lekker eten voor een tientje, je vrienden ontmoeten en afspreken (dan kom je bekenden tegen); het klinkt nu al leuker dan een terras. En als je meer wilt, dan kan dat! Verrassing is een mooi gegeven, i.p.v. een inspiratieloze (snelle) hapklare maaltijd in de supermarkt; wees eens trots en blij met dit kleurrijke festijn, tussen al dat grijs.

  14. barend boot

    De critici hebben ongelijk: De Parade is een succes in toegankelijkheid en plezier voor velen. Ik houd zelf niet van heel veel drukte dus ga minder. Voor relatief lage kosten kun je eten en drinken en een voorstelling bezoeken en er nog gratis in als je voor 16.00 uur komt. De artiesten en de horeca mogen ook wat verdienen net zoals de ondernemers die vanaf het eerste uur de Parade draaien met jaren van sappelen. Tip: volgend jaar ook espressobars met echt goede koffie en thee ?

  15. b

    Is het idee op zich eigenlijk ooit wel leuk geweest??

  16. Janny

    Veel van de voorstellingen zijn even duur als een kermisattractie. Ongetwijfeld is de Parade nu al gesubsidieerd want van deze entreeprijzen kunnen de acteurs echt niet leven. Nog goedkoper zou meer subsidie betekenen.
    Ik heb me er prima vermaakt en hoop er volgend jaar weer naartoe te gaan.

  17. Realist

    Ik bespeur een verstrengeling van de DUIC met de PvdA/Marlene Hage.
    En inderdaad,diversiteit van geinterviewden kan beter.
    Maar over het algemeen is de Parade erg leuk.

  18. Robb

    @janny niet van leven???
    Ze vragen 7 euro voor een voorstelling van 30 minuten. Maal minimaal 100 man in een klein tentje. Maal 4 optredens per avond is 2800 euro per dag!!!
    En de meeste optredens werden gedaan door gasten uit het tweede jaar van de kleinkunstacademie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).