Jaarwisseling in Utrecht: ‘Relatief rustig verlopen, wel geweld tegen agenten’ Jaarwisseling in Utrecht: ‘Relatief rustig verlopen, wel geweld tegen agenten’

Jaarwisseling in Utrecht: ‘Relatief rustig verlopen, wel geweld tegen agenten’

Jaarwisseling in Utrecht: ‘Relatief rustig verlopen, wel geweld tegen agenten’
De jaarwisseling in Utrecht is over het algemeen ‘feestelijk en relatief rustig verlopen’. Dat laat de gemeente weten na de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst. Wel is op meerdere plekken in de stad met (zwaar) vuurwerk naar agenten gegooid en heeft de politie moeten ingrijpen. Ook in de regio Utrecht was het op sommige plekken onrustig met meerdere geweldsincidenten tegen hulpverleners.

De jaarwisseling in Utrecht is over het algemeen ‘feestelijk en relatief rustig verlopen’. Dat laat de gemeente weten na de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst. Wel is op meerdere plekken in de stad met (zwaar) vuurwerk naar agenten gegooid en heeft de politie moeten ingrijpen. Ook in de regio Utrecht was het op sommige plekken onrustig met meerdere geweldsincidenten tegen hulpverleners.

De brandweer is 114 keer uitgerukt en de ambulancedienst heeft 40 spoedritten uitgevoerd. De politie heeft 19 aanhoudingen verricht. Ook zijn er 24 autobranden geweest. Het aantal aanhoudingen en autobranden ligt iets hoger dan vorig jaar.

Burgemeester Sharon Dijksma: “De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje. Tegelijkertijd was er een groep mensen die zich heeft misdragen en het nodig vond vuurwerk naar agenten en brandweer te gooien. Het is een trend die voor levensgevaarlijke situaties zorgt en ook omstanders raakt. Over deze trend maak ik me grote zorgen.”

Cijfers 

Onderstaande cijfers (over de periode 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 06.00 uur) zijn gebaseerd op de voorlopige rapportages van de politie, brandweer en de ambulancedienst over het verloop van de jaarwisseling. In de loop van januari volgen de cijfers over bijvoorbeeld de schade aan de openbare ruimte en het aantal meldingen.

Ruim 250 vrijwilligers hebben voorafgaand aan de jaarwisseling en vannacht geholpen hun buurt zo veilig en rustig mogelijk te houden. Zij surveilleerden ‘s avonds en ‘s nachts op straat en spraken buurtbewoners aan op hun gedrag. Burgemeester Dijksma: “Dit zijn de mensen die hun buurt en buurtgenoten als geen ander kennen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het veilig en feestelijk houden van de jaarwisseling. Ik ben hen en onze mensen van de politie, brandweer, jongerenwerk, ambulancedienst en toezicht en handhaving dankbaar voor hun inzet afgelopen nacht.”

 

35 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Waarom laten we de vuurwerkdealers, die ‘ondernemers’ die schaamteloos verdienen aan andermans ellende niet opdraaien voor de schade die hun vervuilende en levensgevaarlijke handeltje veroorzaakt?

 2. 'n utrechter

  Deze mensen, die met vuurwerk naar hulpverleners gooiden, moeten tegen een muur worden gezet en dan met vuurwerk worden bekogeld. Dan weten ze wat het is. Aso’s.

 3. Wim Vreeswijk

  Juist in onze wijk Utrecht-oost met veel IQ woonden de meeste leeghoofden met langdurig nachtelijk geknal.

 4. WJM

  Wim Vreeswijk. Daar wonen waarschijnlijk mensen die het verschrikkelijk evuurwerk makkelijk kunnen betalen!!!
  De straffen moeten gewoon omhoog voor gasten die politie, brandweer en ambulance personeel belagen in Oudjaarsnacht.

 5. Claire Obscur

  In Utrecht Noord West veel twaalf jarigen welke met Romeinse kaarsen en ander vuurwerk op elkaar aan het schieten waren. De gele hesjes stonden erbij en keken ernaar. Leuk initiatief Sharon en leuk dat je hier zélf zo lovend over bent maar volgende keer toch maar iets selectiever zijn met het uitkiezen van deze “toezichthouders”.

 6. Fransje

  Het is afschuwelijk en schaamteloos, vuurwerk gooien naar politieagenten. Wanneer wordt dit gajes echt eens goed aangepakt.
  Flinke straffen en huisarrest voor de komende 10 jaarwisselingen.
  Agenten; respect!
  Weiger nog langer te werken op oudejaarsavond misschien verandert er dan eindelijk iets in dit land van dwazen.

 7. sj

  @Wim: wat een onzin, het was superrustig in Oost. In zuilen en Overvecht was het pas een teringzooi!

 8. sj

  nabrander: in een ander draadje op dit platform maakte ene Herman zich blij dat de woke-periode voorbij is (blijkbaar omdat de PVV, BBB, NSC gewonnen hebben) en dat er derhalve weer lekker geknald kon worden.
  Dit is dan wat je krijgt @Wim, inclusief het bestoken van hulpdiensten zoals politie en ambulancepersoneel. Een oeroude NL traditie weer in ere hersteld. mooi man.

 9. IIB

  Hoe in rivierenwijk was het echt super gezellig, heb politie brandweer of ambulance… is wel is anders geweest 😉
  Maar super gezellig met de meeste buren bij elkaar buiten(veel mooi siervuurwerk)trots op waar ik al mijn hele leven woon❤️🤍🎆en voor hier de beste wensen .

 10. Jarige job

  We kunnen er van alles van vinden maar het heeft uiteindelijk alles met gezond verstand te maken. En deze gasten hebben kennelijk het inleving,s vermogen in de orde .van huis uit zwakbegaafd.

 11. JdV

  @baliekluiver: goed plan. Geeft u ff de namen en adressen van de duitse en poolse verkopers door? Want u denkt toch niet serieus dat agenten bekogeld worden met een bij het tuincentrum gekochte vlinderkaars?

 12. Nico

  De vuurwerkdealers laten opdraaien voor de schade die anderen veroorzaken..?
  Dat is zoiets als Amerika en Europa vragen de schade te vergoeden in Rusland omdat de wapendealers schaamteloos verdienen enz. Dit is als de autodealer laten betalen voor een beukring die iemand krijgt voor te hard rijden door schaamteloos verdienen aan een auto enz….
  Hoezo niet, mits gepakt de veroorzaker velen malen harder straffen dan nu het geval is? Schade betalen plus flinke boete en beste zou zijn ze de eerste 5 a 10 jaar melden om zeg 18 uur op een plek op 31 Dec. om daar te blijven tot volgende dag een uur of 10. Dan zijn ze in iedergeval van de straat. En, ook ik snap dat dit hem niet gaat worden door welk gebrek ook. Maar gaat er wel om de dader te straffen i.p.v. anderen.

 13. Koel Hoofd

  Dus al met al heeft Utrecht het in verhouding tot de rest van het land eigenlijk heel goed gedaan.
  Waarvan acte.

  Gelukkig 2024 iedereen!

 14. Joes

  @ Wim

  In Utrecht-Oost heb je de PVV-wijk Sterrenwijk. Moet jou toch aanstaan zou je zeggen. De vuurwerkwijk van Utreg!!!!!

 15. Utrechter

  @Baliekluiver Wim. Burgemeester Sharon Dijksma: “De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje. Laat deze mensen die paar nachtelijke uurtjes toch hun feestje vieren. Doe je beklag over de enkeling die er een zooitje van maakt met illegaal buitenlands vuurwerk.

 16. BW

  @Baliekluiver
  Zolang er geen verbod op vuurwerk is kun je verkopers moeilijk iets verwijten. Nou neemt het draagvlak voor vuurwerk steeds verder af, dus dat verbod zal er uiteindelijk wel komen. Daarmee zal de overlast niet direct verdwenen zijn, maar het is een begin.

 17. Marieke de Vries

  Noem dat maar een rustige jaarwisseling. In Zuilen werd ontzettend veel (knal)vuurwerk afgestoken, illegaal dus. Met vele angstige dieren tot gevolg, en opruimen ho maar. De straten liggen vol, ook met gebroken champagneflessen en bierflessen, vooral in het groen. Arme dieren, arme natuur. Wanneer houdt de burgemeester eens op dit te bagatelliseren? Wanneer accepteren we dit asogedrag niet meer?

 18. Klaasjan

  Dus dit is wat we relatief rustig noemen?
  ‘Maar’ 24 autobranden. En ‘maar’ 40 spoedritten van de ambulancedienst. Vuurwerk gooien naar politie- en brandweermensen, waarvan je nu juist hulp wilt als je het nodig hebt.
  Een echt feestje! Alleen een beetje jammer dat series mensen hard en risicovol in touw moesten in plaats van ook misschien eens een keer thuis een gezellige avond door te kunnen brengen. En dan mag je als arts proberen ogen en handen te redden. Oorlogschirurgie noemen die dat.
  Een relatief rustig feestje…

 19. Pee

  Vertel mij nou eens waarom hulpdiensten aangevallen moeten worden?
  Je zal zelf toch ook blij zijn als je hulp nodig heb of als je woning in brand staat.
  De mensen van de hulpdiensten moeten juist op handen gedragen worden en alle ruimte krijgen.

 20. Henk van Utrecht

  In ons Pittoreske Overvecht was het heerlijk rustig.
  En mn auto was nog heel..

 21. Relatief Rustig

  In Utrecht heeft een bergingsbedrijf de afgelopen twee dagen zo’n 39 uitgebrande auto’s opgehaald die tijdens de jaarwisseling zijn uitgebrand.

 22. Nlz

  Het probleem is niet het vuurwerk, maar de totale verachting van de hulpverlening, als verlengstuk van de Nederlandse staat. Tenzij er natuurlijk ergens een toeslag of uitkering gevangen kan worden, dan strijken deze figuren die ongetwijfeld maar wat graag op.
  Wat is er op tegen om bij doelbewust (op sommige plaatsen in grote groepen en met bivakmuts en al) hulpverleners te bestoken met vuurwerk dan maar gericht te schieten? Het maar blijven de-escaleren gaat één keer gierend uit de klauwen lopen met één of meerdere zwaargewonde of overleden agenten. En dan zullen we ongetwijfeld weer horen in de interviews dat de daders van die ‘lieve jongens’ waren met een ‘slechte jeugd’ en/of ‘verkeerde vrienden’.
  Dit is simpelweg een groep idioten die een negatieve bijdrage aan de maatschappij leveren. Laten we ze er dan maar uit verwijderen. Met een enkeltje Antarctica ofzo, komen de bontkraagjes aan de jassen en de bivakmutsen toch nog eens daadwerkelijk van pas.

 23. Geenstijl@Utrecht

  Als eerste wil ik iedereen een goed Nieuwjaar toewensen, met voorspoed,geluk en gezondheid.
  Jammer dat er mensen zijn die dit feest misbruiken om te rellen.
  Er is wel een oplossing voor dit probleem hoor,alleen past dit niet in onze Democratie, dus zal het altijd blijven bestaan jammer genoeg.

 24. Katja

  Relatief rustig ? Als dit een doodeweekse dag in het jaar was geweest, zou de “veiligheidsdriehoek” in spoedzitting bijeen zijn gekomen. Stop met die onzin van vuurwerk.

 25. Katja

  Oh ja, en heel veel zware dreunen, en harde knallen. Dit was toch verboden ?

 26. Wies

  Gelukkig 2024! En wat is het een pleuriszooi op straat. Overal afvalzakken bij de bakken, glas en vuurwerkrommel. Ik stel voor dat alle mensen die vuurwerk afsteken dat op zijn minst opruimen. Maar dat is te veel gevraagd voor het type mens dat van vuurwerk houdt: vaak domme lui zonder hart voor anderen.

 27. cas

  @ NLz, Ik denk toch dat de politiek in Utrecht eerder naar handvatten gaat zoeken voor een vuurwerkverbod. Daarna komen ze er achter dat op nieuwjaar grote groepen gewoon weer de straat op gaan onder invloed, alweer dat illegale vuurwerk wat toen ook al niet mocht hebben en weer op de hulpverleners gaan gooien.

 28. Ptr

  Sj + Joes + eventuele overigen die nog gaan reageren

  Jullie hebben het over de PVV, en Sj ook over BBB, NSC.
  Alsjeblieft zeg, kunnen we dat politiek gedoe hier even overslaan.
  Straks gaan anderen reageren “Ja, maar Links…!”
  Dat wordt dan weer een hoop wederzijds jij-bakken gedoe.
  Daar gaat dit hele artikel toch niet over.
  Liever met frisse neus het nieuwe jaar in.

 29. Klaasjan

  @Ptr
  Over een frisse neus gesproken. Omtzigt ziet een oplossing in het verbieden van bivakmutsen. Ik zie nu al waar het de volgende jaarwisseling op gaat uitdraaien.

 30. Joes

  @ Ptr

  Zeer terechte opmerking van mijn kant, aangezien het hier Wim Vreeswijk betreft, chef jij-bakken eerste klas.

  Overgins zijn het de (vaste) reguurders die overal links de schuld van geven ,op dagelijkse basis. Laat nu net in wijken waar dominant PVV is gestemd door de PVV doelgroep het meeste vuruwerk afgestoken worden, met de grootste overlast en de meeste geweldsincidenten tot gevolg. Er is een behoorlijke correlatie tussen die 2 zaken.

 31. Arjan Verhoeven

  @Joes, dat is natuurlijk niet waar. https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/publicaties/onderzoek-en-cijfers/onderzoek-over-utrecht/uitslagen-van-verkiezingen/uitslag-tweede-kamerverkiezing-2023/

 32. Ptr

  Joes

  Ik ken Sterrenwijk niet zo, geloof best dat daar veel PVV gestemd is en vuurwerk afgeknald.
  Maar goed, ik woon Kanaleneiland, dat zou ik toch zeker geen PVV wijk noemen, en ja hier is ook behoorlijk geknald.

  Vindt het werkelijk te ver gaan om dit politiek te maken.
  Jongeren houden nou één keer vaak van dat soort dingen, dat is de leeftijd.
  Zo was ik ook toen ik die leeftijd had.
  We zijn toch allemaal jong geweest.

  Om hier politieke discussie van te maken, sorry, voor mij een stap te ver.

 33. Joes

  @ Arjan Verhoeven

  Voordat je mijn uitspraak als onwaar wegzet> je kan niet filteren op Sterrenwijk, alleen op Utrecht Oost.

  Je kan dan nog wel per stembureau gaan kijken, alleen zijn de stembureaus in Sterrenwijk bijna allemaal combinatie-stembureaus met Oudwijk en andere stembureaus in Utrecht-Oost (de welgesteldere delen), dus je krijgt dan een vertroebeld Groen Links-PvdA beeld. Op de 1 of andere manier zijn de meeste stembureaus dan ook in 2 stembureaus verdeeld met enorm varierende stembureuanummers, due je moet nog goed zoeken ook.

  Geloof me, in de Sterrenwijk wordt echt wel veel op de PVV gestemd. Ik woon er. en er wordt echt wel misdadig veel en illegaal vuurwerk afgestoken. Niveautje granaat.

 34. Ptr

  Joes

  Herken je reactie op Arjan Verhoeven.
  Kan ook niet op de gemeentewebsite zien hoe er in mijn buurt – Kanaleneiland – gestemd is.
  Waarom de gemeente dat niet vrijgeeft is mij een raadsel.

 35. Pee

  Een vuurwerkverbod treft alleen de mensen die zich toch al aan de regels hielden.
  Degenen die met illegaal vuurwerk de boel bestoken gaan daarmee echt niet stoppen met een verbod.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).