‘Kop Jaarbeurs’ moet even herkenbaar worden als de Dom | De Utrechtse Internet Courant ‘Kop Jaarbeurs’ moet even herkenbaar worden als de Dom | De Utrechtse Internet Courant

‘Kop Jaarbeurs’ moet even herkenbaar worden als de Dom

‘Kop Jaarbeurs’ moet even herkenbaar worden als de Dom
De locatie voor het toekomstige, iconische gebouw
Een aansprekend groen, iconisch gebouw, even zichtbaar en herkenbaar als de Dom. De gemeente heeft grote ambities voor het zogeheten Healthy Urban Quarter, dat de komende jaren naast de megabioscoop op het Jaarbeursterrein moet verrijzen. 

Een aansprekend groen, iconisch gebouw, even zichtbaar en herkenbaar als de Dom. De gemeente heeft grote ambities voor het zogeheten Healthy Urban Quarter, dat de komende jaren naast de megabioscoop op het Jaarbeursterrein moet verrijzen. 

Vandaag heeft de gemeente een zogeheten tender uitgezet voor bedrijven. Geïnteresseerden partijen moet een een gebouw ontwerpen dat ver uitstijgt boven het gemiddelde. Qua architectuur en duurzaamheid, maar ook qua menging van functies als wonen, werken, een (culturele) publieksfunctie en een plint, die één geheel vormt met zijn omgeving. En met een uitstraling die het ‘centrumgevoel’ versterkt.

Het gebouw, dat in de bouwplannen bekend staat als ‘Kop Jaarbeurs’, krijgt een totale oppervlakte van tussen de 50.000 en 70.000 vierkante meter en wordt onderdeel van het vergrootte stadscentrum aan de westkant van het station. Doordat de stad in 2030 400.000 inwoners heeft wordt er de komende jaren nog flink doorgebouwd rond de Jaarbeurs en het Centraal Station. De gemeente wil hierbij voorloper zijn op het gebied van een gezonde, duurzame en innovatieve leefomgeving.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Ramon

  Hèhè eindelijk ambitie. Nu nog die hoogte limiet loslaten. Al is het alleen maar voor de eyecatcher. Doe maar 150 meter hoog!

 2. De Utrechter

  Ze zijn helemaal gek geworden! Houdt er nog iemand rekening met het referendum (van lang geleden)??

 3. Katja

  HAHAHA !!! “‘Kop Jaarbeurs’ moet even herkenbaar worden als de Dom”.
  Ohoh, wat een giller ! Je kunt de gemeente veel verwijten, maar niet een gebrek aan humor !

 4. Peter T.

  Ik zie geen open ruimte meer, alleen maar blokkendozen. Ja er is nog een Jaarbeursplein te zien, maar daar wordt het uitzicht belemmerd door de zogenaamde Jaarbeurspleingebouwen, oh ironie.
  Nu kun je nog gezeten op de trappen naar het station genieten van verre uitzichten, dat is straks afgelopen. De Neude en het Vredenburg zijn ook al omringd door hoge bouw, straks is er geen fatsoenlijk ruim plein meer in onze stad. Zou jammer zijn.

  Ik snap dat Utrecht moet uitbreiden, maar we krijgen straks twee centra: de oude stad en de nieuwe. Beiden volgepropt.

 5. herman

  De Dom is gebouwd als een niet commercieel gebouw. De arme gelovigen mochten telkens hun spaarpot omdraaien en af en toe gaf een weldoener geld.

  De Jaarbeurs Dom moet met commercieel kapitaal gefinancierd worden, dus dat wordt weer een plint met commerciële ruimtes, appartementen en wat kantoorruimte…

  Met deze uitgangspunten is iets bijzonders bouwen een lastige opgave

 6. R_Utrecht

  Even herkenbaar als de Dom.. Tsja dat wordt lastig maar het streven om een echt icoon neer te zetten vind ik mooi. Ben heel benieuwd of ze echt aan zo’n ambitie vast durven houden of dat het vele compromissen later toch een dertien in een dozijn gebouw wordt.

 7. Bill

  Inderdaad, een eyecathcher van 120-150 meter is hier prima op z’n plek om de opbouw van de skyline mooi vorm te geven. Verder zie ik wel graag veel groen, dus zo’n gebouw als in Milaan(?) past hier prima…!!

 8. jacob

  Doe dan maar zoiets als de Canton Tower in Gaungzhou, China

 9. Scherpschutter

  Oh god. Mijn megalomane-ambtenarenalarm rinkelt al sinds gisteren niet aflatend. Er hangt weer een ambtenarenfaal van bijbelse proporties in de lucht…

 10. Zonnewende

  Helemaal eens met Bill en R_Utrecht.

  Milaan:
  http://www.gaggenau.com/nl/de-wereld-van-gaggenau/essays/architectuur-en-omgeving/boven-boven-milaan

  Nog mooier vind ik het groene appartementencomplex in Lausanne:
  http://wendyonline.nl/groene-appartement/

  Maar beide gebouwen staan solitair waardoor het échte eye catchers worden en het groen genoeg licht krijgt. En dus niet hutje mutje in het jaarbeursgebied.
  Hoewel, als elk gebouw daar zo’n markante en groene uitstraling had gekregen, dan had je nog eens een landmark!! En een nieuw centrum met aantrekkingskracht.

  Toch hoop ik dat Utrecht hier écht iets van weet te maken. Beknibbelen op budget past daar niet bij!

 11. beestje

  Dit verhaal en de bijbehorende ambities zijn nonsens. Ik woon hoog en kijk uit op dit gebied. Niks mooie skyline. Het is een bij elkaar geraapt zooitje. Utrecht en een groene visie? Vergeet het maar. In de buitenwijken misschien. Maar niet in het centrum. Volproppen is de boodschap.

 12. BramD

  Fijn om te zien dat alle bouwlust lijkt te worden verlegd naar de andere kant van het spoor.
  Hopelijk komt er na wat nu nog op het Vredenburg wordt gebouwd geen verder aanvreten meer bij door gebouwen die niet passen in de schaal van de oude stad.

 13. Willem

  De gemeente formuleert enkel ambities, Marktpartijen mogen vervolgens met briljante ideeen komen en invullen wat ‘groen’betekent. Zo gaat het nou eenmaal in de gebiedsontwikkeling. De gemeente gaat niet zelf een gebouw neerzetten. De grondposities zo vlak bij het station zijn natuurlijk goud waard. Het zou onzin zijn om daar een klein onbenullig gebouw neer te zetten. Uit de opbrengsten van de grondverkoop kunnen zaken betaald worden die voor ons allemaal leuk of nuttig zijn. Niks mis mee zoals de gemeente het aanpakt.

 14. Leon

  Laten we hopen dat ze ook wat aan de hoogte doen. Beetje variatie ook in hoogte zou de stad meer smoel, durf en identiteit geven. Een iconisch gebouw van een meter of 120/130 hoog, zou het gebied / stad heel goed doen.

 15. Alex

  Inderdaad. Graag hoger en minder log.

 16. cas

  De provincie blokkeert alles wat voor extra leegstand kan zorgen. Hele ontwikkelingen en projecten vinden (terecht) daardoor geen doorgang, maar is het bijvoegen van 50.000m2 dan ook niet erg ambitieus en slecht voor de leegstand in overige delen ???

 17. paul

  Goed te horen dat de gemeente nu echt meer ambitie toont. De locatie, en nieuwe centrum deel verdient een on uitwisselbare identiteit. Zo onstaat een mooie balans tussen oud- nieuw, en tussen geestelijkeheid – wereldsheid. Maakt de toren exact even hoog !

 18. Ben

  Bedankt Zonnewende voor de sites die een goed beeld geven van die groene torens in Lausanne en Milaan. Ik hoop dat Utrecht zich hierdoor laat inspireren. Die Italiaanse architect inhuren? Smal, groenblijvende bomen en even hoog als de Dom? Niet weer zo’n fantasieloze blokkendoos zoals er nu al gepland staan. Dat zou repeterend zijn en allesbehalve iconisch.

 19. Utregger

  Was het nou Plan 1 of Plan A….. ach…. de keuze van de burger is nietszeggend.. dus kiest de gemeente waar het meest aan wordt verdiend!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).