Na jaren van bouwhekken eindelijk weer over Jaarbeursplein lopen | De Utrechtse Internet Courant Na jaren van bouwhekken eindelijk weer over Jaarbeursplein lopen | De Utrechtse Internet Courant

Na jaren van bouwhekken eindelijk weer over Jaarbeursplein lopen

Na jaren van bouwhekken eindelijk weer over Jaarbeursplein lopen
Archieffoto Jaarbeursplein
Het vernieuwde Jaarbeursplein is bijna af. Zaterdag wordt het plein geopend met een grote catwalk tijdens het Uitfeest.

Het vernieuwde Jaarbeursplein is bijna af. Zaterdag wordt het plein geopend met een grote catwalk tijdens het Uitfeest.

Deze maand is het weer mogelijk, na drie jaar van verbouwingen, om over het plein lopen. Na de start van de Tour de France in 2015 werd er begonnen aan de bouw van het nieuwe Jaarbeursplein. Naast het plein is ook de Croeselaan op de schop gegaan, en openen het WTC en parkeergarage Croeselaan de deuren.

Veel werk ging er in de ondergrondse parkeergarage zitten. Deze garage vervangt de garage die bovengronds op het plein stond. Deze garage had 1020 parkeerplaatsen, de nieuwe krijgt er met 778 plekken een paar honderd minder.

De nieuwe garage is voornamelijk bedoeld voor de huidige en toekomstige omliggende kantoren en hotels. Deze bestaande en nieuwe panden hebben geen eigen parkeerterrein en kunnen gebruik gaan maken van de parkeergarage.

Natuursteen

Het Jaarbeursplein is belegd met natuursteen uit Schotland. Het gesteente is miljoenen jaren oud en heeft verschillende kleuren, van goudgeel tot zwart. Het plein wordt op een zodanige manier ingericht dat het gebruikt kan gaan worden voor grote evenementen.

De opening van het plein valt samen met de start van het culturele seizoen met het Uitfeest. Het Kunstproject What Is the City but the People? wordt op het Jaarbeursplein gehouden. Het project, waarbij 150 Utrechters over een grote catwalk lopen, is naar een idee van de Britse kunstenaar Jeremy Deller, en wordt in Utrecht gepresenteerd door BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht in samenwerking met Centraal Museum Utrecht en SPRING Performing Arts Festival.

15 Reacties

Reageren
 1. Bert

  “Het Jaarbeursplein is belegd met natuursteen uit Schotland. Het gesteente is miljoenen jaren oud en heeft verschillende kleuren, van goudgeel tot zwart.”

  En wat was er mis met normale stoeptegels?

 2. Pret

  Prachtplek voor bierrock festivals etc

 3. Masha

  ” Het plein wordt op een zodanige manier ingericht dat het gebruikt kan gaan worden voor grote evenementen ”

  Oftewel het wordt helemaal niet ingericht. Een grote grijze vlakte tussen kille hoogbouw. Top!

 4. BW

  @Bert
  Ik ben nog niet op het Jaarbeursplein geweest, dus kan nog geen oordeel vellen over deze natuursteen, maar als je overal in de stad altijd voor de billige variant kiest dan ziet de stad er op een gegeven moment hartstikke billig uit. Dat moeten we niet willen Bert.

 5. Erik

  @Bert: Normale 30×30 tegels zijn enorm armoedig. Je wil toch wel een beetje uitstraling op het grootste plein van je stad, net buiten je centraal station? Of mag dat ook al niet meer en moet alles maar zo goedkoop mogelijk zijn?

 6. Anlies

  Wel een mooie futuristische urift! Verder vind ik het niet zo heel mooi geworden.

 7. Uhmm

  Nou wat mooi……(proest)

  het oude plein met die diner had nog meer allure zeg. En dat heeft dan al dat geld gekost. Wat een joke zeg. Lekker levendig……uhmmmm, winderig, schaduwrijk, grijs, grouw en leeg zijn eerder van toepassing. En dan komen er een 5-tal lullige boompjes. Nounou.

 8. Ramon

  Anlies, dat is geen Urilift maar de entree naar de ondergronds parkeergarage.

  Masha, het plein wordt wel degelijk ingericht. Veel bomen ,bankjes, een grote waterpartij. De waterpartij is af te dekken met platen waarna er een podium op gebouwd kan worden. Het plein is enorm groot van CS tot en met de voormalige Croeselaan. Alleen het stuk voor de trappen bij CS dient als evenementenplein.

 9. Herman

  vooral.betinnen kolos ook wel Beatrix gebouw en het betonblok waar een derde van overgebleven is vallen op…

 10. Steve

  Zo, kunnen de taxi’s ook weer terug naar hun plek vlakbij de (rol) trappen.
  Of is de architect die weer vergeten een plaatsje te geven op de plek waar ze thuis horen?
  De (linkse) gemeente laat liever de mensen verder lopen op zoek naar een taxi.

 11. Theo

  @ Anlies: volgens mij is dat de ingang van de parkeergarage. Maar dat is in de praktijk vaak hetzelfde als een openbaar urinoir 😉

 12. Berend

  En een nieuw mistroostig tochtgat is geboren. Had op z’n minst wat planten in bakken geplaatst, die bij evenementen kunnen worden weggehaald.

 13. BW

  Met het plein is in mijn ogen niet zoveel mis (een evenementenplein kun je nu eenmaal niet volbouwen, maar ik begrijp uit reacties hierboven dat nog wel enige aankleding volgt), maar het totaalbeeld op die twee foto’s is vrij rommelig. Nieuwbouw, oudbouw, een ratjetoe van stijlen, gebouwen die lukraak her en der zijn neergekwakt. Daar lijkt niet heel veel visie achter schuil te gaan.

 14. Cico

  Al het natuurlijke gesteente is miljoenen jaren oud.

 15. Cico

  Ik ben echt blij dat ik in 2001 voor de winnende referendumuitslag ‘optie A minder hoogbouw in meer groen’ heb gekozen. We plukken hier eindelijk de vruchten van!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).