Mensen in de gevangenis leren tuinieren en koken, met het idee dat zij in de toekomst mogelijk duurzaam en zelfvoorzienend kunnen leven. In Noorwegen gebeurt dat al, in Nederland nog niet. De Utrechtse meiden van Stichting Plantje voor Morgen vinden dat het anders kan en willen de gevangenis groener maken.
“Ons hoofddoel is om de detentiewereld te vergroenen”, vertelt Elaine van Helvoort van Plantje voor Morgen. “Groen maakt gezond, denken wij, en volgens verschillende onderzoeken is dat ook echt zo. Als doelgroep hebben wij de gedetineerden zelf.
We zijn ons in hun leven gaan verdiepen: hoe ziet hun dag eruit en hoe kunnen we die verbeteren? Door die groener en duurzamer te maken. We hebben dat getest met een pilot in een detentiecentrum in Zwolle door duurzame kook- en tuinierworkshops te geven.”
Workshop
Het ging om een programma van zes weken lang in een vrouwengevangenis. “De medewerkers daar hebben een groep vrouwen geselecteerd die mochten meedoen aan het programma, want deze gedetineerden zijn toch aan regels gebonden. Met dit programma mochten ze vaker naar buiten, om voor de planten te zorgen, en kregen ze één keer in de week ook een vrije middag om een kookworkshop te volgen. Een tuinman die al in dit detentiecentrum werkte, heeft de deelnemers mee de tuin ingenomen voor een tuinierworkshop. Die heeft de deelnemers laten zien hoe dat gaat, een plantje laten groeien? Daarnaast kregen de deelnemers duurzame kookworkshops, met vegetarische en veganistische ingrediënten. Een van de laatste workshops ging over het koken met zelfverbouwde groenten en kruiden.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Zwarte bakken
Het doel van de workshops is om gevangenissen duurzaam en zelfvoorzienend te maken, of in ieder geval om daar naartoe te werken. Een van de redenen daarvoor is de kwaliteit van de maaltijden die veel gedetineerden nu krijgen, legt Elaine uit.
“De ‘zwarte bakken’ worden die maaltijden genoemd; een soort van magnetronmaaltijden die vaak al lang ingevroren zijn geweest en daardoor helemaal waterig. Dat er een groep vrouwen voor de hele afdeling komt koken met verse groenten en kruiden, is wel bijzonder. Daar zijn de andere vrouwen hen heel dankbaar voor.”
Bastøy
Plantje voor Morgen werkt samen met Nederland Maakt Impact. Deze organisatie had een actie opgezet met de vraag aan anderen om met een plan te komen binnen het thema ‘vrede en recht’. Daar is Plantje voor Morgen op ingegaan.
“Wij zijn toen met dit idee gekomen, geïnspireerd op het Noorse Bastøy, een groen en zelfvoorzienend eiland voor gedetineerden. Ze vonden het een heel gaaf idee, waar nog niet echt iets mee gedaan werd in Nederland. Wij zijn ons toen verder gaan verdiepen. Hoe leven die mensen nou en hoe zit dat gevangenissysteem in elkaar? Wijzelf zitten meer in de duurzaamheid, als leden van de Nationale Jeugdraad. We studeren duurzaamheid, communicatie en innovatie. Toch heeft dit project ons wel getriggerd om meer over de detentiewereld te weten te komen.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
12 Reacties
ReagerenOf ze gewoon 23 uur per dag in de cel. 1 uur per dag op een betonnen binnenplaats luchten. Geen TV, Playstation of ander vermaak in de cel. Elke dag hetzelfde eten. Dan zou gevangenisstraf kunnen worden gezien als een straf in plaats van een club med vakantie.
Er is winst voor de maatschappij te behalen, door gedetineerden een vak te leren,het is vaak dat kleine zetje om in te zien dat met een vakopleiding geld te verdienen is,zonder de wet te overtreden.
Vastzetten en er niks mee doen,kost geld.
Ah, de @JdVs van deze wereld die denken dat strenger straffen zorgt voor een betere participatie. Hoe schattig. Waar is die tijd gebleven dat je gewoon domme dingen kon zeggen? Groep 1 basisschool? Of wordt er dan ook al meer van je verwacht. Waarschijnlijk wel.
Verder veel respect voor uw complete gebrek aan referentiekader. Dat scheelt enorm veel lastige beslissingen in het leven.
Een mooi initiatief. Het is duurzaam, iedereen krijgt een zinvolle dagbesteding en het kan de gedetineerden helpen hun gedrag te veranderen.
In het kader van ze zitten daar toch, is het eigenlijk toch normaal dat zij die het aan kunnen voor de gezamenlijke maaltijd zorgen.
Wat een fijn initiatief. Deed me denken aan Gorgona, een Italiaanse gevangenis waar de gedetineerden voor dieren zorgen: https://www.facebook.com/nos/videos/varkens-aaien-op-italiaans-gevangeniseiland/316359636086773/
Water en brood, JdV? Gelukkig maar dat u niet directeur bent van een penitentiëre inrichting.
alleen wel opletten dat ze geen tunnel naar de vrijheid graven 😉
Klinkt als groene heropvoeding.
Als die gedetineerden vrijkomen krijgen ze echt geen huisje met moestuintje om de in de bak geleerde kennis toe te passen, dat kunnen ze alleen in de kassen.
Een heel verstandig initiatief.
Slecht de bak in, er beter uit komen.
Dat is winst voor de ex-gedetineerden en niet in de laatste plaats voor de maatschappij als geheel.
JdV zijn standpunt is van een simpel primitivisme waar de honden geen brood van lusten. Maar dat wisten we al.
@ Olivia 👍
Mooie docu over het Italiaanse gevangeniseiland, dank voor het delen!
@Hans: de realiteit is ietwat complexer dan u met uw simpel idealisme wenst uit te drukken.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Er was in het verleden in de Bijlmerbajes ook een tuinproject alles uit de kast getrokken voor dit project glazen groeikasten gereedschappen enz enz het kon niet op
Maar de jongens hadden er weinig zin in status en om vuile handen te krijgen
Ze kochten hun verse spullen liever in de winkel.
En zoals zo velen projecten binnen DJI mislukte dit ook.