Jaarbeurs overweegt verkoop Beatrixgebouw na 2028 | De Utrechtse Internet Courant Jaarbeurs overweegt verkoop Beatrixgebouw na 2028 | De Utrechtse Internet Courant

Jaarbeurs overweegt verkoop Beatrixgebouw na 2028

Jaarbeurs overweegt verkoop Beatrixgebouw na 2028
Het Beatrixgebouw. Archiefbeeld DUIC / Nienke Kamphuis
De Jaarbeurs is in overleg met de gemeente over de mogelijke verkoop van het Beatrixgebouw. Met de toekomstige verkoop zou geld vrij gemaakt kunnen worden voor de herontwikkeling van het Jaarbeursterrein.

De Jaarbeurs is in overleg met de gemeente over de mogelijke verkoop van het Beatrixgebouw. Met de toekomstige verkoop zou geld vrij gemaakt kunnen worden voor de herontwikkeling van het Jaarbeursterrein.

De Jaarbeurs heeft een verzoek ingediend bij de gemeente om samen te kijken naar de toekomstige invulling van het gebouw, en daarbij dus ook de eventuele verkoop, die overigens niet voor 2028 zal plaatsvinden.

Tot die tijd heeft de Jaarbeurs de gemeente verzocht om meer ruimte te krijgen voor het op verschillende manieren benutten van het gebouw. In het huidige bestemmingsplan staat dat het gebouw enkel voor ‘culturele voorzieningen’ en ‘Jaarbeursdoeleinden’ gebruikt mag worden.

Toekomstplannen

De omgeving rondom Jaarbeurs gaat de komende jaren flink op de schop. Het oppervlak van de hallen wordt kleiner. Daarvoor in de plaats moet een geheel nieuwe autovrije woonwijk komen. Centraal in de wijk komt een ‘stadsoase’, een park op dat op het dak van de jaarbeurs aangelegd moet worden. Er wordt ook gekeken naar een mogelijk grote theater- en concertzaal.

Het ambitieuze plan maakt van Jaarbeurs een compleet nieuwe wijk waar leven, wonen en werken samen moet komen. Het nieuwe beurs-centrum vormt het hart en daarbovenop komt een levendig groen dak met verschillende plekken voor evenementen in de buitenlucht.

Het park wordt het visitekaartje van het district en is naast een park voor de buurt ook deels publiek toegankelijk. Het Jaarbeursdistrict moet dan een betere verbinding vormen tussen binnenstad en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland.

26 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Sloop en een nieuw woonwijkje lijkt me een prima plan.

 2. Wim

  Postzegelwijkje???

 3. MJPD

  Gooi het maar tegen de vlakte en zet er wat moois neer. Of staat het al op de lijst als gemeentelijk monument?

 4. Jeroen

  Door mensen/afkortingen als MJPD en JdV is in de vorige eeuw de stationswijk gesloopt. Wij vinden het niet mooi/handig/waardevol dus gooi maar plat.

 5. GeeWee

  Alsjeblief snel momentenstatus geven! De rest van het plein is inwisselbare nieuwbouw. Dit geeft het plein nog een beetje cachet en ‘historie’. Nu misschien een ‘gedateerde betonkolos’ maar over 10 a 20 jaar een mooi voorbeeld van jaren ’60 architectuur.

 6. Martijn

  Ik vind het gebouw te iconisch om het zomaar te slopen. Daarbij denk ik dat je het wel zodanig kan verbouwen dat het wel een prettig gebouw is. We moeten uitkijken met zomaar dingen te slopen want dat hebben we in het verleden ook gedaan en nu soms spijt van.

 7. Johan

  @ GeeWee

  Hear Hear 👍

 8. MJPD

  @Jeroen
  Tja, en sommigen gebruiken nepnamen. En wat is dan uw mening eigenlijk? Dat het “waardevol” is…? De stationswijk erbij halen is uiteraard appels met peren vergelijken, maar u zult vast en zeker architectuur hebben “gestudeerd” en het beter weten dan de rest van het gepeupel.

 9. Scherpschutter

  Het is niet te geloven dat mensen dat gebouw zouden willen behouden. Het is naar mijn bescheiden mening een spuuglelijk gedrocht (een van de meest lelijke gebouwen in heel Utrecht!) dat liever vandaag dan morgen platgegooid mag worden.

  Een schitterende locatie en unieke kans om het centrum eindelijk eens te voorzien van royale luxe appartementen! Dat gebied kan wel wat grandeur gebruiken, zeg maar…

 10. JdV

  Door mensen als Jeroen zitten we opgescheept met een gedrocht als de Neudeflat.

 11. wollie

  maar wat als ze dan nog leeft?

 12. wollie

  we weten helemaal niet wat over twintig of vijftig jaar als mooi/tijdloos wordt gezien. volgens mij is dit met wat cosmetische aanpassingen gewoon een prima gebouw. zie neudeflat; werd verketterd maar staat er na renovatie weer fris ende fruitig bij…

 13. Henk

  Wollie, de Neudeflat is na herontwikkeling juist onherstelbaar vernield. Rare ballonnetjes aan de gevel gehangen, transparant trappenhuis dichtgetimmerd. Goedkoop plaatmateriaal. Ja, de flat kon wel een opknapbeurt gebruiken. Maar het had anders gekund.

 14. Utrecht Business

  De stad is gebaat juist bij Archtectonische diversiteit en multifunctionalieit.
  Beatrix gebouw op knappen en gebruiken voor zakelijk doel einden.
  Bij dit soort berichten krijg ik langzaam het gevoel dat De Koninklijke Jaarbeurs van Business Exhibition Centre haar kern taken heeft verruild voor die van een project ontwikkelaar met een expo gebouwtje…
  Nergens, ook niet op de website van de Jaarbeurs is een heldere visie te vinden van hun toekomstige bussiness visie.Behalve wat opervlakkige uitspraken. Wat zijn nu de echte plannen voor de toekomst van vakbeurzen, events ? welke zakelijke bijdrage gaat de Jaarbeurs leveren aan de Utrechtse en nationale economie?
  Het oudste en nu nog samen met RAI grootste beurs complex heeft de strijd op gegeven door krimp met 40% ? of nog meer ?
  Live events groeien overal in de wereld en Utrecht kiest voor krimp?

 15. Katja

  Maak er een “tiny forest” van.

 16. Alex

  Laat dat gebouw alstublieft met rust. Helaas zijn de oranje zonneschermen al verdwenen. Nu dan het complete gebouw? Gooi dan ook het NH hotel er vlak naast tegen de grond. Hebben we tenslotte weer een periode van 2 decennium weggevaagd. Over 10 jaar dan de jaren 80 bouw aan de Weerfsingel en Sint Jacobstrast. Worden we echt een prima inwisselbare stad. Gestript van elke vorm van historie.

 17. Kadoendra

  @Jeroen @GeeWee @Martijn @Wollie

  Bedankt voor jullie reacties!
  Hoewel ik een creatief persoon ben heb ik eigenlijk het Beatrixgebouw nooit echt aandachtig geanalyseerd.
  Maar jullie reacties hebben mij op een goede wijze nalaten denken over dit gebouw.

 18. Kadoendra

  @wollie

  “maar wat als ze dan nog leeft?”

  Beste Wollie in eerste instantie wist ik het totaal niet waarover jij het had en na heel goed nadenken viel uiteindelijk bij mij het kwartje.

  Mijn complimenten hij (zij) is heel gevat!

 19. Herman

  Heel snel slopen deze vreselijke betonnen schoenendoos die ongelooflijk lomp in de weg staat te staan.

 20. Gerard vd Vecht standbouwer

  In het Beatrixgebouw staan al sinds 2006 hele verdiepingen leeg.
  Het Schoenencentrum is 25 geleden al weggevlucht naar Nieuwe Gein.
  De Jaarbeurs zadelt de standhouders op met hoge kosten omdat stands steeds verplaatst worden naar andere verdiepingen en in 2028 worden ze allemaal het pand uitgejaagd.
  Alle binnenwanden zijn ook nog eens afgewerkt met asbest.
  Als de Gemeenteraadsleden er in tuinen om de bestemming ivm verkoop te veranderen dan moet de vrijwel gratis erfpacht ook aangepast worden en vervolgens de WOZ. aanslag.

 21. Jeroen

  @MJPD
  Waarom appels met peren? Juist onder mensen die architectuur hadden ‘gestudeerd’ werd gepleit voor het afbreken van de stationswijk. Dat was obligate, kitcherige en onpraktische bouw die de vooruitgang in de weg stond. Beetje jouw argumentatie maar dan anders.

 22. Jeroen

  @JdV de Neudeflat had nooit op die plek mogen komen en werd daar neergezet door mensen zoals jijzelf die de oude bebouwing daar maar ouderwets en achterlijk vonden. Moest gesloopt worden en fraaie nieuwe bebouwing neergezet. Nu het pand er eenmaal staat moet je er gewoon met je handen vanaf blijven, over enkele decennia vindt men het prachtig. Helemaal met @Henk eens dat de ‘opknapbeurt’ het pand totaal heeft vernacheld. Ik ben geen liefhebber van modernistische architectuur maar een tegenstander van rucksichtlos slopen omdat de mode er op dit moment tegen is.

 23. Pieter

  @ GeeWee
  Inderdaad en gelijk de oranje zonneschermen terug!

 24. Wouter

  @Jeroen
  Modieus slopen en vervangen is inderdaad een slecht plan. Dat neemt niet weg dat de Neude flat een ongepast bouwsel is dat vervangen dient te worden. Dit gaat om het zo goed mogelijk corrigeren van juist dit soort fouten, gelijk aan het herstel van de singel.

  Het Beatrixgebouw zal ongetwijfeld onder handen genomen moeten worden, en het is niet raar dat de Jaarbeurs zich wil beperken tot de herontwikkeling van zijn halen. Dat is al een enorm project. Wellicht dat eenzelfde aanpak als bij de naastgelegen Knoop Kazerne gehanteerd kan worden.

  @Utrecht Business
  40% krimp in de bouw wil niet zeggen 40% krimp in de bedrijfsvoering. Zoals Gerard vd Vecht ook aangeeft is er momenteel veel onbenutte ruimte, en de ruimte die wel gebruikt wordt kan efficiënter benut worden.

  @Scherpschutter
  Voordat het 2028 is worden daar al luxe appartementen gerealiseerd, bijvoorbeeld in Wonder Woods. Je hoeft dus niet zo lang te wachten.

 25. Koel Hoofd

  De goed verdienende bewoners van het nieuwe Wonderwoods zullen wel gaan klagen over het lelijke Beatrix gebouw. Dus het gaat hoe dan ook een keertje neer, waarschijnlijk in 2030 al.

 26. HB

  Arme Neudeflat. Utrechts eigen godwin…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).