Onder de mensen: ‘Het is zo belangrijk dat deze plek er is, anders blijf je tegen muren lopen’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: ‘Het is zo belangrijk dat deze plek er is, anders blijf je tegen muren lopen’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: ‘Het is zo belangrijk dat deze plek er is, anders blijf je tegen muren lopen’

Onder de mensen: ‘Het is zo belangrijk dat deze plek er is, anders blijf je tegen muren lopen’
Beeld: Partou BSO
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 15: de buitenschoolse opvang.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 15: de buitenschoolse opvang.

Al op jonge leeftijd viel het de ouders van Aidan (6) op dat hij anders was dan andere kinderen. Sanne de Jong, zijn vader, vertelt er open over. “Want het is belangrijk dat er meer plekken komen voor jongens en meisjes als Aidan.”

Het was voor Aidan als klein kind al moeilijk om contact te maken met zijn ouders of andere kinderen. Hij raakte geobsedeerd door specifieke dingen, zoals de besjes van bomen. “Dat vond hij prachtig”, zegt De Jong. Aidan blijkt autisme te hebben en zal naar speciaal onderwijs moeten. De Berg en Boschschool in Houten is zo’n school, maar daarvoor moet de jongen wel een uur heen en een uur terug met een taxibusje. Daarna werd het een flinke zoektocht om een buitenschoolse opvang (bso) te vinden.

De Jong en Aidan’s moeder gingen vaak met lood in de schoenen naar de reguliere opvang. “De begeleiders waren niet onwelwillend. Zeker niet, maar ze konden gewoon niet genoeg aandacht geven aan Aidan.” Hun zoon had meer tijd nodig, mede door de energie die het kostte om naar zijn basisschool in Houten te gaan. “Voor een jongen als Aidan, die zijn emoties nauwelijks toont, een groot probleem. Er waren incidenten met andere kinderen, waarbij hij bijvoorbeeld viel en een aantal tanden uit zijn mond kwijtraakte. Of hij wilde de auto niet uitkomen, omdat hij er tegenop zag om de bso binnen te gaan.”

Pedagogisch medewerkers

Het zat De Jong enorm dwars. “Je brengt je kind ergens waar hij echt niet wil zijn. Ik werd er wanhopig van.” Aiden moest een plek hebben met extra begeleiding en niet teveel prikkels. Drie maanden lang zocht De Jong naar een plek in de buurt waar zijn zoon terechtkon. Tot in augustus 2016 een proef begon bij Partou in Vleuten met bso-extra. Binnen de ruimtes van de reguliere bso, staat bij ‘extra’ persoonlijke aandacht voorop onder begeleiding van gespecialiseerde pedagogisch medewerkers. Een soortgelijke proef loopt ook bij Ludens in Utrecht.

Mijn hoop is dat hij in de nabije en verre toekomst mensen en plekken blijft tegenkomen die hem geven wat hij nodig heeft en dat hij zijn plek in de maatschappij kan vinden

De kinderen doen in een kleine groep mee aan de activiteiten van de reguliere bso, maar wel onder begeleiding van een vaste medewerker. Als het kind behoefte heeft aan rust is er een aparte ruimte voor eigen activiteiten. “Hij is nu veel rustiger”, vertelt De Jong opgelucht. “De vaste juf is er altijd en kent hem goed. Ze weet hoe ze moet omgaan met Aidan.” Ze onderhoudt daarnaast ook intensief contact met ouders. “Hij laat uit zichzelf nooit wat los. Dus is het heel fijn als de juf ons uitgebreid op de hoogte houdt over hoe het gaat en we hem daar vragen over kunnen stellen.”

Het gaat dus goed, maar het blijft lastig om een toekomstbeeld te schetsen voor Aidan. “Het is natuurlijk een jongetje met een aanzienlijke beperking. De normale hopen en dromen die je als ouder hebt, stel je een beetje bij. Mijn hoop is dat hij in de nabije en verre toekomst mensen en plekken blijft tegenkomen die hem geven wat hij nodig heeft en dat hij zijn plek in de maatschappij kan vinden.”

De Jong hoopt ook vurig dat Partou doorgaat met de proef en dat het verder wordt opgepikt in Nederland. “In mijn ervaring vallen deze kinderen vaak tussen wal en schip. Aiden heeft gelukkig twee ouders die uit hun woorden kunnen komen en voor hem vechten.” De Jong denkt nog vaker dat hij voor het welzijn van Aiden moet vechten maar wil dat graag doen. “Het is zo belangrijk dat dit soort plekken er zijn. Anders blijf je tegen muren lopen. Daarom wil ik mijn verhaal vertellen.”

Deze serie komt tot stand in samenwerking met de gemeente Utrecht.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).