Jaarbeurs Utrecht officieel in de race voor Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant Jaarbeurs Utrecht officieel in de race voor Eurovisie Songfestival | De Utrechtse Internet Courant

Jaarbeurs Utrecht officieel in de race voor Eurovisie Songfestival

Jaarbeurs Utrecht officieel in de race voor Eurovisie Songfestival
Jaarbeurs Utrecht heeft zich gemeld als organisator van het Songfestival. De evenementenlocatie gaat samen met de gemeente een bidbook maken en is daarmee officieel een van de kandidaten om het evenement te organiseren.

Jaarbeurs Utrecht heeft zich gemeld als organisator van het Songfestival. De evenementenlocatie gaat samen met de gemeente een bidbook maken en is daarmee officieel een van de kandidaten om het evenement te organiseren.

Rob Beltman, Directeur Marketing van Jaarbeurs Utrecht, zegt het Eurovisie Songfestival 2020 graag naar Utrecht te halen. “We gaan kijken wat ons bijzonder zou maken ten opzichte van de andere namen die de revue passeren. Ik denk dat we als stad en regio Utrecht voldoende onderscheidende kenmerken naar voren kunnen brengen om een goede kans te maken.”

Inmiddels zijn er al een aantal steden in de running zoals onder meer Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. Beltman wijst op de organisatiekracht van de Jaarbeurs en de gemeente en zegt dat de voorbereiding op de Vuelta in Utrecht ook een voordeel kan zijn: “De lijnen met verschillende partijen zijn kort en de samenwerking in de regio is goed.”

Er moet nu eerst een bidbook worden gemaakt en ingediend bij de NPO en dan wordt een locatie gekozen.

24 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Wanneer legt iemand die marketing mannetjes nou eens uit dat Utrecht in hun carrierebubbel misschien wel heel erg belangrijk is, maar dat de rest van de wereld een iets ander perspectief heeft? Bovendien kunnen we nu al de toestroom van toeristen niet meer handelen, zou het niet beter zijn voor de stad om iets minder in de etalage te gaan staan? Of zijn de ‘targets’ in de funktiebeschrijving van marketingmensen belangrijker dan het welbevinden van bewoners?

 2. Jasper

  @Gerard Brugmans: mijn advies aan jou, ga ergens anders wonen. Kleine stadjes worden groot, dat is inmiddels al een tijdje aan de gang en niet meer terug te draaien.

 3. Tim

  Ik vind het fantastisch dat het Jaarbeurs zich in de strijd gooit. Nadeel zal wel zijn dat ze tegen die tijd verscholen zitten tussen allerlei bouwputten. Galaxy Hotel zal nog niet af zijn, Wonderwoods is dan in aanbouw, misschien het Jaarbeurspleingebouw ook wel. Van Zijstweg ligt waarschijnlijk open voor busbaan Dichterswijk, en wie weet wat er verder nog volgt. Zal allemaal niet echt bevorderlijk voor de uitstraling zijn.

 4. Paul

  @Gerard.
  Blij dat je jaarbeurs en Utrecht mee pitched !
  Hoe zo zou Utrecht te veel bezoekers hebben ?
  Waar is dat op gebaseerd? Utrecht is heeft tegen 3 miljoen bezoekers dus die paar 1000 van het songfestival zal echt geen probleem zijn. Utrecht is juist als stad zeer gefaciliteerd om bezoekers te ontvangen. Alleen de hotel capaciteit loopt nog achter maar wordt binnenkort sterk vergroot gelukkig.
  Voor internationale bekendheid is het binnen halen zeker een mooie bijdrage.
  A

 5. Joep

  Het wordt toch Maastricht of A’dam.

  Zinloze besteding van geld dat voor andere doeleinden bedoel zou moeten zijn.

  Een goed verhaal verkoopt zichzelf (en ene goede stad) dat zou een marketingafdeling als geen ander moeten weten.

  Ik vind Brugmans hierboven vaak veel te negatief, maar in dit geval heeft hij het toch echt bij het juiste eind.

  Marketing went ter eer en meerdere glorie van de marketing zelf en de grote partijen die er slapend rijk van worden. De rest van Utrecht heeft er bar weinig aan.

  Trouwens, een kaartje voor het songfestival is voor de gemiddelde persoon niet te betalen, dus……

  Utrecht denkt weer eens wereldstadje te moeten spelen, terwijl het toch echt meer de in de orde van grootte van een Gent of Aken thuis hoort. Prima steden, maar meer dan dat is het niet en gaat het ook niet worden. Welke marketingcrap je er ook op los laat.

 6. Piet

  @Gerard als we de toeristen nu al niet meer kunnen handelen weet ik niet in welke stad jij woont. Mocht je het vervelend vinden kan je naar nieuwegein of ijsselstein of nog kleiner. Denk niet dat het Odijk lukt om het festival te organiseren lekker rustig joh.

 7. BW

  @Gerard Brugmans
  Je kan blijven volhouden dat Utrecht de stroom toeristen niet aankan, maar het blijft onjuist: https://www.duic.nl/algemeen/steeds-meer-mensen-vinden-de-utrechtse-binnenstad/

  (en iets verder lezen dan alleen de titel por favor 😉

 8. w

  wat een dieptepunt, ik zou mij als stad hier niet mee willen associeren hoor! doe iets wat echt goed voor stad en cultuur is zoals die Caravaggio tentoonstelling bijv., niet dit stompzinnige circus van wansmaak!

 9. herman

  Leuk hoor, maarre we hebben in Nederland een hoofdstad en bij een programma dat binnen en buiten Europa door honderden miljoenen kijkers wordt bekeken hoort toch maar een stad en dat is Amsterdam?

  Als je als land de kans krijgt je internationaal zo breed te laten zien, dan is Amsterdam de enige optie. Alle overige provinciesteden van Maastricht via Utrecht tot Rotterdam kunnen zich de moeite en geld besparen.

 10. Koel Hoofd

  @jasper Wat een verschrikkelijk intolerante en domme opmerking. Dat de wereldvreemde animatiegeneratie nu vermaakt moet worden omdat ze zichzelf niet meer kunnen vermaken, wil niet zeggen dat andere mensen daar overlast van moeten hebben of anders maar moeten oprotten. Om je argument ‘kleine stadjes worden groot’ eens te relativeren, de wereldbevolking groeit dus alle steden worden groter omdat er meer mensen komen.

  Realiteit is: Utrecht komt met een schamele 353.000 inwoners komt het niet eens in de buurt van echte grote steden als Amsterdam (>820.000 inwoners), Rotterdam (>623.000 inwoners) of Den Haag (>539.000). Het is een lullig klein provinciestadje met megalomane plannen wat in Europa helemaal geen moer voorstelt, het telt niet eens mee in de wereld anders dan een minuscuul fruitvliegkeuteltje op de wereldkaart. Er is slechts een heel erg klein groepje mensen in de wereld die zonder app de stad Utrecht kan vinden, 99% daarvan woont in Nederland. Zelfs de toenemende aantallen toeristen worden met apps naar Utrecht gestuurd of de toerbus in gelokt omdat Amsterdam, de grote toeristentrekker van Nederland, het allemaal niet meer aan kan en Amsterdammers beginnen te klagen over onleefbaarheid en rolkoffer toerisme. In Utrecht is slechts 15% van de bezoekers een toerist en blijven deze maar één dag. Men denkt dat dit is vanwege het gebrek aan hotelkamers en daarom worden er meer gebouwd. (@BW dank voor de link, zocht het artikel).

  Natuurlijk wil de Jaarbeurs en horeca in de buurt graag het songfestival, net zoals de politiek, en is ook de hysterische animatiegeneratie dol enthousiast, want die hebben er allemaal persoonlijk en zeer tijdelijk voordeel van. Maar de stad is er over 11 maanden gewoon nog niet klaar voor, simpelweg omdat die hotelkamers dan nog niet afzijn en de stad uitgerekend bij de Jaarbeurs dan nog een bouwput is, en zelfs de Domtoren uit zicht is vanwege de hoognodige restauratie. En dat maakt het tot een achterlijk plan wat een slecht visitekaartje voor de stad is. Dus ja, slechte marketing vanuit een kokervisie. Misschien kunnen we het een en ander aan klein stedelijke megalomane ellende verhullen met een overdadig gebruik van de kleur oranje?

 11. Leen

  Helemaal top. Het songfestival in de mooiste stad van ons land in het hart van ons land.
  Verrassender en authentieker dan het al helemaal doorgekauwde Amsterdam. Maastricht ligt bijna in Duitsland en Rotterdam, tja moet je dat wel willen.

 12. D.

  Zijn de hallen van de Jaarbeurs niet te laag voor een groot podium?
  Verder sluit ik me bij Herman aan. Amsterdam heeft de beste papieren.

 13. Arjan Verhoeven

  Moet Utrecht nou alwéér op de kaart? Het beste wat er kan gebeuren is dat de “onvoorziene uitgaven” dit keer wat lager uitvallen dan gebruikelijk.

 14. Leen

  Utrecht mooiste stad in het hart van het land. Ala je de tour kan organiseren, kun je dit zeker. Amsterdam is nu wel helemaal uitgekauwd. Laat de Europa maar de mooiste en meest authentieke stad vn Nederland zien.

 15. Cor

  Los van dat ik een Utrechts bid nogal overkill vind, lijkt mij het argument dat de hotelcapaciteit onvoldoende is redelijk onzinnig: vergeleken met echt grote steden liggen Amsterdam en Utrecht dusdanig dicht bij elkaar dat dat stukje met de trein peanuts is. Zeker aangezien de jaarbeurs aan het station ligt. Weekendje Amsterdam en 1 avond met ‘feesttreinen’ heen en weer, geen buitenlandse bezoeker die daar een probleem mee zou hebben me dunkt.

 16. bawang putih

  het wordt ahoy of ziggodome, verspilde moeite jaarbeurs

 17. BW

  @Koel Hoofd
  De oproep om maar te verhuizen wanneer iets je niet aanstaat is inderdaad niet bijzonder sympathiek, maar the usual suspects (met name onze eerste reaguurder) die iedere keer roepen dat ze heus niet tegen alle vormen van vermaak zijn, maar wél onder werkelijk ieder artikel een zure reactie plaatsen beginnen onderhand ook vervelend te worden. Stellingen zoals “Utrecht kan de stroom toeristen niet aan” zijn simpelweg niet waar. Het aantal evenementen in een groeiende stad met een relatief lage gemiddelde leeftijd eerder zal toenemen dan afnemen. Je mag hier wat mij betreft best blijven wonen als je dat niet bevalt, maar hou aub eens op met dat gezeur onder ieder artikel over horeca en/of evenementen.

  On topic: of het songfestival naar Utrecht komt maakt mij niet zoveel uit, maar het aantal mensen wat daar op zo’n festival afkomt kan Utrecht en de Jaarbeurs probleemloos aan. Even gegoogeld: in Tel Aviv zaten afgelopen editie 7 duizend mensen in de zaal. De capaciteit van de Galgenwaard is al vier keer zo groot.

 18. René

  @ Joep en Koel hoofd: enig idee hoeveel inwoners Tel Aviv heeft?

 19. Zwaontjue

  Schijnbaar weten een heleboel schrijvers hiero niet, hoeveel dagjes mensen de Jaarbeurs aantrekt op jaarbasis, maar ook gewoon op een Beursdag. Dan komen ze van ende en verre en laten veel “omzet” achter bij de plaatselijke horeca en hotels.

  De Jaarbeurs is niet anders gewend, dan om publiek aan te trekken en de stad elke x maar weer een financiële injectie te geven en dat nu al bijna 100 jaar dus daor kan de Euro Visie Songfestival met gemak bij en vraagt geen extra capaciteit van de faciliteiten die er al zijn in Utrecht en zoals een ander briefschrijver er al op wees, Nederland is net 1 grote stad, dus slapen in Amsterdam, Den Haag of Rotje Knor en de bus, trein of taxi pakken naar Utrecht wat dan op zijn hoogste een uurtje rijden is, dat vind men in de rest van de wereld “kort” en zijn veel langere reistijden gewend, dan dat kippe-stukje tussen Groningen en Maastricht.

  Tuurlijk is het wel jammer dat de Dom in het verband zit en er allemaal wegwerkzaamheden plaatsvinden t/m 2030, dus dat is wel een min-punt.

 20. Binnenstadbewoner

  Het songfestival moet in Amsterdam worden gehouden. Veruit de allerbeste voorzieningen en zeker ook omdat het ‘gay capital’ van Nederland is.

  Utrecht is te klein voor zo’n groot festival. Jaarbeurs ligt ook nog eens naast Utrecht centraal dus de gewone reizigers zullen veel last van de draconische veiligheidsmaatregelen hebben.

 21. Paul

  @joep. Duidelijk niet gehinderd door kennis van marketing of zelfs kennis over onze stad vrees ik.
  Marketing is niet domweg promotie maar heeft concrete uitgang punten om Utrecht te positioneren . Internationalisering is een belangrijk om werkgelegenheid groei in de stad en regio ook in de toekomst te kunnen garanderen. Het gaat niet om maar wat meer toeristen te lokken in de hotels.
  De stad Utrecht neemt met het grootste Science Park van Nederland, mega ov hub , en grootste beurs complex van Nederland een heel andere positie in dan Gent of Aken. Deze kunnen zich geen Tivolivredenburg veroorloven. Utrecht is altijd al een nationale centrum geweest. En tot 1650 ongeveer de grootste stad van Nederland.
  Verdiep je in de historie van de stad en je zult verbaasd zijn denk ik….

 22. Frits

  @Koel Hoofd,
  Prima argumenten!

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen Tel Aviv correct op de kaart aan kunnen wijzen.

  Natuurlijk ook idiotie om in een onbeduidend stadje als Tel Aviv, met slechts 400.000 inwoners, een songfestival te organiseren. Hoe kom je op idee! En wat stelt Tel Aviv nu helemaal voor in de wereld?

  Verder probeer ik me in te beelden waar al die touringcars toch zijn van al die toeristen die massaal naar Utrecht worden gelokt uit Amsterdam. Ik zie wel eens een touringcar in de stad, meestal met schoolkinderen erin of een internationale lijndienst. Vertel ons meer! Waar gaan die touringcars naartoe en hoeveel van de 3 mln bezoekers worden naar Utrecht gelokt?

 23. Paul

  @koelhoofd. Svp verdiep je in de historie van Utrecht en ontdek dat Utrecht nooit een provincie stad is geweest en dat Utrecht voorzieningen nivo gebaseerd zijn op haar nationale positie.
  Inwoner aantal is heel simpel denken. Utrecht stad is geen eiland , maar juist betreft infra subliem verbonden. 70 % van de Nederlanders bv wonen in minder dan 1 uur reizen van Utrecht. De 3e luchthaven van Europa in 3o min. Rechtstreeks bereikbaar…om maar wat te noemen..
  Utrecht heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Nederland.
  Onvergelijkbaar met provincie steden in Nederland….of dacht je dat het toeval was dat de hoogste kerk toren hier staat ?

 24. Hadjememaar

  Ik gun het Maastricht wel. Die mensen willen het zo graag. Alles is daar een beetje “over the top”. Als dat niet lukt ben ik groot voorstander van de kandidatuur van Utrecht, de mooiste stad van Nederland. Het songfestival is weliswaar uberkitsch maar het is ook Europese folklore en er kijken verdomd veel mensen naar, dus kom maar op!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).